Champ 306 demo vlieger

In 1995 en 1996 was Ries “Champ” Kamperman de demovlieger van de Koninklijke Luchtmacht. Een hele eer voor het squadron maar natuurlijk ook voor Ries. De leden van het team naast Ries waren; coach en teammanager kapitein Eric “Lady” Juffermans en Rick “Silk” van der Velden en de crewchiefs Rinus Michels, Wim Koremans, Walter Hendriks en Raymond Goosens en Mike Saatrube. De coach en de twee laatst genoemde Crew Chiefs waren van het 306 sqn. Dat er Crew Chiefs waren van de drie verschillende squadrons, was gedaan om het 306 sqn niet te veel te belasten. Iets wat voor de latere demoteams standard werd.

Speciaal en exclusief voor de 306 site, verteld Ries hieronder zijn verhaal.

Teamfoto 1995

Teamfoto 1996

Op de foto’s hierboven de zgn. Display Authorisation. Ter plaatse werd afhankelijk van het wolkendek gekozen voor welke show er die dag gevlogen werd.

In de loop van 1994 werd vliegbasis Volkel aangewezen om voor het seizoen 1995-1996 de demo F16 te verzorgen. Toen er vrijwilligers werden gevraagd hoefde ik niet lang na te denken en heb mij meteen opgegeven. Het leek mij fantastisch om de F16 voortevliegen en het was toendertijd goed te combineren met mijn andere taken. Nadat de toestemming daar was werd er snel een team geformeerd onder de bezielende leiding van Jan “Muesli” Ruedisueli die als coach ging optreden.

In de lente van 1995 werd een aanvang genomen met de training. Na een paar tripjes met de vorige demovlieger, Peter “Fingers” Janssen, kon ik alleen op pad. Vele oefentripjes volgde om comfortabel te worden met het vliegen van de demo tussen de 300 en 500 Ft. 

Foto serie gemaakt door de Luchtmacht voor de folder en promotie doeleinden.

Eén van de vluchten kan ik mij nog goed herinneren. Het was een demotraining boven de vliegbasis de Peel.
Deze werd gevlogen in een dual, volgens mij de J-649, met een PW200 motor. De backseat zou leeg zijn en mijn toenmalige Squadroncommandant Kees “Gigs” Snip leek het leuk, alhoewel het door het thuisfront was verboden, om het geheel eens mee temaken. Vol vertrouwen stapte hij achterin in. De demo zelf verliep tot het eind zonder problemen. Na de laatste low approach (er kon niet worden geland op de Peel) werd er volgas gegeven om terug te keren naar Volkel echter toen ontstonden er problemen met de motor. Deze gaf niet meer genoeg vermogen en er traden engine stalls op met de bijbehorende vlammen uit de uitlaat. Toeschouwers op de grond vonden dit prachtig en vroegen aan een ietwat bleke Muesli of dit bij de show hoorde. Intussen had ik al een plaatsje uitgekozen om de kist te parkeren. Het bosje kan ik nu nog zo aanwijzen. Gigs zat al klaar voor de ejection. Na wat handelingen selecteerde ik de laatste optie namelijk de good old BUC (Backup Fuel Control). Problem solved en veilig geland om Volkel. Of Gigs het inmiddels thuis heeft verteld weet ik niet. Na dit voorval werd besloten om alleen nog maar met de wat betrouwbare Pw220 motor te vliegen. De J-508 werd de demokist.

Dubai 1995

Malta

J-001 en J-003

Het demogebeuren van toen is eigenlijk bijna niet meer te vergelijken met de huidige tijd. Medewerking vooral op het hogere niveau verliep soms wat stroef. In eerste instantie mocht de kist niet worden beschilderd. Toen werd er toestemming gegeven om grote stickers te gebruiken. Geen succes natuurlijk. Na één high speed pass was de zaak er al af. Na lang aandringen werd er gelukkig toch besloten tot een gedeeltelijke beschildering.

De eerste echte show blijft je natuurlijk het meeste bij. Deze was op een klein vliegveldje in het noorden van Frankrijk namelijk Valencienes. Te klein om te landen werd er gestart en geland vanaf de basis Cambrai. Het zicht was matig en het veldje was wat moeilijk te vinden. Wat was ik blij toen ik de stem van Muesli over de radio hoorde: ik zie je, een klappie naar rechts. Voila daar lag de displayline. De show kon beginnen. Het seizoen verder is prima verlopen. Het enthousiasme van het publiek was altijd zeer groot. De F16 is dan ook een heerlijk vliegtuig om voor te vliegen. De afstand tot het publiek blijft altijd minimaal en de show is aan één gesloten zonder onderbrekingen.

Fairford

St. Mawgan

Shows waren er in Europa, Canada en als uitschieter Dubai. Dit was ook weer een heel avontuur waarbij ik zelf in de KDC10 meevloog richting Dubai. De KDC10 had problemen met het refuelsysteem zodoende werden de kisten (we hadden altijd één spare) overgevlogen door Ben “Uncle” Keetels en Gert Jan “Goofy” van Vooren met een tussenlanding in Egypte.

Ook daar weer lekker gevlogen. Ons team kreeg weer vele schouderklopjes en de aandacht van de pers was groot. Na één van de vluchten zag ik in de verte een eenzame luchtmachter op ons afkomen. We stonden nogal ver weg van het publieke gedeelte. Het bleek onze toenmalige BDL Ben Droste te zijn. Keurig netjes in zijn warme DT (temperatuur was ver boven de 40 graden met een hoge luchtvochtigheid) met het zweet op het voorhoofd wilde hij nog even bij zijn mannen zijn en ons bedanken voor een job well done. Hij moest hier wel een klein uurtje voor lopen en dat met die temperaturen. Deze exercitie werd door ons zeer op prijs gesteld.

Vertrek St. Mawgan

Het tweede seizoen verliep ook weer prima. Muesli had andere verplichtingen dus ik ben op stap gegaan met verschillende coaches voornamelijk Eric “Lady” Juffermans en Rick “ Silk” van der Velden. Over Silk nog een kleine anekdote. Op weg in de sparekist naar een airshow in Frankrijk wilde hij wel eens de smokewinder uitproberen. In de lucht werkte deze prima maar je moet hem echter wel uitzetten voordat je land. Dit was onze coach effe vergeten. Resultaat: een smokewinder in de hens upon arrival, veel brandweer en Silk die zich bij verschillende personen moest verantwoorden in zijn beste Frans.

Het seizoen had vele hoogtepunten en was zeer druk. Doordat we ons steeds comfortabeler voelde met de hele gang van zaken pakte we alle shows aan die we konden doen. Vaak weekenden met meerder shows. Dit kon eigenlijk alleen maar gerealiseerd worden met een perfect en enthousiast werkend groundteam en dat daar had ik gelukkig te beschikking over.

Ook het zeer goed werkende PR team mag ik niet vergeten. Stuwende kracht achter dit gebeuren was Ben Cath.

Niet alleen voor de luchtmacht werd gevlogen maar eenmaal werden wij ook ingezet t.b.v. Lockheed om de F16 te promoten tijdens een airshow in Praag. Men had ons zien vliegen in Dubai en wij waren een goede vervanger voor hun eigen demo. Tussen de vluchten door nog even formatiegevlogen met een L29 en de Flanker van Anatoly Kvochur, een zeer befaamde Russische fabriekstest/demo vlieger, ja inderdaad degene met de birdhit en low ejection tijdens de Le Bourget airshow. Bleef toch een apart gevoel om in formatie te vliegen met je voormalige vijand over een Oost Europees landschap. Laatste show was in de maand november op Volkel tijdens een 312 lustrum. Jammer, deze ook weer mooie episode van mijn luchtmacht tijd zat erop. Begin 1997 het stokje overgedragen aan Patrick “Spout” Tuit.

Zoals ik hiervoor aangaf: het hele succes hangt af van het team wat achter je staat, het is echt teamwork. Ik heb ontzettend veel geluk gehad met de enthousiaste mensen om mij heen. Dankzij hun inzet kan ik terugkijken op twee fantastische seizoenen als demovlieger.

 

Ries “Champ” Kamperman

Praag, formatievlucht met Su-27 en L-139

Praag, met de top van Lockheed

Een woord van dank, aan allen die mij hebben voorzien van de info en foto’s.

error: Copyright protected
Scroll naar boven