Dagboek 1985 Concreet en Cold iglo

Concreet 85-2: Relaas van een oefening op de Peel

Dag Zero

De 1ste wave kan niet op tijd starten want de bus van de TD verliest een voorruit. Als er eindelijk kan gevlogen kan worden, gaat Birdie voor verkeersleider spelen: Chevy moet overschakelen naar De Peel Ground, manuel 301.0, Glider en Murdock blijven 4 min holden zonder aanwijsbare redenen en de rest ontvangt een complete meteobriefing. Wél twee ground aborts, Pollo en Kaiser met allerhande klachtjes.

En toen: Alarm. Om 11:00 Z ging het spektakel van start. Men was duidelijk enthousiast want sommigen stonden om 11:05 Z al klaar in gaspak. Ze waren teleurgesteld toen het weer uit moest. Wel kwamen er Air Tasks binnen en goeie, er werd zelfs een 4-shipper getasked op een Cat-3 en een Singleton op een airfield. Ach, er zitten maar drie recce HKO’s op de Wing. We mochten om half vijf naar huis, met dien verstande dat we terugverwacht werden om zes uur ’s ochtends.

“Suitcase” formation, film film …now.

 

Day one

Begint met alle piloten min één, Belker zijn wekker was niet goed. Hoop tasken in een gebied met Affreos (slecht) weer. Onze SAM ried ons ten strengste af het gebied in te gaan, de Wing zei dat het Blue was, terwijl het hooguit Groen was, en het meeste was Rood. De eerste die gaat hakken is Champ naar Schleswig-Holstein, hij heeft ook de meeste uren, vandaar.

Ja, tasken zweefvliegveldjes, mastjes, Pol dingen, ’t is niet te geloven.

The pig of the day is Champ. Hij heeft een kist opgestart, klaar gemaakt, doordraaiplaatjes, en gestopkokt, ’n half uur later de missie gevlogen, maar niet de camera aangezet.

De gasten van 306, Dilly en Liner staan maar wat rond te hangen, en toen om 13:00 L het gaspak aanging en direct daarop een gasaanval, waren ze heel snel weg naar huis, misschien wel de beste oplossing. Sleeper wordt sexy lead en gaat illegaal met vier kratten op stap. Twee tweetjes met 30 sec. spacing, zo werd het gerapporteerd. Het target, een Cat 03. Dank u, Maastricht voor deze geweldige tasking.

Evaluator Intell is Dickie van de Berg, u weet wel die van vroeger. Borrow houdt het goed vol ondanks de hitte. Hij heeft regelmatig woorden met HKO en CVD, deze laatste stelt zelfs voor om Liner op Ops te zetten, zodat de sectieleaders ingezet kunnen worden. Totaal geen verstand van zaken. Enfin, we persen er 1 ½ wave uit. Glider vliegt b.v. twee keer. Stom ik maar 1 keer. Hoogtepunt van de dag was het eten, rond acht uur was het af naar huis, maar wel in gaspak, of omkleden buiten de poort, dus stonden er een zevental auto’s buiten de poort zich om te kleden. Omdat ook na achten het gaspak aan moest, besloten de overblijvers toch maar naar huis te gaan, want slapen in een gaspak is niet alles, tot morgen 6 uur.

 

Day two.

Belker is weer laat, maar in dit geval legaal, hij moest naar de tandarts. Pollo heeft eindelijk zijn gun weer terug. Gisteren was het pistool van Borrow niet opgehaald, dus leende hij, het gun van Pollo, en Pollo Murdock’s gun, op zijn beurt was Canon zijn gun kwijt enz. enz.

Suitcase four gaat weer airborne, ditmaal een klein M.I. en een groot M.I. helaas was het heiig en boven M.I. één was er dikke grondmist.

Toch fijn die gasmaskers, we mochten ze een uur of zo ophouden, want de overdruk in de bunker deed het niet. Murdock ondergaat zijn eerste birdhit en landt op Gilze Rijen, woont hij daar soms in de buurt. Een paar vliegers kunnen vandaag zelfs drie keer hakken, we vliegen 24 sorties met 8 kisten.

Pigs of the day zijn Laser en Glider. Ze misten allebei hetzelfde target, een grote MI in een bevriende natie. Beiden ontkennen dit hevig, maar de combinatie, IR, VTR en daylight is meedogenloos. Target missed, heren.

We hebben de joker, onze enige gastvlieger Dodo ingezet, die maakt wel zijn target.

 

Day three

We beginnen weer zo vroeg. Het begint zelfs te wennen. Omdat we dag 2 geen bunker evacuatie kregen valt ’t vandaag. Dus hup met de beentjes op naar alternate Ops.

Dit keer geen viertjes, drietjes. Nog geen officiële pig maar per secret vote is Glider het geworden, gewoon voor de lol en omdat hij het is uiteraard.

Sleeper mag zijn naam eer aan doen, hij mag na de landing lekker uitslapen op de brancard van de MGD, na een exercise pilot extraction. Murdock krijgt na take off een main gear poot niet naar binnen, gooit het rest van het gear uit, gaat het VD in en landt na 1.6 uur op Volkel. Record van de dag is voor Belker, die met 2.0 uur terugkomt van ’t VD.

Pollo en Laser waren de oefenleiding te snel af en gingen nog een keer het pattern in, Kiki en Champ werden aan de kop van de baan gerecalled.

Waarom kreeg Murdock zijn gear niet op? Er zat nog een gearpin in. We hebben een pig of the day gevonden. Ron van Drie van de TD, the gear-pin-pig.


 

  

 

 

Day Iglo ‘85

Logische naam voor’n oefening midden in de zomer, maar dan is Taceval ook niet zo logisch, lees maar.

 

 

Day zero.

We hebben al en pig of the day, Laser. Onze Lone Ranger, de Actie, harde Actie Provo van de bond is ziek thuis. In ieder geval geen gezeur over lunchpakketjes.

Om 10:30 Z. begint de show. Taceval phase two. Battle Phase One

Rond één uur lokaal zijn de eerste recce’s airborne voor een Equivalent Recprom, en om half twee lokaal staat de J-633 met Birdie na een vette birdhit op Gütersloh. Murdocks’s vtr tape zorgt voor veel hilariteit, want duidelijk is de blijdschap in Birdie’s stem te horen, als hij zegt dat hij naar Gütersloh divert. De schade is nul, maar bij het opstarten blijkt er een minuscuul hydraulisch lek te zijn, dus na rijp beraad blijft Birdie op Gütersloh en dineert in de mess Turkey en lekker ijs.

De rest van de wave komt ook niet op de Peel terug: vanwege allerlei bommen en UXO’s en gas en Air Attack’s, (12 stuks de eerste dag) moesten Murdock, Glider en Champ diverten naar Eindhoven. Gelukkig mocht het gaspak al vroeg aan, anders is de oefening niet echt, hé.

De tasking komt op gang, en hoe. Limey in zijn rol als “Floorwalker” ontpopt zichzelf als een ware duizendpoot, hij is de directe link tussen Ops en de vliegers. Tasking, Target change, Re-task, Plafi, steptime, outbrief, niets ontgaat hem.

Bunker 500 ziet oranje van de evaluators.

 


Day one.

Iedereen om zes uur aanwezig, behalve Birdie, die om half acht met thee gewekt wordt, en zijn keurig gepoetste schoenen voor de deur aantreft. Tasking komt op gang als een olifant die wakker wordt, eenmaal op dreef niet meer te houden. Net zoals Body, die is net als die olifant, eenmaal op dreef…

Hulde trouwens aan de Nav hulpen en hun bezielende leiding. Chevy, Body en Scar plannen, gummen, uitrekenen, flightplans, cancelen enz. Higgins telt niet mee, want die is dood. Hij zit op alternate als deze volledig wordt verwoest. Hij mag samen met het voltallige MFPU personeel, 8 uur lang voor lijk spelen. Dead pig of the day: Higgens.

Dit is wat er gebeurt als de evaluators alleen maar gewend zijn aan F-4’s, Jaguars en Mirages en ze proberen de missies te saboteren.

Troostprijs gaat naar Pollo, na twee of drie keer plannen lukt het hem tussen grondaanvallen door zijn kist te bereiken. Bij de shelter aangekomen breekt een Air Attack los en duurt het bijna een uur voordat ’t beperkt veilig is. Eindelijk in de kist weigert de JPS aan te slaan, gedesillusioneert keert hij naar B-500 terug.

306 vliegt een zielige 17 sorties uit 44 airtasks. Alles moet in het kader van STO. De mensen buiten zitten 5 uur met het gaspak gesloten configuratie toen een bom of a certain kind voor veel uitval zorgde.

We missen Laser de Lupa’s zijn niet te vreten, en men is veel te snel ready-to-task en Plafi, waar is de vakbond.

Het weer is nog goed, alleen begint ’t in het noorden te verslechteren, zodat er wat weather scubs zijn. Op een of andere manier zijn er 10 kisten op de Peel (excl. De 2 duals). Dilly had er twee ingevlogen gisteren (i.p.v. één) kunst om negen U.E. te hebben.

 

Day Two.

Vroeg op, het went alweer een beetje. Mist zorgt ditmaal voor een lage sortie rate, pas rond ’n uur of negen kunnen de eerste missies er IFR uit, tussen de bommen (rookpotten) door gaan de F-16’s airborne. Behalve Kiki, die heeft problemen met fuel indicaties en taxiet weer terug naar de shelter, waar zijn kist prompt opgeblazen wordt.

Truc gevonden om ondanks de her en der liggende kraters toch weg te komen, gewoon achter de chase dual aan gaan, voordat ze die “bommen” weer teruggelegd hebben.

Een al te “Eager” LB-ertje houdt bij de sheltercluster een F-16 aan, de kist mag er pas langs als Glider zijn pasje heeft laten zien.

Er is al wat aardig wat stress in de bunker, maar het typische gevoel voor humor van Body is op ’t juiste moment aanwezig om de spanning te drukken. Higgins heeft het dood zijn al te letterlijk genomen, hij blijft thuis, waarschijnlijk te lang buiten gebleven en verkouden geworden. Marijke is ook weg de lucht in de bunker is slecht voor haar contactdopjes, zo erg dat ze thuisblijft.

Scar zit op Ops en loopt na een paar uur bijna gillend weg. Borrow heeft continu een open lijn met de wing.

Pollo doet zijn naam “kampioen planner” eer aan, 7 keer plannen voor twee keer vliegen. Rond de middag gaat de Peel speciaal VFR, omdat de radar eruit ligt, niet vanwege het zicht.

Exercise wise loopt iedereen weer met zijn gasmasker op, als er boven Eindhoven daadwerkelijk een chloorgaswolk richting de Peel komt. Commentaar van Birdie over de toren frequentie: Good thing you are wearing gasmasks them.

Glider slaat op tilt na zijn exercise crash op de baan, hij valt aardig uit als we hem een beetje pesten.

Kreet van de dag, het is de Waard zijn schuld.

Intell is ook al aardig tegen maximum pressure point. Wiebe is er niet, anders was er misschien wel iets leuks gebeurd. Henk Reuvers is elke keer blij als we luid “nee” roepen op al zijn vragen.

Op Volkel zijn ze aan het loaden, dus iedereen komt spelen op de Peel. Op een geven ogenblik is de bunker geblokkeerd door een UXO en er is grondalarm, maar de Prio 1 van Belker en Kiki moet doorgang vinden, dus gaan ze onder LB escorte via het noodluik eruit, naar de kisten.

Er is gisteren nog een hele discussie ontstaan tussen Ops en team chiefs omtrent het vliegen van targets na 17:00 uur in Duitsland. Het blijkt dat we Duitsland kunnen overvliegen, maar dan op 1500’.

’s Avonds voor 1700 kunnen er maar ’n paar man uit, er beginnen kisten af te knappen. Geeft niets, de targets hadden we toch al een paar keer gevlogen. Sorties gevlogen, een miserabele 15 stuks of zo. Het eten, bruine bonensoep en één appel. Gelukkig mogen we om kwart over 7 naar huis. De laatste missies landen om kwart over 6, dus 15 min. overtime, want volgens ’t V.O.B. mag je maar 12 uur werken, als Laser dit hoorde.. en als je dit leest, a.u.b. geen commentaar.

Pig of the Day, Disco en Vegas omdat ze van Leeuwarden zijn.

 

Day Three.

Begint met 50 meter zicht om 6 uur, oplopend tot 200 meter om 7 uur, 600 meter om 8 uur, terug naar 400 meter om 9 en 10 uur hebben Air attacks, bunker evacuatie en 1200 meter zicht.

Borrow slaat in één keer zijn agressie weg, als hij de evacuatie een ruitje stuk slaat in de eetzaal. De kok kwam heel boos aanlopen, en vroeg wat er aan de hand was en wie het gedaan had. Nou, iemand met een gasmasker en een groen pak.

Door het grondgebeuren kunnen er maar 4 kisten uit als uur X is aangebroken, in de bunker is het rustig, de gasmaskers mogen eindelijk na 1 ½ uur af, en er wordt een testje afgenomen. Om half twaalf is het afgelopen. Pollo zorgt nog voor wat consternatie door een practice diversion naar Twenthe te maken, belt de Wing op, waarom gaat het diverten naar Twenthe niet door. De oefening is afgelopen?

ENDEX. Kessler ontlaadt zijn frustraties door circa 80 losse flodders met iemands zijn UZI af te vuren in de bunker met een paar man nemen een pilsje in de Schaapskooi. Definite Pig-of-the-day: Body.

error: Copyright protected
Scroll naar boven