Dagboek diversen Decimomannu 1991

13 mei 1991

Om 07.00 stond er al een Belgische Hercules op Volkel om de club naar Decimomannu te vervoeren.

Aangeraden was om oorkappen mee te nemen. Goeie raad. Wat een kolereherrie.
Om kwart voor 9 startte de HERC en landde op kwart voor 12 op Deci. Nog geen F-16’s. Om 10.00 uur zou Arie (311) met een 4-tje starten en Grin, Jac en Howie een kwartier later. Arie kreeg een G.A. en stapte over in de reservekist. Die dus niet gereed was. Arie zei dat hij een management beslissing moest nemen en stapte in de kist van Grin, die hier helemaal niet blij mee was. Gevolg: Grin en Jac kwamen pas ‘s Middags aan.

Het gehele gebouw van de Yanken is leeg, zodat we Ops helemaal voor ons hebben. Inclusief een Amerikaanse Sergeante. Het weer valt tegen. De kamers zijn goed, vooral die van Grin en ‘s avonds gaan we naar Cagliari. Biertje drinken en eten.
We kunnen zowaar op de boulevard de auto’s kwijt. Arie weet een leuk restaurant. Dat vonden wij ook. Lekker gegeten en we waren ongeveer Honderd Vijfendertig Gulden per man kwijt. Doen we niet iedere dag.
Na ongeveer een kwartier verkeerd rijden vonden we toch weer het veld terug.

14 mei 199

Om half 8 begonnen. De eerste 2 versliepen zich al. ‘s Morgens broodjes gehaald. 

Met handen en voeten hebben we duidelijk gemaakt wat we wilden eten. We hebben 13 broodjes met ham en kaas nu in het Italiaans op papier, dus dat kan niet meer fout. 

De 16 geplande sorties zijn er allemaal uit.

Het debriefen neemt nog een aardige tijd in beslag en alles bij elkaar wordt het toch een lange werkdag. 

‘s Avonds naar de Lorelei geweest, waar we heerlijke paddenstoelen eten met heel, heel veel knoflook. 

Verder niets bijzonders te vermelden.

15 mei 1991

Terwijl de hele wereld, inclusief Deci, blue, blue hoe doe is, hebben we een startverbod i.v.m. wolken op 500′. Hier hebben ze ook een Henk Baron.
Er zijn aardige callsigns in omloop en Streak wil niet Chevy genoemd worden. Later op de ochtend wil Arie een ander callsign, Stingray i.p.v. Ford. Grin zegt, als Ops Duty, nee en Arie wordt heel boos en Grin blijft zeer kalm en wint uiteraard.

Arie 5 minuten later ook nog het nummertje voor de koffie. De auto’s die we van de Yanken krijgen worden steeds gammeler en met sommigen mag je niet eens de basis af. Op de basis mag je er wel mee crashen. 

Grin en Jac hebben een 2V2 tegen 2 Engelse Tornado’s gevlogen. Komen met lachende gezichten terug. Duidelijk kills gepleegd. De Limeys waren niet erg blij. We zijn ze ‘s avonds gaan opzoeken en met een “assholes” van Grin waren we daar zeer welkom en hebben een gezellig biertje gedronken. Zelfs afspraken gemaakt voor een barbecue de volgende dag.

Streak weet in Assemini een leuke pizzeria. Nou, dat moet je echt weten. Helemaal in de middle of nowhere. Simpel tentje, maar lekker gegeten. Helaas voor Streak herkende de Patrone hem niet. Een auto terug naar de basis, de andere ging nog stappen. Waren ook zo terug op de basis.

16 mei 1991

Meer dan seastate 5. Kon dus niet naar de ACMI range. Dan maar 1V1’s boven Sardinië. Zijn we ’s middags ook mee gestopt, het was niet leuk en we zijn toen tegen de Britten gaan baseballen. Wonnen met 43-32 en zeker 4 Britten kunnen voorlopig niet meer vliegen vanwege de blessures. Daarna barbecueën bij de Britten. 

We hadden zelf vlees en bier ingeslagen. Het vlees waaide zowat van het rooster af en koud werd het ook. Op voorstel van de Britten zijn we naar de Italiaanse mess gegaan, waar we varkentjes hebben gegooid en ontzettend veel Sambuka’s hebben gedronken. Je wordt er wel dronken van en je kleren stinken er ontzettend van, vooral als er een heel glas overheen gaat.

17 mei 1991

De F-27 is op tijd van Volkel vertrokken en al om kwart over 12 geland. Ze hadden wind mee. Over wind gesproken, je waait uit je hemd. Weer geen 2V2’s. Seastate 6. Fart heeft de pest in, want hij wordt met 1V1 nog steeds door Grin gepakt. Het zit hem goed dwars, want hij begint er ieder half uur weer over. ‘s Middags hebben Scar en Uncle, Champ en Catch nog gewanviwant, terwijl de rest al plannen aan het maken is voor het weekend. Grin heeft Rubber als reisleider aangesteld. Inmiddels is 311 weer richting Volkel vertrokken. 

Rubber vatte zijn taak onmiddellijk op en belde dat eettentje in de middle of nowhere in Assemini. Daar gingen we dus ‘s avonds eten, allemaal vis. Verschrikkelijk lekker en veel te veel. De inktvis en die hele kleine gefrituurde visjes hebben we maar laten liggen voor de mensen die na ons kwamen. De Italianen komen nog ‘s nachts om 12.00 uur eten. 

Op naar de disco waar iedereen, met uitzondering van Uncle binnenkwam. Hij had de verkeerde schoenen aan. Champ ook, maar die lachte vriendelijk en mocht dus wel binnen. Op naar de volgende disco. Daar mocht hij blijkbaar wel in, ontmoette daar een stel Marinemannen, ging mee naar Cagliari en kreeg daar ruzie op zo’n Marine bootje. Is toch nog op de basis teruggekomen. De Maffia woont ook op dit eiland. Een taxi is niet te krijgen, of je betaalt er goudgeld voor. Je kunt beter de eerste de beste Italiaan in zijn kladden grijpen en zeggen: “En nu naar de basis”. Het helpt wel, kost nog steeds een hoop geld.

18 mei 1991

Alles en iedereen slaapt uit, zodat we ongeveer om kwart over 12 richting Cagliari vertrekken en na veel omzwervingen op een mooi strand terecht komen, waar we helaas niet op een terras mochten zitten. Rubber doet flink en duikt de zee in. Nog sneller is hij er weer uit. Zo koud.

Op de Via Roma is het goed toeven. Onder leiding van Catch zit er een stel de hele middag al te dobbelen. Vissen doen ze ook in Cagliari. Midden op de brug staan de auto’s stil en via katrollen en hele grote netten staan ze te vissen, we hebben niets zien vangen. Terug naar het veld voor een combat nap. ‘s Avonds weer naar Assemini. Jac rijdt. Bij de poort kunnen we weer terug, want een

Bandbokster heeft haar tag vergeten. De tweede keer bij de poort probeert een Italiaan ons duidelijk te maken dat hij hulp nodig heeft. Blijkt er een auto in de greppel te liggen. We hebben geen sleepkabel bij ons en rijden dus gewoon door. Bij een leuk barretje gestopt en natuurlijk kwamen de dobbelstenen weer tevoorschijn.

Zelfde verhaal verder. Eten, disco. Om half 4 mochten ze die disco niet meer in. Dan maar naar huis en jawel hoor. Van 4 tot 6 uur werd er gedobbeld. Toen gingen ze eindelijk pitten.

19 mei 1991

Om kwart over 12 vertrok de bus richting Cagliari beach. Veel bewolking, maar we zien wel. Dit was een super survival tocht, want Roef zat achter het stuur. Mocht daarna van Rubber niet meer rijden.

Ontbijt om half 2 op het strand, waar we belaagd werden door zwarte medemensen, die allerlei prullaria te koop aanboden. Na ongeveer een uur koukleumen, kregen we zowaar zonen Champ, Fart, Rubber en Grin doken het water in. 

Geen Italiaan die het water in gaat, ze draven zelfs geheel gekleed op het strand rond. Roef presteerde het, hangend uit het raam van de auto een Fiat 500 te vertellen dat ze een lekke band hadden en die sufferds stopten nog ook. ‘s Avonds homo-tentje opgezocht om een aperitiefje te drinken, daarna pizza-tent, was niet zo lekker.

Aangezien het weekend voorbij is, deze avond geen disco. Wel dobbelen.

20 mei 1991

Range is goed, de kapotte heli is weer gemaakt, dus maximaal naar de range. Dat gaat goed t.e.m. de trip van Grin en Jac. Jac G.A. Stapt over. Grin terug met kapotte kist, nog een kapotte kist en we hebben er nog maar 2 over. Er gaan nog 2 x 1V1 uit. Het hele programma ligt op zijn kont. Een kist moet terug naar Volkel. Tijdens het parkeren bij de BX ging er een kat onder onze auto zitten. Gelukkig voor hem reed Jac niet. De koelkast is redelijk gevuld met frisdranken en een beetje bier. Als we op Volkel waren geweest, had Rubber de misser van de dag (nou ja, misser) gedronken.

Terwijl hij al twee keer was gekilled door de Limeys werd hij nog 3 keer afgeschoten en de GCI controller maar roepen: He is just killed, he is killed.

Veel VROB-uren gemaakt. Het is 2de Pinksterdag. We zijn om half 8 begonnen en hebben gewerkt tot half 7. Toch maar even naar de Engelsen. Daarna pal buiten de poort gegeten. De bediening was niet echt optimaal. Eerst hoofdgerecht, dan voorgerecht of alle 2 tegelijk. Cola niet te zuipen, vraag maar aan Scar. Het eten was wel lekker. Daarna werd er weer gedobbeld. Trouwens voor het eten ook al. Moest eigenlijk verboden worden.

21 mei 1991

Aangezien we maar 2 kisten hebben slaapt het grootste gedeelte uit en zijn we maar met 4 man om half 8 in de auto. Scar, Uncle als de piloten en Champ en Marijke Ops. Scar heeft inmiddels zijn eigen kamer. Hij slaapt in de badkamer, heeft zo tenminste geen last van het gesnurk van Champ.

2V2 tegen de Engelsen. Scar en Uncle voeren de grootste area-pincer ever uit door links/rechtsom langs de area-rand te vliegen op F160/400. De Engelsen begrijpen dat ook niet dus dat kost 3 Tornado’ s.

Inmiddels hebben we van Volkel gehoord dat Tits een nieuwe kist overvliegt. Hij is al airborne als blijkt dat hij toch niet alle spare parts die we nodig hebben, heeft meegekregen. Dank je wel 312.

De eerste deuk in een auto zit erin. Marijke glijdt tegen een boom aan. Schade aan de bumper. Fart maakt er ogenblikkelijk een foto van. Formulier invullen bij de MT, dan naar de politie, auto gewassen inleveren en dan krijg je weer een andere. Heeft het muisje nog een staartje? Grin vraagt Jac of hij straffenformulieren bij zich heeft. 

Roef en Rubber gaan steppen voor een 2V2V2. Nadat Roef gekilled was, kreeg hij motorproblemen en stapte uit boven zee. Vliegtijd 0.4. Gelukkig is alles goed afgelopen en het water was nog steeds erg koud, maar Roef heeft zijn eerste zeedinghy drill goed gedaan. Na 25 minuten werd hij opgepikt door de heli. Intussen is op Ops de strijd losgebrand. De Italiaanse MGD wil Roef onderzoeken, maar dat willen de Nederlanders en de Amerikanen niet. Die willen hem naar de USAFE MDG brengen. 

Als Roef is geland gaat hij en naar de Yanken en naar de Maffia.

Rubber is afgezeken dat hij nu kills heeft en dat er geen debriefing komt. Grin vraagt Volkel of de kisten geground worden. 

Het antwoord: Dat mag je zelf bepalen? Grin checkt of alle kisten een 1800 cycle motor hebben en mist een kist. Roef weet waar die is, met een dilletje. Stomme gok kreet is dat.

‘s Avonds barbecueën met de Limeys en daarna gaan we in de Italiaanse mess weer varkentjes gooien. Natuurlijk wordt de dag besloten met dobbelen.

22 mei 1991

Om kwart over 2 ‘s-nachts worden Uncle en Catch ruw wakker gemaakt. Staat een Amerikaanse politieman op de deur te rammen. Maar deze twee zijn zich van geen kwaad bewust. Grin wordt uit zijn bed gehaald. Staat de commissie van onderzoek voor de poort en heeft geen onderdak.

Roef staat weer gepland om te vliegen de eerste wave, maar dat mag niet van de onderzoekscommissie. 

Hij moet ook nog eerst foto’s laten maken van nek en rug. Hij loopt van iedereen check listen e.d. te gappen. Heeft alles weggegooid.

Grin, Fart en Catch komen terug van een 3V2. Catch is nog niet afgeschoten deze week, behalve nu door zijn eigen Ops-Officier. Ik heb altijd de indruk gehad dat ze elkaar wel mochten.

Roef heeft de helm van Catch geleend. “Jouw helm zit lekker, heb je ook roos?”

De 3e wave heeft lang gedebriefed. Om half 7 gingen we richting Yankeemess, daarna eten bij de Duitsers. Lekker en goedkoop en ruimte om te dobbelen, komen we een Italiaanse vlieger tegen van Rimini die bij ons op Squadron Rotatie is geweest. Opnieuw werden hechte banden gesmeed en hebben we weer lekkere drankjes gedronken. Myrto, een kruidendrankje. We hebben nog een proces-verbaal gehad. De meute was al om 11.00 uur uit gedobbeld.

23 mei 1991

2 x 4V4 gepland. Scar is ziek geworden en Grin neemt zijn plaats over. Om 10 voor 8 hangt 323 Sqn al aan de telefoon. Willen weten of de ACMI-systemen al beter zijn geworden. Ze hebben nog steeds geen besluit genomen of ze wel of niet komen. 

De F-27’s staan al klaar.

Het eerste 4-tje komt terug en hebben Tornado’s gekilled. Scar: Je kunt Tornado’s toch niet killen, die maken altijd dat ze wegkomen. Daar zijn ze voor gemaakt. Inmiddels hebben we gehoord dat Leeuwarden komt. Na de 2e wave blijkt dat er een scheur zit in de fuel pipe van de 876, gevlogen door Roef. Kwam met een emergency binnen. Met Volkel gebeld en geregeld dat er de volgende dag een dual komt met onderdelen. Inmiddels is Lw gearriveerd en met een HVO wordt afgesproken dat zij die kist maken. 

Nog even een afscheidspilsje bij de Limeys. Ons cadeau, bestemd voor de Yanken geven we maar aan hen. 

 

Daarna gaan we barbecueën met de TD samen. Erg gezellig, heel veel vlees en bier. Zo veel vlees dat Marijke haar worstje beschikbaar stelt, waarop Fart zegt dat hij dat al 2 weken doet. Natuurlijk wordt de dag besloten met dobbelen.

24 mei 1991

Schone c.q. vieze auto’s ingeleverd bij de MT. Rubber en Roef uit bed gehaald en om 9 uur gingen Grin, Champ en Catch airborne. Meldden zich als A, B, C en Rubber die op Ops incheckte als Delta. Geen reactie. 

Fart blijft achter om de 876 terug te vliegen. De F-27’s vertrekken om ongeveer half 11, maken een tussenlanding in Lyon en landen om 4 uur op Volkel, na eerst een low pass gemaakt te hebben. Fart en Stork landen om 5 uur, Fart gelukkig in het bezit van de varkentjes.

Er is niet gedobbeld vandaag.

error: Copyright protected
Scroll naar boven