Dagboek diversen Goose Bay 1993

Detco:  Maj Jaap “Grey” Willemse

Ops:     Maj Chris “Law” Lorraine

Vliegers: Limey, Kid, Champ, Hoss, Scar, Key, Bond, Buds, Solex, Goofy, Pants, Duck, Hassan, Bumper, Virus en Yogi.

Intel: Jan en Piet. Ops: Karel. Meteo: Henk en Ruud. Nav: Wil, Ype, Anita en Raymond.

Zondag 12 september

BE 11 vindt zijn aanvang op deze druilerige vroege zondag morgen. Het zal de laatste BE zijn van 1993. Thank God. Nadat iedereen zich door mama c.q. vriend of de mooie groene legerbus met alle denkbare comfort heel gemakkelijk naar Schiphol heeft laten brengen wordt er verzameld aan de bar. Vanwege het toch wel zeer vroege uur waagde nog niemand zich aan de alcoholische versnaperingen.

Aldus werd de jacht maar geopend op de betere lectuur omdat de rubo’s in Goose Bay nu toch wel versleten zullen zijn.

Het instappen gaat verrassend snel dit keer, want iedereen staat te trappelen om te gaan. In de airbus aangekomen krijgen we de schrik van ons leven: Alle stewardessen zijn oud en lelijk het vermoeden reist dat dit te maken heeft met het feit dat deze BE nogal wat ‘oudere goden’ telt.

Volkel is wederom in de lead en heeft het edele 306 squadron uitverkoren om dit ten uitvoer te brengen. Het opvulsel komt van 311, 312, Gilze, Eindhoven en Twente. Buds meldt zich voor de derde keer dit jaar bij Gate E2. Hij had er alles aan gedaan om er onderuit te komen, maar helaas had men hem, naar zijn eigen zeggen, hard nodig op Goose Bay. Hij werd getroost door zijn “vrienden” met het bericht dat je na drie keer waarschijnlijk een gratis Flying Dutchman T-shirtje krijgt. Nadat het vee met dranghekken naar het achterste deel van de airbus is gedirigeerd kunnen we vertrekken.

Eenmaal airborne begint men toch maar met het inhaleren van de nodige emmers alcohol om toch maar vooral niet nuchter in het Canadese paradijs aan te komen. Aangezien dit echt de laatste BE is zit Champ dit hele reis uit het raam te kijken om wat markante punten op te pikken voor de ferry terug. Het is nu al zeker dat er wat extra mensen ingevlogen moeten worden voor de ferry. Dit zal zeker niet het laatste bericht over de ferry worden.

De aankomst in het Walhalla is weer een hele belevenis. BE 10 heeft max gevlogen, dus zal het voor ons wel niet veel worden. Na het blaartrekkende verhaal van overste Dorenbos aangehoord te hebben (de arme man heeft nog altijd moeite met het overbrengen van de seksuele aandoeningen) volgt de OPS inbrief. Hierin wordt beloofd dat iedereen 13 trippen zal vliegen; wieeeeeeep. Na deze inbrief wordt er reeds gepland voor de FAM tripjes voor de volgende dag. Zoals u wel ziet staat iedereen te trappelen om te beginnen.

Maandag 13 september

Toen we vanmorgen de gordijntjes opendeden waren de meningen verdeeld. Wel/niet goed weer? Om 8.00 LT briefing in de MCC en het bleek goed genoeg. Opgelucht naar Ops voor de briefing van Basco.

Hij wil het kort houden omdat iedereen, op 2 man na, hier al eerder is geweest. Afijn, 2 uur later besluit hij met: Is het al zo laat? en ik had nog wel dingen geskipt. Maar ja als je drie onderwerpjes skipt en dan de rest vijf keer herhaalt schiet het niet echt op! De FAM tripjes gaan naar de Noord arena en zodoende wordt uiteraard Harp Lake weer bezocht. Iedereen vliegt dezelfde route vanwege eventuele groud aborts.

Dit resulteert de tweede wave in een vijf ship enroute at the same timet. Hedenavond wordt het eerste “vlees” reeds aanschouwd door onze natuurliefhebbers. Het volleyballen is ook weer te makkelijk en daar blijkt weer eens dat de stelling: “TD kan niet volleyballen en denken tegelijk anders poepen ze de hele zaal onder” op waarheid berust.

Dinsdag 14 september

Vandaag het tweede FAM tripje met wederom iedereen op dezelfde route. Deze keer ging de moeilijkheidsgraad omhoog doordat er een target in gepland was. Degene die dit target gepland had heeft hoogstwaarschijnlijk de B-52 pitch-up mal gebruikt, dus dat werden allemaal geïmproviseerde attacks.

En oh ja, Piet KLONT heeft ook nog meegevlogen. Lima Bravo.

Ook deze avond werd de fanatieke sport trend weer voortgezet. Er werd gevoetbald in de ijshockey arena en die was wel fucking groot. Hierdoor zal het nu wel afgelopen zijn met de sportieve bedoelingen. De forecast voor morgen is bagger dus iedereen rolt zeer gelukkig de F. D. in en uit.

Woensdag 15 september

Het weer is inderdaad bagger dus alle 3 de waves worden gecancelIed. De dag wordt echter zeer nuttig doorgebracht met het geestverruimende spel Scopchi. ‘s Middags worden er een aantal echt gebeurde documentaires door geramd en wordt er via de Duitsers en Treecia dees toch maar gegeten in Trappers Cabine. Buds en Bumper worden uitgeloot voor de airshow in Shearwater.

Donderdag 16 september

We beginnen een ietwat vroeger vandaag, want er moeten 4 waves uitgeperst worden. Als de 36 sorties gehaald worden kost dit zowel Law als Grey een vat bier.

Hij wordt nu pas opgemerkt, maar hij was er echt de hele week al: De man van het VOTC.

De schrik slaat nu bij menigeen acuut om het hart: Cold Snikkel Pants vliegt de gehele week al rond in slechts een T-shitje, maar besluit nu opeens om ook maar een lange onderbroek aan te trekken.

Na de eerste wave called Kid dat het weer goed genoeg is om te kappen en zijn Charlie Hoss, zegt dat het weer unsuitable is. Nu staat Ops dus voor een dilemma, maar aangezien Kid meer uren heeft wordt besloten om de tweede wave toch maar gewoon in de noord arena te laten kappen.

Yogi is de lead van dit viertje Kap en de threat is drie keer, een tweetje FBA F-16 vijf minuten gespaced.

Hét is ongelooflijk maar waar, maar er survived slechts 1 bomber. Dat was wel de enige waar Yogi zelf op committet. Sukkel, de rest van de bombers wordt afgeschoten door zijn flightmembers.

Budss de Charlie in dit Kap besloot voor het steppen tot een kisten ruil vanwege een slechte radio (geef die maar aan Grey. . . ) Resultaat: Buds heeft een totaal stukke radar met een FCC fail en later nog een ADC malfunction.

In de derde wave neemt Bond een viertje mee om te kappen voor zijn sectionlead opleiding. Als je de noord en west coördinaten omdraait werkt dit niet echt SA verhogend. To be continued

Key omzeilt net zijn viertje FBA het kap via de outside van de low fly arena. Dit is wel uiterst handig maar toch ook een beetje lullig uitleggen aan MCC. The embarrasment of the day vindt in de laatste wave plaats: Buds geeft tac lead over aan Solex (God knows why) en vergeet zich aan zijn contract te houden. Zodoende wordt hij afgeschoten door de trailing GR1. Goofy hoeft volgens zijn zeggen niet te breaken als er een bogey 1 mijl op zijn six valt, want hij doet toch al 600 knopen??

Onze VOTC vriend gaat bij gebrek aan animo voor Cold Snikkel maar alleen de bush bush in voor slechts 5 dagen. Hij wordt 75 kilometer verderop gedropt en loopt zelf terug. Toch niet helemaal, want de fototas was zo zwaar en het was toch wel een beetje koud. 

De Aal, speciaal meegekomen voor Yogi (sukkel) zwaait heel vriendelijk de tweede wave uit en wordt daarbij bijna een Prutte§l en Wilnie ingesucked.

Vrijdag 17 september

De eerste multiple ground aborts zijn een feit en dit krijgt nog een aardig staartje. Yogi is er vroeg bij en besluit anderhalf uur voor steppen zijn plonspak maar vast aan te trekken Sukkel! Buds en Bumper vertrekken met Gerd van de Tee Dee naar Shearwater. Toch wel handig zo’n crewchief mee. Daar aangekomen worden ze opgewacht door een Canadwaas met blikken bier. Heel leuk, maar omdat te pakken te krijgen moesten ze wel een a la ground egress de kist verlaten. Dat was nog niet zo erg, maar probeer in je plonspak zonder trap maar eens je kist in te kruipen. Dat valt echt niet mee. Maar goed, uit de kist gekomen na ons werk gedaan te hebben kregen ze de verdiende biertjes die de TDer eerst nog moest verdienen. ‘s Avonds kreeft en een flightsuit party voor aircrew. Heel veel mooie vrouwen in flightsuit, dus de Canadwaze airforce moet wel top zijn. Alleen droegen ze allemaal highheels dus zullen het wel mama’s van plezier geweest zijn. De TDer was voor dit weekend ook maar even een ploot in flightsuit en hij heette Buds. De enige echte Buds had zijn eigen naam maar even aangenomen om verwarring te voorkomen.

Op het trieste Goose Bay chickenen de Canadwazen al voor het crutten uit op deze TGIF. Dus gaat iedereen maar naar de F. D. voordat ze door GT-JO worden verkracht.

Zaterdag 18 september

Deze eerste zaterdag staan er drie waves op de plaat. Aangezien er niet echt heel erg geTGIF’t is heeft iedereen er zin in. Helaas dondert het hele vliegmachine park in elkaar zodat er slechts enkele kistjes op diezelfde plaat verschijnen. Pants is de held van de dag, hij claimt (nog steeds met alleen een T-shitje aan) vier fox two kilIs op CF-18 ‘s, helaas wordt hij zelf ook voor zijn potje geschoten door een fox one, dus klopt het gelukkig weer. Yogi besluit alvast stiekem een fiets te halen om te trainen voor de Dome Mountain run van morgen. Lekkere prio’s heeft die sukkel. ‘s Avonds worden Trappers Cabin en de Mac Club weer uitgechecked op loslopend wild en iedereen rolt zodoende weer aangeschoten zijn kribje in. Dus dat klopt ook weer.

Zondag 19 september

BUMPER is jarig, maar daar komt hij ‘s avonds pas achter. In Nederland was het al afgelopen, maar met het tijdverschil kon hij er toch nog vijf uurtjes van genieten.

Yogi wordt eerste op de Dome Mountain Run en is heel blij met zichzelf; sukkel. Bond, Virusje, Duck en Pants gaan tegen beter weten in toch golfen. En ja hoor nadat ze na drie holes zeiknat waren geregend besloten ze toch maar naar huis te gaan.

Nadat iedereen de drank weer had uitgezweet in zijn holletje druppelde men weer tesaam in de huiskamer voor de traditionele Barbeknoei. Dit keer werd de Cabin bij de ski club geskipt en bleef men gewoon bij 312. De reden hiervoor was dat je dan al tijd koude drankjes en echtgebeurde natuurdocumentaires bij de hand hebt.

Alleen de commandant moest wat meer effort steken in het controleren van de orde. Sommige onverlaten wilden namelijk het mooie hekwerk om gebouw 312 in de fik steken, want een brandje hoort nu eenmaal bij de barbeknoei. Het gerucht gaat dat deze hekken volgend jaar bij 312 tot en met 315 komen te staan als dubbele afrastering om het vee aldaar wat meer in toom te kunnen houden.

Maandag 20 september

Grey is hedenmorgen niet zo blij met de opruim kwaliteiten van de BE 11 vliegers. Iedereen vond dit vreemd want er werd vanzelfsprekend aangenomen dat Hassan de troep van de barbeknoei een dag eerder wel voor zijn rekening zou nemen.

De eerste wave wordt gecancelled vanwege sneeuwstormen, icing en low ceiling; The Works. Solex wordt evenwel gesceduled voor een IF trip met CHAMP achterin. Na alles gepland en gebriefed te hebben begeeft hij zich naar Ops voor de outbrief. Aldaar aangekomen verschijnt opeens onze geliefde VOTC vriend.

Grey gaat even met Solex en VOTC vriend mee om hen uit te zwaaien bij de SAR heli. Toen Solex zag dat alle covers nog op de heli zaten begon zijn bloeddruk alweer wat te zakken en zijn hartslag kwam ook naar beneden van 200+0. Gelukkig voor hem was het allemaal een dikke spoofcall van het leidende duo.

Buds en Bumper kwamen na +/- 45 minuten delay op Shearwater, (dit kostte slechts 2000# en de nodige kalmeringstabletten voor Buds) terug op Goose Bay met het bericht da.t de zuid arena wel degelijk workable is. Dus de tweede wave wordt gelaunched nadat Bumper nog even TFA negative had getest. Buds, blij als hij was weer op de grond te zijn kon zich nu eindelijk ontdoen van dat vervelende zakje met zeik dat hij tijdens de terugvlucht gevuld had. Hij deed hier slechts 60 mijl over. Tja wat wil je met plonspak en g-broek. De tweede wave inmiddels resulteerde in FBA en sweep below the deck en de kap erboven. A1 weather abortend en avoidend kwamen ze toch weer op Goose Bay terecht.

Morgen staat eindelijk de eerste COMAO gepland en na veel gezeik doen de Duitsers toch mee. Hoss is de package commander en begint tussen de middag met plannen. Nadat het plan ongeveer vijf keer veranderd werd blijkt aan het einde van de middag dat alle andere naties gecancelled hebben.

Dinsdag 21 september

Deze schone dag staat in het teken van BDUtjes werpen op de PTA range. Aangezien we dat nog nooit gedaan hebben hier op Goose Bay werden er nog wat range orders uit een wel zeer stoffige kast gehaald. Daar stonden slechts een paar snackjes in. Te weten: First pass off the day will be a dry pass. Als er een FAC aanwezig is op de PTA dan mag je slechts vanuit het westen of het oosten aanvallen. Deze beide snakjes waren voor de eerste wave van toepassing Er stonden acht kisten op de plaat, een tweetje kap, een tweetje recce voor de dry pass (wat een SA) en twee tweetjes FBA. Na wat ground aborts en het nodige gehussel met kisten rolde er alsnog een tweetje kap en een viertje FBA uit de hoed. Voordat deze hernieuwde FBA force, met een aantal kisten met en een aantal kisten zonder BDUtjes, (alleen niemand wist wie ze eigenlijk had) en een Delta zonder route en TWS, eindelijk airborne kwam, had de kap er al een half uurtje rondjes draaien opzitten. De FBA force heeft dus ook geen last van de kappers gehad. Nadat ze undetected in de buurt van de PTA aangekomen waren kon het spel beginnen. Hoss komt er na zijn hot delivery achter dat hij door het uitvallen van de recces toch echt wel de eerste was vandaag op de PTA. Op de grond kon hij ook niet echt identificeren waar hij op gepikkeld heeft. Buds zegt dat het waarschijnlijk de auto van de FAC is. Gelukkig heeft Bumper op hetzelfde DMPI gedelivered Het blijkt achteraf allemaal wel mee te vallen, want het is slechts de reflector voor de laserguyst PANTS blijkt ook redelijk in de stress voor cold snikkel, want zijn T-shitje heeft plaats gemaakt voor twee paar ondergoed, innerliner, plonspak en jas. De doc heeft zijn tweede ground abort in de dual, maar besluit toch om nog maar een half uurtje te blijven zitten. Bond vliegt weer een viertje FBA voorop voor zijn sectionlead opleiding en naait door de active PTA range heen, (Dat hoort nu eenmaal bij de opleiding). Ook zijn circuit joining procedures waren van uitzonderlijk=jk gestalte.

Solex is een giga lul omdat hij met zijn dikke vingers elke keer de verkeerde knoppen indrukt tijdens het scorchen. Daarom is Bond ook een lul. Yogi gaat weer eens kappen, vliegt daarbij drie keer zijn FAOR uit, houdt zich niet aan zijn contract (lead-trail), ziet het tweede kap helemaal niet, maar toch ging het verder wel lekker, de sukkel. Hoss is wederom de gehele middag aan het plannen en tekent voor iedereen alvast een kaart. Hij weet klaarblijkelijk niet hoe de kleuren copier werkt. ‘s Avonds wordt er op voorspraak van Grey gebarbeknoeid in Trappers Cabin, want dan hoeft hij niet zo op te letten. Nadat wij reeds weer richting F. D. waren vertrokken werden er nog drie Duitse “vrienden” gemolesteerd door wat locals.

In de F. D. sloeg het vee op hol wat resulteerde in een beschadigde muur en etensresten all over the place. Welk stuks vee het was is echter nooit naar boven gekomen. Waarschijnlijk te zat geweest ofzo. Ach het zijn die dingen die je maar liever vergeet.

.

Woensdag 22 september

Comao dag. Eindelijk kan alle effort van Hoss beloond worden. Hij is na al dat plannen een kwartiertje voor de briefing nog wel even opzoek naar 1 minuut. Zijn four ship FBA wordt ook nog eens een two ship, dus nu zit iedereen weer te ver achter. De eerste wave krijgt Kid als kapper contacts op zijn slabak en besluit .98 naar binnen te boren. Na de press call van Solex, engagen ze uiteindelijk op de kisten die met BDUtjes in de pitch hangen op de PTA range. Hierna besluit Kid naar huis te gaan en aldaar ontdekt de bravo dat Kid een omgebogen nozzle heeft?

De vloot dondert nog verder in elkaar. We hebben nu nog maar vier servicable kisten en tien unservicable waarvan er drie ook nog eens geen uren hebben. Yogi heeft ook een leuke trip, want na de PTA range heeft hij opeens 4000# extra en dat zit allemaal in de rechter pylon. Aangezien hij onderweg ook nog eens een extra missile in zijn aars had gekregen was hij compleet happy, de sukkel. Hij gaat ook nog eens vrijwillig met de VOTC vriend mee voor cold snikkel. Bij deze heet die oefening dus voortaan cold sukkel.

De comao was een groot succes behalve dan dat de Britten een verkeerde timehack hadden, want ze kwamen zowel op de briefing, het TRP1 en de debrief vijf minuten te Iaat. Blijkbaar schaamden ze zich hier toch wel een beetje voor, want er was op de debrief slechts een Brit aanwezig. Dat de Duitse fantoom vliegers eikels waren, zijn en zeker zullen blijven bewezen ze weer eens op de debrief. Ze waren sorted op 60 mijl (dit moet de big bleep van Hoss wel geweest zijn) schoten AMRAAM’s in DLZ2 op 35 mijl (in een FAOR van 30 mijl) en iedereen was dus killed. (Hun AMRAAM zit ook tail-on op 20 mijl nog steeds in DLZ2).
‘s Avonds is het groot feest in de F. D. en er worden de nodige vaten aangeboden. Ook de fantoom mannen laten zich breed grijnzend zien. Eichelst.

Donderdag 23 september

De eerste wave vliegen er slechts vier bakken van de zes tegen een vier ship fantoom eichels. Yogi komt terug uit de bush en heeft aldaar onze VOTC vriend wat nieuwe dieren geluidjes geleerd. De tweede wave staat weer in het teken van de comao. De Britten hebben het scenario gemaakt en dit resulteert in een FBA force met een zesje F—16 sweep met Kid in de lead tegen een twaalf ship kap met acht fantoom eichels en vier F-18 drivers. Top scenario. Wij denken persoonlijk dat de Britten hiermee Law proberen af te zeiken.
In dit David tegen Goliath (de christies onder ons weten hier meer van) scenario weet Kid toch nog de overwinning in de wacht te slepen met zijn inmiddels tot een drietje gereduceerde sweep. Hij rolt namelijk unseen achter vier fantoom eichels, maakt drie unlocked packman kilIs en besluit, om gezeik in de debrief te voorkomen, om de laatste maar gewoon op te locken en al zwaaiend af te schieten. De fantoom eichels waren zo ontdaan dat ze ook nog maar hun eigen F-18’s afschoten. AMRAAM is leuk, maar EID toch ook wel handig. In de comao debrief veegde Kid nog eens de vloer aan met de tactics van de fantoom eichels (een kap op de ingress en twee op de ergress? en de fantoom eichels achterin de FAOR, die ongeveer geheel arena zuid omvatte, en de F-18’s voorin).

De derde wave wordt een drie ship site seeing en daardoor hoort Virusje dat hij gisteren zijn laatste F-16 tripje gehad heeft; hij mag nu lesgeven op de PC-7.

Zappa komt aan met een 707 van de nazies om mee terug te ferrien. Het gerucht gaat dat zijn opa dit geregeld heeft aangezien die een aantal jaren geleden verregaande contacten had met onze oosterburen. Bond, Buds, Virusje en Zappa gaan even een rondje golfen buiten de basis. Ze hebben op de golfcourse nog nooit zo’n stelletje prutsers bij elkaar gezien. Virusje en Bond verliezen een kratje omdat ze steeds de bal de bosjes in huften en Zappa betaald een krat omdat hij de bal niet verder krijgt dan tien meter. De laatste green is lekker vlak dus besluiten ze maar om alle overgebleven ballen Happy Valley in te loften.
‘s Avonds hebben Hoss, Limey en Jan Verhoeven vrijwillig bardienst om de barkeepers te ontlasten zeggen ze, maar algemeen wordt aangenomen dat ze vinden dat het huidige barpersoneel een beetje slow is. Duck en Bond spelen deze avond voor discjockey. Gelukkig is de forecast voor morgen weer eens bagger, dus we kunnen er weer eens lekker tegenaan. Om half tien is er nog steeds geen hond en het nieuw barpersoneel begint dan ook al wat zenuwachtig om zich heen te kijken, maar dan tot ieders grote opluchting stroomt de Dutch binnen no time vol met nazies, Britten en Canadwazen. Alleen schitteren de fantoom eichels vandaag vreemd genoeg door afwezigheid. Algehele conclusie van deze avond: Als je niet met de Germanen praat kan het best wel gezellig zijn. Zappa is tot in de laatste uurtjes druk bezig om zijn straalbeen onder de tafel te zuipen.

Vrijdag 24 september

Het is inderdaad bagger weer, de eerste wave wordt gecancelled en de Ops officier feliciteert eenieder die op de forecast gezopen heeft. Dat was zo’n beetje iedereen behalve die sukkel. Let the games begin.

De eerste wave wordt omgezet in een rondje scorch. Yogi sloeg stijl achterover toen hij de instelling van Buds zag en belandde tussen de afvalbakken, waar hij thuishoort. Daar kwam hij Hassan tegen die nog aan het ontbijten was. Daarna laat hij zelf bij het instellen nog even een fart in the face van de detco. Nice carreer planning.  Zappa ligt nog te meuren: 0830 LT. De tweede wave wordt ook al snel gecancelled dus wordt er wederom gescorched. Deze wave is het de beurt aan brombeek; Grey (duifje) Hoss, Limey en die sukkel.

11.30 Lt, Zappa ligt nog steeds te meuren. Gezien het feit dat iedereen wel een half uurtje nodig heeft om Volkel te bereiken via LTN (mooi stukske techniek) besluit Solex maar een faxje te sturen.

14.30 LT, ZAPPA komt binnendruppelen. We houden het vliegen voor vandaag verder maar voor gezien. De rest van de dag wordt doorgebracht met het maken van jou, lief dagboek, en het ombouwen van een vliegerhelm tot vrije tap lamp voor in de F.D. Deze avond is het plaatfeest waar Pants in nog steeds alleen zijn t-shitje de muziek verzorgt. Bond wil de Mac Club nog even uitchecken maar daar moet hij al snel de dug-out in vanwege een massale knokpartij. Verder wordt deze avond zonder al te grote noemens waardigheden in beschonken toestand afgesloten.

Zaterdag 25 september

De laatste dag die vermeld kan worden in dit dagboek van 1993. Er gaan nog twee weetjes met drie bakkers uit voor de fuel- transfer checks en verder krijgen we een ferry flight briefing van Champ. We gaan maandagmorgen vertrekken en blijven overnight in Keflavik omdat de TD van Volkel pas dinsdagmiddag naar IJsland gevlogen kan worden en dit heeft weer te maken met de inzetbaarheid van onze cargo vloot.
Uw schrijver heeft zoveel plezier in het schrijven van dit dagboek gehad dat hij in overweging neemt om na zijn contract maar gewoon romannetjes te gaan schrijven. Hieronder laat hij een eerste ideetje zien voor de roman; Henk en Joke in pruimenland. Uw opbouwende kritiek kunt u geheel vrijblijvend sturen naar Mona.

Schrijver; Buds Tekeningen; Solex Type miep; Bumper

error: Copyright protected
Scroll naar boven