Dagboek Rygge Flystation

Maandag 9 Dec 1985

Het is rond 1 als de bestorming van Rygge AFB 39, 306ers bewapend met 2 F27’s een feit is. 

Het ontvangst daar is echter zoals het de hele week zal vergaan qua samenwerking met deze Noormannen;
“KILO UNIFORM TANGO”
Onze stoere stofzuigers zijn zo ontzettend blij met onze komst, dat we zeggen en schrijven 1 Noor tijdens ons welkomstpils je ontmoetten. Verder niets bijzonders, de bar gaat pas om 1900 uur open, en een glas bier kost Fl. 7.50.

Misschien nog een vermelding waard is het feit dat de kleinste man van 306, onze Toto, s’ avonds richting Oslo vertrekt voor wat spieroefeningen.

 

Dinsdag 10 Dec 1985

We vliegen vandaag 1 wave; Limey/Toto en Laser/Body zijn de gelukkigen die vandaag van het schitterende weer in combinatie met het prachtige besneeuwde landschap genieten (getuige de op het smaldeel rondslingerende video’s en foto’s).

De vluchtplanning en het ontwikkelen van de films is een verhaal apart, kaarten voor de run-in’s dateren uit het tijdperk voor de stoomboot.

De standaard Nilvisk (door wie wij overigens uitgenodigd waren voor deze detachering) werkt van

Half 8 tot half 4 en als het dus 3 uur is worden de ontwikkelmachines stopgezet en gaat iedereen naar huis, zodat wij na een week vliegen uiteindelijk maar de helft van de resultaten gezien zouden hebben

Na deze dag vliegen is de meegebrachte vloot gehalveerd door de ontstane technische gebreken

Scar komt nog een vliegtuig brengen voor Grin die morgen eventjes naar Volkel terug moet.

Het laatste evenement vandaag is misschien toch wel het uitstekende etentje dat 10 man van ons bij Kol. Kingma thuis achteroverslaan.

 

Woensdag 11 Dec 1985

Het is vandaag een niksnievliegnie dagje vanwege de dichte mist in de Fjord waarin ons Rygge vlieggebeuren ligt. 50 km verderop is het BLUE-BLUE-HOUDOE (copyright Grin)met 70 km zicht.

Grin is vandaag toch al lichtelijk af geplast, want nu kan hij niet naar Volkel terug.

Toto moet een flight suit van Body lenen i.v.m. fors ontwikkelde bilspieren en de tap gaat vanwege het weer om 1415 al open.

 

Donderdag 12 Dec 1985

Het is wederom een 306 mag
nievliegniedag, nu echter vanwege de wind die” out of limits” gaat en blijft, daarom wordt de goede gewoonte van gisteren weer opgepakt en is er om 14.30 uur bier in barak nummer 6.

Scar legt zich erbij neer dat hij bij ons hoort en blijft nog effe op het geweldige gat Rygge.

Om 4 uur regelen Laser en Grin een biertje door de Hollanders voor de Noren in de mess, en verrek zeg, je ziet ze de hele week niet, en dan is er gratis drank en hopla het barst in een keer van de Scandinavische alcoholisten. 15 stokbroden en 2 worsten kwamen met de Friendship mee salades en kaas werden op Volkel opgegeten.

De verplichte geschenken worden uitgewisseld, je kent dat wel, “bla bla, bla bla, etc. De Noren worden dronken, er wordt gezongen en het is zelfs even gezellig en iedereen van ons denkt dikke mik (copyright Champ) vanaf nu zit het gebeiteld en wordt er wel wat geregeld, edoch s’ avonds maar naar Fredrickstad voor ons vertier alwaar onze super PI’er Joep koud 5 meter uit de bus is en al contact heeft met een agressieve (=is dus dronken) Noor.

Verder mag het rottingsproces van Body toch ook wel genoemd worden want iedereen sloeg ervoor op de vlucht!

 

 

Vrijdag 13 Dec 1985

Hoera, het is weer mooi vliegweer.

Scar gaat snel richting Volkel, alleen blijkt dat de oen z’n jas is vergeten (cheques, paspoort, rijbewijs, autosleutels, huissleutels, etc. van onze Scar blijven nog eventjes een paar dagen op Rygge en onze Dombo zal maar wat moeten improviseren de aanstaande dagen!

Grin vliegt 6 targets terwijl Chevy en Limey 3 Targets voor hun rekening nemen.

Verder hebben we dezelfde problemen als maandag bij het ontwikkelen van onze film, dus hoe de targets van vandaag in de plaat staan zullen we nooit weten, immers om 3 uur stopt de ontwikkelmachine, morgen is het weekend en maandag gaan we naar huis.

Het dieptepunt van deze week maken we s’ avonds in de mess mee alwaar de 306 luchthelden op uitnodiging van de Noren aanschuiven aan het daar aan de gang zijnde “vliegersfeest”.

Met precies 5 woorden Engels: “We like to welcome the Dutch (oké 6 dan) wordt een 2 uur lang durend Noors gezwets ingezet!

Wij afgezeken en voor straf worden alle nametags van de noren achterovergedrukt, jassen verwisseld en de pet van de base commander versouvinierd (nieuw werkwoord), vervolgens laten we de boel de boel en gaan we zelf maar wat gezelligheid opzoeken downtown Moss alwaar de Nederlandse song: “meneer cactus is tevree” onder leiding van Limey om 4 uur ’s ochtends op de taxistandplaats nog even Noorse hit dreigt te worden, maar ja de taalbarrière hé.

 

Zaterdag 14 Dec 1985

De meesten hebben nog hoofdpijn van gisteren maar ja s’ avonds een vent …………       

Deze dag staat in het teken van de rondleiding door Oslo, geregeld door de Nederlandse ambassade, met s’ avonds lekker maar zeer duur eten in het SAS hotel alwaar Fred zelfs na een uur met open gevallen mond rond begon te staren naar al dat moois

Na het hapje eten worden de laatste restjes Holland om 1 uur de bus in gerold richting Rygge.

Dagje rustig aan, Bennie onze regelnav-neef regelt zalm en garnalen.

God zij dank is het weer voorbij (voor sommigen) Champ/Chevy/Body vliegen 3 kratten terug.

Anderhalve dag later komt het laatste stukje Holland ook binnen. Fred en Joep. Die met de trein zijn gekomen dit in verband met een oorontsteking van Joep die niet vliegen mocht.

error: Copyright protected
Scroll naar boven