Dagboek 1960

Vanaf 1 april wordt er weer geschreven in het Dagboek.
Van de eerste maanden in 1960 helaas geen geschreven tekst, maar gelukkig wel een aantal foto’s.
Zoals deze hieronder, van het landingsongeval op 28 januari op de vliegbasis Soesterberg.

29 jan 1960 Commando wisseling op de vliegbasis Deelen.

Vrijdag 1 april 1960

“Grapjes-dag” Niemand in de stemming om grapjes uit te halen want het is slecht weer geweest de hele dag, en geen uur gevlogen. ’s Morgens hebben de vliegers 1½ uur recce-training gehad. De rest van de dag “raketjes” gebouwd. ’s Middags briefing oefening Antiloop door Lt. van Veen in het hoofdgebouw.
We hadden 9 vliegtuigen serviceable, en de TD werkt op volle kracht dit getal te vergroten

 

Zaterdag 2 april 1960

De hele dag slecht weer, niet gevlogen. ’s Morgens “Quick Train ”ontvangen. Het geheel CPX ten uitvoer gebracht. De vliegers te 10:00 uur ’n oefen “loopje” genomen. De uitslag was evenredig: n.l. de mensen met auto’s, de grootste blaren. Zaterdag van ’n kort weekend.

 

Maandag 4 april 1960

Prima vliegweer. ’s Morgens nog 1 tripje met alle serviceable vliegtuigen gemaakt. Daarna werden de spullen van de vliegers (flashflights ect.) gecontroleerd voor exercise “Antiloop”. ’s Middags te 13:30 vertrok het vliegers corps naar Volkel voor de laatste briefing en afvoer naar de plaats van dropping.

 

Dinsdag 5 april 1960

Exercise “Antiloop”. De vliegers waren vandaag aan het ontvluchten. ‘s Slechts 2 stand-by vliegers op het Squadron aanwezig, die om beurten ‘n tripje gingen vliegen, zodoende nog 1:35 in 4 sorties kunnen maken. 10 vliegtuigen serviceable.

 

Woensdag 6 april 1960

Exercise “Antiloop”. Prima vliegweer. Ook vandaag deden de stand-by vliegers hun best om hun voorsprong in uren te vergroten. Te 17:00 uur keerden de vliegers uitgezonderd de 2de Luit Faas en Sgt. Heijboer die “op straat waren” terug van Volkel. En hiermede was aan oefening Antiloop ook weer ’n einde gekomen. De lijn had vanavond ’n saté party met ’n biertje. De saté was goed en de stemming uitstekend.

 

Donderdag 7 april 1960

Prima vliegweer. En zodoende kon dan vandaag eindelijk exercise “Sasoon” ‘m doorgaan. Alles verliep naar wens en er zat werkelijk vaart in. Hopelijk zijn de resultaten daar dan ook naar. Verder gingen er 2 vliegers op “Round Robin” naar Luxeul te weten 1e Lt. von Eugen en Sgt. Peters. De service was prima vandaag n.l. 10 vliegtuigen. “Houwe so”

9 juni 1960 Deelen van de Spek in de barrier.

Kapt. Themmen ge-briefed door S.M. Musters met daarnaast de Lt. Kol. Foequin de Grave.
De P-22, vlak voor Take Off en net weer terug van een missie. Met daar tussen in Themmen bekijkt zijn gemaakte film. 
De Lt. Immens poseert. De Kapt. Themmem komt terug van een missie.
Het ontwikkelen van luchtfotofilm geschiedt volautomatisch. Films ter lengte van 60 meter en meer worden binnen luttele minuten ontwikkeld.    

Donderdag 7 april 1960

Prima vliegweer. En zodoende kon dan vandaag eindelijk exercise “Sasoon” ‘m doorgaan. Alles verliep naar wens en er zat werkelijk vaart in. Hopelijk zijn de resultaten daar dan ook naar. Verder gingen er 2 vliegers op “Round Robin” naar Luxeul te weten 1e Lt. von Eugen en Sgt. Peters. De service was prima vandaag n.l. 10 vliegtuigen. “Houwe so”

 

Vrijdag 8 april 1960

Slecht vliegweer! Kleurenstaat “Red”. Niet gevlogen. ’s Middags sport voor het Squadron.

 

Maandag 11 april 1960

Prima vliegweer. ’n Strak vliegprogramma opgezet. Maar te 11:35 kregen we ’n nog strakker alarm aangekondigd en hiermede werd de oefening “Hop Along” ingezet. De flight van 1ste Luit Adriaans (4 kloten) en grondpersoneel en MFPS werden naar vliegveld “de Peel” gedirigeerd, om van daar uit te gaan opereren. De hele dag verder ge-hop alongt. 12 vliegtuigen, de hele dag serviceable gehad.

 

Dinsdag 12 april 1960

Vroeg uit de veren, oefening “Hop Along”. Goede serviceability. Pretty good gevlogen 36:51 uur. ’s Avonds einde van oefening, kisten, grondpersoneel en MFPS keerden te 18:00 uur terug van “de Peel”.

 

Woensdag 13 april 1960

Slecht vliegweer. De hele dag niet gevlogen. Te 10:00 officieel einde van de oefening Hop-along. ’s Middags iedereen gelegenheid gekregen om ’n bad te nemen en op krachten te komen. “The war is over”.

 

Donderdag 14 apr. 1960

Prima vliegweer, prima serviciability 11 vliegtuigen. Tot 12:00 A uur gevlogen. Om 13:00 uur gingen alle inwonende met Paasverlof (Witte Donderdag) “Eitjes eten bij moeders thuis”.

 

Dinsdag 19 april 1960

“Uit de kunst weer” redelijke serviciability, strak vliegprogramma. Helaas het ongeluk speelde het Squadron (en de persoon en familie en de hele basis) vandaag parten. Een kort maar hevig bericht: Rijmert de Ruijter is neergestort bij Hahn (West-Duitsland). Schemer en nachtvliegen afgelast i.v.m. boven gaand “Bad News”.

 

Woensdag 20 april 1960

Goed vliegweer, matige serviciability. Strak vliegprogramma opgezet, wat even strak in de “prut” draaide i.v.m. een tekort aan vliegers, n.l. sterkte 12 – 1 vlieger met verlof – 2 vliegers druk met regeling begrafenis – 1 vlieger naar Wildenrath, de Lt. Faas.

20 april op de foto de aankomst van het stoffelijk overschot stoffelijk overschot Lt. de Ruijter op de vliegbasis Deelen.

Donderdag 21 april 1960

Goed vliegweer en een redelijke serviciability 8 kisten. Vandaag exercise “Archer 11” 15 Forms-D gevlogen hiervoor.
Nog steeds een tekort aan aviateurs om dezelfde redenen als gisteren beschreven. Schemer en nachtvliegen konden vandaag doorgang vinden.

 

Vrijdag 22 april 1960

Prima vliegweer. Tot 10:30 uur gevlogen, hierna gestopt. Laatste briefings ontvangen omtrent de begrafenis van 1Lt. de Ruijter, die om 14:00 uur vanmiddag plaatst had.

Rijmert lag opgebaard in het Militair Hospitaal in Arnhem en werd begraven op de begraafplaats Moscowa te Arnhem.

Maandag 25 april 1960

Begonnen met prima vliegweer. Zeer matige serviciability 5 vliegtuigen. Het geplande vliegprogramma verliep uitermate stroef klachten i.v. hiermede “plenty scrubs”. Heel wat zielige gezichten op het Squadron vandaag, Holland verloren gisteren. Verder: Majoor Oonicese ’n rugspier verrekt. De laatste voorbereidingen worden gemaakt voor het vertrek naar Brüggen voor de “warming-up” voor Royal Flush.

 

Dinsdag 26 april 1960

Goed vliegweer. Redelijke serviciability, n.l. ’s Morgens 9 vliegtuigen combat ready. ‘n Strak vliegprogramma aangehouden. Het tekort aan vliegers doet zich gelden. Kapt. Walhout (Wing Ops) is dan ook regelmatig op het Squadron te vinden, daar we zelf de vliegtuigen niet kunnen mannen.

Voorts ging het Squadron vandaag afdelingsgewijs (in golven van één en twee) naar de ziekenboeg op Groot Heidekamp voor ’n tetanusinjectie. Majoor Ooninice en Kapt. Callenbach naar Den Haag. Voorts werd er door 306 Sqn. vandaag weer ‘ns ouderwets schemer en nacht gevlogen met 6 vliegtuigen.

Totaal vandaag 38:13 uur gemaakt.

 

Woensdag 27 april 1960

Goed vliegweer. Slechte serviciability 3 vliegtuigen. In de loop van de dag werd dit iets beter. Het woord “scrub” werd vandaag herhaald gebruikt. Majoor Ooninice met ‘n T-33 naar de Vliegbasis Eindhoven voor ‘n bespreking.

In het Squadron hangt reeds ‘n echte Royal Flush stemming. Iedereen liep vandaag dan ook te organiseren. Sgt. Heijboer had vandaag niet z’n dag. In de eerste kist verdween ‘n seat pin (de hangar in – motor check). Z’n tweede kist had ‘n “uit elkaar vallend” neuswiel. Tot z’n grote verbazing ging met de derde alles op rolletjes. Kapt. Gijzen heeft ’n klas schoolkinderen verteld hoe de luchtmacht eigenlijk graag zou zijn, en 1e Luit Korpershoek liet de kinderen zien hoe ’n RF-84F zich in het luchtruim gedraagt. Het is maar goed dat ze “ze” het vogelpik-spel niet met de tetanusspuit in de ziekenboeg niet laten zien.

 

Donderdag 28 april 1960

Goed vliegweer. Redelijk tot goed (20 uur) gevlogen. Vandaag ook weer ‘ns intensief A/G gunnery kunnen beoefenen (we hadden n.l. 4 details ter beschikking). Iedereen in ‘n goede stemming vandaag, n.l. St. Salarius met de veelbesproken 6% salarisverhoging. Het nachtvliegen werd voor vandaag afgelast i.v.m. het Squadron-feest van het Technisch Squadron, in Arnhem. Voorbereidingen getroffen voor exercise “Amled” die morgen weer gevlogen dient te worden.

 

Vrijdag 29 april 1960.

Goed vliegweer. Goede serviciability. We hadden vandaag 15 Form’s D, voor oefening “Amled”, waarvan we er slechts 8 konden vliegen, i.v.m. een medaille uitreiking aan Sergeant-Majoor Jahn, die om 15:30 uur de Oranje Nassau met de zilveren zwaarden uitgereikt kreeg. Na afloop, van de uitreiking bij de vlaggenmast nog ’n gezellig samenzijn in de “onderofficiers-zolder” op de Kop van Deelen. Kapt. Cosijn, kwam vandaag nog op het Squadron, die het enthousiasme van de Royal Flush gangers drukte, met de mededeling dat de buitenlandse toelage wel zeer beperkt was.

 

Op de foto’s hieronder de medaille uitreiking.

Zaterdag 30 april 1960

Verjaardag van H.M. de Koningin. Kwijtschelding van de krijgstuchtelijk gestraften en Zondagse dienst voor de basis.

 

Zondag 1 mei 1960

Vandaag om 10:00 uur vertrekt de ground party van Royal Flush naar Brüggen voor de “warming up”. Morgen zullen de vliegtuigen naar Brüggen overvliegen. Deelnemende vliegers zijn: Kapt. Themmen, 1e Luit. Korpershoek en 2e Luit. Faas.

 

Maandag 2 mei 1960

Goed vliegweer. Vliegers voor Royal Flush V met 3 kisten vanmorgen vertrokken naar Brüggen. Kapt. Cosijn (MCFJ) meldt vanuit Bruggen: “alles goed aangekomen”, slechts 1 waterpomp van ’n Beep heeft het begeven.

Op het Squadron was het vandaag uitermate rustig. 3 vliegers naar Royal Flush ‘n paar met verlof en ‘s middags Kapt. Gijzen en Luit Adriaens naar Volkel voor de Flight Past briefing op 5 mei “Big Parade”. Ook Intell was uitgestorven Lt. van Veen weer eens op het Squadron gezien. Luit. Lelieveld werd vandaag ook weer hartelijk welkom geheten (3 weken van Woensdrecht bij 306 gedetacheerd). Voorts werd er met de 3 a 4 overgebleven combat ready vliegtuigen en het handje vol vliegers, ’n strak vliegprogramma afgewerkt, en maakten op Deelen nog 18 vlieguurtjes.

 

Dinsdag 3 mei 1960

Goed vliegweer, 4 kisten op Deelen serv. Gepoogd ’n scherp programmatje op te zetten, hetgeen maar matig mocht slagen. De lijn had vandaag z’n dag niet, alles liep stroef. Kapt. Cosijn kwam vandaag van Bruggen naar Deelen (geld halen) en meldde ’n voorspoedig verloop v.w.b. de kisten op Bruggen. Houwe zo. Majoor Oonincse en Kapt. Gijsen (want we hadden op dat moment maar 2 kisten) vlogen mee in de oefenparade voor 5 mei. Het reeds verwachte resultaat. Morgen nogmaals. Vandaag weer eens schoolkinderen op visite. Luit. Adriaens “voor gevlogen”. In verband met het smekend verzoek van de hangars, rustig aangevlogen en geen nachtvliegen, kisten sparen.

 

Woensdag 4 mei 1960

“Uit de kunst” weer, matige serviciability. Rustig gevlogen. De oefenparade ging niet door. Basis Commandant en Majoor Oonincse per Harvard naar Brüggen. ’s Middags niet gevlogen, sport voor de vliegers (Sgt Evers en Sgt Peters) de rest van de vliegers hadden ‘n vliegtuig van ouderwets kaliber Tigermoth, Piper en Harvard los weten peuteren bij de Basisvlucht. Dit is op zich al een kunst, want de Kapt. de Groot is met deze oude beestjes nog voorzichtiger als ’n kloek met z’n kuikens. Einde dienst voor het inwonend personeel om half vier in verband met Bevrijdingsdag morgen.

 

Donderdag 5 mei 1960

Bevrijdingsdag. Prima weer, zonnig. Personeel en vliegers om 5 vliegtuigen in de lucht te brengen, om 9 uur op het Squadron aanwezig, 2 F-84F van Volkel kwamen op tijd landen. Na de laatste briefing kwam het bericht af: Parade gecancelled, d.w.z. dat iedereen onverrichte zaken naar huis en haard terugkeerde.

 

Vrijdag 6 mei 1960

Goed vliegweer. Goede serviciability. Strak vliegprogramma afgewerkt. Buiten 4 schietmissies praktisch alles Form D gevlogen. Al dat formatievliegen ging de keel uit hangen. Tegen 17:00 uur landden de 3 RF-84F’s uit Bruggen weer op de thuisbasis, om dan a.s. dinsdagmorgen te starten voor Bremgarten, om de slag te leveren in Royal Flush V.

De Dpl. Sld. Reijer had gisteren zo innig Bevrijdingsdag gevierd, dat de marechaussee hem in bescherming had genomen tot vanmorgen 10:30 uur. Toen vierde hij de bevrijding van hem zelf.

Op de foto’s het Royal Flush team met van links naar rechts Kap. Themmen, Korpershoek en Faas.

Maandag 9 mei 1960

Maandag van een long weekend. Goed vliegweer. Goede serviciability, goed gevlogen. Geen bijzonderheden.

 

Dinsdag 10 mei 1960

Goed vliegweer. Goede serviciability, goed gevlogen. 3 vliegtuigen en 3 piloten naar Bremgarten. Dusk en night gevlogen.

 

Woensdag 11 mei 1960

Goed vliegweer. Goede serviciability. Strak vliegprogramma afgewerkt. 2 kisten op Form “hond” landden op Jever voor re-tasking. 1 T-33 2 x op en neer Bremgarten voor het ophalen van de Sgt. Evers en het wegbrengen van spare parts. Aanvang gemaakt met intensieve GCA-trails. Kapt. Callenbach heeft telefoon.

 

Donderdag 12 mei 1960

Goed vliegweer. Goede serviciability. Redelijk gevlogen (nogal wat klachten) 1 RF-84F naar Bremgarten voor het wegbrengen van OX-9, kantjes voor wielen en post. De GCA vandaag weer ’n paar goede beurten gegeven. Sqn. Cdt. boos, vanwege het wegtrekken door CTL van de gronduitrusting mensen. Men zegt dat ze vloeibare zuurstof moeten gaan brouwen op Eindhoven, maar daar zou ik de zegsman niet van willen zijn. Geen dusk of nachtvliegen (moe).

 

Vrijdag 13 mei 1960

Vrijdag de 13e. Goed vliegweer, goed gevlogen, goede serviciability. Vandaag eindelijk CHT opdracht 109/59 succes full (die was bijna aan z’n gouden jubileum toe). Brief voor Mevr. Callenbach terug (toch met de post gekomen). Morgen de laatste ruk eraan gegeven en alle vliegers staan op 20 uur.

 

Zaterdag 14 mei 1960

Zaterdag van ’n kort weekend. Lage serviciability, veel klachten. Slechts 1 tripje met 4 vliegtuigen gemaakt. ’s Middags sport voor het Squadron.

 

Maandag 16 mei 1960

Slecht vliegweer. 1 weather check laten we maken, slecht overal. Clean-up, van het Squadron, kaarten en letdown-books bijgewerkt. Kapt. Gijzen zwaar de P in. Lt. Boogaarts (Luvo) en één pers-man op bezoek. Alweer ’n artikel over 306 Sqn.

Vandaag boekte ’n nieuwe vlieger voor het Squadron in de Sgt. Vl. A.A. Fikkert, over van 312 Sqn, welkom in het 306 Squadron.

 

Dinsdag 17 mei 1960

Slecht weer (geen zicht) niet gevlogen. ’s Morgens de vliegers dinghy drill en zwemmen. ’s Middags het halen van het crewchief certificaat voor de RF-84F v.w.b. de vliegers. Het “lijn” personeel ruimt op. Vandaag begint ook het grote concours en wensen de andere helft van het Squadron veel succes toe.

 

Woensdag 18 mei 1960

Ook vandaag weer de hele dag “red”. Slechts de T-33 met Maj. Oonincse en de basis Cdt. vertrokken naar Bremgarten. Ook de A-43 Tiger Moth werd nog ’n uurtje op zijn staart getrapt. Maar daar was dan ook alles mee gezegd. (Vliegers de hele dag in de “des-wan” gestud….)

 

Donderdag 19 mei 1960

Nog steeds slecht weer. De vliegers vervelen zich stierlijk. Als het weer niet gouw op klaart schiet er van de crew-room geen flar over. ’s Morgens gaf Lt. Lurvink ’n lecture over het invullen van de nieuwe forms. ’s Middags Lt. v. Eugen ’n lesje camera-bediening.

 

Vrijdag 20 mei 1960

Slecht weer. Tegen 11:00 uur klaarde het een beetje op, zodat nog net ’n tripje met 5 kisten gemaakt kon worden. Daarna was het weer “kisten aan de grond” geblazen. ’s Middags – medaille – uitreiking 36 jaar trouwe dienst. Na de parade werd er ’n gezamenlijk biertje gedronken i.v.m. einde detachering van Luit. B. Leliveld, die maandag a.s. weer naar Woensdrecht vertrekt. Wij wensen hem daar veel succes, een voorspoedige demob en succes met de studie in de medicijnen en hopen hem nog vaak op bezoek te krijgen bij het 306 Squadron.

Tegen 17:00 keerden onverwacht de kisten uit Bremgarten terug. Royal Flush teneinde. En gewonnen door 4th ATAF. De Fransen vonden dit heel normaal, want vonden dit geen aanleiding om ‘n feestje te bouwen, dus keerden de vliegers gelijk na afloop terug, tot grote ergernis van de Sergeant Peters, die zich voorgenomen had (’s middags naar Bremgarten gebracht om ’n RF over te vliegen) om ’n paar dagen voor wijn vat te spelen, en nu moest volstaan met ’n ordinaire fles Heineken bier, op Deelen.

Het verloop van de tot nu toe gehouden vijf Royal Flush exercises is als volgt geweest:

1956 – winnaar: 4 ATAF – Lahr

1957 – winnaar: 2 ATAF – Laarbruch

1958 – winnaar: 2 ATAF – Spangdahlen

1959 – winnaar: 2 ATAF – Eindhoven

1960 – winnaar: 4 ATAF – Bremgarten

Enfin, volgend jaar beter.

Op de foto de TP-10 in formatie met Engelse kisten.

Maandag 23 mei 1960

Redelijk vliegweer, redelijke serviciability, redelijk gevlogen. Het weer was niet genoeg om de Sergeant Fikkert uit te checken op de RF-84F. Lt. von Eugen en Sgt. Peters zijn vandaag naar Londen vertrokken voor het CAA examen, succes heren.

Te 11:00 uur keerde de ground party Royal Flush terug. Eenieder blij weer op de basis terug te zijn, alhoewel deze vreugde overschaduwd werd door het feit dat ’n chauffeur v. d. MT in de colonne plots geen remdruk had en ‘n Fiatje onder z’n voorganger schoof, 1 dode, 1 gewonde en één geestelijk geknakte Korporaal. Morgen exercise Flick, hopelijk goed weer. Hieronder nog een krantenknipsel over doel en werkwijze van het 306 Sqn.

 

Dinsdag 24 mei 1960

’s Morgens slecht weer, alle velden “rood” laaghangende bewolking. Tegen 12:30 uur werd het beter, en konden we gaan vliegen, en nog een gedeelte van exercise Flick afwerken. Nog steeds geen weer voor de check out Sgt. Fikkert (morgen beter). ’s Middags arriveerde de Sergeant Bosma, weer ‘n vlieger erbij. Welkom bij het 306 Sqn. Sgt. Bosma.

Het Squadron bestaat momenteel uit de navolgende vliegers:

Cdt. Maj. Oonincse, A.T.M.

Ops Off. Kapt. Gijzen. J.A.

Blue Flight

1e VC. Kapt. Themmen. H.N.

Vl. 1e Lt. von Eugen. K.

Vl. Sgt. Peters. J.E.

Vl. 2e Lt. Immens. F.

Vl. Sgt. Heijboer. S.

Vl. Sgt. Fikkert. A.

Yellow Flight

2de VC. 1e Lt. Adriaens. A.

Vl. 1e Lt. Korpershoek. A.

Vl. 2e Lt. Faas. D.

Vl. Sgt. Evers. W.G.C.

Vl. Sgt. Ramakers. L.

Vl. Sgt. Booma.

Sgt. Ramakers verloor vanmiddag ’n drag-shute, een uur later kwam een melding van uit de buurt van Nijmegen-Beuningen, dat het apparaat bij ’n boer op het land gevonden was. De Apeldoornse brandweer had zo graag ’n brand-auto gekregen, Deelen speelde niet mee, kansen voor brand-kar weer gezakt. (Zie artikel Volkskrant van 24-05-1960). Voorts tot besluit van een niet onverdienstelijke dag, nog “dusk” en “night” gevlogen, en dat allemaal JOP uren.

 

Woensdag 25 mei 1960

St. Salarino. Goed vliegweer. Goed gevlogen. A/G gepleegd op Terschelling (4 details). Sgt. Fikkert werd vandaag uit-gechecked op de RF. Proficiat.

Voorts hadden we vandaag weer enkele bussen vol jeugd op de basis, waar Majoor Oonincse ’n toespraak voor hield en Lt. Adriaens, de RF-84F voor demonstreerde. Het Squadron verloor vandaag enkele goede krachten, t.w. de Dpl. Kpl. Jacobi (Admin 306) en de Dpl. Sld. Brummel (chauffeur Operations) wij wensen beide demobilisanten veel succes in de burgermaatschappij toe. Einde dienst vandaag als op zaterdag van een kort weekend.

 

Donderdag 26 mei 1960

Hemelvaart. Buiten de stand-bij ploeg eenieder met verlof.

 

Vrijdag 27 mei 1960

Vandaag exercise “Amled”. Dienst om 07:30 uur begonnen. Goed vliegweer, goede serviciability. 15 Amled sorties konden allen gevlogen worden. Er werd dan ook door verschillende vliegers behoorlijk met de bijl gezwaaid. Majoor Oonincse met ’n non feeding pylon op Karup geland, ook vandaag weer teruggekeerd. I.v.m. Amled kon Sgt. Booma niet uitgecheckt worden, morgen beter.

 

Zaterdag 28 mei 1960

Zaterdag van een ’n kort weekend, met goed vliegweer. Tot 15:00 A uur nog even het mes erin gezet. Sgt. Booma vandaag uit “gechecked” op de RF-84F. Van 15:45 tot 17:00 nog een biertje gedronken, waarna de aftocht naar moeders werd geblazen.

Sgt. Evers vertrok tevens met 3 weken verlof. Wij zijn erachter gekomen dat is stiekem naar Spanje gaat. Have a good time, Willy.

 

Maandag 30 mei 1960

Goed vliegweer, goede serviciability. De dag begon met slecht nieuws, n.l. Sgt. v. d. Wal. Zaterdag ‘n crash gehad met ’n zweefvliegtuig op Terlet, en daarbij het leven gelaten. Voor zover mogelijk ‘n strak vliegprogramma afgewerkt, waarbij Round Robin gevlogen werd, en 4 schiet details op Terschelling gebruikt werden.

 

Dinsdag 31 mei 1960

Goed vliegweer, redelijke serviciability, redelijk gevlogen. Vandaag weer jeugd dag op de basis. Majoor Oonincse kinderen toegesproken, Kapt. Themmen voor gevlogen. Om 15:00 A uur alle kisten aan de grond. Te 16:00 A uur algemeen appél voor 306 Sqn. Cdr. Cose kwam Kapt. Themmen persoonlijk een “tevredenheidsbetuiging” uitreiken, die toegekend was door de Luit Gen. Schaper, voor het doortastend optreden en juiste handelingen tijdens ‘n vlamdoving vlak na de start (volle bak) met een RF-84F. Met 4 kisten nacht gevlogen.

Op de foto’s de uitreiking van de tevredenheid betuiging op 31 mei.

Woensdag 1 jun. 1960

Goed vliegweer, goede serviciability. Tot 14:30 gevlogen, daarna sport. Meneer Sluizes van de BPM kwam vandaag. Dáár werd om 16:30 uur met 1 kist nog een tripje voor gemaakt. Verder werd exercise Round About die morgen begint (03:00 Z uur), panklaar gemaakt.

Verder is vandaag het visseizoen weer geopend, enkele mensen waren al dapper aan het oefenen in hun reukorgaan (niet 306 leden uiteraard). 2 F-86’s weken uit (van Twenthe). Een van de vliegers (1e Lt. J. de Ruiter) oud 306er bracht ons nog ‘n kort bezoek.

 

Donderdag 2 jun. 1960

Vandaag exercise “Round About”. 306 Sqn (althans het grootste gedeelte) begon vanmorgen om 04:00 A uur. (03:30 briefing). De hele oefening leverde slechts 10 Forms “Hond”. Tegen 11:00 kregen we toestemming 50% van de beschikbare vliegtuigen te gebruiken voor “Local Flying”. Op het hoofdkwartier iets mis, zodat de form’s D niet naar verwachting doorstroomden.

Te 17:00 A uur einde van de oefening (in plaats van 20:00 uur). Ook werd een begin gemaakt met het omvormen van de crew-room vliegers, tot ‘n stal i.v.m. het geplande crewroom-feest in spijkerbroek, dat morgenavond plaats zal vinden.

 

Vrijdag 3 jun. 1960

Goed vliegweer, goede serviciability, echter geen vliegers voldoende om ‘n strak vlieg-programma af te kunnen werken. De H.R.S. op bezoek, majoor Oonincse hield ‘n korte general briefing, Sgt. Heijboer vloog een missie voor de H.R.S.

De hele dag stond verder in het teken van de “Stal” party, die ’s avonds om 20:30 uur begon. De crew-room en parachute-room ontruimd en omgevormd tot “stal”. Zeer geslaagd feest, waarin Luit von Eugen v.w.b. discoratie en Luit Immers v.w.b. de bar en snacks het leeuwendeel in hadden.

Einde van feest om 04:00 op 4 juni 1960.

 

Zaterdag 4 juni 1960

Zaterdag van ‘n long-weekend. Prachtig weer. Buiten de stand-by ploeg eenieder met Pinsterverlof. De spijkers uit de broeken die gisteravond gedragen werden, schijnen deze morgen naar de hoofden verhuisd te zijn. Er was zelfs iemand die beweerde dat het niets meer met ‘n spijker te maken had, maar meer op ‘n spijkerbak leek.

 

Dinsdag 7 jun. 1960

Prachtig vliegweer, goede serviciability, een strak vliegprogramma afgewerkt en nacht gevlogen.

Kapt. van de Spek arriveerde deze morgen om de rest van de week bij het Sqn. te komen vliegen.

De overblijfselen van het “stal”-feest van Vrijdag werden in hoog tempo verbannen naar de diverse afvalputten, mede door ‘n ontvangen paniek bericht dat er ‘n schoonheids-commissie van CTR onderweg was ter beoordeling van het Squadron in het kader van de Gen. Zegers beker. Loos alarm (maar squadron clean). De voorbereidingen voor het a.s. Squadronfeest in Huissen op 10 juni a.s. stuitten vandaag op nieuwe moeilijkheden, n.l. drank vooruitbetalen. Grootscheepse actie onder de vliegers gehouden (al geregeld). Gefeest wordt er. Nog meer dagbladen publiceerden het artikel over 306 Sqn. Nog even, en dan kunnen we niet meer op de 306 borsten rammen dat we het Squadron achter de schermen zijn (jammer van één kant).

 

Woensdag 8 jun. 1960

Goed vliegweer, goede serviciability. Ondanks dát ’n rouw dag voor het Squadron. Van de 2 eerste kisten (early detail) keerde er slechts één terug, helaas. Sgt. Vlieger A. Fikkert had hierbij jammerlijk het leven gelaten. Laatste melding aan de toren van Leeuwarden: “Oil smoke in cockpit, A/C heavy on controls”.

Het wrak werd gevonden 10 km van Groningen, verdere bijzonderheden nog niet bekend.

Vliegprogramma afgewerkt. Geen sport voor de vliegers. Squadron-feest gepland voor vrijdag a.s. afgelast. Kapt. van de Spek vandaag ge-chased op de RF-84F. Herhalingspersoneel voor 306 Sqn. (Voornamelijk foto-lijn mensen) boekten vandaag in.

 

Donderdag 9 jun. 1960

Aanvankelijk begonnen met slecht weer (buien), dat later (10 A uur) wat beter werd. Zeer matige serv. (Veel gestageerde kisten). De pech laat het Squadron niet met vree. Kapt. van de Spek startte vanmorgen aan de verkeerde kant van de “kracht-lijn”, gestop cocked, toch de barrier in, zodat we weer ‘n kist voor ‘n tijd moeten missen, en Kapt. v.d. Spek de “pistool tegen voorhoofd” beweging maakte. Enfin, gelukkig goed afgelopen.

9 jun Deelen vd Spek in de barrier

Vrijdag 10 jun. 1960

De Sgt. vlieger Schuur, die verondersteld was reeds bij het Squadron in te boeken, trouwt vandaag.

We wensen veel geluk toe aan bruid en bruidegom, en hopen dat laatstgenoemde gauw de gelederen van 306 komt aanvullen (stand-by b.v.).

Redelijk vliegweer. Slechte serviciability (maintenance scrubs). Zodat de koersen van de Harvards en Pipers vandaag weer hoog stonden. Vandaag kregen we ook nog bezoek van de commissie van onderzoek voor het ongeval van de Sgt. Fikkert t.w. Overste Scheepstra en Kapt. Ossendorf.

 

Zaterdag 11 jun. 1960

Vandaag de begrafenis van wijlen Sgt. Fikkert, te Almelo. Ingedeelde en niet ingedeelde (tezamen het hele Sqn. uit gezonderd de stand-by ploeg) vertrokken per bus te 07:00 uur resp. v. d. Kop van Deelen en het Stationsplein.

11 juni begrafenis Sgt Fikkert te Almelo

Maandag 13 jun. 1960

Maandag na een kort weekend. Rustig vliegprogramma afgewerkt, geen bijzonderheden.

 

Dinsdag 14 jun. 1960

Rustig gevlogen (planned flying) en 8 missies voor “Exercise Gate”.

 

Woensdag 15 jun. 1960

Goed vliegweer, redelijke serviciability. Laatste take-off 13:30 A uur i.v.m. sportmiddag. Sergeant Peters die niet op het “F” programma voorkwam, ritselde bij de basisvlucht ’n Harvard, bij het uit taxiën een lamp ge-”hit”, 1 vleugel in elkaar. (Geen rechte vleugels gewend natuurlijk). Daar bleef het niet bij, toen 2 F’s van Volkel landden: één had te veel speed, hard remmend, veel rook, klapband, vlieger afge-(boos).

Van 15:00 tot 16:00 sport voor de vliegers, om 16:30 pilots call.

 

Donderdag 16 jun. 1960

Inspectie van C.T.L. (v.w.b. Ops). De vliegers na de ochtend briefing ‘n testje moeten maken. Matig getogen i.v.m. 3 sorties die gevlogen moeten worden voor de Gen. Zegers beker. De Lt’s Korperskoek, Faas, Sgt. Heijboer kregen ’n photo-missie te vliegen waarbij zij door vliegers van Volkel en Eindhoven ge-chased werden. De doelen, bleek achteraf, waren wel erg aan de pietepeuterige kant geweest. De resultaten waren dan ook niet denderend.

Kaart ontvangen van Sgt. Evers uit Spanje. Boze tongen beweerden dat de kaarten gepost waren bij Nijmegen in de buurt (Wijchen) maar dat geloof ik niet, hij zit echt momenteel wel met ’n paar handkleppers achter ‘n stier aan. Het valt alleen te betwijfelen of we hem nog kunnen verstaan als ie weer terug is. De verkeersleiding zal in ieder geval wel moeite met dat Spaans accent krijgen.

 

Vrijdag 17 jun. 1960

Goed vliegweer. Goede vlieggereedheid. Goed gevlogen. ’s Middags sport.

 

Maandag 20 jun. 1960

Goed vliegweer. Vandaag Luit Adriaens en de Sergeanten Heijboer en Raimakers naar Frankrijk vertrokken (Strassbourg en 2 RF-84 F’s). Verder kwamen 4 Franse RF-84F’s en 4 vliegers en 1 Intell Off. naar “Het 306 Sqn.” i.v.m. ‘n een uitwisseling. Voorts geen bijzonderheden.

 

Dinsdag 21 jun. 1960

Uitermate slechte serviciability. Weinig uren gemaakt.

 

Woensdag 22 jun. 1960

Hopelijk maken de kisten van ons in Frankrijk nog wat uren, want met onze serv. is het huilen. ’s Middags sport.

 

Donderdag 23 jun. 1960

Geen bijzonderheden.

 

Vrijdag 24 jun. 1960

Service is het huilen. Sgt. Evers terug uit Spanje. Kapt. Gijzen (Wnd Commandant) was hierop voorbereid en had alle rode lappen van tevoren laten verwijderen. Om er weer helemaal in te komen mocht hij gelijk op stand-by staan.

 

Zaterdag 25 jun. 1960

Slechte service. 1 trip en 2 testhop’s, en dat was alles voor vandaag. Sgt. Evers kwam in de landing tot de ontdekking dat de dragchute die hij wilde gebruiken, vóór die tijd reeds uitgestapt was. Oorzaak nog in onderzoek. Zaterdag van een kort weekend. ’s Middags sport.

 

Maandag 27 jun. 1960

Goed vliegweer. We hadden zelfs ’n redelijk aantal kisten serviceable (5 stuks) maar geen meter gevlogen. Dit in verband met het feit dat de vliegveld kleurenstaat van Deelen de hele dag “black” was. Geen “fire truck” in de brandweerkazerne aanwezig, tenminste niet serviceable. De hoop kan echter gekoesterd worden dat we morgen weer kunnen vliegen.

 

Dinsdag 28 jun. 1960

St. Salaria. Het Sqn. in ’n heila-hola stemming de zilvervloot liep vandaag weer binnen. Tot 12:00 A uur nog géén brandweerwagens, daarna het geplande vliegen afgewerkt. Gaskamer oefeningen voor het Squadron. Nachtvliegen kon niet doorgaan i.v.m. de weersverwachting.

 

Woensdag 29 jun. 1960

Redelijk vliegweer, goede serviciability, het geplande programma afgewerkt. Te 16:00 A uur vliegtuigen in dispersal i.v.m. ‘n afscheidswoord en borrel ter ere van onze Franse gasten die gepland zijn morgen weer terug te keren naar Strassbourg.

 

Donderdag 30 jun. 1960

Goed vliegweer. Frans detachement om 10 A uur vertrokken naar Strassbourg. Ook de bij 306 ingedeelde herhaling boekte vandaag weer uit. Te 12:00 A uur kwamen de kisten uit Frankrijk terug, zodat het Squadron vanaf die tijd weer ’n beetje op een Sqn. leek. Te 14:00 A uur laatste sorties i.v.m. de sportdag morgen.

 

Vrijdag 1 jul. 1960

Air Force Day. De basis aangetreden voor ‘n algemeen appél bij de vlaggenmast, daarna sport, en kijken naar sport. Sgt. Evers, onze sport onderofficier heeft de afgelopen dagen ‘n zware taak gehad v.w.b. een eerlijke selectie van het deelnemende 306 team. Iedereen wilde actief deelnemen, maar dat ging niet, er moesten ook kijkers overblijven. Winnaar van de beker: Vliegdienst Squadron. 306 gaf het er niet zo best af. Maar ja sport en vliegen gaat niet helemaal samen. (Sorry Will). Na afloop van de sportdag ’n verplichte borrel met koud buffet in de Off. en O.O. Mess.

’s Avonds groot feest voor de O.O’s in de “Thee pit” Sonsbeek. Een zeer geslaagde avond overigens.

 

Maandag 4 jul. 1960

Rustige vliegdag, planned flying afgewerkt. Majoor Oonincse goed bruin terug van vakantie. Luit von Eugen ook weer in ons midden (met ringbaard), terug uit Spanje.

 

Dinsdag 5 jul. 1960

Begonnen met goed vliegweer en redelijke serviciability. Doch vliegtuigen knappen af als dorre takken en het weer werd slechter. Luit von Eugen kreeg een utility failure geen wielen en maakte om 14:30 A uur een buiklanding, ‘n “eitje”, m. a. gevolg dat de beschadiging aan het vliegtuig tot het uiterste beperkt bleven. I.v.m. dit voorval ging de Mess-meeting voor O.O.’s niet door, maar konden de Squadron-leden nog net in de plaat worden gebracht voor een cocktail-injectie op Groot Heidekamp. De Kapt. Gijsen (T-33) en Luit Adriaens (RF-84F) die i.v.m. de buiklanding van de TP-3 uitgeweken waren naar Twenthe, konden door de weersverslechtering op Deelen niet terugkeren en bleven daar. Geen nachtvliegen.

Hieronder foto’s van de buiklanding.

Woensdag 6 jul. 1960

Rustig vliegprogramma afgewerkt, geen sport gepleegd, té weinig vliegers beschikbaar. Kapt Gijsen en Sgt. Evers met de T-vogel en Luit Adriaens per RF keerden vanmorgen terug van Twenthe. Het laatste gedeelte voor de para-typus spuit ging vanmorgen met lood in de schoenen naar Groot Heidekamp.

Te 14:00 uur vliegen gestopt in verband met O.O. Mess vergadering.

 

Donderdag 7 jul. 1960

Planned flying beoefent. Het woord “scrub” was niet van de lucht (maintenance). Maj. Oonincse met Kapt. de Groot naar Grostenquin, JF test. De laatste toebereidselen voor het Squadron-feest dat morgen gehouden zal worden, werden vandaag getroffen.

 

Vrijdag 8 jul. 1960

Na de gebruikelijke ochtend-briefing alle vliegers in de crewroom bij elkaar voor ‘n bespreking tot 09:00 A uur, waarna ’n vertraagd vliegprogramma gevolgd werd. Om 15:00 A uur alle kisten in dispersal i.v.m. het Squadronfeest dat vanavond gehouden zal worden in “Het Veerhuis” te Huissen, om 20:00 uur aan te vangen.

 

Zaterdag 9 jul. 1960

Aanvang dienst 09:00 A uur (special permission Station Commander F.L.M. Focquin de Grave). Het overgrote gedeelte van vliegers en personeel liep met een gerenommeerde kater rond (het was ook zo rokerig in de feestzaal). Na eerst ‘n uur aan sterke koffie te hebben gewijd en de diverse situaties van, het overigens zéér geslaagde feest, nog eens te hebben besproken, werd nog 1 trip met 2 vliegtuigen gemaakt. Hierna vliegen gestopt. Te 14:00 uur vertrok eenieder (met toestemming) met weekend.

 

Maandag 11 jul. 1960

Rustig vliegprogramma afgewerkt 2 vliegtuigen op Northern Lights (Noorwegen). Konden echter niet op Kariep landen, dan maar op Karup, alles verliep voorspoedig. Voor enige soldaten van het Squadron begonnen deze week echter niet zo voorspoedig. Zetten hem n.l. in met 5 dagen licht arrest.

Kapt. Themmen meldde ’n licht ontstoken voorhoofdsholte. Verder geen bijzonderheden.

 

Dinsdag 12 jul. 1960

Bericht ontvangen van Wing-Operations dat deze week geen nacht gevlogen mag worden i.v.m. de “Nato Taptoe”. Twee kisten, Luit von Eugen en xx planned voor Villa Franca (Italië) exercise “Tempo Bello” bezorgden bij de diverse instanties o.a. Villa Franca enige paniek, daar dik 2 uur gevlogen en nog geen contact verkregen was. Na 2:32 geland, en niets aan de hand.

Aan Sgt. Rijnaarts werd door Maj. Oonincse (aanvankelijk voor de troep gepland) de bronzen medaille (12 jaar trouwe dienst uitgereikt). Wij wensen hem hier geluk mee en een voorspoedige diensttijd naar de zilveren plak.

SM Musters werd vandaag opgebeld, door ‘n verslaggever van de “Gelderlander” die vertelde: het Min. van Defensie opgebeld te hebben, en dat hij verwezen was naar SM Musters van het 306 Sqn.

Zijn vraag was nu: “Wanneer 306 Sqn. zou vertrekken”.

Mis evenwel, SM Musters, verwees onze persman naar Maj. Oonincse. Achteraf bleek dit ‘n check op loslippigheid te zijn geweest. Well done SM Musters.

 

Woensdag 13 jul. 1960

Planned flying gepleegd tot 14:00 A uur, daarna sportmiddag. Onze gast, Lt. Deplat, Franse luchtmacht landde vandaag nog even op Deelen voor de afwikkeling van lopende zaken, startte weer om 15:35 A uur. Voorts geen bijzonderheden.

 

Donderdag 14 jul. 1960

Buiig, doch goed vliegweer, 2 vliegtuigen (RF-’s) Luit Faas en Sgt. Ramakers naar Gros Tenquin op “Round Robin”. Er bleven 3 kisten over om mee te spelen. Majoor Oonincse en Sgt. Luijderland vandaag naar Volkel om de legering ect. te gaan bekijken, voor de periode dat we weer gaan verhuizen (de wildstand treurt té rustig).Vrijdag 15 jul. 1960.Eerste detail vervallen i.v.m. slecht weer, daarna het normale planned flying afgewerkt. Te 15:00 uur kisten aan de grond i.v.m. het aankomend long weekend. Hierna briefing “computer” voor de vliegers.

 

Maandag 18 jul. 1960

Planned Flying, afgewerkt, geen bijzonderheden. Vandaag “Standarisatie-commissie” op bezoek. Operations bekeken. Morgen vliegers met computer naar de briefing.

 

Dinsdag 19 jul. 1960

Iets later begonnen met het geplande vliegen i.v.m. een computer-examentje voor de vliegers in de briefingroom (gebouw 19). 2 kisten vertrokken naar Noorwegen (Northern Light). Weer Lt. Korpershoek en Sgt. Evers. Wéér keerden beide terug naar de thuisbasis vóór ze hun doel bereikt hadden. Lt. Korpershoek z’n vliegtuig had ‘n generator failure. Beide vliegers danig afge boos. Maar ja, de aanhouder wint.

Sgt. Peters zou in het kader van de standaardisatie nagejaagd worden door de Kapt. Meulenbroek in ‘n rechte F. Ook hier kwam weinig van terecht. Kapt. Meulenbroeks vliegtuig had klachten. Al met al qua vliegen ‘n snertdag. Te 15:00 A uur vliegtuigen aan de grond, en examen voor de vliegers (standaardisatie examen). Om 15:45 A uur bespreking voor alle Sqn. Cdt ’n, Hoofden van Dienst en O.O.’s met de Basis Cdt. Nachtvliegen uitgesteld. Eenieder naar moeders.

 

Woensdag 20 jul. 1960

Vandaag “Tempo Bello”, 2 vliegtuigen naar Italië (Villa Franca). Kapt. Gijsen en Sgt. Peters. Voor zover mogelijk “planned flying schedule” afgewerkt. Vanmorgen was de nabespreking in gebouw 19 standaardisatie commissie.

Te 15:30 uur het gehele Squadron op één van de dispersals bijeen voor het maken van ‘n Squadron-foto. Hierna Squadron-pot vergadering hetgeen zeer vlot verliep. Nieuw Squadron-pot bestuur: Voorzitter 1e Lt. Koperhoek, Secretaris Sgt. Kraak, Penningmeester Sgt. van Piekeren, Leden Kpl. van Tiel en Sld. Dikkers. Na de Sqn. vergadering werd nog een biertje aangeboden door de vliegers aan het Squadron. Te 17:00 uur keerden de 2 kisten van Villa Franca terug.

Donderdag 21 jul. 1960

Planned flying beoefend, voor zover de serviciability dit toeliet, want vliegtuigen kwamen praktisch allemaal u/s terug. Tegen de avond nog slechts 2 vliegtuigen over, zodat ook het geplande dusk en nachtvliegen weer gecanceld werd. De koersen van de F-vogels stegen vandaag gestadig.

 

Vrijdag 22 jul. 1960

We begonnen vandaag met een niet al te beste serviciability, die zo slecht werd dat we om 14:00 A uur géén vliegtuig meer hadden en het vliegen gestopt werd. Luit von Eugen kreeg vandaag ’n F-vogel ride met overste Woudenberg, remmen werkten niet – ’n paar grijze haren – remmen pakken wel – en het bleef dan ook bij een paar goed gesleten banden, Wow! Trainings-missies besproken, daarna ‘n biertje van Sgt. Ramakers vanwege z’n 1000e vlieguur, proficiat, daarna nog meer bier van Luit von Eugen, vanwege z’n 6 jaren planpremie. Alle vliegers snoven om beurten, aan de respectabele bundel bankbiljetten, zuchtten daarna diep, bestelden nog een biertje, en maakten nog een paar tripjes, (de z.g. bar-missions – “daily tasking”).

 

Zaterdag 23 jul. 1960

Weer ‘n paar vliegtuigen in de vaart. Planned gevlogen. Sgt. Heijboer had vanmorgen met de P-24 nog ‘n utility failure, verliep allemaal naar wens. Vlieger “Saak” vertrok vandaag met verlof tot 12 augustus. Om 15:00 uur kisten aan de grond (Zaterdag van ‘n kort weekend)

Maandag 25 – zondag 31 jul. 1960

Een rustige week voor het Squadron. Alle ogen die gericht waren op ex. “Amled” werden teleurgesteld door de slechte weersomstandigheden, en slechts ’n gedeelte van de oefening door kon gaan.

Verder stond deze week in het teken van de verhuizing naar Volkel. Vrijdag de hele dag, afgebroken, ingeleverd, opgeslagen en opgeladen. ’s Middags inspectie van de opgestelde colonne, waarna om 15:30 uur eenieder (buiten de stand-by) na Moe toe schuifelde.

 

Maandag 1 aug. 1960

Vandaag “bewoog” 306 Squadron zich van Deelen naar Volkel. De overtocht verliep vlot. Alle vliegtuigen in één formatie naar Volkel. Sgt. Booma geland met ‘n utility failure. Binnen zeer korte tijd opereerde het Sqn. weer op Volkel. ’s Middags kwam Lt. Adriaens met een RF-84F van Deelen, en dat was dan utility failure nr. 2, op advies van VCO pylontanks afgeworpen, en geland. Om 16:00 uur af, na een algemeen appél op het Squadron.

 

Dinsdag 2 aug. 1960

306 Sqn. zit momenteel op de oude plaats van 311 Sqn. de accommodatie laat wel het een en ander te wensen over. De PTT heeft er z’n grote vinger behoorlijk in gehad. Alle verbindingen bevinden zich juist in de lokalen waar we ze niet wilden. Redenen waarom Ops momenteel “gerund” moet worden vanuit de crewroom, waarin tevens navigatie gepleegd dient te worden. De Adm. heeft helemaal geen telefoon. Het geplande Ops lokaal heeft 1 telefoon, gedeeld met Intell. Dit alles zit Kapt. Gijsen toch wel erg dwars zijn A/G score van vandaag gaf daar wel blijk van, tot groot vermaak van de Sgt. Ramakers.

Woensdag 3 aug. 1960

Het weer was vandaag, na 6 weken regen, weer redelijk. Het aantal vliegers slinkt anders behoorlijk. Vandaag b.v. 2 man met verlof en 2 op dienstreis, 1 zweefvlieg slepen en Luit von Eugen werd opgenomen in de ziekenboeg, met vermoedelijk ‘n zware hersenschudding (gevallen), viel mee (lichte hs)

De 2e Luit de Jong en Verheul checkten in kwamen over van 326 Sqn. We heten beide heren van harte welkom bij het 306 Sqn. Laatstgenoemde vliegers gaan eerst een week naar de grondschool op Volkel en worden daarna uitgechecked op de RF-84F.

 

4, 5 en 6 aug. 1960

Rustig vloog 306 met de beschikbare vliegers de week uit. De lijn en klachtendok onder leiding van 1e Lt. van Muiswinkel werken hard om Volkel de capaciteiten van ons Sqn, te tonen. De Sergeanten Kraak en Brandwijk werden bevorderd tot Sergeant der Eerste klasse, maar aanleiding waarvan een biertje genuttigd werd.

 

Maandag 8 aug. 1960

Stalend weer. Stemming van het Squadron op hoog peil. Luit Korpershoek maakte met 100 patronen 96 gaten in een doek op de Terschelling range, morgen beter.

 

Dinsdag 9 aug. 1960

Het ziet er naar uit dat het zomer wordt. Kapt. Themmen schoot vandaag 100% op de Terschelling range. Kapt. de Groot wordt op de F-84F uitgechecked niet bij het 306 Sqn.

10, 11 en 12 aug. 1960

Geen schokkende gebeurtenissen. 306 Squadron begint ingeburgerd te geraken op Volkel.

 

Maandag 15 aug. 1960

Maria Hemelvaart. Heel 306 Squadron had vandaag compensatie verlof.

 

16 tot en met 19 aug. 1960

Deze week kwamen de Ltn de Jong en Verheul van de grondschool en werden uitgechecked op de RF-84F. De Luit von Eugen kwam ook terug van ziek thuis, hersteld van ‘n lichte hersenschudding. Het Squadron gonsde de rest van de week door over de a.s. loonsverhoging.

 

22 tot en met 26 aug. 1960

Buiten het feit dat SM Molenaars per 1 Sept. overgeplaatst werd, geen schokkende gebeurtenissen.

 

Maandag 29 aug. 1960

Een rustige vliegdag met veel regen. Het einde van ons verblijf op Volkel begint in zicht te komen, hetgeen niemand, Kapt. Themmen uitgezonderd, erg bedroefd maakt.

Dinsdag 30 aug. 1960

Vandaag werd de 1000e film gevlogen door Luit Immers. Betrokkene werd op ‘n versierde Jeep, met heel de MFP’s als begeleiding, rondgereden (in de stromende regen).

Op de foto’s rechts de Lt. Immers.

 

Woensdag 31 aug. 1960

Verjaardag (80e) van Prinses Wilhelmina. Alleen ’s morgens gevlogen, daar ’s middags het Squadron “ingepakt” werd om zich morgen weer naar de Home-base te gaan begeven. Kapt. de Groot los op de RF.

Na het inladen werd in de lokaliteit dat crew-room genoemd diende te worden, nog ‘n biertje van Kapt. de Groot gedronken “as vanwege” de losheid op de RF-84F, verder één van Lt. Immers
op de 1000ste film en één van Lt. van Muijlwijk die zich voortaan “huishuurder” kan noemen. De O.O’s gaan vanavond het 1e lustrum van de OO Mess Volkel vieren, om dan morgen opgewekt
huiswaarts (Deelen) te keren.

 

Donderdag 1 sept. 1960

De geplande vaart naar Deelen (11:00 A uur kisten en daarna ground party) werd iet wat verlaat door slecht weer. Rond 14:00 uur werd de sprong gewaagd. Alle vliegtuigen landen behouden en de grond eenheid kwam ook zonder moeilijkheden aan. Hangar V waar we in komen te zitten, leek niet veel op geruimd, doch dat was maar tikken (misschien wel tegen zere benen). De rest van de dag werd gevuld met het inrichten van de diverse kantoren.

 

Vrijdag 2 sept. 1960

De lijn installeert zich op z’n nieuwe plaats (oude administratie). In de vliegers crew-room werken timmer en schilderlieden op volle toeren om de toegewezen ruimte om te vormen tot “de huiskamer der vliegers”. Er werden in verband met de huishoudelijke bezigheden van het Squadron dan ook maar ‘n paar tripjes lokaal gevlogen, want Luit van Muijlwijk en SM Musters hanteerden vandaag de schilderskwast en geen JPD’s. Meer geknutseld dan gevlogen.

Zaterdag 3 sept. 1960

En de knutselaars zij knutselden voort. Het lijkt allemaal nog niet veel op ‘n Squadron. Maar weinig mensen die hun rust kunnen vinden en iedereen steelt bussen verf en platen softboard, van iedereen.

Vanmiddag sprak Majoor Oonincse ten aanhore van het hele Squadron, een afscheidswoord tot SM Molemans (onze lijn-chief, die ons gaat verlaten. Wij wensen hem veel succes in z’n nieuwe werkkring.

 

Maandag 5 sept. 1960

We zijn nog steeds niet 100% geïnstalleerd in hangar V. Maj. Oonincse trekt praktisch alles wat spijkeren en metselen kan op de basis naar 306 Sqn. om zo snel mogelijk de zaak op poten te krijgen. Zo sterk zelfs, dat we vandaag moesten zoeken naar mensen in ‘n uniform, want het was al BABOV, PTT en loodgieters wat de klok sloeg. Verder werden toebereidselen en briefings gehouden voor de oefening “Konker”, die morgen zal starten.

 

Dinsdag 6 sept. 1960

Om half acht begonnen. Deze dag stond in het teken van oefening “Conquer”. Heel het Squadron enthousiast. Enthousiasme zakt met het uur; niets dan CPX missies, met het “nadeel” dat de vliegers er niet moe van worden. In de namiddag wat “levende missies”, tot groot genoegen van iedereen.

De BABOV schilders doen hun best met het schilderen van de crewroom (vliegers), te zien aan de verf op de grond (je zou bang worden naar de bar lopen om het plafond te beschadigen). Ze kunnen beter de vloerbedekking tegen het plafond spijkeren en de vloer zo laten, is mooi gedekt.

 

Woensdag 7 sept. 1960

Buiten het feit, dat de Sergeanten Majoors Jahn en van Rijs bevorderd werden tot AOO, géén bijzonderheden. Beide heren nog wel gefeliciteerd.

 

Donderdag 8 sept. 1960

De hangar (V) gaat op ‘n Engelse hangar lijken. “Het wordt zo netjes dat we er ons straks niet meer thuis voelen”, was de mening van Sgt. Peters. De crewroom is bijna klaar. Verder boekte onze nieuwe lijn-chief vandaag in. Wij wensen de SM Lanes van harte welkom in het 306 Sqn.

Vrijdag 9 sept. 1960

Vrijdag. Een lang weekend in hetverschiet. De zomer schijnt ons toch nog ‘n afscheidsgroet te willen schenken.
Tegen 15:00 A uur vliegen gestopt. De A.O.O. Jahn en van Rijs boden om 15:30 A uur de Cdt. en O.O. van het Squadron een “bevorderings” borreltje aan in de O.O. Mess. Verder vertrok het vliegers korps vanavond, om ‘n lang weekend door te brengen op “Vinkeveen”. (Met dames) Have a good time gentlemen.

 

Maandag 12 sept. 1960

Gezellige stemming op het Squadron. Grote verhalen over het afgelopen “zomers” weekend en belevenissen op “Vinkeveen”. Verder werden enkele Korp’s (die momenteel in Gilze Rijen gedet. zijn) van het Sqn. bevorderd tot Korp1 o.a. Kpl. Luijgendijk, Kpl. Mulder en Kpl. Vreugdenhil.

 

Dinsdag 13 sept. 1960

Nog steeds zomers weer. Geen bijzonderheden.

 

Woensdag 14 sept. 1960.

Het Sqn. bestaat 7 jaar. Het is nog steeds iet wat rommelig op het Sqn. Overal zijn nog mensen aan het schaven en spijkeren, en er zit nu dwang achter, daar alles klaar moet zijn voor de oefening “Flash Back”. Vanmiddag weer ‘n ouderwetse sportmiddag, er werd n.l. voorzichtig doorgevlogen.

 

Donderdag 15 sept. 1960

De “wrokwerker” schijnt aan de gang geweest te zijn, De timmerman kreeg ‘n hamer op z’n hoofd (niet v.d. Sqn. Cdt) en verhuisde van de crew-room naar het hospitaal. Verder ‘n heel rustige vliegdag (kisten worden gespaard i.v.m. de a.s. oefening).

 

Vrijdag 16 sept. 1960

Luit Korpershoek en Sgt. Ramakers gingen vandaag naar Italië (Tempo Bello) en moesten daar blijven i.v.m. klachten aan het vliegtuig van laatstgenoemde. Lt. von Eugen maakte de 1000e GCA run op de vliegbasis Deelen met ‘n manke F-vogel (lekke band). Er hangt reeds ‘n “Flash-back” luchtje in en om het Squadron

Zaterdag 17 sept. 1960

Slecht weinig gevlogen i.v.m. de aanstaande oefening. De laatste briefings werden hiervoor vandaag gegeven (maandag iedereen in grof pak). 2 kisten van Villa Franca keerden vanmiddag behouden terug. Luit Korpershoek ‘n weinig in z’n wiek geschoten omdat hij niet ontvangen was door het staatshoofd. Nee, dan is dat bij de Belgen iets anders.

 

Maandag 19 sept. 196

Exercise “Flash back” nam vandaag z’n aanloop. Begonnen met wachten op de uitbraak van de oorlog, die niet kwam.
Crewroom nog steeds niet klaar. Majoor Oonincse schijnt ‘n “hartig” woordje met de BABOV gewisseld te hebben, hetgeen wel blijken mag uit de correspondentie van de BABOV opzichters onder elkaar. Een van de paniek briefjes hebben we kunnen bemachtigen.

 

Dinsdag 20 sept. 1960

Nog steeds geen oorlog. Vliegers en grondpersoneel hebben de hele dag met hun oorlogsuitrusting aangelopen, evenwel geen activiteit. Veel kaart lezen werd beoefend. Al het personeel van 306 Sqn. slaapt op de lijn, in hangar V of in hun foto-wagens.

 

Woensdag 21 sept. 1960

Vanmorgen weer om 05:00 A briefing voor de vliegers, en pre-flight voor het lijn-personeel. Weer de héél de morgen geen actie. Pas in de middag werd Deelen bij verrassing (nooit geen atoom alarm gehad) ge-”A”-bombardeert. Toen de schade opgenomen was, hadden we volgens de scheidsrechters nog 4 “levende” kisten over, die daarna naar ‘n “levend” vliegveld (de Peel) verhuisden. Door de Kapt Themen, 1e Lt. von Eugen, Sgt Peters en Heijboer en de A-Flight van de MFPS.

De overige vliegtuigen werden benut om de levende Forms D en “verloren” missies naar Noorwegen te vliegen, hetgeen wat actie in het Squadron bracht. Alles liep gesmeerd, 1 klapbandje. Eenieder bleef weer op het Sqn. slapen uiteraard.

Donderdag 22 sept. 1960

Vandaag weer om 05:00 A uur briefing (goed vliegweer). Op Deelen hadden we alle RF’s afgeschud, en gingen met de overgebleven vliegtuigen “lost missions” vliegen en enkele Form D’s. De vier kratten die op de Peel staan, kregen pas ’s middags opdrachten.

Op Deelen konden we er goed het mes inzetten (40 uur met 9 vliegers).

Sgt. Evers was vandaag jarig, proficiat Willy. Voor hem ‘n dubbel goede dag. ’s Middags Cdr. Cox op bezoek. Mevrouw Gijsen, tracht het lot van Ops en Intell te verzachten door elke dag ‘n uitstekende cake (Karrewiel formaat) op het Squadron te doen afleveren. Sergeant Heijboer boekte vandaag uit om naar Breda, (Off. opleiding) te gaan voor 3 maanden, Succes Steve.

 

Vrijdag 23 sept. 1960

Squadron briefing te 05:00 A uur. Het lijkt wel of de vliegbasis Deelen elke dag ‘n kind krijgt (dag in dag uit gekleurde muisjes op je brood). Ook vandaag werd er weer stevig aan getrokken, volop opdrachten en veel kisten ter beschikking. Een pluim voor de Technische Dienst van Deelen, die dag en nacht doorgewerkt heeft met zéér gunstige resultaten.

Kapt. Gijsen maakte vandaag de langste en de kortste missie n.l. resp. 2:47 en 00:10. De laatste was bijna echt de laatste geweest, n. l. net na take-off liep de motorkracht terug, en kon maar kiele-kiele in de lucht blijven, oorzaak is in onderzoek. Proficiat Kapt.

Tegen 16:00 A uur kwam het bericht af dat we de strijd gewonnen hadden. Toen de kisten van de Peel terug waren werd het vliegen gestopt, en opgeruimd. Toch moet eenieder op de basis blijven tot 19:00 A uur.

Dit in verband met het nuttigen van de overwinningsmaaltijd waarschijnlijk. Na nog een biertje gedronken te hebben en links en rechts een sterk verhaaltje ging eenieder voor 2 dagen, spoorslags naar Moe.

Maandag 26 sept. 1960

Eenieder keerde opgewekt terug van lang-weekend. Rustigjes gevlogen (wonden likken). De koersen van Harvard, Piper en andere vreemde toestellen die de basisvlucht voert, stegen vandaag weer. Weet U waarom ‘n tijger zo’n dikke kop heeft? Anders zou ie door de tralies kruipen (bladvulling)

 

Dinsdag 27 sept. 1960

Blauwe lucht en 1000 km zicht. Een vliegdag zoals ieder Sqn. lid zich dat elke dag zou wensen. “Het moraal is hoog te noemen en het peil der financiën laag”. Morgen drijft de zilvervloot weer binnen, de pantoffels staan morgen weer gereed. De Korporaal. De Peree (nieuwe tijdschrijver Operatién) boekte vandaag in, welkom bij het Sqn. korp.

 

Woensdag 28 sept. 1960

Vandaag – stralende dag – iedereen in een nog stralender humeur, “kat” gevangen en een extra poesje van 120 gulden, en per 1 oktober ‘n loonsverhoging van 15%. Flink dag en nacht gevlogen.

 

Donderdag 29 sept. 1960

Geen bijzonderheden.

Vrijdag 30 sept. 1960

Vandaag ‘n zeer drukke vliegdag. Deze laatste dag van de maand werd benut om de laatste 22 uur (om van de 400 vol te maken) te vliegen, hetgeen ruim geschiedde. Lt. Kol. Woudenberg werd om 17:00 uur op de Wing Ops uitgedronken.

 

Zaterdag 1 okt. 1960

Aanvankelijk kort weekend, doch als compensatie voor oefening “Flash Back” kreeg eenieder toestemming v. d. Sqn. Cdt. om 13:00 A uur met weekend te vertrekken.

 

Maandag 3 okt. 1960

Normale vliegdag, geen bijzonderheden.

 

Dinsdag 4 okt. 1960

Vandaag 15:00 uur kisten aan de grond. Om 15:30 boden de vliegers, de Sqn. pot en de Photo sectie, een biertje aan, aan het hele Squadron, ter viering van het behalen van de 400 vlieguren in september en het bereiken van de 1000e photo sortie.

Foto’s van het behalen van 400 uur en de 1000ste photo sortie.

Woensdag 5 okt. en donderdag 6 okt. 1960

Geen bijzonderheden.

 

Vrijdag 7 okt. 1960

Rustige vliegdag. De Luitenanten von Eugen en Faas vertrokken naar Noorwegen, met het doel ’s middags terug te keren. Dit ging echter niet door. Een van de vliegtuigen had ‘n klacht, zodat ze waarschijnlijk morgen pas terug zullen keren.

 

Zaterdag 8 okt. 1960

Zaterdag van een lang-weekend. De Luit’s von Eugen en Faas keerden vandaag terug van Sola, voorzien van Noorse garnalen en krabben.

 

Maandag 10 okt. 1960

Slecht weer. Niet gevlogen. De T.D. knapte vandaag in de hangar de kisten op, plus kleine klachten. 1e Luit Adriaens werd vandaag bevorderd tot Kaptein. Vanwege dit feit werd in de vlieger crew-room ‘n biertje gedronken.

 

Dinsdag 11 okt. 1960

Hetzelfde slechte weer – niet gevlogen. Vandaag kwam in ons 306 midden de Sergeant Carton, over van 312 Sqn. Welkom bij 306 Sqn. Sgt. En zo hebben we dan weer 16 vliegers.

 

Woensdag 12 okt. 1960

Vanmorgen hadden we weer de bekende mist van Deelen. ‘n Weinig gevlogen, ’s middags Mess meeting voor de Off.

 

Donderdag 13 okt. 1960

‘n Matige vliegdag, geen bijzonderheden.

 

Vrijdag 14 okt. 1960

Aanvankelijk een normale vliegdag. Om half twee echter werden de vliegtuigen van 306 Sqn. (6 airborne) naar andere velden gestuurd, i.v.m. een noodlanding van Luit Dekker (met een F-86) vóór de baan. Het vliegtuig brandde geheel uit. De vlieger die zich, op de grond, eruit geschoten had, werd zwaargewond naar het hospitaal in Arnhem vervoerd. In verband hiermee was ’s middags het veld Black. Tegen de avond keerden onze kisten terug op Deelen. (De Sabre was van de Vlb. Twenthe, tijdens de vlucht was brand ontstaan)

 

Zaterdag 15 okt. 1960

Zaterdag van een kort weekend. 306 vloog vandaag uitsluitend formatie. 2 x ‘n 4 ship formatie. De vliegers crew-room is nu eindelijk zo ver dat gezegd kan worden dat ie klaar is.

 

Zondag 16 okt. 1960

Buiten ‘n paar soldaten die licht arrest kregen, eenieder met bewegingsvrijheid. De laatste notitie in het Dagboek, gelukkig wordt de pen op 6 dec. weer opgepakt.

 

Dinsdag 6 dec. 1960

Hier is dan de nieuwe Squadron dagboek-bijhouder. Ondergetekende de Lt. Faas, sinds juni 1957 bij het Sqn, werd op militaire democratische wijze door de Maj. Oonincse hiervoor aangewezen.

Aan de sprong van 17 okt naar 6 dec. is wel te merken dat dit met zeer gemengde gevoelens werd aangenomen.

In deze periode hebben er echter wel enkele feiten plaats gevonden die de moeite waard zijn om gememoreerd te worden:

Het afscheid van Philip, het oudste Sqn. lid heeft afscheid genomen. Sinds de oprichting van het 306 Sqn. is de Sgt. Goense lid geweest van dit Sqn. Hoewel geboekt staand als tijdschrijver, heeft hij ver boven dit niveau uitgegroeid, in velerlei functies werk gedaan voor het Sqn., om maar een paar te noemen; penningmeester van de Sqn. kas, ontfermer van het Dagboek, typen van processen verbaal van huishoudelijk onderzoek, enz.

Het afscheid is gevierd op de baren van Heineken golfjes die Philip op veelvuldig verzoek had aangeboden, naast de standaard cadeautjes werd hem door de vliegers het boek: “Jets” van P. Bakker aangeboden.

Philip je gaat nu naar een Intell cursus, O.K You ask for it, now your gonne get it, veel succes.

Met het afscheid van Philip is er een nieuwe figuur in het Sqn. bij gekomen, de Kpl. Dupree, ongetwijfeld een figuur wat we in dit boek nog vaker tegen zullen komen. Ook voor Dupree, veel succes met je schrijvers werk en welkom op Ops.

Als de herfst tegen de hellingen van de Veluwe omhoog sluipt en zich in het dal der vliegbasis nestelt, als dan de bladeren de wolkenflarden naar beneden komen en met het kwik de vis terugloopt, dan treedt het slecht weer programma in werking.

Eens op een dag als boven beschreven, toen de Sld. Boereboom de zaak erg rood inzag, kwam met de bladeren en de flarden de overste naar beneden.

In de crewroom hield de overste in het kader van “hier ben ik, wat doe je” een lezing over de overgang van VMC naar IFR (sorry het kan ook wel omgekeerd geweest zijn). Het bleek al spoedig dat deze lezing in een lang gevoelde behoefte voorzag, en ontspon zich een geanimeerde discussie en alle aanwezigen vonden het een geslaagde middag. De overste sprak als commandant.

Vorige week klonk bij donderslag bij heldere hemel Sgt. Bosma bij Commodore Cox ontboden. Sgt. Bosma overigens een onverstoorbaar figuur vond dit toch maar “triekie biesnies”. Na in geleend glad pak bij de commodore op audiëntie te zijn geweest, bleek dat hij binnenkort naar de O.R.O.V. zal gaan. Dus toch “triekie biesnies”.

Afscheid van Toon en vlieger Saak.

error: Copyright protected
Scroll naar boven