Dagboek 1972

De hele maand januari merken we niet dat koning Winter nog leeft. Af en toe ruikt de thermometer aan de nul graden maar het weer bestaat hoofdzakelijk uit regen en veel bewolking.

Er zijn deze maand erg veel High Low High’s naar Zuid-Duitsland gevlogen want daar was het wel mooi weer.

 

8 februari 1972

Vandaag is de kranslegging bij de vlaggenmast geweest voor Jos van de Valk. Er was slecht een geringe delegatie aanwezig daar we voor een oefening op de Peel waren.

 

14 februari 1972

Deze dagen stonden voor veel mensen in het teken van de bijzondere duffe gezichten. Avond na avond doolden zij door het dorp met feestmutsen en neuzen.

In februari begint men weer eens langzamerhand over de grenzen naar de buitenlandse velden te kijken, want daar kan het soms gezellig zijn.

Op 28 feb. gingen van Huijgevoort en Leenders samen naar Karup in Denemarken en de dag daarop gingen van de Velde en Kienstra naar Söllingen om enkele inkoopjes te doen.

 

6 maart 1972

Vandaag zijn 4 man naar Varlöse in Denemarken gegaan en hebben Kopenhagen eens onveilig gemaakt. Met redelijke lege beurzen keerden de heren Broek, van de Struif, Janssen en Kienstra terug op de basis, waar de verhalen over de vorige avond zich snel over het Sqn. uitbreidden.

 

10 maart 1972

De Lt’s Nieuwlands, Groenevelt en Helders gingen vandaag op excursie naar het nieuwe Nieuw Millingen.

 

15 maart 1972

Vanaf vandaag tot de 17e gingen de Kap’s van de Struif en Schuckman naar Villafranca in Italië om de MFPU aldaar te bekijken.

 

21 maart 1972

Vanavond is er een Pilot Call georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van de overste Visser. Visser die als CVO vervangen gaar worden door de overste van Pul.

Bang als men altijd is als er een stel vliegers bij elkaar zijn om een feestje te bouwen, werd besloten om de Pilot Call in de Strike Ops te houden. Men had echter vergeten dat heel Strike Ops van hout is dus zeer goed kan branden.

Het feest werd door enkele “politieagenten” snel beëindigd waarna de dol geworden maten het geheel voortzetten in de Mess of bij Moeke.

 

22 maart 1972

Op de vliegurenvergadering werd besloten dat de vier heten die binnen kort een “studiereis” wilden maken naar Rimini dit met z’n vijven konden doen op 5 april.

 

23 maart 1972

Vandaag ging voor de zoveelste keer dit jaar een RF naar Eindhoven voor de oefening Stranger.

 

24 maart 1972

Vandaag was het PTT dag en vooral was het de dag van het afscheid van overste Visser. Om 15:45 was er een parade in hangar 4. Na de verschillende toespraken en het eerste optreden van de overste van Pul als nieuwe CVD was er een receptie in de officiersmess, die redelijk gezellig verliep.

 

27 maart 1972

De Kap’s van de Struif en Schuckman zijn weer “gespot” ze moesten de hele week naar een Taceval.

 

5 april 1972

Deze dag zouden 4 singles en 1 TF naar Rimini gaan, te weten de Lt’s van de Velde, Beelen, Leenders, Drenth, Janssen en Reffeltrath. ’s Morgensvroeg was Lt. Beelen echter zwak zie en misselijk zodat hij niet meekon. Zodoende vertrokken er 4 kisten naar Rimini. Als we de opdrachten van Rimini approach opgevolgd hadden, waren we zeer duidelijk Joegoslavië binnengevlogen, maar we hebben zelf ook nog een heft, dat we in handen kunnen nemen.

’s Avonds zijn we met onze grote vriend Franco Paganelli uit Rimini, op stap geweest naar Ricione.

Bij terugkomst reed Franco met 120 km/uur door Rimini waardoor hij te laat zag dat de weg opgebroken was. Na zeer hard remmen schoven we tenslotte niet al te hard nose down in de riolering. De politie gaf gelukkig, wonder boven wonder, slecht 4020 lire boete, maar Franco zat met een geleende kapotte auto die echter door de verzekering werd vergoed. Ondanks dit voorval was de dag echter zeer geslaagd, vooral door het zeer goede diner in het bekende vissers restaurant, waar de vissen in rijen binnenkwamen en de wijn rijkelijk vloeide.

De volgende dag gingen we via Söllingen terug naar Volkel. Vooral Lt. Leenders was blij op tijd terug te zijn hij ging de volgende dag voor liefst 6 weken vakantie naar Spanje.

In april begint het Orpheus spook op te dagen.

Iedere dag kunnen de Lt’s Jensen en Beelen en evt. de Kap. van de Struif naar Practica di Mare vertrekken, voor minstens 5 weken. Maar er komt echter steeds uitstel.

 

19 april 1972

Lt. van Rijswick gaat heel stiekem alleen overnight naar Memmingen.

 

20 april 1972

Enkele mensen onder wie van de Struif en Nieuwlands kunnen nog steeds Bremgarten niet vergeten, waarbij terugslaan in dit dagboek veel te weinig over geschreven is, net als de sqn. rotatie naar Rimini.

 

27 april 1972

Vollewens en Veer gingen weer eens naar Söllingen waar Gerrit weer probeerde iets op het gebied van filmapparatuur te organiseren.

 

28 april 1972

Vandaag was de overdracht van de C-CTL.

Begin mei werd het Sqn. versterkt door een nieuwe vlieger. Na een gedegen opleiding op de CAV dacht Lt. Erik Koers het wel aan te kunnen en hij werd op het Sqn. vriendelijk onthaald. Welkom Erik.

 

3 mei 1972

Er was weer eens gelegenheid om over Frankrijk te navigeren want vandaag werd de exercise Datex gevlogen.

 

8 mei 1972

De eerste voorzichtige trip naar Practica di Mare werd gemaakt door Kap. van de Struif met de TO de Kock. Zij kwamen de 9de terug zeer enthousiast.

 

15 mei 1972

De hele week een oefening tegelijk met de exercise Co-Op er wordt zeer veel gevlogen.

 

18 mei 1972

Lt. Leenders komt terug van 6 weken vakantie en moet meteen op de eerste dag vier keer vliegen.

 

25 mei 1972

De heren Drenth, van Huijgevoort, van de Heuvel en van Noort doen rond deze datum hun eindexamen HAVO. Ze slagen alle vier met vlag en wimpel. Met het diploma in de zak zullen zij bevorderd worden tot Officier.

Vandaag vertrokken de Lt’s Jensen en Beelen eindelijk naar Practica di Mare in de befaamde Orpheus vliegtuigen de D-8141 en D-8260. Kapitein van de Struif volgde een week later.

 

6 juni 1972

Kienstra en Kroes gaan samen naar Söllingen, ze beginnen ons daar ook te kennen.

 

7 juni 1972

Het eerste bezoek aan Practica di Mare wordt gebracht. De majoor zelf gaat in een single en hij wordt vergezeld door de lt. Leenders met Intellman Hoekstra in een TF-104. De Fransen doen een beetje moeilijk zodat we al moeten beginnen met diverten naar Söllingen. Het lijkt onwaarschijnlijk maar het blijkt mogelijk om vanuit Solingen “effe” een flightplan in te dienen naar Practica di Mare, en dat over Frankrijk.

In Practica ontmoeten we een paar negers die Jensen en Beelen blijken te heten. De heren zaten daar in een geweldig 1ste klas hotel en ze vlogen af en toe ook wat. Het was de volgende dag moeilijk om weer terug te gaan.

 

13 juni 1972

Vandaag wilde de overste van Pul ook wel eens in Practica di Mare gaan kijken. Hem werd een Alpha voorgeschoteld die echter niet wist wat hij deed want de overste was op het onzalige idee gekomen om dezelfde dat weer terug te gaan. Arme Ben Groenevelt, hij was nog nooit in Italië geweest en dit had zo’n leuke kans kunnen zijn.

 

15 juni 1972

Kienstra en Janssen deden het iets slimmer. Ze gingen vandaag naar Practica di Mare met geen andere bedoeling dan morgen terug te komen. Janssen nam Sjeng Verhulst mee naar Practica en de volgende dag man hij Jan Hoekstra mee terug.

 

16 juni 1972

Vanavond BBQ party in de crewroom. Het barbecueën was georganiseerd door Willem de Ouden en was zeer geslaagd.

 

16 juni 1972

Vandaag gingen de Lt. Leenders in een TF, en van Rijswick in een RF, weer naar Practica di Mare om de Kap. Verhulst op te halen. Het was wederom erg gezellig.

 

26 juni 1972

Vanaf vandaag leeft het Sqn. de gehele week in de ban van de exercise Sky Blue. Er wordt zoals gewoonlijk weer zeer veel gevlogen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Deze week komen de Lt’s Jensen en Beelen terug van hun omzwerfgingen in Practica di Mare. De TD arriveert per F-27. Iedereen is 10 minuten later op weg naar huis want het was me de tijd wel.

5 juli 1972

Op 5 juli begon de grootste reis van dit jaar, door Lt. Leenders en Lt. Janssen ondernomen.
Zij gingen naar Sigonella op Sicilië. Via een tussenlanding werd Sigonella bereikt waar de temperatuur 37 graden was. Men bleek hier nog nooit van 104ers gehoord te hebben, zodat het een redelijke lange tijd duurde voor zij zich naar het strand konden begeven. S ‘avonds bleek Catania een gezellige stad te zijn, alleen jammer dat er ongeveer één restaurant was, zodat het tot 10 uur duurde eer men de maag kon vullen.

Op stap is leuk, maar het was voor wat de temperatuur betreft geweldig fijn voor Janssen en Leenders dat ze weer in Nederland terugkwamen de dag daarop.

Op de foto de Etna gemaakt tijdens deze trip.

11 juli 1972

Kap. Buffart en Lt. Kroes gaan naar Bodö. We hoeven ons niet af te vragen of het leuk was, dat is algemeen bekend. De volgende dag kwamen ze moe maar tevreden terug.

1 augustus 1972

Voor een groep van 8 man begon vandaag de squadron rotation naar Schleswig. Er is tot 10 aug. natuurlijk weer veel feest gevierd en gedronken. Er waren zelfs wel eens mensen die iets kapot maakten.

Het meest indrukwekkende van de hele rotatie was voor de meesten wel het zeezeilen wat de Duitse marine mensen zeer goed beheersten.

Ook de Duitsers in Volkel vermaakten zich zeer goed, wat vaak gepaard ging met een enorm drinkgelag, vooral de eerste avond. In het weekend waren de Duitsers het hele weekend naar Amsterdam.

Op 7 aug. zochten de kolonel Boks en de overste van Pul het squadron op in Schleswig.

11 augustus 1972

Kap. Veen boekte uit. Hij was overgeplaatst naar de “berg”. Veel geluk in de rest van je carrière Gerrit.

 

17 augustus 1972

Kap. Schuckman en de Lt. van Rijswick gaan samen 2 dagen naar Villafranca om de MFPU te bekijken en om een exercise Tempo Bello uit te voeren. Na vele nachtelijke omzwervingen in Verona bereikten zij de volgende dag Volkel weer.

’s Morgens was er een telegram binnen gekomen uit Sola in Noorwegen, van de Kap. Koot die daar alvast zat te plannen voor Big Click, dat hij in zijn hotel bestolen was van al zijn centen.

Lt. Leenders zie dat hij het wel kon regelen om snel nieuwe centen naar Flip te brengen. Dit lukte wonder boven wonder ook nog en Leenders had weer een aardig avondje in Sola.

 

20 augustus 1972

Vandaag, zondag vertrokken de Maj. Broek, de Kap. Vollewens en de Lt. Drenth naar Sola in Noorwegen, met de auto en de boot. Ze hadden de vervelende opdracht on zich 10 dagen in de omgeving van Big Click op te houden.

 

21 augustus 1972

De Lt’s van Huijgenvoort en Leenders hadden weer eens een vreemd vliegveld gevonden, waar niet iedere dag iemand naar toe ging. Solenzara op Corsica. Bijzondere leuke en warme trip.

 

23 augustus 1972

Lt’s van Huijgenvoort en de Kap. Schuckman hadden weer niet genoeg aan de Albert Heijn en moesten even naar Ramstein om iets te kopen.

 

28 augustus 1972

Lt. Groeneveld ging naar een zéér interessante cursus, Asso.

 

29 augustus 1972

Lt. Nieuwlands speelde vandaag taxichauffeur en bracht kap. ten Hove naar Aalborg die daar tot zijn grote genoegen enige tijd kon blijven.

 

6 september 1972

Lt. Jensen gaf vandaag een gave demonstratie van de Orpheus pod op Leeuwarden aan de commissie van Reijckenvorsel, die de doelmatigheid van verschillende legeronderdelen aan het onderzoeken was.

 

In september beginnen ook de vliegtuigen problemen te krijgen met staarten en andere afbreekbare dingen. Overal worden onderdelen vandaan gehaald zoals de staarten van Leeuwarden. De TD knutselt allerlei onderdelen weer aaneen tot allerlei vliegtuigen die nog vliegen ook.

 

19 september 1972

Exercise Playboy, iedereen die meevloog had er wel iets van weg.

 

21 september 1972

Groeneveld, Helders en Nieuwlands gaan naar de Marine in IJmuiden, 5 woorden om het te beschrijven; koud, nat, ziek, kots en nasi.

 

22 september 1972

Grote dag voor de Lt’s van Noort, van Huijgevoort, Drenth, van de Heuvel en Maat. In Leeuwarden werden zij beëdigd.

 

26 september 1972

Vandaag demonstratie Lua met nieuwe apparatuur, erg goed.

’s Middags zouden de heren ons weer opkomen halen met een bus om ons naar de Peel te brengen. Er liep echter wat mis want we hebben niemand gezien.

Rond deze tijd begint men een beetje zenuwachtig te worden over verschillende mensen die “iets” te veel hebben gevlogen en de desbetreffende lieden worden op een laag pitje gedraaid.

 

13 oktober 1972

Daverend squadronfeest waarop onder andere afscheid werd genomen van Kap. Verhulst die zijn sporen méér dan verdiend heeft op het squadron. Bedankt Sjeng.

 

26 oktober 1972

Lt’s van de Velde en Leenders rijden de militaire rally kampioenschappen mee en worden 2de van de Luchtmacht. Dit is twee keer zo slecht als vorig jaar. Toen werden ze eerste.

 

30 oktober 1972

De Lt. Nieuwlands wordt in het ziekenhuis in Utrecht opgenomen vanwege een probleem met een kaakvergroeiing, arme Ad.

 

8 november 1972

Maj. Broek en Vollewens gaan naar Florennes voor de eerste Royal Flush meeting. Vanwege de mist moeten ze met de auto.

 

De rest van het jaar verlopen zeer rustig. Er gaan enkele mensen naar Söllingen en Laarbruch voor inkopen. Verder gaan enkele mensen naar en Alconbury in Engeland.

Afscheid nemen we van de adjudant Veugelers die jarenlang op Nav heeft rondgezworven. De “Stip” ging met pensioen.

 

Op 21 december werd er een Wingparty gehouden vanwege het afscheid van Harm de Jong. Harm gaat naar de Friendship. Gelukkig één vriendelijke vent op de Friendship.

 

En weer gebeurde het.

Op 14 december maakten wij de ons toebedeelde 4200 uren vol. Veilig, Unafraid and alone. Het werd gevierd en hoe. Geen flight pass vanwege het slechte weer. Jammer.

Toch weer indruk gemaakt op heel Volkel. Niemand had eigenlijk anders verwacht, het lukt ons altijd.
Wat een jaar gehad. Dag jaar. Leve het nieuwe.   

error: Copyright protected
Scroll naar boven