Dagboek 1975

1975 is aangebroken. Uiteraard wordt er vandaag niet gewerkt, al was het alleen al om de alcoholdampen die de geboorte van zo’n nieuwe jaar vergezellen op te laten trekken.

 

 

De samenstelling van 306 op 1 jan is:

Commandant:            Henk Vendrig

Ops Off:                      Dirk van de Struif

A – Flight
Schuckman
Jansen
van de Avoird 
Putker
Jansen                       

B – Flight
Jensen
Nieuwlands
Schouten
van de Heuvel
van Zwieten
van Weerdenburg
van Bemmelen

C – Flight
Rijswick
van de Velde
Groenevelt
Drenth
den Ouden
Ophoff

2 januari 1975

Op de ochtendbriefing blijkt dat 5 piloten plus 1 Intell-figuur moeite hadden zich uit “Morpheus” armen los te rukken, hetgeen een boze bui van de baas, tot gevolg heeft. Maar ja, eens moet de 1ste keer zijn dus dan maar gelijk aan het begin. Er worden plannen geopperd de hele flight samenstelling te veranderen, nieuwe bijbanen uitgereikt en, zowaar de eerste tripjes gevlogen, hoewel het laatste beperkt blijft tot een paar rondjes Heerenveen in verband met het weer.

 

3 januari 1975

Om in stijl te blijven wordt vandaag Heerenveen nog een paar maal aangedaan waarbij Ton Jansen een bakje koffie moest gaan drinken op Twente omdat Volkel dichtklapte. Later op de dag kon hij er weer in.

 

6 januari 1975

Erik Kroes vond het nodig de D-8013 op alternatieve wijze en plaats te parkeren n.l. naast de baan.

Vervelend was dat daarbij iets moois kapot ging, n.l. een podje, dat er trouwens wel ludiek uitzag naderhand.

Na de middag stond de hele vloot aan de grond i.v.m. zuurstofcontrole 2 strike maten van een ander Sqn. waren namelijk onwel geworden in een twoseater.

10 januari 1975

Het Orpheus centrum geopend. Naast de CAV is een nieuwe uitstolping aan de hangar gebouwd waar de podjes op gepaste wijze onderhouden kunnen worden.

Des avonds is er in de Off. mess het jaarlijkse Nieuwjaars bal/receptie waar 306 op gepaste wijze van haar aanwezigheid blijk geeft.

 

11 januari 1975

PTT dagen zijn afgeschaft, voortaan wordt eens per kwartaal aan groot onderhoud gedaan.

 

14 januari 1975

De eerste nachtvliegers van ’75 trekken hun rondjes.

 

16 januari 1975

Ton Jansen vond dat 1 vogel nog geen Bird hit was, dus vrat hij er maar 5 op.

 

17 januari 1975

100.000 uren F-104G op Volkel vol gevlogen.

Onder leiding van de CVD en de kolonel zelf werd een 16 shipper door het zwerk gevlogen. Op die manier gaat het hard met de uren. Nadat ieder weer veilig aan de grond stond werd in de hangar een korte plechtigheid gehouden, waarbij door de kolonel alle op de basis aanwezige diensten bedankt werden voor de medewerking aan dit resultaat.

De KLu kapel was aanwezig om e.e.a. op te luisteren, maar toen na de toespraken de eerste klanken hoorbaar werden, speelden ze voor een lege hangar, want iedereen vertrok om in de wasplaats een pilsje te drinken. Jammer, maar het bier smaakte er niet minder om.

 

20 januari 1975

Voor de komende Royal Flush zijn 9 man geselecteerd om te gaan trainen. Voorts wordt beslist dat we RF met Orpheus gaan vliegen. Ton Verbaan de GLO, zal voor Army targets zorgen tijdens de training.

 

22 januari 1975

05:00 Z. Oftewel te vroeg, basisalarm had v.w.b. vliegen weinig consequenties voor ons.

 

23 januari 1975

01:00 Z. Oftewel heel erg te vroeg, exercise Active Edge. Na een lange nacht van dommelen en rikken werden alleen nog een paar Royal Flush missies gevlogen.

 

24 januari 1975

Zou eigenlijk PTT dag zijn, alles wat er van komt is, is een regelmatig: DIT IS EEN TEST VOOR PTT 1-2-3-4-5-5-4-3-2-1

 

31 januari 1975

De hele Wing zou naar Bruggen voor een beer call, maar 306 vierde zijn oktober sqn. feest. Dirk van de Velde had al zo dikwijls zijn best gedaan, voor niets, dus feest, geheel geslaagd.

 

4 februari 1975

Vanaf heden kunnen de Orpheus podjes afgeworpen worden, de methode staat in de Dash One, maar of het lukt wordt niet gegarandeerd, het is n.l. nog niet uitgeprobeerd. Wie eerst?

 

7 februari 1975

I.v.m. mist die volgens de meteo op komst is, staat alles om 14:00 aan dek, natuurlijk de hele dag kastelenweer. Zal wel carnaval zijn die in de lucht zit.

 

10 februari 1975

De weinigen die het gehaald hebben verspreiden zoete alcoholdampen en converseren op zeer zachte toon. CARNAVAL

Het feest heeft toch zijn offers geëist, Ton vd Avoird ligt met longontsteking te bed.

 

11 februari 1975

Aangezien de mist nog steeds niet opgetrokken is gaat er slechts een viertje uit om in de local area wat formatie te vliegen o.l.v. Dirk vd Velde, resultaat is een panoramische foto van de Möhnesee in de breedte gefilmd door 4 RF’s line abreast.

 

12 februari 1975

Erik Kroes is naar een echte vergadering geweest, de CVD had n.l. een ervaren vlieger nodig (dus Erik) om te praten over Operational Management Information System, kortweg OMIS.

 

17 februari 1975

Vanaf vandaag gaan v Zwieten, v Weerdenburg, Putker, Ophoff en Jansen onder het mes voor hun militair rijbewijs.

 

20 februari 1975

Na het vliegen werden een paar pilsjes gedronken omdat Dirk van de Velde voor een paar maanden naar Eelde gaat om instructeur te worden. Succes.

 

24 februari 1975

Intell in paniek. van Noort is terug van Eelde waar hij met succes zijn instructeursopleiding afgesloten heeft. Jan Maat gaat onmiddellijk op Taceval in Florennes en de rest van Intell werpt barricaden op en vult zandzakken.

 

10 maart 1975

Na enkele trainingsvluchten begint vandaag de officiële training voor Royal Flush de deelnemers opereren vanaf nu afzonderlijk van de rest van het Sqn. onder leiding van v.d. Struif.

Van Noort wordt gedetacheerd bij de CAV om zijn instructie uren vol te maken.
Ophoff en Putker hebben met succes hun Ops test afgelegd.

 

19 maart 1975

Het voor Royal Flush ontworpen embleem is klaar en wordt geshowd. Nu kunnen de stickers en staart emblemen gemaakt worden.

 

20 maart 1975

Guy gooit een kist weg, toen hij terugkwam van een recce missie deed hij zoveel moeite om iemand van zijn staart te krijgen dat hij zich in een spin manoeuvreerde, met als gevolg dat hij uit moest stappen. Gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De kist sloeg te pletter bij Erp, de canopy in Maria Heide en Guy zelf, dwars door het GCA patroon bij Schijndel. Olde Delft moet nu wel andere prentbriefkaarten laten maken want de D-8141 is niet meer.

Van Noort, Schouten, Jansen, Verbaan en zoefje zijn voor een overnight naar Gossler om eens over het hek naar onze oostelijke vijand te gaan kijken.

24 maart 1975

Een excursie van vliegers en Intell naar TNO in Delft onder leiding van Schuckman liep enigszins uit de hand. Toen de club in Delft op het aangegeven adres arriveerde, een kwartier voor aanvang wist men daar van niets. Pas na een hele tijd telefoneren bleek er een vergissing in het spel. Het was niet in Delft maar in Den Haag, en intussen was de aanvangstijd ook al voorbij. Toen is de club maar op weg teruggegaan, en onderweg werd een of andere Alberts Corner weer een paar pilsjes armer en een paar piek rijker.

Onze ambassadeur bij de NATO dhr. Hartog werd door Jansen en Vendrig door het Orpheus centrum en de MFPU geleid.

2 april 1975

306 gaat naar de Peel i.v.m. renovatie van de baan op Volkel.

 

 

3 april 1975

Buitengewone vlaggenparade i.v.m. dodenherdenking.

 

10 april 1975

Exercise Concreet III, de Royal Flush training wordt tijdelijk gestopt tot de oefening voorbij is.

 

17 april 1975

Exercise Concreet III is over, iedereen back to normal, of wat ervoor door gaat.

 

17 april 1975

Alles weer gereed om te trainen de MFPU is ook opgesteld zoals het bij RF moet en de rest (en dat is niet veel) ter beschikking van het operationele gedeelte van 306.

 

30 april 1975

Vlaggenparade voor HM de Koningin, verder dienst als op zondag of te wel geen.

 

1 mei 1975

Eduard Schuckman is Hoogedelgestreng geworden, hij heeft afscheid genomen van het subalterne gajes en heet nu Majoor (Meedzjur) proficiat.

 

9 mei 1975

De Oude Delft laat een reclamefilm maken over Orpheus, met het 306 sqn. als achtergrond en op de voorgrond P. Jansen, die als volleerd acteur voor de camera verschijnt, doch zeer amateuristisch run-in maps maakt voor de film. Aad Schonken en Henny van Weerdenburg zorgen samen met een cameraman, een RF en een TF voor de opnamen in de lucht.

12 mei 1975

Max Hiemstra mag nu ook echt PI’en (spreek pieaaien) na een cursus van 3 maanden in Engeland wordt hij verondersteld qualified te zijn.

 

15 mei 1975

Schuckman heeft een symposium bijgewoond in Harderwijk. Eigenlijk was het maar gezwam zei hij maar hij heeft zich toch netjes gehouden, gezien de blijk van waardering.

 

20 mei 1975

Dirk van de Struif maakt 2000 uur F-104 vol. Jammer dat er geen fotograaf was om e.a. voor het nageslacht op de gevoelige plaat vast te leggen.

 

21 mei 1975

In de grote briefingroom houdt Maj. Wilbrink een praatje pot over de opvolging van de F-104. Interessant, maar wel erg technisch.

 

23 mei 1975

De MFPU wordt opgesteld om naar Bremgarten te vertrekken, laatste instructies en briefings voor de grote slag. Royal Flush.

 

26 mei 1975

S’ morgens in alle vroegte vertrok de colonne naar Bremgarten waar ze een dag later, na een overnachting op Lahr zouden aankomen.

De eerste Starfighter in Nederland heeft 2500 uur gevlogen. Het is de D-8133 die dit record in zijn logboek heeft laten bijschrijven. Dit heugelijk feit vond plaats bij het 306 Sqn, toen het tijdelijk opereerde vanaf de vliegbasis de Peel.

Op de foto, v.l.n.r. crewchief Sgt van de Brink, Elt. van Bemmelen, de vlieger van het 2500ste uur en maj. Vendrig, C-306.

28 mei 1975

Royal Flush XVIIITD, personeel en materiaal vertrekt per F-27 naar Bremgarten. Na de middag vertrokken de vijf 104’s onder leiding van Vendrig. De laatste groep brengt nog een bezoek aan de schietgebieden, maar landt later toch veilig op Bremgarten, als enige zonder een flight past natuurlijk omdat in de RF orders stond dat er straight in’s gemaakt moesten worden. Alleen Ernie maakte een overshoot, maar dat was meer omdat hij in z’n vaar (eigenlijk vlieg) water gezeten werd door een ander.

Op de Sqn. area werd de hele delegatie van 306 ontvangen met een hoempapa band en de plaatselijke wijn, een goed sapje, dat later nog veel eer aangedaan werd.
Op de foto: Het 1975 Royal Flush team.

 

29 mei 1975

Briefing voor de vliegers, voor Intell en de TD, enfin voor iedereen. Na de middag was de openingsceremonie, geheel een en al strak militair, daarvoor was ’s morgens al vlijtig geoefend. De 306 delegatie was niet of nauwelijks bij die oefening geweest, dus klopte het op de eigenlijke ceremonie tot op de puntjes. Alleen de Franse vlag zakte halfstok. Jan Maat werd close up gefilmd door de t.v. natuurlijk aan die kant waar zijn pet kapot was. Na de plechtigheid was er een oud Hollands gebruik, n.l. het pilsje en daarna moest iedereen vroeg naar bed.

Op de foto: Een mooie Royal Flush deelnemers formatie met in het missen Matje Rijswick.

 

30 mei 1975

Om de laatste foutjes weg te schaven en om aan de Royal Flush regels te wennen werd een pre competitie gevlogen. Ben Drenth had een mooie Nike site keurig in de plaat, alleen stonden er te veel wolken bij.

 

31 mei 1975

In de display hall was de scoring en de platen van de training dag te bezichtigen, Overall winner was 306, persoonlijke winnaar Ernie van de Heuvel en de beste PI was Jaap Nieuwkoop. Jammer dat dit niet telde.

In de loop van de ochtend ging de hele equipe naar Lahr om te shoppen. Het openlucht wijnfeest dat toen al had moeten beginnen ging helemaal de mist in vanwege het klereweer. Dat weerhield velen niet toch een aardig drankje te drinken en Ernie vond warempel de kruiwagen van zijn vader terug.

 

1 juni 1975

Met busjes, bussen en eigen wagens werd het Zwarte Woud door getuft om de zenuwen in bedwang te houden. Het is n.l. een zeer rustgevende omgeving. ’s Avonds nog een laatste briefing voor Intell en vliegers over vragen die op de training dag gerezen waren. Nog een nachtje slapen en dan, ROYAL FLUSH 1975.

 

2 juni 1975

1e dag van de competitie.

0700 briefing, het weer beloofde geen probleem te zijn. Nog voor de eerste missie uitgereikt werd knapten alle generatoren af tot 3 maal toe. Gelukkig kon Piet van Haren die al ook al drie keer rood was geworden het euvel verhelpen. De eerste missies bracht iedereen in het besef dat de training niet voor niets was geweest. Alles liep, zelfs toen bij missie 3 de films kletsnat uit de Versamat kwamen werd alles in rust opgelost. Bij het pilsje na de 1e dag was iedereen in de overtuiging, dat het behoorlijk was gegaan.

 

3 juni 1975

Na de 1e dag leiden de Fransen en wij bezetten een nette 3e plaats met 2 punten verschil met de Yanks.

Ben Drenth mist al op de 1e missie een target door slecht weer, wat onmiddellijk een claim van ons oplevert die eerst wel en dan toch niet geaccepteerd wordt. Ook is er enig geharrewar over de run-in planning voor Ernie maar dat komt omdat zich te veel mensen met de planning bemoeien.Voor de 2e maal komt een film vast te zitten in de Versamat wat weer een kletsnatte serpentine en tijdnood tot gevolg heeft. Maar de show must go on en it goes on. Oude Delft biedt ‘s avonds een etentje aan, aan de vliegers.

 

4 juni 1975

De resultaten van dinsdag zijn nog steeds hoopgevend. Ben bezet een 3e plaats, zou 1 geweest kunnen zijn, maar ja. Tijdens de afwikkeling van missie 1 komt ZKH Prins Bernhard op bezoek.

 

5 juni 1975

We liggen nog steeds goed in de race,alleen op kleine dingen verliezen we nogal wat puntjes. Maar Ton v.d. Avoird mist een line search en Ben Drenth wordt gediskwalificeerd voor een target omdat hij te laag gevlogen heeft (door een Fransman). Er wordt geclaimd bij het leven, maar zonder resultaat

Dan is de competitie voorbij en is het wachten op de uitslag. In ieder geval is de spanning weg en kan er ontspannen worden met een drankje, hetgeen op zijn beurt ook weer leuke inspanning is.

 

6 juni 1975

De finale. Ondanks onze nette plaats vallen we niet in de prijzen, maar ja, we hebben tenslotte al een beker en een vaantje, wel voor voetbal of zo, maar you can’t beat them all.

In elk geval was er een kapitaal aan gouden strepen binnen gevlogen om de ceremonie bij te wonen en ook wel voor de voortreffelijke wijn en hapjes.

7 en 8 juni 1975

Het weekend worden de verschillende dorpen in de omgeving, waar toevallig ook nog wijnfeesten zijn, met een bezoek vereerd. Of de inboorlingen dat allemaal zo heel erg leuk vinden is de vraag, een ding is zeker de omzet lijdt er niet onder, integendeel.

 

9 juni 1975

In de loop van de middag arriveren de 4 RF’s weer op de Peel. De MFPU maakt het iets later ongeveer middennacht.

 

11, 11 en 12 juni 1975

De deelnemende piloten aan Royal Flush zijn gecompenseerd de rest van het squadron is verwikkeld in de oefening Crackforce en vliegt dag en nacht targets op griezelige hoogte.

 

14 juni 1975

Afscheid van Dirk van de Struif, een geanimeerd feest, maar ieder ziet Dirk met lede ogen vertrekken. Hij is geplaatst bij AAFCE in Ramstein waar hij voor een jaar of drie de schietstoel voor een bureaustoel verruilt. Succes en sterkte.

 

17 juni 1975

We gaan weer terug naar Volkel voor zolang het duurt

 

19 juni 1975

Een grote dag.
Het Ministerie van Defensie heeft de regering de goede beslissing laten nemen in de keuze van de “opvolger”, de F-16 van General Dynamics. Vandaag komt het nieuwe toestel een demonstratie brengen op de basis.

Er zijn grote veiligheidsmaatregelen genomen, er wordt behoorlijk gedemonstreerd tegen de F-16 maar voorlopig zien enkele duizenden een magistrale performance waarbij de meegekomen F-4E in het niet valt.

Een demonstratie van een F-104 om als vergelijk te dienen, v.w.b. geluidsoverlast doet nog steeds de handen op elkaar brengen.

Foto’s hieronder, komen uit de Wikipedia bestanden.

1 juli 1975

Ons vliegerbestand wordt uitgebreid met 2 nieuwe aankomende recce piloten, Kootje Prins en Dennis Bakrude, (de laatste is eigenlijk te gast hier).

 

7 juli 1975

En toen was iedereen met vakantie, en toen kwam natuurlijk de jaarlijkse Taceval, uiteraard moven we weer naar de Peel. Onder leiding van de jonge Ops officier, nu tevens Sqn. Cdt opererende Schuckman zien de weinige aanwezigen kans om een fors uren totaal te vergaren evenals een niet al te best eindresultaat, maar ja, een ding is zeker volgend jaar is er weer een kans. Tijdens de Taceval, was Guy genoodzaakt om met zijn kist op Volkel in de barrier te gaan. Dit lokte wel de opmerking uit “Hij brengt ze nu tenminste nog terug op de basis”

 

10 juli 1975

De oorlog is over voor ons tenminste, dus gaan we weer naar Volkel.

 

15 juli 1975

Henny van Weerdenburg wordt element lead na zijn check-out naar Rygge.

 

23 juli 1975

Enige afgevaardigden van de Turkse luchtmacht zijn druk in de weer om alle gegevens van de pod te koken. Zij willen n.l. ook zoiets. De Oude Delft wil wel een 306se 104 compleet willens laten demonsteren in Turkije, maar zover reikt (in dit geval jammer) hun invloed op de luchtmacht (nog) niet.

De linker en rechterhand van GLO, Aadje ofwel zoefje verlaat de dienst.

 

25 juli 1975

Terwijl het hele squadron nog elders in de zon suddert, draagt de baas de majoor Vendrig beide helften over aan de nieuwe baas, Maj. J.J. Vollewens, oud 306 Ops. Officier en later HKO.

Na het schudden der handen is er een receptie die geanimeerd genoemd mag worden. Maj. Vendrig gaat naar de Luchtmachtstaf. Succes!

31 juli 1975

En voor de zoveelste maal gaan we weer naar de Peel. 316 Sqn. van Gilze Rijen komt voor enige weken in onze behuizing op Volkel omdat ze wegens reparaties niet kunnen vliegen vanaf hun eigen vliegmachineveld.

 

1 augustus 1975

Ad Nieuwlands gaat weg, ook voor hem een voorlopige bureaubaan en wel in Zeist op CTL. Maar, hij blijft gastvliegen bij 306 zodat we hem nog regelmatig tegen het lijf aan zullen lopen.

 

8 augustus 1975

Drenth, Kroes, van Zwieten en Putker gaan een weekend naar Engeland. De bedoeling was als viertje maar Guy heeft een ground abort en komt later. In Engeland worden de drie gedivert naar Yeovilton, en inderdaad ziet ook Guy ziet kans daar wat later te arriveren. Zijn approach was vrij flat werd gemompeld. De heren hebben zich vermaakt is ons bericht.

 

15 augustus 1975

De film die enkele maanden geleden gemaakt werd is operationeel en wordt dan ook als zodanig vertoond. Een schone vertoning.

 

22 augustus 1975

De GLO is inmiddels omgedoopt tot ARLO, kortom ons aller Ton loopt weer de hele dag zenuwachtig te dribbelen in zijn nette pak met gepoetste schoenen. Reden de Generaal de Jong van 1 LK komt op bezoek. Als later op de dag het Sqn. overrompeld wordt door een groene invasie blijkt de generaal zijn Chef Staf gestuurd te hebben, en die is minder hoog, zonde van al die moeite Ton.

 

28 augustus 1975

Guy wordt van laagvlieger, hoogvlieger. Men heeft bedacht dat hij zijn job als 104 jockey op Leeuwarden voorzet. Pilsje dus.

 

25 augustus 1975

316 maakt weer aan gestalte om weer naar Gilze terug te gaan, reden te over om ons gezamenlijk in het gerstenat en wildbraad te storten. Als dank voor het verpozen ontvangt 306 een daverende knaller (vuurwerkmaniakken zijn het, die jongens van 316) een mooie foto van onze giraffe, die wel vreemd aan het gaan was, want zij zat in een F-5.

 

26 augustus 1975

Janssen en v Bemmelen zien kans om na enige strubbelingen operationeel te worden.

 

29 augustus 1975

Het eerste golfje vliegtuigen verlaat de Peel om weer vanaf Volkel te gaan opereren. 316 is eindelijk opgehoepeld. De rest van het Sqn. komt pas volgende week i.v.m. parkeer moeilijkheden, want heel Volkel staat op z’n kop voor de open dag.

 

30 augustus 1975

De open dag. Onbewolkte hemel en een temperatuur van + een heleboel doen het verwachte aantal bezoekers van 60.000 oplopen naar 125.000. Een keurige menigte vergaapt zich aan alles wat de basis te bieden heeft en wat, met veel vakmanschap meer dan aantrekkelijk wordt tentoongesteld.

Van de Avoird en van Bemmel valt de eer te beurt VIP’s te ontvangen bij de officiersmess. En VIP’s zat zelfs op een tandem.

Groenevelt, van Zwieten en Ophoff komen zelfs nog airborne en nemen een operationele recce pass over de verzamelde meute. De vliegshow in de namiddag was sober, maar toch was eenieder enthousiast over het voorvliegen van de F-27 en F-28, het viertje F-5’s en de mass attack van een hele hoop F-104’s. Als het maar herrie maakt.

 

1 september 1975

Alles wat nog van 306 op de Peel stond wordt over gereden of gevlogen naar Volkel.

Van Weerdenburg en van de Velde gaan hun kennis verrijken op de ASSO cursus.

 

16 september 1975

Exercise Cold Fire, met een groot aantal sorties, ook naar Denemarken, Frankrijk en Engeland.

 

18 september 1975

Ernie van de Heuvel maakt zijn 2000 F-104 uren vol. 

                                    

23 september 19754

RF’s zijn omgebouwd tot echte tippers met een bomb rack. Voorlopig gaan we regelmatig naar de range om wat te laten vallen, al of niet gericht. En er wordt aan ATC gedaan onder leiding van Erik.

 

26 september 1975

Poezen party in de crewroom. Een van de redenen is het uitdrinken van Vendrig, Nieuwlands en Putker. Voor ieder is een leuke blijvende herinnering, die in de meeste gevallen wel in de smaak valt. Maj. Vendrig biedt het sqn. een meubel aan waarin geschiedschriften als dit zijn opgeslagen en tentoongesteld kunnen worden.

 

30 september 1975

Een C-130 en vier RF-4 vliegmachines en de Nederlandse Spoorwegen voeren een detachement Amerikanen aan die de eerstvolgende dagen onze gast zullen zijn in het kader van een sqn. exchange. Ze zijn afkomstig uit Zweibrucken en leden van 38 TRS.

 

1 oktober 1975

Met kleine oogjes komen de Amerikaanse piloten om hun dagelijks tripje te vliegen. De omzet van Coca Cola gaat als een raket omhoog.

 

2 oktober 1975

De luitenants Prins en van Bemmelen kiezen het ruime sop als gast van de Marine en het Voil. Dat ze met windkracht 7 van boord gedonderd worden is een bijkomstigheid. Tenslotte wachtte na de redding een voor 20 personen nasi hap, die ze bijna alleen moeten nuttigen, omdat de rest van de deelnemers aan de excursie zeeziek is.

 

5 oktober 1975

Kootje Prins mag het Amerikaanse detachement Amsterdam laten zien. Hij is tenslotte de enige vrijgezel op het smaldeel.

 

9 oktober 1975

Haastig worden in de vroege ochtend enkele tientallen paren klompengekocht voor de Yanks, want ze vertrekken weer naar huis en ze wilden nog een souvenirtje meenemen. Populierenhout dus. Een F-4 knapt af bij het uit taxiën en blijft nog even, de rest gaat. Wij blij en de moeders toch ook wel, na een week of meer ’s avonds alleen gezeten te hebben.

De luiten van Weerdenburg en Bakrude worden in de Noordzee gedonderd. Ook hier woei het behoorlijk zodat Dennis ’s avonds nog wit was (zei hij zelf).

Na eerder een artikel in de Telegraaf, nu ook in het Brabants Dagblad. Aan M’n Hoela,het was Joop Spiegelenberg die deze foto maakte.

 

21 oktober 1975

Erik Kroes maakt zijn laatste trip. Hij gaat bij Schreider in Nigeria vliegen evenals Ton Jansen die eerder de dienst uit moest. Veel succes.

 

30 oktober 1975

Alle snor dragers moeten, volgens een papieren brief van Boven, hun bovenlipstoffering tot aan de mondhoeken in korten, om dat een te grote snor levensgevaarlijk zou zijn.

In de eerst instantie is de animo zeer gering te noemen.

3 november 1975

Een opmerkelijke belangstellingwordt aan de dag gelegd, voor iedere vlieger die de ochtendbriefing bezocht. “Is ’t er een met snor of niet zo ja is hij gekortwiekt?” Het antwoord is teleurstellend voor de hogere legerleiding. Veel snorren, en nog steeds in volle glorie.

Om 09:00 wordt een ultimatum gesteld. D’RAF of naar de CVD op rapport.

Om 09:30 14 snor dragende vliegers op rapport bij de CVD, waar ze stuk voor stuk aangezegd worden. “U heeft nog 24 uur om het gewas te snoeien en anders wordt u aan de krijgstucht getoetst en tot dat ogenblik een vliegverbod. (Nu is het toevallig K.. weer dus,….)

Jensen gaat met Groeneveld Fürstenfeldbruck waarts. De laatste heeft de plaats ingenomen van, van Zwieten (die heeft een snor)

De 14 stellen een request op om het behoud van hun snor. Van Zwieten had best meegekund naar Fürsty want volgens de overste valt zijn snor niet onder de krijgstucht.

Later op de dag kondigt BAAS BAAS aan dat het 24 uurs ultimatum verzacht wordt, vliegverbod blijft en een gesprek met de CTL op tilt is.

 

4 november 1975

De kolonel deelt mee dat alles voorlopig weer als vroeger wordt voor wat betreft de snorren, en dat er eerst nader beraad volgt over de boze brief. Ophef vliegverbod dus. Maar ja, het is mistig.

5 november 1975

Onze onvolprezen Jan van Dijk wordt versierd, en wel met een zilveren plak voor 24 jaar dienst. Een geanimeerde receptie in de lijnkeet volgt daarop. Proficiat.

 

5 november 1975

Janssen en Groeneveld zijn weer terug van Fürsty.

 

10 november 1975

Exercise Concreet IV

Dus gaan we weer naar de Peel maar het zicht speelt parten. Maar ’s avonds is het nog even slecht, dus gaan we al nachtvliegend vanaf RW 06 op Volkel naar 24 op de Peel. We zijn zo flexibel als wat.

 

11 november 1975

Het weer zit mee dus er kunnen wat missie’s gevlogen worden.

 

12 en 13 november 1975

Mist en mist, de dagen wordt doorgebracht met kaarten.

 

14 november 1975

Mass scramble met een simulated take off.

Van Voort, onze gastvlieger van de CAV was het eerst in de combi maar wel zonder z’n vliegeruitrusting. Besloten wordt niet eerst naar Volkel terug te gaan, maar vanaf de Peel op rotatie te gaan a.s. dinsdag.

 

18 november 1975

Om 10 uur vertrekken 4 RF’s en 1 TF (beladen door de Sqn. zwaargewichten van Zwieten en Ophoff) high level naar Zweibrucken op Sqn. rotatie.

De F-27 is wat eerder vertrokken en de MFPU en de lijncombi nog veel vroeger. Het ontvangst bij het 38 TRS is hartelijk en vochtig, dat laatste was trouwens al beloofd toen zij ons verlieten.

 

19 november 1975

Toen de eerste mensen op Sunny Zwei wilden vliegen, bleek dat er iets fout was met de startaggregaten dus cancelen de bazen het vliegen maar. We krijgen een rondleiding van de MFPU en verder wordt er driftig gezeild.

 

21 november 1975

Er wordt zowaar gevlogen, een hele ervaring, zeker voor de verkeersleiding ter plekke die de indruk krijgt dat we 2000’ meer nodig hebben in de take off roll dan hun baan lang is.

 

21 en 23 november 1975

Shoppen in Ramstein, night seeing en parties.

 

24 november 1975

Zowaar weer een tripje voor een paar personen. Willen den Ouden en Ben Groenevelt loten eerlijk en winnen beide een tripje RF-4, bofferds.

 

25 november 1975

Dag van afscheid, dus van vliegen komt niet veel.

 

26 november 1975

Na een hair raising take off met 10 knopen tail wind op een runway die een weinig gebocheld is (en niet al te lang), zien de 5 kisten van ons kans om nog eenmaal in een strakke formatie over Zweibrucken AB te vliegen en dan is het back home, na een allerzins geslaagde exchange.

 

27 november 1975

De exchange piloten rusten uit. Van Rijswick, Leenen, Bakrude en Prins bezoeken onder leiding van de ARLO het ijzeren gordijn.

 

9 december 1975

De Chef Staf van het Eerste Legerkorps, de brigade generaal Nederhof brengt, met 16 van zijn officieren een bezoek aan het sqn. Waar ze o.a. Ops en MFPU bekijken. Ton Verbaan weer in het nette pak.

 

19 december 1975

De luiten van Bemmelen en Bakrude vliegen de AWX 2B op alternatieve manier. Twee minuten na de start houdt hun vliegtuig er mee op, dus parkeren ze hem maar in een bosperceel na zelf bij Heeswijk Dinther uitgestapt te zijn. Gelukkig mankeert niemand iets, behalve ‘t bosje, dat aardig gerooid wordt door een rondvliegende J-79.

 

24 december 1975

Aangezien een niet onaanzienlijk deel van het eskader tussen Kerst en de jaarwisseling verlof heeft wordt in de vliegercrewroom het jaar uitgedronken voor de aanwezige squadronleden.

Baas Vollewens memoreert de highlights van het afgelopen jaar en geeft een toekomstverwachting voor 1976, waarin enige moves naar de Peel, een squadron rotatie met Karup en de A-ECH modificatie, met dus minder kisten en toch wel minder vlieguren reeds vaststaan.

 

29 december 1975

De enkele aanwezigen vliegen het jaar vol zodat we aan een totaal aantal vlieguren van bijna 4400 komen. Voor het volgend jaar zijn slechts 3500 uur geplanned.

Happy New Year.

error: Copyright protected
Scroll naar boven