Dagboek 1977

1 januari 1977

Gelukkig Nieuwjaar en veel goede wensen.

De belangrijkste goede wens voor 306 is dat er ook dit jaar, evenals voorafgaande jaren, weer vele uren veilig “gehakt” zal kunnen worden. Allemaal schouders eronder, het beste beentje vóór en wat onze Sterrevechter betreft: hou je taai, old one-o-fours, never die!

312 wenst ons kennelijk van alles het slechtste, het klotenclubje laat zich ook nu weer aardig kennen.

 

De ploeg waarmee 306 het nieuwe jaar ingaat, is als volgt samengesteld:

Hans Vollewens                      – Chef fotograaf

Ed Schuckman                        – Algehele regie

Roel Jensen
Hennie van Weerdenburg
Bart Leenen
Ben Drenth
Jeroen Ophoff
Ko Prins
Frank Damen

 

Mat van Rijswick
Aard Schouten
Rob van Noort
Bert van Bemmelen
Willem van de Ouden
Joop Spiegelenberg 
Peter van de Stoop

 

Dirk van de Velde
Ton van de Avoird
Ad Nieuwland
Ernie van de Heuvel
Gert-Jan Stoop
Piet Jansen 

Al jarenlang vaste medewerker

Moet eens met die grijpgrage vingers van die nootjes afblijven

Vanuit een andere Luchtmacht overgestapt

De laatste der Mohikanen

Vliegen is zijn hobby, muziek maken zijn beroep

Van de K.. KMA
New in the business

 

Begint op te dringen, na de HOC

Eregalerij van de oude glorie, still going strong

Snoept van 2 walletjes, bij 306 en het CAV

Bert is alleen Bert als er Bert op staat

Op papier aanwezig, zit echter voor cursus in de USA

Ja, die met die kruiwagen in de KLu

New in the business

 

Dit is de man, dit is zijn bek

In een oude auto rijden is zo kinderlijk, telkens politiecontrole

Terug van weggeweest

Stille hakker

Koopt huizen en motoren, zit dus in het barbestuur

Onze Piek Pieker Piekert

2 januari 1977

Rond de jaarwisseling raken onze Luchtmacht en vele wetenschappelijke onderzoekers in rep en roer. Een paar LB’ers van de vliegbasis Deelen zien ze vliegen: Ufo’s.

Onze vaderlandse pers brengt het nieuws op de voorpagina’s compleet met foto’s, verslagen en interviews. Ook deskundigen geven hun mening. Misschien waren het vuurpijlen van het oudjaarsfeest of Fata Morgana’s van te diep in het glaasje gekeken LB’ers of misschien waren het wel echte Marsmannen, wat er gebeurd is zal altijd een mysterie blijven.

Van de regen in de drup. Onze Defensie en daarmee de KLu heeft een nieuwe baas gekregen Vredeling keerde terug naar z’n oude stekkie bij de EEG in Brussel en Stemerdink, eerst Staatssecretaris, neemt nu het roer over.

Eind vorig blijkt onze KLu het 250.000e vlieguur met de F-104 gemaakt te hebben. En de uitfasering van de F-104 is nog lang niet in zicht, zeker niet bij 306 Sqn., dat als laatste squadron de F-104 zal vervangen door de F-16. Volgens de plannen moet dit gaan gebeuren in 1984-85.

Terug naar het 306 sqn. gebeuren, Frans Immens en Kiek Okkerman (de grote baas van ons deployment field de Peel) komen vanaf 1 januari gastvliegen. Frans was al een oude bekende van 306, Kiek is voor het eerste van z’n leven bij een echt sqn. We hopen beide heren regelmatig bij 306 te zien.

 

3 januari 1977

De bekende volksziekte de griep slaat weer toe, 3 man ziek thuis. ’s Middags is het piele-pruime weer en trekken 7 man de AWX lade open. Tevens is er een briefing voor exercise “Primeur”.

 

3 januari 1977

Piete, Piete, Piete pruime weer. Voor de Luchtmacht op Volkel een veilige vliegdag, er werd niet gevlogen. Van Zwieten wordt op Soesterberg medisch opgecheckt en weer voor een jaar goedgekeurd.

 

5 januari 1977

Alweer beeste-weer en er wordt niet gevlogen.

Bureau sport belt op: de sportzaal is niet beschikbaar, wellicht een stille hint, want er wordt bij 306 maar heel weinig meer gesport, behalve na kwart voor vijf aan de tap, oefeningen voor de pols. Wat sport betreft heeft 306 de joker ingezet; Jeroen Ophoff is de Sqn. sport officier, jawel hoor. De sport is bij Jeroen in goede handen. Niemand bij 306 is dan ook rouwig om dit telefoontje.

15 man van 306 lopen aandachtig om een RF-104 heen en behalen hun crewchief certificaat.

Van Zwieten is naar Schiphol voor een tripje Boeing 727 op de flight simulator. Hij is aangenomen bij Transavia en wordt nu ongeschoold. Beide Stoops moeten voor de Kolonel verschijnen, per 1 jan. zijn ze allebei eerste luit. Proficiat en op de bierlijst.

 

6 januari 1977

Van Bemmelen, van de Avoird en Janssen worden in het Udense zwembad op de vroege morgen hardhandig wakker gemaakt; dinghy drill.

Het verhaal wordt eentonig, slecht weer, niet vliegen en de griep rukt op, 5 man ziek thuis.

 

10 januari 1977

Startverbod, alle sorties weather gescrubd.

 

11 januari 1977

Acht man in de AWX-sleuf. ’s Avonds vliegen 8 man Bene III.

 

12 januari 1977

De laatste 7 vliegers halen hun crewchief ticket. van Zwieten zweet op de B-727 flight simulator; “how to fly a single engine while serving the stewardess”. Vijf zeebonkjes komen op bezoek voor Joop Spiegelenberg in verband met de oefening Janex, vliegen voor de MLD.

 

13 januari 1977

Een gedeelte van het sqn. wordt doorgelicht, Adem inhouden, Stil staan, Blote borst tegen koude plaat, Stil staan, Klaar. En de dokter telt de gaten.

Spiegelenberg geeft een briefing over onze nieuwe ALQ-126.De 306 flight line op Volkel begint op een safaripark te lijken, hoge hekken, tv camera’s en schijnwerpers. En vooral niet te hard taxiën, want de F-104 moet over de “drempel” heen, pas op de bandjes.

Van Zwieten maakt zijn laatste trip in een real fighter machine. Vanaf nu is het (gezeten in een) pluche fauteuil, sigaar in ‘t hoofd, koffie in de hand en biefstuk op het menu, airways vliegen. En niet meer dan 10° bank, anders wordt de broek nat.

 

14 januari 1977

In de OFTT zit een kromme volt en is het bul is vandaag dus U/S.

 

17 januari 1977

Bij de ochtendbriefing houdt de verkeersleider een warm pleidooi, om de kerncentrales in Duitsland met rust te laten. Vooral de kerncentrale bij Biblis, zuid van Wiesbaden en veel gebruikt bij ‘t maken van doorsteekjes tussen de high density area’s van Wiesbaden en Ludwighaven wordt onder de aandacht gebracht. De BDL besluit om een danger area rond iedere kerncentrale in te stellen.

AWX II B voor 8 man, het nachtvliegen wordt gecanceld.

 

18 januari 1977

Alweer AWX’en ’t wordt nu toch wel hinderlijk. Van Zwieten is klaar met uitboeken en zegt het squadron vaarwel. Het Sqn. zal echt afscheid van hem nemen op het a.s. feest in Odiliapeel.

 

19 januari 1977

Stoop en van Weerdenburg blijven overnight op Ramstein vanwege het weer.

 

20 januari 1977

Slecht weer niet vliegen. Drie man drillen dingies in ’t zwembad te Uden.

Vollewens en Prins gaan naar het F-16 symposium te Soesterberg. Dr. Steenwijk (van het NLGC Soesterberg) spreekt veel en lang over de tilt back seat van de F-16, over high G-forces en over een cursus voor iedere F-16 vlieger om te trainen op sustained high G load. Hij vergeet te spreken over het feit dat ieder vlieger een ongeveer 2 kg. zware vlieghelm op zijn knar heeft, die bij 5 G dus 10 kilo zwaar is en het nekkie van onze vlieger dan heel aardig belast.

Kolonel Ponle spreekt over taakverdeling binnen de NATO, d.w.z. voor Nederland met de F-16, alleen close support en recce binnen 50 km. achter de frontlijn. Bijna zeker in oorlogstijd een weinig realistische situatie. Tenslotte steekt Kol. Hidema een goed verhaal af over het gehele evacuatie proces voor de vervanging van de F-104 en de uiteindelijke keuze van de F-16.

 

21 januari 1977

Stoop en van Weerdenburg keren terug.

 

22 januari 1977

In de Schaapskooi te Odiliapeel wordt ’s avonds een crewroom feest gehouden. Het squadron neemt afscheid van Robert van Zwieten en eega Lex krijgt een bosje rozen, Rob krijgt de traditionele afscheidscadeaus, alsmede een persoonlijk cadeau, een nachtkijker. Vervolgens biedt Rob het sqn. een wandtableau aan waarop zijn carrière bij de Luchtmacht is weergegeven, n.l. drie spastische giraffen, resp. voor, in en uit de Luchtmacht. Vollewens aanvaardt het tableau en verzekert dat dit een waardige plaats zal krijgen in de crewroom van 306. Rob, we hopen dat je bij Transavia net zoveel waardering zal krijgen als je bij 306 gekregen hebt. Veel succes en natuurlijk many happy landings.

24 januari 1977

De Peeljager is dit jaar gestart met een herdenkingsnummer voor haar 25 jaar bestaan. Onze eigen HAENO is reeds lange tijd redacteur van de Peeljager en is in feite de stuwende kracht achter de huidige Peeljagers. Ton bedankt voor de Peeljager die met jouw hulp en toewijding in de afgelopen jaren het licht zagen. Hopelijk zullen er nog vele volgen.

Prins is op vakantie naar Tenerife gegaan.

 

25 januari 1977

Alweer slecht weer 10 man gaan in de AWX sleuf. Ook Roel Jensen ziet ’t vandaag niet zitten; “d’r zijn van die dagen dat ik de hele week geen zin heb”. Vollewens ziet het ook niet zitten en vertrekt voor 2 dagen naar een NATO conferentie te Brussel. Spiegelenberg is naar Valkenburg, voor de oefening Janex. Stoop krijgt militair rijonderricht.

 

26 januari 1977

De Koninklijke Noord en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij stuurt 306 een bedankbrief. Is Schuckman soms bang voor natte voeten.

Je houdt het niet voor mogelijk, maar 306 wordt populair onder den volke, een tweede bedankbriefkomt binnen en wel voor Ed Schuckman, die eind vorig jaar enige Iraanse luchtmachtmilitairen heeft ingewijd in de diepe geheimen van onze Orpheus pod. Ook maakte Schuck toen een demonstratievlucht om onze oosterlingen concrete resultaten mee te geven. Kennelijk is dit alles in goede aarde Iraanse aarde gevallen.

Een smart reliek van 306, komt een erbarmelijke sjouwende groep militairen tegen en fotografeert deze. Vervolgens wordt een print naar de betreffende kazerne gestuurd (een Kon. Marine detachement in Apeldoorn) met de opmerking dat het Korps Mariniers ook niet meer is wat het vroeger was.

 

27 januari 1977

De griep verliest zijn greep. Nog maar een paar lieden zijn ziek thuis. Nachtvliegen voor 8 man NITE IIB.

 

28 januari 1977

Van Weerdenburg fotografeert een show van een school te Oss. Ook geeft hij daar een lezing. Onnodig te vertellen dat de heer v. W. te O woont. ’s Middags worden 4 missies ACT gevlogen door de mannen die naar Leeuwarden gaan.

 

31 januari 1977

Janssen, Jensen, van Noort en Ophoff gaan naar de ACT cursus te Leeuwarden. Damen en v. W. te O gaan op en neer naar Florennes voor Ample Gain. van de Heuvel, onze WIO man, is naar de range. Da’s logisch hè.

 

1 februari 1977

Nite FRG met 8 man.

 

2 februari 1977

Exercise Primeur gaat van start. Twaalf airtasken rollen binnen en evenzovele vliegtuigen gaan airborne.

 

3 februari 1977

De exercise “Primeur” wordt wel erg reëel gespeeld. Een Buccaneer crashend bij de kop 24. Beide inzittenden weten zich met de schietstoel te redden. De piloot gaat kopje onder in het meertje bij de zandafgraving noordoost van de basis. De WA die de man per combi gaat ophalen treft hem aan op ’t droge en met een grote sigaar in het hoofd. Stijl hebben ze wel die Limies. (De kist was van het 16 sqn. Laarbruch)

Voor Volkel betekende deze crash einde oefening. Acht vliegtuigen van 306 diverten naar Gilze-Rijen en kwamen later op de dag terug.

Op Leeuwarden waar vier 406 vliegers een ACT cursus volgen verslechtert het weer. Alle Leeuwarden kisten diverten naar Twenthe, op 3 na Jeroen en Roel die een ACT missie vlogen, zien kans hun kist toch aan het dek te zetten. Verschil moet er wezen, nietwaar.

7 februari 1977

Van Bemmelen gaat naar de ACT cursus te Leeuwarden. Stoop wordt combat ready verklaard. van Rijswick is voor 4 dagen naar Laarbruch wegens een maxival. Kan jij alvast leren wat hij straks, als Ops. Off. bij 306, niet moet doen.

 

8 februari 1977

Nite FRG voor 8 lieden.

 

11 februari 1977

De Volkeaanse GCA wordt deze dag gekalibreerd en de basis is een aantal uren voor ’t vliegverkeer gesloten. Vier pairs gaan dan ook outbound en de heren komen later op de middag weer terug.

Het is Ed Schuckman dan toch gelukt 2000 uur F-104 vol te maken. Vanwege de op handen zijnde stoelendans bij 306, waarbij Ed naar de Staf zal gaan verdwijnen, zag het er voor Ed aanvankelijk sober uit. Vele figuren bij ‘t squadron gaven hem weinig kans de overblijvende uurtjes weg te hakken. Maar de laatste maanden zat Ed meer in de cockpit van een F-104, dan achter zijn Ops bureau. Wat wil je ook, als je baas bent in eigen huis. Ed proficiat met deze mijlpaal in je vlieger loopbaan. Hopelijk komen er nog wat uurtjes bij.

 

14 februari 1977

Drenth en van de Stoop gaan naar de ACT cursus te Leeuwarden.

 

15 februari 1977

Het is weer eens slecht weer, 4 man AWX.

 

16 februari 1977

Paniek in de 306 tent. Controle van de afvuurstiften en patronen. Zeker te weten dat die stiften het doen. En ook die patronen, vooral onder water, nietwaar Jeroen.

 

17 februari 1977

Drukke dag voor onze Marine. Mogen wij van de excercises Janex driemaal, en Dosage Tingle tweemaal. Dank u wel Marine.

Van Rijswick en van Bemmelen gaan op en neer naar Memmingen, Bert is vanaf nu element leader. ’s Avonds wordt er nacht gevlogen, 3 man starten de rest wordt gecanceld wegens het slechte weer. Damen wijkt uit naar Laarbruch, hij is Cat 2 vlieger.

 

18 februari 1977

Damen terug uit Laarbruch.

 

21, 22 en 23 februari 1977

Zuipen, lallen en niks doen in het ’t Zuiden des lands, carnaval. Rond de tien man hebben deze dagen verlof. Als ge moar leut het.

In de pers verschijnen alarmerende berichten over het vlieger tekort bij de Luchtmacht. Zelfs op Staf niveau beginnen enkele lieden zich zorgen te maken. Er wordt gefluisterd dat men ex-reserve vliegers vanuit de burgerhap wil terug halen. À propos m’n beste brave borsten, wanneer U enkele jaren geleden Uw oren op de squadrons te luisteren had gelegd, dan… Ach wat doet ‘t ertoe, het was toch niet anders geweest. Vliegerplanning nooit van gehoord. Hardlopen hebben ze nooit gedaan. Wat ze daar wel doen, gaten vullen zo dat elders gaten ontstaan.

 

25 februari 1977

Pokkeweer, 9 man in de AWX route.

 

1 maart 1977

Jensen en Ophoff gaan overnight naar Rygge, Jeroen doet zijn element leader test.

Leeuwarden vliegers maken 4 sorties in RF-104’s, volgens een uitwisseling programma met LW. Volkel vliegers gaan naar LW voor een ATC cursus en LW stuurt enige vliegers naar VKL om te leren navigeren en bombarderen.

 

1 maart 1977

Regen, regen en regen… AWX’en.

 

7, 8 en 9 maart 1977

306 vertrekt weer naar haar eigen konijnenveld in Limburg.

Leenen en Drenth vliegen naar Lahr op en neer. Spiegelenberg is naar Soesterberg voor badminton wijdstrijden. Het KLu team wint dik van de Limies uit Duitsland.

 

10 maart 1977

306 moved terug naar Volkel.

Het squadron ontvangt een brief van de Kon. Marine te Doorn. De brief is een antwoord op de brief met foto die we enige tijd geleden naar Doorn hebben gestuurd (zie 26 jan.). De print, door een 306 fotokist gemaakt van afgrijselijk slecht marcherende militairen. Het begeleidende briefje doet er nog een schepje bovenop: afgang, rotzooi en meer van dat soort. Uit het antwoord van de Kon. Marine blijkt nu dat ze nog laf zijn ook, netjes lopen als de hoge omes kijken en rotzooi als ze marcheren. Lafbekken zijn ze. Drie-0-zes sloeg keihard toe op “Un moment fatale”

 

11 maart 1977

Janssen en Leenders vliegen voor Casual Headacke. Ook de komende dagen zullen hiervoor enkele sorties gevlogen worden.

 

14 maart 1977

Damen, van de Stoop en Spiegelenberg gaan naar de ACT cursus te Leeuwarden, voor een week (7 missies). Den Ouden keert terug van detachering KLS. Willem is in de States geweest voor het volgen van een cursus ECM, hij wordt specialist op de ALQ-126, een actief ECM systeem dat door de KLu is aangekocht voor de RF-104’s. De vloot van RF-104’s worden nu in groepen van vier stuks gemoderniseerd bij Aviolanda in Ypenburg. Het betreft de inbouw van 3 antennes, onder de romp, en de inbouw van enige “black boxes” en golfpijpen.

 

15 maart 1977

Leenen en Prins vliegen naar Gioa del Colle voor een overnight stop. De heenreis gaat via Villafranca, de terugreis via Cameri en stiekem low-level over Frankrijk naar Volkel. De French ATC doet de laatste tijd erg moeilijk met de clearances, omdat ze 4 digit IFF eisen. En die hebben onze RF’s niet (we gaan ze wel krijgen).

 

16 maart 1977

Van Bemmelen en Drenth gaan naar Söllingen shoppen.

 

17 maart 1977

Schuckman en van Noort krijgen natte voeten in het Udense zwembad. Ophoff en van Rijswick gaan naar Zweibrucken op en neer.

 

21 maart 1977

Dirk van de Velde wordt gedetacheerd op de KLS, hij gaat naar Engeland voor de Jaguar conversie daarna naar het Nr. 1 Squadron op Laarbruch als exchange Officer. Omgekeerd krijgen wij een vlieger van de RAF op het sqn. Maar voordat deze Engelsman op Volkel komt moet hij eerst een cursus Nederlands volgen.

Leenen en Schouten gaan Leeuwarden voor de ACT cursus. van de Avoird wordt vluchtcommandant, nu Dirk vertrekt.

 

22 maart 1977

Geen OFTT, omdat er bij 311 en 312 bomb commander testen worden afgenomen. Van Bemmelen en Stoop gaan naar Sola overnight.

 

24 maart 1977

Spiegelenberg gaat op en neer naar Florennes Ample Gain. En van de Avoird naar Vaerlose op en neer.

 

29 maart 1977

Vroege dienst, 6 uur boerentijd voor Ophoff en Prins vanwege een Airtask. Van de Avoird en van de Stoop gaan naar Rygge en vervolgens naar Aalborg overnight. Kornaat, die bij 306 schnabbelt, gaat naar Cambrai overnight.

 

1 april 1977

Onze verkeersleider Peter van Kralingen probeert via de Peeljager een aantal voetbal fanatiekelingen bijeen te garen om het op te nemen tegen het All-LUVA voetbalteam onder aanvoering van chef Ops CAV Marijke. Motto, voor deze happening is: eerst de ene bal, dan de andere. Diverse lieden stonken erin…..

 

3 april 1977

Voor de eerste maal sinds lange tijd stelt Nederland de zomertijd in. Alle klokken worden een uur vooruitgezet, behalve de Zulu klok. Terwijl diverse andere EEG landen nog een jaartje met de invoering van de zomertijd wachten, moet Nederland zo nodig voorop lopen. En om de common market gedachte duidelijk te onderstrepen doen de landen, die zomertijd invoeren dat ieder op hun eigen wijze. In plaats dat ieder land een datum van invoering vaststelt, nee. Ieder land z’n eigen datum gevolg, chaos door 3 tijden: Alpha, Bravo en Zulu. In elk geval heeft Nederland nu 2 uur verschil tussen boerentijd en de zebratijd.

 

4 april 1977

De range periode breekt aan. 4 slots ’s morgens en 4 ’s middags naar Terschelling. Piet Buitelaar en Harry de tijdschrijver zien het schroot om hun oren vliegen. Maar gelukkig wordt het ons niet zo aangerekend en vele piloten van 306 worden in hun scores gemazzeld.

 

5 april 1977

Als gevolg van een F-104 crash op Soesterberg, wordt de hele vloot F-104 geground, haarscheuren in cilinders van de dragstrut van het gear. Wegens een exercise van 311 en 312 besluit de CVD tot een selectieve grounding: 306 en de TF’s aan de grond en alle kisten uit het buitenland terug. 

Van de Avoird en Jensen vanuit Alconbury, Leenden (met Tom Sambal) terug uit Sola, Stoop en van Bemmelen terug uit Colmar (op weg naar Italië). Het laatste tweetal had overigens toch al problemen met hun high-level flightplan naar Italië.

Terwijl een 4-tal 306 range kisten van de kop van de baan geplukt wordt, back to dispersal, blijft 311 en 312 gewoon doorvliegen. Naar verluidt vliegt Leeuwarden ’s avonds nog nacht ook: 306 is duidelijk de gebeten hond.

 

6 april 1977

Op heel Volkel vliegt 1 kist (van 306), de D-8125. Piet Janssen is de 1ste gelukkige en waagt het niet om deze kist U/S te zetten. De kaak van Ben Drenth gaat in revisie, 2 weken DNIF. Den Ouden en Spiegelenberg zijn op dienstreis naar Den Helder, aan boord van de HMS de Ruyter Janex.

 

13 april 1977

Leenen, van Bemmelen en van Ochten gaan naar Valkenburg voor een tripje Atlantic. Prins vliegt voor Janex en schiet een plaatje van deze bak. Van Rijswick en Damen gaan naar Ghedi overnight.

 

14 april 1977

Nieuwlands en Maat gaan naar de Duitse Bondsrepubliek om targets uit te zoeken, ter voorbereiding van de recce competitie die over enige weken gehouden zal worden. Het zullen wel weer verneuk-targets zijn.

 

18 april 1977

Schuckman regelt een snoepreisje naar het land van de Grieken, Air Force Training Subgroep Conferentie in Athene. De betere conferenties.

 

19 april 1977

Spiegelenberg en van de Stoop gaan naar Italië.

 

20 april 1977

Zeer zwarte dag uit de 306 geschiedenis: 2 RF-104’s crashen in Italië. Joop Spiegelenberg met de D-8057 en Peter van der Stoop met de D-8131.Gestart te Grazzanise waren ze onderweg naar Villafranca.

Omdat Wing-Ops niets van deze twee vliegtuigen te horen of te zien kreeg, werd om 3 uur ’s middags begonnen met het versturen van de nodige telegrammen naar de basis en instanties die met deze vlucht te maken hadden gehad. Laat in de middag werd bekend dat deze 2 vliegtuigen inderdaad vermist werden. In ’t begin van de avond arriveerde het bericht dat een helikopter van de Carabinieri de beide wrakken tegen de heling van een berg had waargenomen. De beide vliegers bleken dodelijk verongelukt te zijn. Groot was de verslagenheid om dit ontstellende verlies.

Diezelfde avond werd een commissie van onderzoek samengesteld en afgezonden naar Italië

26 april 1977

Om 15:30 uur werd in de filmzaal van de vliegbasis een herdenkingsdienst gehouden.

De aalmoezenier en de dominee probeerden in woorden uit te drukken wat in vele harten omging, maar hoe kunnen woorden dit verlies verzachten. Beide hadden woorden van troost voor de achtergebleven vrouwen, kinderen, familieleden, kennissen en bekenden.

27 april 1977

Om half 11 begon de plechtigheid voor de crematie van Peter van de Stoop te Heeze.

Vier F-104’s van Volkel vlogen langs het crematorium in de lost-wingman formatie vóór de dienst begon. De belangstelling voor de crematie van Peter was erg groot. Diep was de verslagenheid van de naaste familie van Peter tijdens de rouwdienst. Majoor Vollewens herdacht Peter in woorden: Een stille werker met een groot gevoel voor humor, maar veel te vroeg de dood gevonden. Peter was nog maar net 8 maanden bij het 306 Squadron. Hij was een enthousiast hockeyer en speelde in het Luchtmacht team.

Om 15:00 uur begon de plechtigheid voor de crematie van Joop Spiegelenberg, ook te Heeze. Ook nu vlogen 4 F-104’s voor. Velen waren gekomen om van Joop afscheid te nemen. Majoor Vollewens, Commodore Spiegelenberg (de vader van Joop) en een zwager van Joop, stonden kort stil bij het verlies van onze collega Joop: iemand die had waargemaakt waarmee hij begonnen was en een groot sportliefhebber, zowel organisatorisch als daadwerkelijk. (Joop was opgesteld in het Luchtmacht badmintonteam)

Velen gasten woonden beide rouwdiensten bij: een deputatie van de Italiaanse Luchtmacht (gearriveerd met een D-9 op Volkel) Belgische collega’s van Joop, klasgenoten van Peter, enz. Vele kransen sierden de beide houten kisten. Deze dag was werkelijk erg emotioneel voor velen.

28 april 1977

Onze Ops Off. Ed Schuckman geeft ‘t goede voorbeeld en overstresst een F-104 tijdens een 4 plane ATC missie. 5.8 G in plaats van 5G. Volgens zijn zeggen is dit voor het eerst in zijn 19 jarige vliegerloopbaan. Je hebt nu eenmaal laatbloeiers. Ook van Bemmelen overstresst een F-104. 5.3G. De tail-end Delta ziet kans om van dit alles verschoont te blijven. In de debriefing wordt de leader van dit toch wel kwalijk genomen met vlotte hand een redelijk hoeveelheid G’s opgebouwd te hebben.

 

29 april 1977

Recce pass voor 314 Sqn, vliegbasis Eindhoven, vanwege haar 25 jarig bestaan.

 

3 mei 1977

Generaal Boxc, C-CTL, houdt na de ochtendbriefing een praatje voor de vliegers. Hij spreekt zijn ongerustheid uit over een aantal gebeurtenissen, die de vliegveiligheid betreffen. Hij erkent dat de vlieger dikwijls “met één been in de bakjes staat” maar waarschuwt voor oneerdeelkundig opereren in die marge. Ook komt het onrustige vliegerbestand op de drie Volkeliaanse squadrons aan de orde. Het blijkt dat vooral op het juridische vlak veel problemen zijn die een die een oplossing van het vlieger tekort op korte termijn in de weg staan.

Minister Stemerdink tekent het definitieve contract voor de levering van 102 F-16’s. Het squadron vliegt de laatste range sorties, de bommen zijn op voor dit jaar. De Nederlandse Ambassadeur in West-Duitsland brengt een bezoek aan het squadron.

 

4 mei 1977

Drenth raakt 2 weken U/S voor een kaakoperatie. Wat zou hij toch met die kaken doen?

 

5 mei 1977

Ben Greenfield moet een boodschapje doen in Denemarken, een prio 1 pakje ophalen. Volgens insiders bevindt het pakje zich nu in Varlöse. Dus Ben met een RF naar Varlöse, maar geen pakje. Het pakje blijkt nu aan boord te zijn van een heli die naar Varlöse onderweg is (vanuit Aalborg) en in Skrydstrup een tussenlanding maakt. Het pakje blijft achter in Skrydstrup, dus Ben weer naar Skrydstrup. Enfin, ten lange beste had Ben z’n prio pakje. Begrijpt U het, Nee, Ben toen ook niet.

 

6 mei 1977

Maj. Verbaan (onze ARLO) maakt zijn afscheidstrip op de F-104, hij heeft nu 6 trips F-104, 8 uur total time. We mogen wel oppassen dat hij niet current wordt.

 

10, 11 en 12 mei 1977

306 moved naar de Peel voor een squadron recce competitie. De competitie valt letterlijk vrijwel geheel in ’t water. Bovendien krijgen onze RF-104’s te kampen met drag-struit problemen. Toch wordt er nog door elke deelnemer een missie gevlogen. Uiteraard is er veel gemunk over de scoring, van de 3 targets worden er 3 gevoid.

 

13 mei 1977

Competitieborrel in de TD crewroom van 306 op Volkel. Frank Damen, nog maar net Ops bij 306, wint de competitie met het resultaat van slechts één target.

Frank vloog de laatste missie in de meet, maar helaas, de groep army vehicles die het target vormden, hadden reeds hun biezen gepakt toen Frank boven z’n target arriveerde. Op zijn foto’s was nog net te zien hoe deze voertuigen in een bocht van de weg de aftocht bliezen. Met “nothing on plot” scoorde Frank de volle 100 % en “winnaar” van de meet. De poedelprijs was voor Leenen en Derix als PI. Leenen hielp Derix het schrot in, vice versa.

De prijzen waren: Damen één scherpe foto van een afgepunt stuk hout waar een foto opgeplakt was. Van Ochten (PI) een foto waar letterlijk alles uitgehaald was. Leenen een afdruiprekje en Derix een kijkglas om foto’s beter te kunnen bekijken.

 

16 mei 1977

Alarm voor exercise Mayflower. Van Bemmelen krijgt gezinsuitbreiding zijn vrouw baart een gezonde zoon.

 

18 mei 1977

306 moved terug naar Volkel.

 

25 mei 1977

Een stukje nostalgie herleefde: een RAF Spitfire maakte diverse low passen over het veld, en over onze 306 flight line. De spit vroeg toestemming om de control zone van Volkel te mogen crossen. De verkeersleiding ging akkoord en verzocht de Spit een low pass over het veld te maken. Aan dit verzoek werd door de Spit, ruimschoots voldaan. Alle crewrooms, bureel ’s, workshops, toiletten en what have you, liepen leeg om dit stukje romantiek te zien.

Leenen en Prins gaan overnight naar Sola via Skrydstrup.

 

26 mei 1977

Een KLu Friendship, met Marjo Spiegelenberg aan boord strooit de as van beide onlangs omgekomen 306 vliegers uit boven de Noordzee.

Ben Drenth maakt zijn laatste trip F-104. Hij gaat als instructeur naar Moose Jaw, Canada.

 

27 mei 1977

Poezenpartij in de Schaapskooi te Odiliapeel.

Diverse lieden namen afscheid: Ben Drenth en Bart Leenen: naar Moose Jaw, Canada als instructeur.
Op de foto’s rechts, Ben en Bart.

Dick van de Velde: naar de RAF, Jaguar. Ton Verbaan: terug naar de groene hap. Ed Schuckman; naar de Staf. 

Voor deze gelegenheid werd Dirk van de Velde uit Lossiemouth met een echte vliegmachine opgehaald.

De Polaroid instamatic camera is toch niet zo’n succes.

30 mei 1977

In Bovensmilde bezetten Zuid-Molukkers een school en gijzelen een aantal schoolkinderen en onderwijzers.

Bij Wijster kapen Zuid-Molukkers een trein met passagiers. Het crisiscentrum dat speciaal voor het oplossen van deze twee zaken is opgericht, geeft aan 306 de opdracht voor het maken van daglicht en infraroodcamera opnames.

 

31 mei 1977

Dirk wordt per TF naar Lossie geferried. Bart Leenen maakt zijn laatste trip F-104.

’s Avonds vliegt 306 nacht, maar helaas is er iets mis met de flightplans, dus wordt het lokaal nachtvliegen d.w.z. op en afschroeven. Vele vrouwen komen ’s avonds het squadron en nachtvliegen bekijken. Na afloop drinken ze met hun eega’s gezellig enige borrels mee.

 

1 juni 1977

Op Volkel wordt de 125.000 GCA run gevlogen. Hulde, want als 3 ½ squadron airborne gaan met slecht weer moet de Volkeliaanse GCA bergen werk verzetten. Helaas wordt deze 125.000 GCA door van ‘t bekende kloteclubje 312 gevlogen. Maar daar kan de GCA ook niets aan doen.

Van Bemmelen naar Leeuwarden, van de Heuvel en Prins naar Laarbruch, Janssen en den Ouden naar Schleswig, Nieuwlands en Stoop gaan naar Villafranca overnight, Drenth en Leenen worden bij de KLS Ypenburg gedetacheerd, voor plaatsing in ’t buitenland.

 

3 juni 1977

Condities zijn amber/red. ’s Middags de AWX sleuf in.

 

8 juni 1977

Jensen en Prins naar Villafranca overnight. Van de Avoird en van Andel (HAENO) gaan naar Alconbury om de komende squadron rotatie voor te bereiden.

 

11 juni 1977

In de vroege ochtenduren worden bij Smilde en Wijster door acties van politie en mariniers een einde gemaakt aan de Zuid-Molukse bezettingen. F-104’s van de vliegbasis Leeuwarden spelen een rol in de actie bij Wijster.

 

12 juni 1977

Andries Kluitenberg, onze OFTT instructeur, overlijdt plotseling. We zullen deze sympathieke figuur, die bij exercises onze Intell-sectie versterkte, erg missen.

 

13 juni 1977

Jan Huygevoort komt ons 306 Squadron versterken. Jan is reeds lang welbekend bij 306: Welkom Jan!

Onze nieuwe zandhaas arriveert: Henk Reuvers. Hij vervangt Ton Verbaan als ARLO. Henk loopt nog erg onwennig bij ‘t Squadron rond, omdat de verhoudingen bij de luchtmacht mensen bepaald anders zijn dan die bij de KL. We zullen Henk een stevig geven om te gewennen.

Een foto van de speciaal voor het Dagboek gekochte Polaroid instamatic blijkt toch geen succes.

 

14 juli 1977

Van de Avoird en Stoop gaan naar Cambrai in Frankrijk, cross-servicing. Ondanks de paar woorden Frans (en Engels) en een hoop gebarentaal, gaat de communicatie met de Fransen uiterst stroef. Dan maar gauw weer wegwezen.

 

15 en 16 juli 1977

De Meteo forcaster slaat de plank weer behoorlijk mis. Zelfs Nico ziet het niet meer zitten en roept de hulp van de LB in. Hij verschijnt op de ochtendbriefing met een tropenhelm op, geëscorteerd door twee bewapende LB’ers.

 

17 juli 1977

Terwijl Nico weer grote leugens staat te verkondigen, wijken de beide LB’ers niet van zijde. Slechts één opmerking van hem wordt geloofd “het is tot nog toe maar een slechte zomer geweest….” Tot die conclusie waren we zelf ook al gekomen.

We krijgen nieuwe alarmkastjes. Ophoff laat zich hierover uitvoerig briefen. Tijdens het wekelijkse alarm-test blijkt, dat uit deze nieuwe kastjes veel meer muziek komt dan uit de oude. Complete orgelconcerten in het moderne genre. Vier man wonen de begrafenis van Andre Kluytenberg bij.

 

20 juli 1977

Ed Schuckman treedt af als Ops. Off, Mat van Rijswick treedt op. Hennie van Weerdenburg wordt vluchtcommandant. Helaas valt er zo langzamerhand bij 306 weinig meer te commanderen. We raken wat vliegers betreft redelijk onder de sterkte.

 

23 juni 1977

Een memo van KLu bedrijfsveiligheid verschijnt over de F-15’s van Bittburg. Wat die lui in die F-15’s niet weten is, dat 306 van alle vliegtuigen in de NATO air-to-air shots heeft, behalve van de F-15. Vandaar die “lastige” RF-104’s. Overigens is dit MEMO voor de 306 fighter pilot, natuurlijk we een dikke veer in het hol.

Wing Commander Hives bedankt 306 voor zijn bezoek. Yes Sir, graag gedaan. 

Van Headquarters USAFE te Ramstein werd een telegram ontvangen betreffende een klacht, afkomstig van enkele F-15 crews te Bittburg, die bij het uitvoeren van PI’s enkele malen danig werden gehinderd door (waarschijnlijk nieuwsgierige) “strangers” die soms “in trail” achter het “target” aangingen.

De “strangers” waren overigens niet zo “strange” want ze werden met name genoemd: Britisch Jaguars, Dutch F-5’s en (de lastige) “Dutch F-104’s with belly tanks”. Dat laatste klinkt uiteraard hebben die Amerikanen “Orpheus pods” voor belly tanks versleten.

Hoe dan ook, als iemand zo nodig een F-15 van dichtbij moet bekijken, laat hij dan wachten tot hij een tripje naar Bitburg krijgt of laat hij anders eens naar een: open dag” gaan. Maar ga die lui in elk geval niet in hun vaarwater zitten als ze hun werk aan het doen zijn. Ze stellen het niet op prijs.

 

24 juli 1977

Red-Amber, Amber-Red, ect, ect, ect, de hele dag lang.

 

27 juli 197

Ophoff en Damen gaan overnight naar St. Mawgan voor de a.s. static show.

 

28 juli 1977

In een brief van de Joint School
of Photographic Interpretation op RAF Wyton, Engeland, blijkt dat de Sgt 1 Schipper van de 306 PI sectie de “Best student of the year” is geworden van het jaar 1976. De trofee bestaat sinds 1962 en het is de eerste keer dat een Nederlander deze eer te beurt viel. 

Proficiat en op de bierlijst.

Exercise cloudy Chorus, airtasks vliegen

Een soldaat rijdt een kapitein stevig
in de wielen, 3 ruggen schade. Een kraanwagen voert de beide puinhopen af. Slechts door chantage is de bijrijder Bert van Bemmelen bereid als ten gunste van Ko Prins op te treden. Die soldaten en luitenants van tegenwoordig zijn niet meer zoals ze vroeger waren.

4 juli 1977

Plonspakken test voor Volkel, 306 gaat als eerste te water in de brandvijver achter de CADI

Voor dit doel was het water ververst en alle kikkers, torren en kroos verwijderd, maar helaas was het water, niet voorverwarmd. Zodat na het verplichte half uur drijven, diverse lieden voor wie het eigenlijk niet uitmaakte of ze wel of geen plonspak aan hadden, het behoorlijk koud kregen. De grote uitvinder van dit alles, Frans Immens van het VOTC, stond een beetje schaapachtig aan de kant te lachen. En Frans maakte de grote fout iets te dicht aan de kant van de vijver te komen. Te laat ontdekte hij de snode bedoelingen van het stelletje verzopen katten en Frans verdween na enig spartelen, met pak en al in de golven. Eigen schuld is goud waard.

7 juli 1977

Jansen gaat naar Schleswig en is pairleader.

 

8 juli 1977

Prins gaat naar Bremgarten en is ook pairleader.

 

12 juli 1977

Ophoff en Stoop gaan op cross service in St. Mawgan en zien kans daar 4 dagen te blijven voor een Static show.

 

13 juli 1977

Een grote diepvries–veembrand breekt uit bij Elst. Juist op dat moment van het ontstaan is er een RF-104 ter plekke en legt dit op de gevoelige plaat vast. Na dagen blussen stelde men de schade vast: 120 miljoen gulden. Veertig ton ingevroren gevogelte en vlees lagen zachtjes te sudderen in 100 ton boter. De gesmolten boter verdween grotendeels in de sloten. 306 maakte van dit alles een step-by-step reportage.

Van Bemmelen en Rotteveel, gastvlieger bij 306, gaan Dirk van de Velde in Lossiemouth opzoeken.

15 juli 1977

Ophoff en Stoop komen vermoeid uit St. Mawgan terug.

 

18 juli 1977

Twee pairs gaan naar het buitenland voor X-servicing; Prins en van Bemmelen naar Bremgarten en Schouten en Damen naar Ingolstadt.

 

19 juli 1977

Ophoff en Damen gaan naar Lossiemouth. Dirk van de Velde blijkt ondertussen de lokale eethuizen goed te kennen, vooral in Algin.

Okkerman is zeer regelmatig gast bij 306. De andere gastvlieger, Rotteveel, hakt zich wezenloos. Zijn “zeer lange piet” (de rij kruizen, sorties op het JOP bord) doet niet onder voor die van de operationele maten. Halverwege de maand is de reden duidelijk, Rotteveel gaat enige weken met verlof.

 

26 juli 1977

Ophoff hakt met een volle RF-104 twee uur en twintig minuten, low level. Drie-elf wordt afgezeken, omdat zij hun kersverse record van twee uur tien minuten al na 1 dag kwijtraken.

 

29 juli 1977

Prins gaat een weekend naar Ramstein voor een static show. (Rechts een foto van de static op Ramstein, grappig detail, op het bord staat NF-104G)

 

1 augustus 1977

306 Moved naar de Peel, voor een paar dagen. Ditmaal is het niet voor een exercise, maar omdat SACEUR, general Haig, het deployment field de Peel aan het werk wil zien.

Een lichtpuntje in deze, move is dat Cor Meyer, onze tijdschrijver, ops-assistent etc. weer terug is van vakantie. Hij zal de vliegurenadministratie weer moeten gaan bijwerken.

Onze RAF exchange officer Jerry Pook is voor het eerst op squadron. Hij begint al direct te zeuren over een Dash-one van de F-104, zodat hij kan gaan studeren “how to fly the F-104 in ten easy lessons”. Maar niemand op de Peel schijnt een Dash one in z’n bezit te hebben. Kop op Jerry, je zult nog genoeg over de F-104 te horen krijgen, op de MTU in Deelen.

Prins keert terug uit Ramstein, met een buidel vol geld voor onze toekomstige reünie. Bij zijn vertrek uit Volkel werden hem 200 reünie stickers en 100 stoffen badges in de hand gefrommeld om op Ramstein een marktkraampje te kunnen opzetten. Ja, en daar sta je dan op Ramstein met je armzalige RF-104 G, tussen de F-15 Eagles, F-16’s, Tomcats en what have you in, tegen woekerprijzen stickertjes aan de man te brengen.

Terwijl die Yanken ze met “gulle hand”, gratis en-de voor niks in ‘t rondstrooien. Dan pas dringt het heel duidelijk tot je door welk een luchtmacht we eigenlijk hebben. Soit, de hele 306 santenkraam werd geslijt en het verdiende geld aan onze squadronclub penningmeester op Volkel afgedragen.

Ook onze nieuwe squadroncommandant maj. Dirk van de Struif is aangekomen. Hij zal zich de komende dagen, met behulp van maj. Vollewens, gaan bezighouden met het reilen en zeilen van het squadron.

Bij het bezoek dat Gen. Haig bracht aan de bunker 500, de SPBF, valt een grappig voorval te memoreren. Bij het binnengaan van Ops 306 werden Hennie van de Weerdenburg en Ko Prins voorgesteld aan de generaal. De generaal vroeg beiden in welk jaar we het brevet gehaald hadden. Ko antwoorde, 1973 en Hennie in 1968. De generaal merkte vervolgens scherp op “So you (hennie) are an old hand, vrij vertaald, dus je bent een oude l.l. Waarop Vollewens vergoelijkend zei:’ But Sir, he’s a flight commander. Hennie was gesafed.

3 augustus 1977

Terug naar Volkel.

 

4 augustus 1977

Dikke mist. Na afloop van de dienst wordt de bierlijst leeggedronken

 

5 augustus 1977

Op ’t squadron lopen diverse duffe figuren rond.

Commando-overdracht.

Vóór de commando overdracht vliegen beide 306 bazen in de TF. Voor Majoor Vollewens is het voorlopig zijn laatste F-104 vlucht. Na de vlucht worden beide heren op gepaste wijze ontvangen en op een erewagen de basis rondgereden.

8 augustus 1977

’s Morgens dichte mist, later gaan er nog een paar AWX-II B’s uit. De F-16 bereikt een nieuwe mijlpaal, de F-16B dual maakt zijn eerste vlucht.

De D-8133 maakt de 3000 vlieguren vol. Reden genoeg om krat en crewchief in de bloemetjes te zetten.

 

16 augustus 197
Wildenkamp, een 306 radar specialist is koortsachtig bezig om de visors van de vliegerhelmen van een fraaie beschildering te voorzien. Het ontwerp is van Ton van Andel onze HAENO. Voordat het Sqn. op rotatie gaat naar Alconbury moeten de nodige visors beschilderd zijn. Ruud maakt er een waar kunstwerk van alle visors zijn een tikkeltje anders. De Cdt heeft een heilige krans boven zijn hoofd, één giraffe heeft de staart omhoog. Er is zelfs een visor waarop twee giraffen innig aan het paren zijn.

23 augustus t/m 1 september 1977

Squadron rotatie met RF-4’s van Alconbury.

De plaatjes en praatjes van de rotatie spreken voor zich, een zeer geslaagde rotatie. Met onze Amerikaanse gasten op Volkel wordt het bekende rotatie programma afgewerkt: welkomsborrel, social evening, avondje Moeke, weekend Amsterdam, chinezen in Uden, BBQ aangeboden door de Amerikanen en de afscheidsborrel.

Dit alles onder het motto, bezighouden en geen moment rust gunnen. Bij afloop van de BBQ overvallen WIO klanten, aangespoord door enige 312 kloten, onze crewroom. Een handje vol overgebleven 306’ers en de piano bieden hevige tegenstand. Jammer van de piano, want die legt het loodje.

5 september 1977

306 pakt weer zijn biezen en moved naar de eigen Limburgse vliegbasis voor de exercise Concrete. De Taceval koorts steekt de kop op.

 

7 september 1977

Harrie Hendrix, onze onmisbare navigatie assistent, trouwt. Helaas past het basis managementteam zich niet aan, onze Harrie trouwt terwijl de basis exerceert.

 

9 september 1977

Einde exercise Concrete en 306 vliegt of rijdt terug naar Volkel.

Willem Knijf jarenlang vermaard verkeersleider op Volkel, neemt afscheid. Zijn afscheidsborrel wordt ook door 306 bijgewoond, in de garage van de Volkeliaanse brandweer. Als ras blijkt, dat dit feestje uit de hand te kunnen laten lopen. Wanneer vervolgengs 312 in vliegeroverall, zo u wilt “stoeipak” verschijnt, is er geen twijfel meer. Het loopt danig uit de hand. Ad Nieuwlands wordt ongelukkig getroffen door een massieve pijp water uit een brandweerkanon en kneust enige ribben. Gevolg enige maanden duty not included flying. Toch een leuk feestje.

 

12-16 september 197

Exercise Cold Fire.
Vele Airtasken worden gevlogen, gemiddeld 24 sorties per dag.

Van 6 tot 26 sept. opereren Amerikaanse A-7D Corsairs vanaf de vliegbasis Gilze-Rijen. Diverse van 306 piloten raken “slaags” met Corsairs. Toch ervaren rakkers die hobbyisten van de Guard.

 

23 september 1977

Van de Avoird en Prins vliegen naar Zweibrucken voor de 1ste NATO Tactical Reconnaissance Conference. gepraat over vliegtuigen en recce systemen. Vooral wanneer de Amerikanen aan het ‘F woord komen beginnen worden we duizelig. TEREC, SLAR, SCAR enz. De grote vraag, met welke tactieken we onze recce spullen op de beste manier kunnenlaten opereren in tijd van oorlog blijft onbeantwoord.

Juist nu het Oostblok een scala van ground-to-air wapens ter beschikking heeft, is er behoefte aan een discussie, evaluatie en herziening van de bestaande tactieken.

Desondanks werd het voor de deelnemers een uitstekend weekend. Een goed hotel (de Duitse kazerne met 10 persoons kamers werd al spoedig na aankomst afgekeurd), goed eten waaronder het banquet, goed borrelen, b.v. in de Rosengarten, goed stappen in de lokale kroegen.

Op naar de 2de Recce conference dus.

Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor een 306er uit (bij mooi weer)

08:00

 

08:05
08:20
08:30
10:00-10:30
11:00-11:30

 

11:30-12:30

 

12:00
13:30-14:30
14:30-15:30
16:00
16:30
17:00

Precies. Meteo en verkeerleiding briefing in de grote briefingroom voor alle vliegers van de basis, ook de kolonel.

Terug naar het Sqn. gebouw, nuttigen van het eerste kopje koffie, al dan niet met ontbijt.

Intell briefing en één rekje dia’s om te herkenning.

Omkleden en vervolgens in ontvangst nemen van het IPD. De eerste wave begint te plannen.

De eerste wave start, zowel volle bakken als tip configuraties zijn in de aanbieding.

De eerste wave landt, de vliegers gaan direct naar de MFPU om hun visual reports te schrijven en hun films te bekijken.

Trommels, thermosflessen, boterhamzakjes worden geopend en de inhoud ervan genuttigd, eventueel aangevuld met voedsel uit de Mess (op bestelling). Onderwijl gaat de ene kaart van hand naar hand er wordt menig rikje of piekje gelegd.

De tweede wave begint te plannen.

Starten van de tweede wave.

Landen van de tweede wave, visreps schrijven, films bekijken.

Omkleden.

Tap open.

De file bij de poort is opgelost en de eersten gaan huiswaarts. Want beter aan de tap dan in de file.

2 oktober 1977

De eerste herfststorm jaagt over Nederland, stevige crosswind en diversions.

 

3, 4 en 5 oktober 1977

Exercise Cloudy Chorus, een vaste route afvliegen langs Hawk en Nike sites.

 

10 en 12 oktober 1977

Van de Struif en Prins vliegen naar Ramstein voor een recce cross servicing vergadering.

 

13 oktober 1977

306 vergadert in de main briefing room, het Sqn. club bestuur ontvouwt haar plannen m.b.t. de reünie van eind 1978, wanneer 306 haar 25 jarig bestaan hoopt te vieren.

 

17 oktober 1977

Onze Ops. Off. van Rijswick volgt een cursus ground operation in Baden. Een cursus voor diegene die Frans verstaan. Voila.

 

18 oktober 1977

Oud 306er Steef Heyboer is als eerste Nederlander solo op de F-16.

Onze chef personeelsdienst geeft een praatje weg voor toekomstige OSD’ers: Ophoff, van Bemmelen, Damen en Stoop.

 

19 oktober 1977

Rob van Noort is 12 ½ jaar getrouwd en geeft een feest. Proficiat.

 

28 oktober 1977

Ondanks het mistige weer is 306 squadron 19 tinnen bekers rijker. Buiten deze ene landing was het een absoluut veilige vliegdag voor 306.

 

1 november 1977

Willen de Ouden start met zijn audiocursussen voor de ALQ. Heel vliegend Volkel zal in de loop van enige maanden de piepjes van Willem leren.

 

2, 3 en 4 november 1977

Exercise Meander


7 november 1977

Iedere vlieger krijgt kleine plastic oordopjes uitgereikt. Er is een aparte handleiding bij nodig om ze in de oren te kunnen friemelen.

 

8 november 1977

Eega’s en kinders van 306-ers komen ’s avonds het nachtvliegen bewonderen.

 

16 november 1977

Jan Huygevoort wordt in het ziekenhuis in Tilburg opgenomen. Jan was al enige tijd thuis om te herstellen van een nekwervel beschadiging. Een kap, geklemd tussen schouders en onderkant van het hoofd, moeten de beschadigde nekwervels de kans geven weer aan te groeien.

 

19 november 1977

Alarm op zaterdag, 1 uur ’s middags. Taceval. Nadat bijna iedere vlieger is komen opdraven, wordt Een recognition test gehouden. Om 6 uur ’s avonds is het “Stand Down”.

 

21 november 1977

Taceval. De uitgangsstelling blijkt anders uit te pakken. Het draaiboek begint met de veronderstelling dat 306 al op de Peel aanwezig is. Maar voor de Nederlandse Luchtmacht is het weekend heilig ook als het Taceval is. Maandag morgen 8 uur vallen vijandelijke troepen de basis de Peel aan. 306 zit echter nog hoog en droog op Volkel in afwachting van de move order. Wanneer 306 tenslotte gaat moven, worden de eerste transporten door de vijand bij de Peel onderschept en gevangengenomen, nog voordat men de poort binnen is.

U begrijpt, chaos is troef. In de loop van de dag komt alles op zijn pootjes terecht. van Noort sleurt Taceval evaluators in een TF rond, enige dagen lang.

Cijfers: 1 voor alert, 2 voor Mission, 2 voor Logistiek, 3 voor Survival. En ieder krijgt na afloop 2 dagen compensatie verlof.

 

24 november 1977

Terugvliegen naar Volkel.

 

25 november 1977

Joop Spiegelenberg trofee wordt voor de 1e maal uitgereikt.

 

29 november 1977

Dirk Radstake is bij 306 sqn. geplaatst, welkom.

 

30 november 1977

De verkeerleiding geeft een biertje weg in de “break”. Nieuwlands wordt als “geheim wapen” gestuurd, voor het opvangen van de eerste klappen.

 

8 december 1977

306ers maken een excursie naar de Topografische Dienst in Delft. De overblijvers vliegen AWX.

 

19 december 1977

Jan Huijgevoort wordt overgebracht van het ziekenhuis in Tilburg naar het ziekenhuis in Veghel.

 

20 december 1977

Een dag van tegenstellingen.

Jan Huijgevoort overlijdt om 13:00 uur in het ziekenhuis te Veghel. Jacqueline, zijn vrouw is bij hem in zijn laatste ogenblikken. Velen van ons kennen Jan van het 306 squadron of van de CAV alwaar hij instructeur was. Vele leerlingen hebben van hem het F-104 vliegen geleerd. We zullen Jan blijven herinneren als een bijzonder goede vakman, en een fijne collega.

Ko Prins trouwt en ‘s avonds vindt de receptie plaats in Eindhoven. Dichte mist maakt de tocht van Uden en omstreken naar Eindhoven behoorlijk moeilijk.

 

22 december 1977

Okkerman is vandaag 50 jaar geworden, hij heeft dus Abraham gezien. Speciaal voor hem en voor deze gelegenheid heeft 306 een “Abraham visor” laten schilderen. ’s Middags bij de borrel krijgt Kiek diverse cadeaus, een klok waarop de kop van een stokoude vlieger heen en weer tikt en diverse speculaas poppen. Kiek nog vele veilige uren toegewenst, hopelijk tot aan je pensioen toe.

23 december 1977

Om 10:00 vindt in de Heilige Hart kerk in Veghel de uitvaart voor Jan Huijgevoort plaats.

306’ers dragen de kist binnen. Na afloop van de dienst vertrekt men naar het crematorium te Heeze, alwaar de crematie plaats vindt. Vele collega’s en bekende komen om de familie van Jan te condoleren

error: Copyright protected
Scroll naar boven