Dagboek 1985

We beginnen het jaar traditioneel weer met de huidige indeling van het squadron. Verder nog de beste wensen en een voorspoedig en vooral veilig nieuw jaar.

 

Commandant 306 squadron: Majoor Mat van Rijswick

Ops officier: Kapitein Dirk Radstake

 

1e vlucht: Limey, Sleeper, Murdock, Elt Maarten van Kekem

2e vlucht: Sqn. Ldr. P.V. Lloyd, Birdie, Glider, Champ, Tlt Hans Kuiken

3e vlucht: Grin, Belker, Elt Berry Aarts

Intell sectie 306

Elt Wiebe Wiersma
Tlt René Janssen
Sgt 1 Mike Laning
Sgt 1 Lub Gringhuis
Sgt 1 Fred van Heulen
Sgt Leo van Oostende
Sgt Dick Hoed
Sgt Maarten de Zwart
Sgt Marc Burgs
Sgt Joep Schouren

Arlo Sectie 306
Majoor Henk Reuvers
Sgt. Jan de Haard

 

Ops
Kpl David Derksen

 

Lt. Adjudant

SM. John Tieland

Nav sectie 306
SM Marijke Cornelisse
SM Leo Pennings
Kpl 1 Peter Latumanuwij
Kpl 1 Luuk Camerik
Sld 1 Cees Hogervorst

 

HID
A.O.O Johnny de Groot
Bar
Sld Henri Kaper

2-4 januari 1985

Op deze eerste (koude) dag van het nieuwe jaar worden we opgeschrikt door een invasie van het naburige 311 squadron, De meute werd aangevoerd door hun commandant Barney Booy, en ze kwamen Fred van Heukelom meenemen, Gelukkig krijgen we ook iemand in ruil hiervoor, namelijk de Engelse Squadron Leader P.V. Lloyd, die het IMQT gebeuren gaat begeleiden voor de toekomstige nieuwe mensen (en dat worden er heel veel) Met een paar woorden werd de overdracht bezegeld, en de heren konden bij hun respectievelijke nieuwe onderdelen gaan inboeken. Fred, het ga je goed bij 311, laat nog eens wat van je horen (ongetwijfeld…) P.V., hartelijk welkom op 306.

‘s Middags gaan we voorzichtig vliegen, de eerste sorties van het nieuwe jaar hebben we alvast in de knip, men is begonnen aan de eerste happen in de uren-rijstebrijberg. Koning Winter gooit meteen roet in het eten, dit heerschap vindt het nodig zich te melden en doet dit met een pak sneeuw van een centimeter of tien en een pittige vorst. Ja, en daar was onze illustere verkeersleiding natuurlijk niet op berekend. De meteo krijgt weer de schuld. Toch wensen wij beide diensten een gelukkig nieuwjaar…

Onze commandant moet nog een week of twee naar het hoge noorden, hij moet nog een paar tripjes bij de (vies woord) TCA vliegen, alvorens weer fulltime hier te kunnen vliegen. Vanwege de sneeuw en gladde wegen blijft hij echter nog hier bij ons.

Het sneeuwplan is weer in bedrijf, lachen om de verkeersleiding Het lachen verging ons echter bij de korte maar frisse wandeling van het mariniersplein naar het squadrongebouw.

 

7-13 januari 1985

De week begint met Arctische temperaturen, het werd -24.7 aan de grond, de luchttemperatuur bleef zo rond de -21 hangen bij zonsopkomst. Toch weten we wat kisten airborne te krijgen, dit tot groot vermaak van ons jegens 311. Die krijgen welgeteld één dual in de lucht.

Duitsland ziet er wel aardig uit, zo onder die witte deken. Uit beleefdheid doen wij onze collega’s op Leeuwarden ook aan, die stakkers kunnen amper vliegen omdat hun sneeuwplan niet zo denderend is als het onze. Murdock brengt een kist naar Twenthe, met -12 stijgt een cleane bak inderdaad 90° omhoog, spectaculair. Hij landt op Twenthe in de verse sneeuw, en de heli die hem op komt halen ziet het niet meer zitten, die draait om voor de hoofdpoort en Ferry gaat over de weg terug naar Volkel, waar hij wel eventjes 2 en half uur over doet. Heenreis was 0.3 uur…

Deze pagina’s zijn een algemene opsomming van wat er in februari en de laatste weken van januari is gebeurd. Reden is de afwezigheid van schrijver dezes in verband met het afleggen van enige examens.

Om daar mee te beginnen, Frans is geslaagd voor zijn B1, Birdie en Glider een mondeling en Laser en Murdock ook een paar. Murdock heeft nog iets, hij is geslaagd voor zijn element leadership, en wel op 25 februari.

Nieuwe mensen op het squadron: met blijdschap ontvangen wij Mark, Scar voor intimi, en Leon “Higgins”. Met iets minder blijdschap ontvangen wij twaalf (12) gastvliegers, waaronder oud-recce vlieger kolonel “Bozz” Manderfeld. Wie er weg zijn: Piet Jansen is over naar HKN, Limey kampeert een tijdje in een Hoc op Ypenburg.

Wat er gebeurd is: 306 heeft twee zware winterperiodes overleefd, temperaturen van -20 waren vrij normaal, de F-16’s hebben er niet onder geleden. De dagen dat we niet vlogen lag voor het merendeel aan de toestand van het veld, dit vanwege de inadequate sneeuwruimspullen, en soms was het weer de boosdoener, alhoewel we een paar uitzonderlijk mooie dagen hebben gehad.

Records: Berry Aarts doet het record van Champ sneuvelen: 3-6 uur hakken (zonder air to air refueling)

Champ vliegt in januari bijna 28 uur.

Champ bekijkt de wereld vanaf FL490

Champ is gek

Opmerkelijke gebeurtenissen; Champ (alweer) ontdekt iets groens in zijn HUD zou-ie ‘t aangezet hebben?

Onze rotatie met Strassbourg is een vroegtijdige stille dood gestorven, onze vrienden op CTL vonden de baan te kort en de barrier was van een type die F-16 onvriendelijk werd genoemd. Daarom geen rotatie, en ook onze Ample Gain commitment met de Fransen werd opgeschort. Dus toch naar Cervia?      

Cursussen: Belker en Grin zijn nog steeds drukdoende met de TVI, met de examens over de verschillende wapens halen zij, als recce-piloten, wel de hoogste cijfers, en in het air-to-air gebeuren krijgt Leeuwarden flink klapjes van Volkel. Ter afsluiting van hun TVI mogen de beide mannen in mei naar Jever voor de TLP (U weet wel, als je daarvoor slaagt, krijgt men een heel mooie badge) Ries K. gaat ook op cursus, hij krijgt een driewieler mee naar Sola en gaat daar drie maanden een cursusje volgen, FWIT genaamd. Ook een heel mooie badge.

Verder nemen wij afscheid van toekomstig gezagvoerder Frank Damen, die op 26 februari uitboekte bij 306

Het mooie embleem
stamt nog uit de periode dat onze TD veel vliegtuigen moest (en kon) leveren aan 311 en 312, op een gegeven moment leek het erop alsof alle F-16’s die op Volkel rond vlogen van 306 waren. Hartelijk dank voor deze schone tekening, alleen nog wat oefenen op het spellen van het woord Squadron

Nevenstaand telexbericht is van historische waarde, het gaat over de enige en wellicht laatste keer dat 306 ’s nachts naar Helchteren is geweest. De range was namelijk speciaal voor ons opengehouden. De route die naar Helchteren leidt, BENE 2, wordt niet meer gevlogen, hoofdzakelijk na een klacht van 312, die tijdens de route “nooit wisten waar ze waren”

Ja, logisch, moet je je INS maar eerst programmeren voor de vlucht.

De maand februari loopt kalmpjes ten einde met veel laaghangende bewolking en mist, zodat we nog steeds een uren tekort hebben. Wat wel een mooi bericht is, is het feit dat we tien inzetbare machines hebben, plus dat per 1 maart wij onze J-632 uit Leeuwarden terugkrijgen, vergezeld van een ja, U leest het goed, een dual (F-16 B tweezitter de J-656)

Vliegurenvergadering: de FWIT gaat niet door. Ries kan op Volkel blijven en probeert dan zijn 240 uur in een jaar te vliegen, en ook Berry en Perry hoeven niet naar de TVI. Sleeper moet, samen met Glider, binnen een weekeind met een briefing voor de dag komen voor hun aanstaande IVE-schap.

1 maart 1985

Begint met een non-flying day vanwege de dikke mist. Ergo, niets bijzonders te melden. De logboeken worden ingevuld, de nutteloze borden op Ops (zeven stuks al) worden nauwkeurig bijgewerkt…

 

 

4 maart 1985

Wij mogen zelf onze twee vliegtuigen ophalen op Leeuwarden. De meteo voorspelde goed weer. Dat had ons eigenlijk achterdochtig moeten maken, maar op maandag is je denken nog niet zo scherp. Affijn, Canon, Champ en Birdie in de bus naar Leeuwarden, tegen de tijd dat ze de kisten opstartten regende het al, en het zicht liep snel terug. Eenmaal airborne bleek de dual geen cabin pressurization te hebben, dus in de prut naar huis, het Head-up display gaf ook na enige minuten de geest, de kist kon dus voor onbepaalde tijd de schuur in. Met de single ging het ook niet naar behoren; Canon kreeg het neuswiel niet in, de FCC zei “bekijk het maar” en de FCR vond maandag ook te vroeg om te werken.

Pac-man, kreeg vlak na de start voor een AWX trip een IMC birdhit. Zijn ergste vermoedens werden bevestigd toen na enkele seconden een vies luchtje zijn fijn gevormde neus streelden. Om een lang verhaal kort te maken, het werd een heavy-weight straight in full-stop op Gilze-Rijen (7500 lbs. fuel) en een tripje heli terug naar Volkel.

Burb zou de J-628 naar Woensdrecht overvliegen, maar vlak na opstarten begon er iets te roken achter de schietstoel, en dat was ook niet conform de normale procedures.

 

 

5 maart 1985

Maandag had kennelijkeen diepere invloed op de gang van zaken vandaag: het begon al met het weer. De meteo had het over goed weer.

We begonnen de dag om 0600Z i.v.m. een oefening van de andere squadrons. Er was besloten om maximaal outbound te gaan; vier kratten naar Bremgarten via Hahn, twee naar Landivisiau en twee naar Gütersloh.

Dit gebeurde er:

 1. Sleeper krijgt een ground abort, zijn EPU deed het niet met de test – iets met een klep of zo.
 2. Burb-Scar krijgen een verkeerde dual, moest pylontanker zijn van 311, was center line van 312. Ze stappen over in de (al eerder gecancelde 311) dual. Scar kan op onverklaarbare wijze zijn kit niet vastkrijgen, zij ruilen van plaats en na take off BIF: Bird in the Face.

Aangezien het Laser zijn element-lead test was, was er eventjes verwarring bij hem; birdhit, jeetje, nu al, belachelijk; in de veronderstelling dat dit gesimuleerd was om een input te krijgen voor bepaalde van goed leiderschap tonende handelingen. No, no, this is for real!       

 1. Laser nu i.p.v. van Sleeper voor Ample Gain naar Gütersloh.
 2. Higgens staat plotseling op de OMIS als zijnde gestart om 9:10, na nader onderzoek staat-ie koffie te sukken in de crewroom.
 3. Ron van Broekhoven gaat de J-628 naar Woensdrecht overvliegen, op de terugweg haalt hij de J-645 op die nog op Gilze-Rijen staat.
 4. Canon heeft, als dienstdoende Ops officier, echt geen tijd om naar de simulator te gaan, de zaak “begint iets uit de klauwen te lopen…
 5. PV staat 1 uur te vroeg op Ops om te gaan steppen. When the big hand is on the 12, and the little…
 6. Het viertje gaat niet naar Bremgarten, maar naar Hahn, niet via een HOL-route, maar direct, starten.
 7. Burb wil naar Laarbruch, maar Canon staat dit niet toe, want er is al te veel gebeurd vandaag.
 8. Birdie en Pollo zijn met een running EPU geland op Gütersloh, inclusief hydrazine lek(je)
 9. Ops krijgt koffie van Sleeper.
 10. Sleeper krijgt koffie van Ops.
 11. Van Broekhoven gaat niet naar Woensdrecht, dus ook niet naar Gilze, de cross servicing van Gilze weet nergens van…
 12. Burb, Scar en Sleeper gaan self-defense vliegen, alleen is Burb met geen mogelijkheid in OMIS te krijgen.
 13. Na de landing had Burb weer problemen met zijn kist.
 14. Birdie en Pollo worden in een lege personeelsbus teruggebracht naar Volkel.

Enig pluspuntje, de door Laser teruggevlogen single is helemaal serviceable, en ook de drank is heel gebleven.

Mist, en dik, 200 meter zicht, 100 naar voren en 100 naar achteren. De telefoon gaat, het is Belker cross service op Hahn, die kunnen daar niet starten omdat het daar nog slechter is. Er wordt een nieuw item in de element-lead test ingevoerd: hoe hou ik m’n crew bezig als we niet weg kunnen, en enig inzicht in het verkrijgen van geld, schone onderbroeken enz.

Mist, dik. Belker belt weer op. Het is nog steeds slecht op Hahn, niet alleen vanwege het weer, maar ook financieel. Reddingsplannen worden in werking gezet. De telefoontjes worden steeds korter, ook een teken van een financieel lek. Hahn heeft een staartje; de mannen kunnen toch terugkomen met alle vier de kisten en een paar ervaringen rijker.

 

 

11-15 maart 1985

Deze week is het weer erg stil op het squadron, op de eerste plaats vinden de mondelinge examens plaats voor de B2B1’ers (vijf man), en later in de week vertrekken er twee duals naar Portugal voor één nachtje in Monte Real. Van de cursisten moet alleen Murdock in mei een examen Motoren over doen, de rest slaagt en kunnen weer eventjes relaxen.

‘s Woensdags vertrekken dan de duals naar Portugal. De eerste dual van drie-elf knapt af, dus wordt er haastig eentje van 312 geleend, weliswaar een center line, maar er staat een stevige jetstream, die de heren vlot naar het zonnige zuiden stuurt.

Burb moest weer showen, want hij had zich in een oranje vliegoverall vol badges gehesen, commentaar overbodig. En toen gebeurde het. Des Donderdags bleek dual nr.1; de pylontanker, een hydraulisch lek te hebben. Ground Abort. Tweede “Murphy”, de jetstream van de vorige dag bleek in sterkte te zijn toegenomen, en de resulterende tegenwind, plus het weer op Volkel maakten het noodzakelijk een tussenlanding op Landivisiau in te lassen. Hiervan echter werd geen gebruik van gemaakt, want tijdens de take-off run ging een lampje in de cockpit branden met een mededeling over heetgelopen zaken in de avionics bay.

Ground Abort Nr. 2. Volgend probleem: de eerstvolgende F-27 met hulp kon pas dinsdags na het weekeind naar Portugal, dus moesten de heren helaas een weekje in Portugal vertoeven.
Allemaal leuk en aardig, helaas, het geld was dus op. Geen nood, dan maar wat lenen bij de Portugezen, de officiële verklaring laat de achterdocht omtrent de terugbetaling iets te duidelijk blijken (niet te vertrouwen, die Hollanders…) Prettig weekeind.

Op Volkel ondertussen had de TD niet stilgezeten, en kon op een gegeven moment dertien (!) serviceable F-16’s aanbieden. Helaas hadden we maar vier vliegers rondlopen, waarvan eentje Ops moest draaien.

311 en 312 waren dus blij, die konden hun kisten aan de grond houden en lekker de uurtjes van 306 opvliegen.

 

18-22 maart 1985

Af en toe een telefoontje uit Portugal, de gespreken worden steeds korter, een teken dat het financieel slechter en slechter gaat met de mannen. (Burb, PV, Champ en Murdock).

Wel hebben Burp en Murdock een tripje A-7 Corsair in de knip, een vliegmachien die internal net zoveel peut meeneemt als een pylontanker F-16.

De F-27 van Soesterberg komt eindelijk aan op Monte Real, inclusief dominee Piet, die had zich er weer in weten te l…., en de reparaties vinden hun aanvang. Het hydraulische lek wordt vlot verholpen (een losgetrilde verbinding), maar vliegen wil die krat nog steeds niet, de JFS vertikte het. Tot overmaat van ramp bleek de andere kist ook behoorlijk stuk te zijn, dus iedereen in de F-27 mee naar Volkel.

Deze week, tijdens het half zes journaal op Nederland 1 haalt 306 weer het nieuws, ze begeleidt in de vorm van een 2-tal F-16’s de allerlaatste vlucht van de “lange acht” van de KLM. Commentaar van Glider, die formatievloog met motor één, als iemand schuchter zwaaide, en ik zwaaide terug dan zag je onmiddellijk 200 handjes voor alle raampjes. Nummer twee was Pollo, die formatievloog op motor vier.

Sleeper draait Ops, en sleutelt na veel wekken en wegen een programma aan elkaar dat gewoon áf is, een wonder van hedendaagse planning. Dit heeft allemaal te maken met het nachtvliegen;

diegenen die gepland staan voor nachtvliegen beginnen om negen uur, diegenen die komen gastvliegen beginnen om acht uur, er zijn drie Ops officieren, en er zijn vier man in Portugal. Uiteraard gooit het weer roet in het eten, 400 meter zicht dinsdag ochtend.

We hebben weer sinds lange tijd een squadron club vergadering, en Grin is de nieuwe voorzitter, hij begint al meteen goed, want na afloop blijkt er dus geen bier te zijn…      

 

25-30 maart 1985

Alles back to normal, ook het vliegtuig bestand we hebben er weer een stuk of zeven serviceable.

Er gaat weer een F-27 naar Portugal, en ditmaal is er slechts plaats voor twee vliegers. Dus hadden de TD’s van 311 en 312 “effetjes” bepaald dat twee crewchiefs van hun wel mee terug zouden vliegen. Dit werd onmiddellijk kortgesloten om niet tegen het al zere been van onze TD te trappen door te zeggen dat voor vluchten boven de 25.000 voet de betrokken vliegtuiginzittenden caisson training ondergaan moeten hebben volgens Ops V-4 of zo.

Kijk, als ze graag willen dat we volgens de boekjes te werk gaan, dan gebeurt dat ook. Dus vlogen Murdock en Young Higgins de twee dual met lege backseats terug.

Aan het andere eind van de thermometer bevonden zich Scar en Birdie, in het winterse Rygge, waar nog een meter sneeuw bleek te liggen. Mooi weer in Noorwegen, alleen weinig gedronken vanwege de extreem hoge prijzen daar. Volgens mij heeft de geldwaarde een directe verbinding met de breedtegraad op aarde, hoe zuidelijker je komt, hoe goedkoper en omgekeerd, kijk maar naar Portugal, of, nog mooier, zak maar af naar de evenaar, op 0 graden is het geld net zoveel waard.

De laatste dag van de maand is tevens de dag dat Generaal Baas de dienst uit gaat. Hij wordt uitgezwaaid door een heuse parade vlucht met al het materieel dat de luchtmacht airborne weet te krijgen. Door kundig ingrijpen van P.V. Lloyd kon de formatie van F-5’s en F-16’s een beetje uitgesmeerd worden zodat het nog acceptabel leek, omdat de F-15’s weigerden om dichter dan een halve mijl achter de laatste formatie te vliegen. Als gebaar gaf Baas de KLu een halve dag verlof, behalve natuurlijk diegenen die voor de vliegtuigen moesten zorgen. Ach, je moet iets voor het bedrijf over hebben, nietwaar…?

1-5 april 1985

Het flightplan hiernaast is een bedenksel van Murdock, of hoe vlieg ik naar Volkel met een center line dual, die toch al minder fuel heeft dan een single. Wederom werd de “versatility” van de F-16 bewezen, ook de afstand Portugal – Volkel was geen probleem, ondanks de heersende jet stream.

Ondanks veel argwaan was er op de eerste van de maand geen leuke 1 april-joke. Waar blijft de tijd, de leut, kortom, de humor is ver te zoeken, meneer Sonneberg.

Het reisbureau 306 is geopend, Grin en Champ gaan naar Aalborg, waar zij op minima binnenkomen (echt Mannenweer, volgens Grin…) en de volgende dag met 900m zicht weer vertrekken. Beter weer was er voor Laser en Belker, die met twee kisten naar Cervia vertrokken. Bij aankomst constateerde Belker dat de Italianen aan het leren waren v.w.b. Air Traffic procedures. Op de vraag of ons dappere duo het veld al in zicht hadden voor hun airfield attack, toevalligerwijs hadden de Cerviarien Taceval, antwoordde Belker: Yes, almost, waarop de toren keihard zei: You tell me only affirmative or negative, not almost.

Als goedmakertje bleven beide kisten serviceable, behalve natuurlijk de staart van de 639, die is al maanden u/s, vanwege de sticker van een niet nader te noemen bevriend squadron.De terugweg werd gevlogen met ongekend mooi weer, volgens Laser kon je de andere kant van Zwitserland zien.

Toen onze mannen outbound waren, heerste op Volkel de oefening Pocketboek. Om het geheel nog leuker te maken kregen we op donderdag ochtend het meest onverwachte alarm dat men ooit meemaakte, om vijf uur of zo gingen de toeters. 306 kon wel genoeg kisten genereren, alleen geen pylontanks. Die hadden we nl. uitgeleend aan 311/312 omdat op dit hele vliegveld niet voldoende tanks aanwezig zijn. Resultaat: drie echt inzetbare toestellen, die wel om 0800 lokaal de lucht kozen. Champ kon het niet laten, en gebruikte uiteraard de A/B ,312 en 311 kregen 24 kisten airborne, inclusief onze pylontanks, maar bij de terugkeer viel van een 312 kist een wiel eraf, kist van de baan, vlieger met de schrik vrij maar wel verdorie een pylontank van ons naar z’n moer. Leen je iets uit, krijg je zoiets weer terug!

Onze gastvlieger, een van de vele, Bé Wouters vliegt een tripje, krijgt zijn landingsgestel niet naar beneden, doet een alternate gear release en landt. Boekt in bij Ops, zegt en passant dat het landingsgestel het niet deed en takt af naar huis. Vraagtekens alom natuurlijk. Bleven de gastvliegers nou ook eens tot een uur of vier, dan hoorden we nog eens iets tijdens onze dagelijkse debriefings, of onder de werkmansborrel aan het van de dag.         

De vrijdag hadden we, zoals de naam al doet vermoeden, vrij. Het was een goede vrije dag, deze Goede Vrijdag.

 

9-12 april 1985

Na een uitermate koude natte Pasen gaan we weer vol goede moed aan den arbeid.

Gelijk met vier waves, om het urentotaal iets op te vijzelen. AI loopt 306 en kleine 5O uur achter het wing schema, in vergelijking met 311 en 312 een kleine achterstand, die lopen een uur of 400 per squadron achter.

Dat nachtvliegen, arme Scar krijgt maar niet de kans uit gechekt (spelfout) te worden, dan weer geen dual, nu weer geen instructeur. En het wordt steeds langer licht. Hou moed, Mark, ooit gebeurt het, dan ben ook jij current.   

De Champ en Murdock gaan weer eens naar Ramstein. Ze zeggen dat het daar erg gezellig is in de ” 0-Club”, maar er zal wel iets anders zijn, dat willen ze niet zeggen. Een Amerikaanse officiersmess die gezellig is, is net zoals een tandarts waar je met plezier naar toe gaat.

Grin heeft vandaag de “Snapshot of the month”, hij filmt een voorbij taxiënde kist en hangt tegelijkertijd aan de trekker, schitterend.

Er gebeurt niet zoveel deze week. Murdock en Champ komen terug van Ramstein op FL350 en ontwaren een hele vloot RF-16’s in tegenovergestelde richting op FL370. Zeer verbaasd op Victor 1, Hé, wat is er aan de hand, waar gaan jullie allemaal naar toe? Het was gewoon slecht weer in het Noorden, dus de hele vloot Hi-Lo-Hi naar Zuid-Duitsland.

Birdie en Spo het dag record, 1.8 met een cleane bak.

 

15-17 april 1985

De kranten staan vol van de verhalen over weglopende piloten. Er komt eindelijk leven in de brouwerij. En de bazen blijven maar ontkennen dat er geen enkel probleem is. Wij weten wel beter.

Het blijft verbazend hoe de kisten heel blijven, op de 16de vliegen we zelfs 24 sorties inclusief nachtvliegen. PV, Higgins en Birdie vliegen een syllabus 2v1 tijdens dusken, en het regent klachten uit de regie Eindhoven. Op de vraag van de HKO of we gvd wel wisten dat er na kwart voor vijf niet met A/B gewerkt mocht worden, gaf bij velen grote vraagtekens. Misverstandje, het blijkt sunset te zijn. Wat wel terecht was, was de klacht over een sonic boom. Mea Culpa.

Scar krijgt de afgelopen week bij een BFM tripje in de backseat een blackout. Onmiddellijk paniek onder de heren doctoren. Eindelijk hebben ze een excuus, en gebruiken de arme Scar als proefkonijn voor de centrifuge. Vier runs naar acht G, geen blackout, en nog steeds niet overtuigd dat-ie het kan. Resultaat is dat Scar met een pijnlijke rug loopt, en niet blij is.

De oefening Flypol is van start gegaan op Vlieland. Dit keer mogen we met echte chaff vliegen, helaas maar een keer, want het weer werkt niet mee, misschien aan het eind van de week is het wat beter, Wat wel leuk was woensdag, was Bright Stardust, nog nooit waren er zoveel vliegtuigen in zo’n klein stukje lucht waargenomen, een rasechte kermis.

 

19 april 1985

Ferry van der Geest terroriseert de hele meute op de Hr. M.S. Peter Florisz. Verder commentaar overbodig.

Het squadron neemt afscheid van Cees Vonk, die na 12 jaar 306 verlaat als linechief en nu zijn kennis gaat uitbreiden en doorgeven als instructeur op de LETS.

 

22-26 april 1985

Deze week wordt gekend door en groot aantal Air Tasks, die voor een groot gedeelte niet gevlogen worden i.v.m. met het weer.

Wij verwelkomen op het squadron een ouwe en een nieuwe vlieger. Op de eerste plaats “Borrow”, een oude bekende, die het Ops-officiersschap gaat overnemen (per 1 mei, blijkt eventjes later).

De andere, een verse nieuwe, is de (helaas) KMA-er, Chevy, die via de NF-5 (316) door de TCA hier bij ons wordt gedumpt, in de hoop er een reccevlieger van te brouwen. Met zijn naam en studie genoot Grin is het ook gelukt, dus wie weet.

Vrijdags mogen we fijn op parade, want er waren weer wat adjudanten die een lintje hadden gewonnen.

1-3 mei 1985

Nu gaan we verder met mei.

Bij het squadron zijn twee man bevorderd tot de rang van adjudant: Jaap Stempher en Joop van Duin. Er was dus bier.

 

Ook deze dag van de arbeid werd nuttig gebruikt, er mocht niet in België en Duitsland geopereerd worden. Dus werd er een beetje rondgehakt boven ons mooie landje. En wel richting Leeuwarden, want het TACPOL gebeuren is van start gegaan. De eerste week zit daar Sleeper, Murdock en Champ, en welgeteld vliegen we één missie voor TACPOL, op vrijdagmiddag.

De combi’s levert de mannen af om half negen ‘s avonds… Leuke oefening. Alleen Marijke is slim, die gaat met de F-27 terug naar Volkel.

 

6-10 mei 1985

TACPOL Leeuwarden.

Als Leeuwarden met pijn en moeite 10 kisten bij elkaar schraapt, vliegen wij ook met maar drie kisten. Dat is 100% inzetbaarheid… Helaas moet het detachement op 323 ook een veer laten, de J-632 wordt omgeruild voor een andere i.v.m. INS problemen, de J-645 krijgt fuel problemen, de J-639 krijgt een uitgebrande flapmotor en moet omgeruild worden. Plus wat de mannen op Leeuwarden het meest betreurt is dat we geen beschikking krijgen over een ALQ pod, dus worden we te veel “afgeschoten”

Het detachement op LWD bestaat deze week uit Birdie, Sleeper en Laser.

 

Des vrijdags vliegen er twee RF-16 naar Jever, waar de maandag daarop de TLP cursus voor Belker en Grin gaat beginnen.

 

13-15 mei 1985

Laatste week TACPOL. Het begint steeds meer op oorlog te lijken, en het wordt zelfs leuk. Op Jever wordt alweer een kist geruild. Voor de komende week is er een oefening op Volkel gepland, waar wij niet aan mee doen. Onze club gaat derhalve naar Laarbruch voor een mini-rotatie. Dit ook omdat Strassbourg niet doorgaat.

 

20-24 mei 1985

Hier volgt letterlijk, het relaas van Laarbruch door Champ…

Eenzijdige en klein beetje squadron rotation met No. II (AC) Sqn RAF Laarbruch

Op maandagmiddag 20 mei vertrok een groot gedeelte van 306, namelijk 120 man (Laarbruch had gerekend op zo’n 100 man) met 80 voertuigen richting oost wegens een oefening op Volkel.

De club kwam zonder noemenswaardige incidenten. Enige Duitse grensbeambten dachten dat Nederland Duitsland ging bezetten. Ook de kisten kwamen veilig aan. ‘s Ochtends leek het even mis te lopen toen Champ en Pollo op Hopsten terechtkwamen met fuel indicatie problemen. Na overleg met HKO en testvlieger werd er terug gevlogen alwaar beide “heren” ras in onze cleane dual stapte en deze in no time overvlogen naar Laarbruch. Er werd een flinke snuf gebruikt om de krat zo snel mogelijk leeg te krijgen.

‘s Avonds werden we zoals gewoonlijk uitstekend opgevangen door onze Engelse vrienden met bier, wijn en drie flessen hoofdpijnport.

De volgende dag hadden wij de gelegenheid om verschillende mannen van No. II rondtesleuren in onze cleane Falcon, wat de nodige Oh’s, terrific’s and amazing’s opleverde, wat wil je ook met 5 stages AB en 900 ft take-off roll.          

Een paar man van 306 mochten ook het genoegen (?) hebben een Jaguartripje mee te maken.

Remarks van de week werden gemaakt door de toren en P.V. Een terug taxiënde Tornado haalde het namelijk in zijn hoofd om tijdens een van onze take-off te roepen; “show off”. Reply toren: “they can”. Reply PV: “It’s good you chaps are looking outside for a change”

 

Noemenswaardig feit is dat onze Laser met een birdhit in de cable, van Bitburg kwam te staan. De zaak werd daar snel gerepareerd en de volgende middag was hij weer in ons midden opgezadeld met het volgende probleem nl. zijn tas met kleren bleek nog op Volkel te staan. De zaak werd daar gerepareerd en de volgende dag werd er geïmproviseerd, schoenen van Burp, overhemd Champ, broek PV, dasje Borrow and he looked like a perfect English officer, aldus PV.

‘s Avonds weer gezelligheid en port in de mess.

De volgende dag rustig teruggevlogen naar onze home-base, behalve voor young mister Higgins. Hij namelijk kreeg tijdens de T/0 een EEC light, ging er mee airborne maar raakte zo gebiologeerd door dat mooie lampje dat hij even vergat om zijn gear op te selecteren. De kist accelereerde wat moeilijk aldus Higgy. We kunnen General Dynamics een briefje sturen dat de speedlimit van het gear opgevoerd kan worden van 300 naar 500 knopen.

Al met al een heel gezellige tijd, moeten we volgens mij meer doen, maar mijn mening, daar wordt niet naar gevraagd.

Champ. Nog een nagekomen bericht, de tweede week van TACPOL werden er allemaal geheime dingen gedaan, ook door onze Ops-officier, Dat hij zich heeft laten gaan blijkt uit het aanpalende krantenknipsel…

Drie foto’s gemaakt door Kees Backx in de 306 hangar.

3-7 juni 1985

De eerste dag van de nieuwe maand begint met heel erg mooi weer, maar ook krijgen wij te met de schokkende mededeling over twee collega’s van 311 squadron, die op de terugweg van een missie een air collision krijgen en allebei om het leven komen.

306 verzorgt de Fly past op vrijdag voor Wiebe Schiphorst, de missing man formatie wordt geleid door PV, samen met Kiki, Sleeper, Champ en Chevy achter in de dual.

Naar aanleiding van dit ongeval komt BDL met een paar maatregelingen naar voren om zoveel mogelijk het risico niveau te verlagen. Er mag (voorlopig) niet meer onder de 500’ gevlogen worden, geen low-level intercepts, het strikt naleven van de SOP’s in geval van een intercept door bv een FGR-2 of een (zucht…) Tornado, meer de nadruk leggen op “Basic Flying” en als laatste minder events per gevlogen missie.

Van onze CVD krijgen we nog meer ellende op ons dak, omdat 306 zo z’n best heeft gedaan en voorop loopt v.w.b. uren consumptie en omdat 311 en 312 zover achterlopen (de stakkers) kunnen wij meteen beginnen om twee toestellen, de J-630 en de J-648 af te staan aan 312, een kist, de J-627 aan 311 en per wave de eerste drie toestellen ter beschikking te stellen voor 312.

Wat er over is, is voor ons, met dien verstande dat er maximaal vijf sorties per wave gevlogen mogen worden. … Alleen onze twee duals mogen wat meer vliegen, omdat de dual sorties wat achterlopen.

Volgende maand krijgen we vijf IMQT-ers erbij, we hebben er al vijf, kortom, 306 wordt een opleidingssquadron, en moeten we ook nog aan onze recce-commitment voldoen.

Per 1 oktober ligt het nog steeds in de bedoeling om met 18 kisten operationeel te zijn, maar zo het nu gaat is negen ook mooi, het restant van de kisten kan mooi wing-wise gebruikt worden als kannibaal, bomb loading, extra strike kisten (magisch woord op deze basis, strike…) en ga zo maar door.

En dacht je werkelijk dat 312 zo hard werkt om operationeel te worden. Ja? Waarom gaan ze dan met onze kisten drie dagen naar Griekenland.

Oh, 2 v 2 boven Araxos, want Delta Control is overbezet en Bandbox is met vakantie.

Zeg dat dan meteen.

 

10-16 juni 1985

Wat is Duitsland klein vanaf 500 voet.

Het is deze week het debacle van Central Enterprise, de alom gevreesde grote NATO oefening. Om overwerken te voorkomen worden de vliegers onderverdeeld in twee shifts, de vroege dienst komt om vijf uur lokaal op, en mag dan rond een uur of één weer naar huis, de late dienst van een tot sunset.

TOT’s, zo wordt beloofd, vanaf zeven uur lokale tijd. Iedereen gokt op veel missies, vier waves minstens. Helaas… de eerste TOT’s liggen rond tien uur (waren ze 306 weer vergeten?)

De middagwave mag ook een keer eruit. Dinsdags kunnen we rond een uur of acht gaan plannen, maar het weer gaat ook parten spelen. Kortom, de zaak loopt in ‘t honderd. In de vierdagen van CE worden er hooguit een veertigtal sorties gevlogen. De laatste dag, vrijdag, is het UKADEX, Glider en Pollo aborten op de baan omdat deze te nat is, mission down the drain…

De Wing ruikt onraad en schroeft maar gouw de RCR omhoog, en kan een tweede missie eruit.

Deze twee komen wel airborne en gaan schieten op een Engelse range. Ze landen op een veldje vlak bij Dover, en prompt krijgt Sleeper een kapotte band. Maar wij zijn zeer flexibel, hup PV duikt in de dual en vliegt razendsnel naar Manston, pikt Sleeper op en vliegt nog sneller terug naar Volkel, 19 minuten Manston-Volkel. En dat allemaal op vrijdagmiddag.

 

19 juni 1985

Vandaag heb ik met Belker en Champ een wandelingetje gemaakt over de Peel en daarna hebben we nog en rally cross gemaakt met mijn huurauto, waarbij we nog even vastgeraakt kwamen, maar met een Hulk als Champ heb je geen enkel probleem, want die haalt zelfs een Leopard eruit als het moet.

Verder zijn er wat Nav-tripjes gemaakt, de maten hadden wel lol, geloof ik. Op de basis lopen de baas met gemeentebestuurders rond.

 

17-28 juni 1985

Eindelijk hebben we dat klotending Eifel, aan de praat gekregen we zitten dus weer op de Peel en het dagboek zal weer verzorgd worden door Murdock en Birdie.

We hebben het over de 17de van deze historische maand toen een viertje RF-16’s, zeer operationeel geleid door Sqn Leader Lloyd, na wat passes op de Peel werd neergezet. Overigens waren de twee bazen Canon en Wobbeldiewob alias Gerrit Kooistra, al in een dual geland en aardig verrast door een tweetal witte strepen in de touchdownzone, daar neergezet door ons aller David, met de tekst: “Te Laat heren”. Immers Ed van Kleef had de kabel de week ervoor al hardhandig aan de tand gevoeld.

Die nieuwe baan is wel heel mooi, maar niet al te vriendelijk voor onze Pirelli ’s, daar ze na de landing bijna allemaal vervangen konden worden.

Verder kan ik nog melden dat ons open dagje vrijdag niet mag doorgaan van de generaal, er staat nu wel een bord met daarop geschreven: “Open Dag” die kant op 231 km. bij de hoofdpoort, we denken dan al snel aan een wat noordelijker gelegen vliegbasis.

1 juli 1985

Een juli, de verjaardag van de Luchtmacht. De ochtendparade van de Vliegdienst werd een beetje aangepast, alle drie squadrons bij elkaar, zo leek het hopelijk nog ergens op.

Een primeur voor 306 en de F-16, voor het eerst twee kisten naar Valencia in Spanje. Ambassadeurs van de Luchtmacht zijn de representatieve Champ en Murdock. Ze sturen ons nog een kaartje ook.

We krijgen te horen dat we maar 200 uur mogen vliegen voor de rest van de maand, en dat per 1 augustus er wel weer verandering in het urenverhaal gaat komen. Van de weeromstuit neemt het halve squadron verlof en gaat thuis zitten munken. We zijn ons aan het voorbereiden aan dé happening van volgende week, het air-to-air dart schieten. De vrijwillige tow-vliegers slapen erg slecht. (Grin en Belker).

 

8-9 juli 1985

Het Dart feest is begonnen. De GVD strijkt zijn hand over zijn hart en laat ons twaalf (ja, ja) sorties per dag vliegen. De dart scores lopen erg uiteen, van 0 hits tot 99.

P.V. en Birdie gaan outbound naar het hoge noorden, waar het in deze tijd van het jaar niet donker wordt en ook lekker warm is. Ze moeten vanwege zee mist in Andoya een actual diversion maken naar het beroemde gat Bardufoss, wederom een primeur voor 306 en de F-16. Tussen de CB’s en de heuvels weten ze de kisten erin te prikken.

 

10-12 juli 1985

In verband met de serviceability (een tekort aan bruikbare toestellen) wordt het dart gebeuren een beetje uitgesmeerd, zodat we tot en met donderdag kunnen schieten.

Tijdens de transit van de Romeo 14 naar Volkel gehoord op Dutch Mill; AG 33, what are you doing at FL220 when you’re supposed to be at 210?

Murdock; Muah, erratic autopilot!

Dutch Mill: … helemaal stil…, en toen begon-ie bogeys uit te roepen op 1 uur terwijl ze op 11 uur zaten, en bijna vroeg Belker of ze nog met Zulu tijd of met digitale horloges werkten.

Vrijdag; mooi weer, maar vliegen, ho maar. Murdock gaat een kist naar Woensdrecht brengen, PV is eventjes naar Laarbruch en de dual met Chevy en Belker gaat wat navigeren. De rest neemt maar (weer) roostervrij.

Nagekomen bericht; het Goodrich/Goodyear verhaal. Een squadron Cdt. van een bevriend F-16 sqn en tevens messpresident probeert een F-16 op de baan te houden met full mil, nadat-ie eerst op twee wielen wilde op-lijnen voor take-off. Resultaat; klapbandje. Oorzaak; slechte banden, ja. ja. Remedie; ASAP alle Goodrich banden verbannen en onmiddellijk Goodyears monteren. Gevolg; aangezien 306 dit al voorzien had waren 75% onze kisten al ge-Goodyeared, met als resultaat dat 311 en 312 vliegtuigen bietsten. You tell ’em Bart!

Was daarom de CVD op ‘t smaldeel vrijdagmiddag? Gelukkig was het Kader afwezig en moest-ie het doen met stelletje norse reservisten. Hij was ook zo weer weg.

 

15-20 juli 1985

Ons geliefde squadron begint op een echt squadron te lijken, tenminste voor wat betreft de hoeveelheid vliegers die bij ons op papier staan.

Zo konden wij Limey na een afwezigheid van bijna een half jaar weer welkom heten, en kwamen er vanuit Leeuwarden vier mensen bij. Een ervan is good ‘old Ernie die bij ons een aangepaste IMQT gaat vliegen, om vervolgens zijn oude functie bij HKN weer op te nemen. Ernie wordt dan gastvlieger bij 306.

De drie anderen zijn echte “rookies”. Wij heten welkom de tweede luitenants  “Jake”, Body of ofwel Mouth en last but not least but definitely shortest. Toto oftewel Sjeng oftewel Shorty.

Met vereende krachten zal getracht worden deze heren om te smeden naar Hawkeyed Recce Pukes, zoals in de traditie van het alom gerespecteerde enige en echte recce eskader dat de luchtmacht rijk is.          

Hiernaast: onze nieuwe Navigatie hulp Jurgen Kuppers wordt door zijn bijzonder vriendelijke collega’s aan een tripje F-27 geholpen, en maken hem wijs dat de standard F-16 uitrusting een must is om in een Friendship mee te vliegen. Dat Jurgen van toeten nog blazen wist blijkt duidelijk. Peter Latu enz. moest zo lachen dat hij er moe van werd en maar een tukje deed.

Onze honderdvier hater (stille bewonderaar) Pollo krijgt een presentje.

Even wat uitleg: Pollo, zeek alles wat met de 104 te maken had, af dus werd besloten door de ex 104 vliegers hem te bestoken met alles wat met de 104 te maken had. Op de foto Koksijde waar de Belgische 104’s waren geparkeerd. Dat ‘NATO SECRET’ was een geintje…. we hadden Pollo wijs gemaakt dat daar hele geheime dingen stonden die een jonge punk niet mocht zien.

Verder werden wij weer bedolven onder de ansichtkaarten die onze collega’s ons vriendelijk toestuurden (bij ons is het goed weer, hier geen restricties (Laser), 30° , goed bier, ja, zo kan-ie wel weer heren.   

Birdie weer naar Florennes (drie keer al dit jaar, kan hij de druk wel aan?)          

P.V. is afgelopen vrijdag voor een soort van open dagje naar Laarbruch geweest, liet zijn kist niet refuellen en ging dus take-off met een slordige 3000 Ibs en stond vijf minuten later weer aan het dek op Volkel (ja, dit was echt gepland) Krijgt deze week een telefoontje van iemand uit Laarbruch: “Sir, your F-16 show was much nicer than that of the Tornado.

Belker en Murdock doen een poging om naar Villafranca te komen. Bij Besancon lopen zij vast, Belker krijgt een INS failure en besluit het duo maar rechtsomkeert te maken en vliegen terug naar huis. Onder radarbegeleiding van Riesling ondergaan ze een zéér close call met een stel air-defence Mirage F-1’s, die ze kort daarna zien omdraaien als ze een visual ident komen maken.

Murdock en Belker alsnog outbound met de dual, ditmaal naar Hahn, het ze in puntje 3 teweeg brachten. Hahn: “Are you carrying hot guns?” Belker: “Negative, hot rods..” Burgemeester toch.

Na het Goodyear/rich gebeuren is er weer een wielenverhaal, ditmaal het neuswiel. Twee kisten gaan cross op Gütersloh, en krijgen te horen dat ze misschien niet wegkunnen i.v.m. grounding. Paniek telefoontje naar Volkel. Blijkt nu dat als het neuswiel maar acht bouten heeft, dit niet goed is, het wiel moet er tien hebben. Dus tellen. Totaal was 18, dus meer dan tien, dus vliegen.

De eerste lentedag, 11 kisten op de lijn plus 2 in de shelter.

23-26 juli 1985

Weet U nog dat 306 een polaroidcamera in haar bezit heeft? Die is weer opgedoken, en meteen kreeg Intell het ding in ‘t oog. Dat vonden ze wel een mooi fototoestel.

Ja, die is van ons, want volgens order huppelepup moeten wij (Intell, red) zo’n ding hebben om ” defectors te kunnen fotograferen alsmede hun vliegtuigen” Nou, dat is het werk van de grondfotosectie. Gelukkig was de originele aanschaffer van het toestel er ook, nl. Bart Leenen, die samen met Ben Drenth het ding in de jaren 70 had gekocht, en werd onze vriendelijke Intell sectie keurig verteld hoe de vork precies in de steel zat. Nice try, heren.

 

Murdock en Glider gaan outbound naar Monte-Real. Via Valencia, waar ze noodgedwongen een overnight te maken omdat het SOAP vliegtuig al naar Madrid was vertrokken, en ze dus niet legaal door konden vliegen naar Portugal. Om de teleurstelling een beetje teniet te doen, werd bij terugkomst op Volkel het tweetal verwelkomd met de kreet “Welcome to Monte-Real” en “SOAP here”. De heren kijken niet erg blij op de foto, ze waarderen onze geste toch wel. Grin vindt het in ieder geval wel leuk, maar ja, die gaat de volgende week ook op vakantie.

Terug van vakantie is Sleeper, die er weer uitgeslapen uitziet. Hij wordt onmiddellijk achter in de dual gestopt en vliegt in een week zeven uur mee vanuit de backseat. Het backseat record staat overigens nog op naam van Champ, die er dit jaar al bijna zeventien uur in heeft doorgebracht. Champ for TCA.

Grin en Borrow hebben een zeer leuke RON gehad in Cervia, schitterend hotel. Borrow vond de sleutel zo mooi dat hij ‘m maar meenam. En de basispasjes ook. De dag voor vertrek mochten ze de auto van de vrouw van de Ops-officier lenen (Leenen) en in “Italian Style” reden ze luid toeterend naar het strand. ‘s Avonds een pizza gehaald in Rimini. De volgende ochtend in go-karta rondgereden en aan alle kanten verslagen door de vrouwen van de Italiaanse vliegers.

Voor wat betreft een eventuele rotatie werd Borrow verteld dat het toch wel wat problemen zou opleveren.

Ries Outboundman en Body gaan met een dual naar Bitburg, om mee te doen aan de static show van een zogenaamde “Closed Day”. Nou, dat doen ze ook niet meer, er was niets voor ze geregeld, en ze konden alles betalen.

Op maandag de 28ste komt Liner onze gelederen versterken, dat heet, hij is gedetacheerd van de TCA om hier op Volkel een stel instructeurs uit te checken op de F-16, om daarna geplaatst te worden op 306 als IMQT supervisor/mentor/instructeur/zandzak.

In september worden 2 oefeningen gehouden, Concreet en Cold Iglo. De verslagen hiervan kunt u lezen op de pagina Dagboeken diversen.

23 -27 september 1985

“Birdie is 3 ½ week op vakantie, en daarom een opsomming van de “highlights” over deze periode.

Main event is het gezellig samenzijn hier op 306, samen met een kub limey’s van het No 2 smaldeel uit Germanié. Murdock regelt een whop-whop via het rotax 298 gebeuren voor levensechte line-search om de Britten enroute op eventuele geplande acties te bespioneren, en alsof dit niet genoeg is, flitst Scar over de weg in zijn “stroaljoagerpilottewoage” om het geheel op de gevoelige plaat vast te leggen. Als de Engelsen eindelijk om half 5 met twee busjes arriveren, kan het feestgedruis met veel geknal losbarsten. De spelletjes worden in een recordtijd afgewerkt, terwijl Toto voor de muzikale ondersteuning zorgt middels de ops-omroep. Canon die toch de hele avond in de hand weet te houden, moet nog eventjes achter de Engelsen aan sprinten, om te voorkomen dat er uit de hangar enkele F-16 souvenirs worden gehaald. Je kunt zeggen wat je wilt van die Engelsen, maar zingen doen ze als de beste. De harde kern gaat nog effe langs bij Moeke, en om 11 is de rust dan ook weer teruggekeerd op ons smaldeel.

Vrijdag staat in het teken van opruimen en naar het weekend uitkijken.

 

30 september – 4 oktober 1985

Voor het eerst met een F-16 wordt een Dosage Tingle uitgevoerd. Om 17:30 lokaal starten twee RF’s richting Noordzee voor een rendez-vous met een Udaloy geleide wapen lichte Russische kruiser. Canon en Birdie zijn de uitvoerders. Na het verplichte fotografisch werk nog even met de Orion “306” opgevlogen.N.B. Deze “Tingle” was door Murdock en Champ even geregeld toen ze twee weken geleden met een P-3C op St. Mawgan stonden

Deze week staat alweer in het teken van een feest.

Bay Wouters onze gastvlieger heeft er 25 jaar luchtmacht vliegen opzitten, en wordt daarom voor straf in een geleende stellage opgehangen, en vanaf de lijn teruggereden naar het smaldeel.        

Dankzij een oplettende collega wordt de aandacht van de (uiteraard aanwezige) brandweer op een groepje sukkels gevestigd, welke natuurlijk natter dan nat worden behalve Canon (slimme baas).

Boontje komt om zijn water, en als de brandweer pleitheinen is wordt “de oplettende collega” ook natter dan nat (verraad wordt dus nog steeds duur betaald)

De Opheus pod foto van de achtersteven van de 162 meter lange Russische kruiser Udaloy (695).

Avonds plaatfeest, en dat de feestjes bij 306 gezellig zijn weten we allemaal, maar dat het ook wel eens een beetje “te” uit de hand kan lopen blijkt uit het onderstaande.

Pollo is combat ready en slaat eventjes 2 liter koud bier achterover, ons Hansje moet deze “mannendaad” wel met een paar dagen buikpijn en een week vliegverbod bekopen.

Mike Laning is de dupe van het spelen met vuur, en wat zo vaak goed ging, gaat deze keer verkeerd. Een waarschuwing voor anderen, Mike ligt voorlopig wel in Beverwijk met 2e en 3e graad brandwonden. De meesten gaan stilletjes naar huis en het plaatfeest bloedt langzaam dood.

7 oktober 1985

PV is terug van weggeweest en blijft nog een week rondhakken om dan vrijdagavond a.s. voorgoed afstand van 306 te nemen.

Verder het laatste nieuws over Mike is dat het al stukken beter met hem gaat, hij moet voorlopig wel een paar waken in het ziekenhuis blijven om infectiegevaar van zijn verwondingen tegen te gaan, we houden u op de hoogte.

 

8 oktober 1985

Birdie komt eventjes rondsnuffelen op het smaldeel (tijdens zijn vakantie, vakidioot) hij is niet echt doorbakken bruin, maar toch wel genoeg om te onderkennen dat hij weggeweest is. Zo tussen 10 en 12 uur krijgt onze halve vloot vliegherpes, zodat er tijd genoeg is om ‘s middags een self-defense briefing bij te wonen, welke door het readyteam (Hopper) gegeven wordt.

‘s Avonds is er nachtvliegen met zicht van wel 100 km.

 

9 oktober 1985

De kreet van de dag, is de RCR 19 of 20?

Hij blijkt 19 1/2 te zijn, maar toch wordt de helft van onze ochtendwave gecanceld.

 

10 oktober 1985

Tot grote ontsteltenis van onze meteo man Henk Baron grijpt PY zijn briefingslides, en hij doet het weer in 1 1/2 minuut waar Henk (met meteo-gokopleiding) altijd nog zo’n slordige 3 minuten over doet.

“Man van de dag” is Dilly, op de range parkeert hij 66 stukken lood in het strafing target.

 

11 oktober 1985

PV zijn laatste luchtmacht dag, en dus vliegt hij 2 keer, zijn 2de vlucht bestaat uit een AB-climb naar FL450 met een cleane krat. Dutch Mill gaf tijdens de take-off toestemming, en of PV dan wel even zou vertellen wanneer hij door de 250 ging. Met een: Roger passing FL380, verkiest PV zichzelf tot man van de dag. Brake release to Flight Level 450 2 min.

PV besluit zijn vlucht met een mooi Fly-past, (311 achteraan uiteraard) en een 9G closed, waarna hij met veel poespas en een levensecht muziekkorps van de lijn gehaald wordt en via het 306-gebouw bij 311 afgezet wordt voor het officiële afscheidsgebeuren. Bedankt voor alles, en het ga je goed PV.

 

De week is echter nog niet over, want Kiki, Chevy, Pollo en Higgins, alsmede ook onze Ops-baas Borrow hebben de afgelopen dagen bijna niet of helemaal niet gevlogen i.v.m. de voorbereidingen voor de poezenparty van vanavond Ritsel, regel en zwaar tilwerk zijn nodig om het decor op te bouwen, enkele ingrediënten, 2 kub zand, water, palmbomen, drijf sessies etc. en dit alles om het thema “SCHIPBREUKELING” een levensecht tintje te geven. Het feest was een enorm succes wat uit de foto’s genomen door fotograaf Belker wel blijkt.

De sfeer zit er bij ons op 306 in ieder geval goed in, prettig weekend en tot maandag.

 

14 oktober 1985

LOOSER, ik bedoel Laser natuurlijk, komt vandaag terug van een 1v1 samen met Toto, als Laser probeert om rechtuit te vliegen geeft dat nogal wat problemen, kortom controllability check, emergency declaren, en dan maar landen, geen probleem.

Laser, met grote vraagtekens boven zijn hoofd, praat met o.a. Jake over het voorval en Jake kon zich nog zoiets herinneren van de (kan het haast niet uit m’n bek krijgen) TCA waar ze ook eens zo’n klacht hadden. Of het 27-jarige slachtoffer zijn autopilot nog had aanstaan was de vraag van Jake, want de problemen verdwenen namelijk bij gear down selectie……….

’s Middags nemen we afscheid van de Maj. Ketel en de Kap. Kusmik op het 311 smaldeel.

Beide heren waren 30 jaar werkzaam op deze vliegbasis en gaan ons nu verlaten om hun laatste jaren in de KLu elders te vervullen. Een verdiende bevordering tot Lt. Kol en Maj. wordt hun nog door onze baas meegegeven, en een beter afscheid kan ik me dan ook niet indenken.

 

Dinsdag 15 oktober 1985

Afscheidt van Lt-Kol Goes op het 306 Sqn, Body sluit af.

 

16 oktober 1985

Om 0515 uur breekt voor iedereen de pleuritis uit als de alarmering een feit is, niet iedereen kan gealarmeerd worden, want Body die zijn hond getraind heeft op het doorbijten van de telefoonkabel zodra het toestel overgaat tussen 1700 en 0700 uur, is niet te bereiken. Body fit op het smaldeel om 0800 uur, en hond Nora een kluif verdient.

Birdie is weer terug, na waarschijnlijk het schrijven van een spannend boek BIRDIE genaamd; wij hebben het nog niet gelezen dus daarover nog weinig te vertellen.   

Was Dilly vorige week donderdag “Man van de dag”, vandaag manifesteert hij zich als “Worlds cheapo number one” op een selfdefence-4 trip.    

Als target vliegt onze Dilly: In AB i.p.v. MILL – 0.9 i.p.v. 0.8 – Draait zonder tally i.p.v. met tally – Vraagt aan BB hoogte, range, bearing en distance i.p.v. de afgesproken range only. Het zullen ongetwijfeld de naweeën van Leeuwarden zijn, waar vals spelen orde van de dag is, rammen we er nog wel uit hoor Dilly.

‘s Avonds massaal gezellig samen zijn in de officiersmess te Soesterpoep, ofwel NOV-vergadering.

Er wordt een hoop niet gezegd, we moeten begrip hebben voor de situatie, en alhoewel de KLu leeg blijft stromen, moet de besluitvorming weer uitgesteld worden tot begin december.

Quicky Berlijn krijgt van mij persoonlijk de “man van de dag” award vanwege zijn zienswijze op de KLu welke hij tijdens de vergadering kenbaar maakte. (Het kon nog wel eens gezellig worden bij de KLM, Martini Air en Transmafia).

 

17 oktober 1985

Grin zit s’ ochtends (als mens) op Ops, maar nadat hij bij de lokale schapenscheerder is geweest en zich een coup “BDL” (HEEL mooi werk van de kapper trouwens) heeft laten knippen, is het vanaf 1100 uur lokale tijd “meneer” en wordt aangesproken met kapitein.

Hij zal er wel snel achter komen tijdens BFM’en, wanneer zijn helm van het nu “te” kleine hoofd schuift.

De BVVB trekt zich s’ middags terug in het Vluchtcdt’en/B1-B2/kantine/Munkhok.

 

Vrijdag 18 oktober 1985

De Meteo is nog steeds even betrouwbaar en zo komt het dat het op de range 2 km zicht is i.p.v. 10 plus en in het aangeprezen (door de meteo) low-levelgebied in Duitsland idem.

 

21-25 oktober 1985

De eerste drie dagen van de week staan in het teken van de UKADR exercise “Priory 85-2”.

Het omhelst het binnenvliegen van de UK op geringe hoogte met het aandoen van een paar targets (vier gemiddeld per missie) en een First Run Attack in een paar gevallen op Holbeach range en op het splash target van de HMS Liverpool. Op maandag gaat Murdock, Pollo, Birdie en Kiki cross-servicen op Coningsby daar aangekomen is het net een echt vliegveld: 10 F-16’s, 9 Duitse F-4’s, 5 Britse F-4’s, 6 Hawks en twee, nee vier Belgische Mirages, en allemaal op één héél groot platform. Perfect geregeld van onze Britse collega’s, de koffie was gratis en ze hadden een echt Engels ontbijt (vette worstjes) klaar om in de microwave te stoppen.

Het vliegtuigbestand is wonderbaarlijk, gemiddeld een stuk of acht singles en twee duals (per wave) Toch vliegen de jonge mannen vrij weinig, omdat Priory en de Staneval rides voorrang hebben op het IMQT gebeuren. Mannen, treur niet, denk aan die golden oldie “Someday my day will come…”

Dilly, Champ en Murdock gaan al hollend naar warmere oorden, namelijk Istres voor een welverdiende overnight.

Op de terugweg, ergens op FL hoog bij Lyon besteld Murdock als altijd zijn lunch, op VHF 8 (Volkel approach). Toevallig zit ook Frankfurt op die freq., ze hebben het gehoord maar kwamen helaas niet terug met, so sorry on the Hamburgers, we only have Frankfurters.

Birdie vliegt tien tripjes in één week, en ware het niet voor die ene ground abort op woensdag (canopy sloot niet helemaal)…jammer. Trouwens, er wordt helemaal vies veel gehakt deze maand, nog ruim een week te gaan en er zijn al mensen met over de twintig uur.

De eerste die dit jaar de 200 uur gaat halen is Champ, hij zit vlak voor het afsluiten van de maand op 193 uur. Belker volgt hem op de hielen.

We horen dat de squadronrotatie toch door gaat en wel van 9 tot en met 16 december. Vrijwilligers melden op Ops, fijn een week naar Engeland, London is het hele jaar door gezellig. Met een beetje mazzel vliegt men twee keer: een keer heen en een keer terug.

Na het vertrek van PV worden de gelederen versterkt door onze nieuwe exchange piloot, de (perfect Nederlands sprekende) ex Jaguar vlieger Flight-Luitenant Chris Lorraine, tactical Law. Welkom.

Scar gaat voor het eerst shoppen op Gütersloh, en hij ondervond het ook hoe het is om met een winkelwagentje vol goederen over het platform te lopen. Het is een beetje een illegaal gevoel, weet ik uit ervaring…

 

28-31 oktober 1985

Een krantenknipseltje veroorzaakt wat hilariteit een Brits vliegtuigje claimt te zijn aangevallen door eenmotorige straaljagers bij Terschelling. Dilly kijkt de boeken na en constateert dat de heren Body en Toto de schuldigen zijn, waarschijnlijk hebben ze in hun blinde paniek het Pipertje aangezien voor het strafing target op Jackpot. “Ja, het bewoog eigenlijk wel, hoort dat dan niet?”

De volgende dag zijn de heren “off the hook”, want de Brit was geen ace in navigatie, het incident had in het Britse luchtruim plaatsgevonden, en wel tijdens priory. De nut was natuurlijk vergeten iets met z’n transponder te doen en werd uiteraard “getapped” door de fighter cap’s, die hem wel zagen, maar ons natuurlijk niet.

Het begint duidelijk herfst te worden, we kunnen enkele ochtenden niet vliegen vanwege de heersende mist. Als we op woensdag er dan toch uitmoeten/uit mogen met zo’n 800 meter RVR 900 meter verbaast het ook niemand dat we moeten uitwijken, en wel naar Wildenrath en wel met acht vliegmachines. De wing denkt uiteraard niet na, en stuurt pas op aandringen van de mannen op Wildenrath rond 17:15 een stel combi’s richting Duitsland, terwijl men om 14:45 al wist dat we zouden diverten. Flexibel als beton is het motto van de wing.

Op Wildenrath was het trouwens uiterst gezellig, er werden veel liederen gezongen en mensen gechoqueerd, waaronder de station commander. De gekke Britse Air Defenders vonden het allemaal geweldig, we kregen nog twee kratten bier mee voor onderweg.

De volgende dag gaan we de machines ophalen, allemaal serviceable.

Het squadron bereidt zich voor op de komende commando overdracht. In de stijl die de luchtmacht eigen is worden in allerijl de voorbereidingen getroffen, shelters en vliegtuigen geregeld enz. enz.

Op de foto een back-seat voor oud Ops Officier Roel Jensen.

Mat van Rijswick is trouwens al twee weken min of meer in functie als HBVD want zijn voorganger heeft alles uit zijn klauwen laten vallen en overgegaan naar CTL.

Wie de nieuwe commandant wordt leest U wel in de aflevering van november, ik ga niet op de feiten vooruitlopen. Ik kan alleen zeggen dat hij tot 1 juli hier Ops-officier is geweest.

De Champ vliegt maar heel weinig, dit zijn wij niet van hem gewend, maar ja, hij heeft al ruim 190 uur. Voor volgend jaar dreigt hij vakantieverlof te nemen, een hele maand. Dit zijn wij ook niet gewend.

 

1 november 1985

Vandaag wordt het squadron voorzien van een nieuwe commandant. Alles is in een stroomversnelling geraakt voor wat betreft het plaatsingsgebeuren. Mat van Rijswick wordt per vandaag Hooft Bureau Vliegdienst, en Dirk Radstake wordt de nieuwe commandant, die passant bevorderd is als majoor.

Bij de overdracht ging het bijna mis, ter elfder ure moest nog een kist voor de shelter geplaatst worden, en was geen bus om de gasten van de mess naar de shelter te rijden. Die stond bij 311 notabene te wachten, met Barney Booy erin die maar zat te wachten tot-ie naar de overdracht werd gereden.

Borrow kwam om kwart over twee bij de shelter, zag geen kist, snelde naar de telefoon en eiste binnen vijf minuten een vliegtuig. Vietje van de lijn, O, was dat kruisje voor het vliegtuig.

Voor een beetje hilariteit in de rotten zorgden de heren de Wijk en Laser, dit vonden zo’n “blind rot” toch een beetje leeg, en tijdens de verschillende speeches wisselden ze continu van plaats. Mat zag dat op een gegeven moment, en had moeite met het bewaren van een strak gezicht. Ook uit de hoek van de belangstellenden steeg gegiechel op, de kinderen van Dirk Radstake vonden het prachtig.

Op het HSV leren ze veel, maar exercitie wordt kennelijk over het hoofd gezien.

Nieuw Commando om het geheel in de houding te zetten: “Let op, In de houding staat”… en het werkte nog ook. En toen moest er naar rechts gericht worden; “Naar rechts… dribbelen” 

De scheidende commandant hield een korte speech, geheel in stijl met zijn korte commandant schap.

In totaal waren het 22 maanden waarin Mat de scepter over zijn squadron zwaaide. Hij memoreerde in zijn speech de omschakeling naar de RF-16, de moeilijkheden in de aanloopperiode, het operationeel worden en twee succesvolle Taceval’s, maar ook het verlies van Pieter Enzerink.

Verder zij hij (niet zozeer in deze woorden) dat hij niet graag in de schoenen wilde staan van de nieuwe baas, omdat het squadron eigenlijk weer terug zou moeten naar de trainingsstatus, met 11 van de 22 vliegers in de IMQT.

Na deze woorden werd het squadron overgedragen aan de majoor Dirk Radstake, nadat eerst Borrow op voortreffelijke wijze het geheel “in de houding staat” zette.

Dirk begon in zijn enthousiasme al aan de speech en vergat het geheel in de rust te plaatsen, gelukkig onderkende hij dit en liet alsnog Bart op voortreffelijke wijze het geheel “uit de houding staat” te zetten.

Dirk’s speech loog er niet om: hij sloot aan op die van Mat, en hij belichtte zijn toekomstig beleid toe. De lijn zou opgepakt worden en op dezelfde manier gevolgd worden, met dien verstande dat meer de nadruk zal worden gelegd op het operationeel worden van de 11 nieuwe vliegers, en dat de internationale oefeningen (en nationale) hier misschien onder zouden lijden.

Wel doet 306 in 1986 mee aan Tacpol, de TAM’86, Red Flag en haar jaarlijkse squadron rotatie, die overigens in mei gaat vallen, met als doel tien dagen naar Rimini, maar dat het vliegen van allerlei airtasken enz zeer gaat kritisch bekeken zouden worden voor wat betreft de operationele aspecten. Het was een keiharde maar reële speech, waarbij nogmaals de puntjes op de i werden gezet.

Ook het feit dat we gehamperd zullen worden het komende jaar vanwege de gesteldheid van de hoofdbaan en het eventuele opereren vanaf de Peel werd gememoreerd, en, last but not least, dat in de loop van ‘86 we eindelijk met 18 u.e. als volwaardig squadron gaan opereren.

Hierna werd het squadron op voortreffelijke wijze onder de bezielende leiding van maître ceremoniële Borrow “uit de houding gerukt” en toog eenieder naar de officiersmess waar een bijzonder drukke receptie getuige gaf aan de populariteit van beide majoors.

‘s Avonds werd het geheel afgesloten met een bijzonder geslaagd etentje in een Chinees eethuis waar een bijzonder pittige Kip-knoflook geserveerd werd, samen met gefrituurde theezakjes en waar Borrow over zijn keurige gekamde haren een paar glazen bier uitgeschonken kreeg.

Na wat heen en weer geschuif van knullige cadeautjes werd het toch nog gezellig en werd het feest besloten bij Mat thuis, waar de mobiele biertap al op ons stond te wachten.

 

4-8 november 1985

Een frisse (?) wind waait door het squadron. Nee, er staan geen ramen open en de verwarming doet het ook, de nieuwe commandant wil van alles anders hebben. Deze schoonmaakdrift, duurt ongeveer een maand of twee, dat gaat vanzelf over en daar hoeven we ons helemaal geen zorgen over te maken.

Op een van de laatste long-range outboundjes van het jaar bezoeken Birdie en Grin het land van de Maffia, nl. de US Navy basis Sigonella op Sicilië. Net alsof je op een schip bent, alleen gaat het niet heen en weer. De terugvlucht duurt 3.1 uur, er stond namelijk een fikse Jetstream van pak ‘m beet 110 knopen wind op de neus, en dan is Europa heel groot.

Na andermaal gecancelled te zijn, gaat onze rotatie met Coltishall toch niet door. We houden U op de hoogte omtrent verdere ontwikkelingen inzake deze kwestie.

Er staat in deze eerste week van november een aardig windje, de eerste novemberstorm is een feit. Wij kunnen zelfs niet eens vliegen op woensdag wind out of limits. Het voordeel is dat de lucht ontzettend schoon wordt en dat er naar hartenlust genavigeerd kan worden, eindelijk weer brood op de plank voor onze P.I ‘s

 

11-15 november 1985

Hier volgt een samenvatting van de afgelopen gebeurtenissen, al dan niet in chronologische volgorde.

Cat 1, Scar en Chevy

Nieuwe barman: Fred

Champ vliegt als eerste van het squadron zijn 200e vlieguur van het jaar. Zijn motto: op naar de 250. Burp mag het 3OOOste vlieguur van 306 volvliegen, samen met Belker.

We gaan toch nog roteren, maar voordat U van blijdschap een gat in de lucht springt, stand-by to be depressed, we gaan naar Rygge. In Noorwegen. In december. Daar wordt het om tien uur licht. Is het overdag vijftien graden, onder nul welteverstaan. De enige die zich hierover opwindt is Toto.

Higgins moet volgens Ops naar de centrifuge. Daar aangekomen mag hij weer naar huis, stond niet op de lijst.

Murdock gaat voor de zoveelste keer op Ample Gain naar Laarbruch, maakt daar een Approach met hoofdletter A op minimums met kersverse Cat 1 Chevy, en belandt voor de zoveelste keer midden in een base minival. Weer geen nieuwe golfsticks (clubs noemt hij ze)

Er wordt weer een tekening van de toekomstige bunker 500 op de Peel gemaakt. (De 12de of 20ste, ik ben de tel dus helemaal kwijt)

Het weer verslechtert, op donderdag beginnen we met 10 meter zicht, dit loopt op tot 33 meter en toen was het, tijd om naar huis te gaan. De tijd wordt verdaan met het maken van een planning-excersie (moeilijk woord) het maken van een dia testje en het bekijken van een instructief filmpje. Vooral Body wordt hierdoor geïnspireerd, naar zijn zeggen lag-ie om kwart voor negen al in bed.

Onvrijwillig te gast op het smaldeel zijn twee gestrande Amerikanen uit Alconbury, die met een kapotte kist zitten, de mannen kwamen woensdag aan en gaan pas na het weekeind weer terug. Ja, hoe groter het vliegtuig, hoe erger ze stuk gaan.

Ops moet tijdelijk verkassen en gaat in het B2B1 studiehok zitten. Dit heeft alles te maken met een verbouwing aan de Ops balie, het wordt allemaal nog efficiënter. Dit heeft tot resultaat dat de Arlo bedreigd wordt, want d’r mot en zal gestudeerd worden, en er is behoefte aan een B2B1 studiehol, en de vissekom van onze Majoor Reuvers ziet er ideaal uit.

Dilly wil taxiën en bij de baan aangekomen constateert de wielenwacht dat er nog een nose gear pin aan de kist hangt. Hulde aan de man in de bunker. Ja, excuus is dat er zoveel nieuwe hulpjes zijn, dat een pinnetje meer of minder makkelijk over het hoofd wordt gezien. Heren, heren.

 

18-22 november 1985

Het weer heeft zich een maand vergist, we worden verrast door heuse sneeuw, die ook nog blijft liggen. Het sneeuwplan, komt schoorvoetend in werking en wij gaan uiteraard black.

De komende dagen wordt er mondjesmaat gevlogen, het meeste is in het kader van de BFM training en als het weer het enigszins toelaat kan een Maverick support missie gevlogen worden voor Bomb en Co.

Als de sneeuw smelt komt er uiteraard mist, dus wordt er de laatste dagen van de week amper gevlogen. Alleen Murdock mag er op vrijdag op uit, en wel naar Gilze waar ze een “ouderdag” (jong squadron…) hebben. Murdock is de enige vertegenwoordiger van de KLu die in is komen vliegen, en men vindt hem een hele vent.

De rest van het squadron houdt het die vrijdag voor gezien en gaan en massaal naar Den Bosch, om daar de Heineken bierbrouwerij te bezichtigen. Na de rondleiding, die helaas niet te ontkomen was, volgde het belangrijkste onderdeel van de excursie, nl. de productconfrontatie.

 

25-29 november 1985

Weer sneeuw gevallen dit weekeind, maar dit smolt gelukkig snel weg.

Birdie en Sleeper worden uitgenodigd om voor de commissie van aanname van de KLM te verschijnen en worden prompt daarop aangenomen. Ze hopen in mei 1988 aan de doorstroming te beginnen.

De Champ, Grin en Body gaan met een dual (van 311) en een single maar Rygge, om aldaar de komende rotatie, pardon, squadron detachering, te bespreken. Bij het voorgenomen vertrek de volgende dag heeft de single brokken en moeten de heren noodgedwongen achterblijven. Donderdags keren zij terug, wat viezer, wat ervaringen rijker en tweeduizend gulden armer. Duur landje toch wel, dat Noorwegen. En koud. Maar gelukkig kunnen ze daar goed sneeuw ruimen, na een nachtelijke sneeuwval van circa 15 centimeter is wel de hele baan met aanverwante taxitracks schoon.

Anders verging het onze Belker; hij toog naar Jever om, volgens zijn woorden, een heeeel belangrijke briefing aan te horen, en volgens ons om een of ander kledingstuk op te halen, net zoals vorige maand in Sola. Bij zijn voorgenomen vertrek de volgende dag had het op Jever ook erg gesneeuwd, en daar hadden ze binnen anderhalf uur ook de baan sneeuwvrij, alleen was de frequentie van de buien erg hoog, dus kon Belker het vrijdag weer proberen. Vrijdags had het goed gevroren, een hoop ijs, de kist begon spontaan te schuiven in idle powersetting, dus besloot Ruud maar om met de TLP gangers van 311 terug te keren, per Renault 9.

Dit jaar worden we erg vroeg geëerd met een bezoek van de goedheiligman. Ditmaal heeft de Sint een YP-408 weten te charteren als zijn privé voertuig, onder grote hilariteit werd een rondje basis afgelegd met verplichte bezoeken aan de Wing, de basiscommandant, 311 en 312 squadron, om door te gaan naar de crewroom vliegers van 306 voor het familie Sint-Nicolaas feest (stilaan een traditie op dit squadron). Van de oudere kindjes kreeg Glider een vrouwepopje (Beentje een of twee (B2B1), Dilly een gum in sigaarvorm (the Right Stuf) en Toto een boerderij, dit vanwege zijn luide oprispingen, een doorn in het oog van onze baas Burp.

 

2-7 december 1985

De luchtmacht, en in ‘t bijzonder 306, heeft een unicum, de enige vlieger met géén verlofdagen. Dit heuglijke feit werd bereikt door Glider. Hij is aan het afbouwen, zegt-ie, want in 1988 gaat hij de dienst uit. Ook Liner is met recordpogingen bezig, hij heeft 50 verlofdagen opgenomen, en komt tot eind februari eens in de week vliegen. Dit allemaal met zijn waarschijnlijke dienstverlating vroeg volgend jaar.

De TD mensen die de kisten op Noorwegen gerepareerd hadden zijn nu pas terug, een weekeind was de prijs voor het komen maken van de kratten. De heren hadden wel wat te munken, vooral financieel.

Het had de luchtmacht minder geld gekost om de mannen per eerste klas KLM te laten vliegen, dan ze een weekeindje in Rygge te laten blijven. Trouwens, het verhaal heeft nog een, staartje, de heren technici wisten dat ze achter zouden blijven als de kist op woensdag niet klaar zou zijn, dit in verband met de F-27 die terug moest. De Noren hadden de Hollanders aangeboden de basis open te houden tot tien uur ‘s avonds, zodat de F-27 met technici terug konden. Om vier uur ‘s middags stopten de sleutelaars met sleutelen, zeiden tegen de F-27 bemanning dat het toch niet op tijd (voor tienen dus) zou lukken. Dus, F-27 terug.

De volgende dag was de kist wel om tien uur klaar, na anderhalf uur sleutelen. Dus de heren technici naar Oslo. Maar na terugkomst toch munken. Ja, dan had je het van tevoren maar moeten incalculeren, Noorwegen is inderdaad schreeuwend duur.

Murdock en Belker vliegen een Ample Gain met 311 kisten voor 311 naar Laarbruch. 311 kon namelijk niet zelf vliegen, want die waren en masse naar Sierra Papa Lima voor het maken van een foto voor hun kerstkaart.

Aardige bijkomstigheid, de Taceval staf had een fout gemaakt in de allocatie van de callsigns, het was de bedoeling dat er twee RF-16 kwamen crossen, met re-tasking, NTG Maastricht interpreteerde terecht het 4TM callsign als een CAS missie, en deelde 311 er op. Groot was de verbazing bij de Taceval mensen op EBUL dus toen twee 306 vliegers met 311 kisten en zonder film kwamen crossen.

Wij hebben ook onze kerstfoto gemaakt. Op woensdag waren er eindelijk genoeg mensen bij elkaar en kon de plaat gemaakt worden. We missen Grin (Ops); Kiki (kist halen op Jever); Laser (Ample Gain Florennes); Jake (verlof) en Burb himself (gewoon ziek). Op vrijdagmiddag belt onze eigen CVB op naar Bart om hem te vertellen dat hij de kerstkaart niet kon waarderen. Woorden schieten mij te kort, dus ik onthoud me van elk commentaar. Wel tekenend voor de man, hij blijft tenminste consequent in zijn kruistocht tegen 306.

Scar vliegt als tweede 306-er dit jaar 200 uur vol. Goed genoeg voor een vermelding in het dagboek.

Op de tweede foto, Champ, Sleeper, Birdie, Belker, Glider, Limey, Murdock, Scar, Dilly, Body, Law, Chevy, Toto, Higgens en Borrow.

9 december 1985

Op maandag staan de Noorwegen-gangers opgelijnd in de gang met hun spulletjes, klaar voor de grote reis naar het koude, hoge noorden. De F-27’s komen op tijd en het beladen vindt zijn aanvang. Als bij navraag blijkt dat Rygge dik in de mist zit, wordt de start van de RF-16’s vertraagd.

De Friendships vertrekken stipt op tijd, de F-16’s met aan boord Grin, Chevy, Champ en Laser starten rond het middaguur. De mist was opgetrokken, maar het was verschrikkelijk koud. Het relaas van het 306 detachement volgt hopelijk nog. Op Volkel is het slecht weer, en we worden de AWX-sleuf ingetrapt.

Het verslag van de trip naar Noorwegen kunt u lezen op de pagina Dagboeken diversen, Rygge Flystation.

10 december 1985

Het is het triest gesteld met de vliegtuigen. Scar neemt een cleane krat mee naar Rygge zodat Grin weer daarmee terug kan komen om een herdenkingsdienst bij te wonen. Helaas gaat de single stuk, zodat Grin niet terug kan komen. De kou eist ook zijn tol, er knapt een ISA af bij een van de Noorse kisten.

‘s Middags is het helemaal knudde, omdat de specialisten aan het lunchen zijn hebben zij geen tijd om eventjes een IFF/SIF klachtje aan onze dual te verhelpen, zodat we de middagwave met nul kisten beginnen. De enige die vliegt is Kiki die op Ample Gain is naar Laarbruch. Het nachtvliegen ging wel door, zij het met 50% van de geplande vliegtuigen.

 

11 december 1985

Deze gaat de geschiedenis in als de dag van de ground aborts. De eerste wave staan vier man geplanned om te vliegen, Sleeper krijgt een G/A vanwege ADC en INS, stapt over in een andere kist en krijgt problemen met de nozzle. Dilly en Jake in de dual kunnen het Y light niet resetten en Murdock heeft mot met de speed brakes. De enige die vliegt is Belker, in de 648. De middagwave begint met drie vliegtuigen, waarvan die van Birdie een lekkende hydraulische pomp heeft. Resultaat van de dag: drie sorties en vijf ground aborts.

 

12 december 1985

Donderdag is er veel mist, dus gaan de meesten maar vroeg naar huis.

Onze kerstkaart wordt overal in de luchtmacht met veel enthousiasme ontvangen, Kol. Manderfeld krijgt zelfs een complimentje over onze kaart van zijn collega en vrindje Netto van Leeuwarden, en tijdens de B2B1 lessen in Amsterdam werd ook van de zijde van de Marine bewondering uitgesproken. De CVD vindt de kaart nu ook leuk…. Ook mooi was het toen Cdt 312 haar kaart persoonlijk aanbood aan de kolonel, en deze zei: bedankt, leuk, maar ik vond die van 306 toch wel de leukste.

 

13 december 1985

Vrijdag de dertiende. Het is niet te geloven, maar de Tacevalitis is wederom uitgebroken. Ditmaal wordt Fase 1 vroeg volgende week verwacht. De meesten geloven er niets van, maar de tijd zal het ons leren. Omdat er de vorige dag niet gevlogen werd, heeft de TD maximaal aan de kisten kunnen werken, zodat er weer een stuk of vijf inzetbaar zijn.

Scar komt weer terug uit Noorwegen. Hij vond de Cola daar niet lekker, en er waren veel te veel dronken Noren. Slechts een ground abort, Law met de 641 en weer die nozzle.

We hebben ‘n nieuw kopieerapparaat op Ops, het ding vergroot, verkleint en maakt uitstekende kopieën van de kopstukken van het squadron. Het papier is nu al bijna op…

Nummer drie van 306 is over de 200 uur, Belker, en nummer vier is Laser.         

 

16-20 december 1985

En dacht men dat men kon beginnen aan het afronden van het jaar, langzaamaan alles op een laag pitje te zetten. Vergeet het maar. We krijgen inderdaad Taceval Phase I… op woensdag. 

 

Maar eerst is er de terugkomst van het Rygge detachement. Op maandag komt er welgeteld een F-27 terug, er bleek onvoldoende anti-ice vloeistof aanwezig te zijn voor de deicing van de tweede Friendship. Om van de F-16’s maar te zwijgen. Afijn, dan maar de volgende dag. En inderdaad, toen de Noren in no time de baan hadden geveegd (schoongemaakt is een verkeerd begrip) ging het viertje al “slipsliding” airborne. Vermoeid kwamen de heren terug, om gelijk de volgende dag opgetrommeld te kunnen worden voor Taceval.

 

Het alarm zelf was op een zéér schappelijk uur, dit in verband met de blokkades van de vrachtrijders, ook voor het 2ATAF team was er geen doorkomen aan. Zo konden ook wij van een paar uur extra nachtrust genieten dankzij het ongenoegen van de truckers.

Phase I was bijna routine, alles ging van een leien dakje. We hoefden gelukkig niet naar de Peel, behalve een flight MFPU. Wij konden überhaupt niet naar De Peel, de baan was (weer) afgekeurd en er was onvoldoende personeel ter beschikking voor brandweer en dergelijke. Als troost mocht 306 als enigen op Volkel vliegen, en wel negen sorties en weer op 250′, want die ban is ook weer opgeheven. ‘s Middags was er het gebruikelijke testje, de dia’s waren wel wat lastiger dan vorig jaar.

En dat was het dan voor 1985. De twee laatste dagen van het jaar werden vol gevlogen.

 

De vlieguren balans over 1985 (TD uren) is:

2865 Sorties

111 Ground aborts

3412.9 Flying hours.  

3352.4 Flying hours door Ops, dus 306 piloten.

Eervolle vermelding: flying hours, champ is Champ met 223 uur in 1985

 

PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR

error: Copyright protected
Scroll naar boven