Dagboek 1989

Vanwege de die uiteraard ook dit jaar weer moeten plaatsvinden, beginnen we dit jaar met een foto uit 1982. Waarschijnlijk zult U bijna niemand meer herkennen, behalve Marijke dan (vierde van rechts, voorste rij). Het “geval” dat U op de achtergrond ziet is inmiddels gelukkig vervangen door een echt vliegtuig.

Hé Ruud en René (volgens zichzelf de echte mannen, oh, sorry Theo, jij ook natuurlijk)

En dan nu de rest van het squadron, wat de doordeweekse dagen doorbrengt in ons gebouw 27A: Vliegtuigen (weliswaar niet in gebouw 27A): RF16’s (and anything else is rubbish)

Squadroncommandant: nog steeds (hoe houdt ie het vol)

Dirk Radstake (Burp)

Ops: Rene Arns (Limey)

Vlucht 1:

Toon v.d. Heiden (Libra)

Ruud Muyrers (Belker)

Mark Brouwer (Scar)

Peter Somsen (Jake)

Hans Kuiken (Poule

Vlucht 2:

Bert van Dop (Doppie)

Rob Schepers’ (Shippy)

Ries Kamperman (Champ)

Leon Eichelsheim (Higgins)

Arno Martens (Prime)

Vlucht 3:

Howard Davies (Flex)

Ton van Venrooy (Toto)

Bart v.d. Brekel (Gonzo)

Erwin van Kilsdonk (Killroy)

Intell:

Ger Timmer

Erik Jeurissen

Fred van Heulen

Lub Gringhuis

Joep Schouren

Peter (Barend) Vissenberg

Twan v.d. Poel

Erik van Schijndel

Navigatie:

Ben Cath

Hans Gruyters

Leon van Gorp

Jan Hilt

René Hoven

 

Arlo:

Tinus (Jan) Klaassen

Staf:

Danielle Naber (Piggy)

Ron Schifferling

Chris Verkaart

 

Barmannen:

Roger Hubers van Assenraad

Jeroen Spaargaren

Zo, nu is iedereen weer op de hoogte van wie en wat er zoal op het squadron rondhangt. Alleen hoelang het zo blijft als hierboven vermeld is nog maar de vraag want er staan alweer heel wat wijzigingen op het programma. Maar dat valt vanzelf in dit dagboek te lezen wanneer het zover is.

 

Maandag 2 jan 1989

In Omis staan tien 306 missies, alle 10 zijn BFM.

Dinsdag 3 jan 1989

Vandaag dan toch gerecced. Flex is zeer traag en er wordt hard over nagedacht om zijn Tactical te veranderen in Turtle. Het zat hem ook niet mee vandaag, want hij werd tevens slachtoffer van “channel 6 sydroom”. Higgins had vandaag zijn eerste ground abort.

Tijdens het night flying was Belker van plan om Toto in te halen, want hij dacht daar letten ze hier in Duitsland toch niet op. Nou dus wel. Toen hij al op 10 mijl van Toto zat kreeg hij plotseling de call van Weser om het toch maar even wat rustiger aan te doen. Toch wel oplettend, van die Duitsers. Helaas, Belkers poging was dus mooi mislukt!

 

Woensdag 4 jan 1989

Belker mocht tijdens de centrale briefing eindelijk zijn welverdiende 1000 uur badge in ontvangst nemen, welke vergezeld ging van een schitterende plaque die nu zijn ‘I like me room’ siert.

Theo krijgt z’n check out, na zijn verblijf op het HOC. Dus hij kan nu eindelijk schrijven en vliegen.

‘s Avonds besluit Scar zijn tactical te veranderen in Scars. Volgens zijn zeggen stak er plotseling een boom de weg over. Scar belandde in het ziekenhuis en kan zich nu een aantal Marklin treinen aan gaan schaffen spoorlijnen heeft hij nu genoeg!

 

Donderdag 5 jan 1989

Op het veld ligt voor de verandering weer eens een oude Duitse bom. Knap lastig.

Leon krijgt vandaag z’n tweede ground abort.

Marijke heeft vandaag al 24 jaar trouwe dienst verricht en krijgt daarvoor uit handen van Dirk een zilveren medaille uitgereikt. Ze geeft ter gelegenheid van dit heuglijke feit een feestje in de crewroom en krijgt dan van Dirk meteen een dag vrij.

Vrijdag 6 jan 1989

6 missies op de plaat, u raadt het al. BFM.

 

Maandag 9 jan 1989

Weer een bom op ons vliegveld, waardoor de middag wave gecancelled wordt.

 

Dinsdag 10 jan 1989

Leon presteert het om vandaag een derde ground abort te krijgen. Vanaf nu heet hij dan ook Theo (Chevy). De ruil met Leeuwarden is dus toch niet zo gek geweest.

 

Woensdag 11 jan 1989

Theo en Belker gaan overnight naar Fursty. Met de trein die op tijd loopt gaan ze naar München alwaar ze het door Speedy aanbevolen Fremdenheim Excelsior bezoeken. Dat blijkt dus tot een Katolische Jugendheim te behoren. Het lijkt niets, blijkt toch goed te zijn. Maar ze worden er vrome van.

 

Vrijdag 13 jan 1989

Flex haalt zijn combat ready check binnen de tijd dus misschien blijft het toch bij Flex.

Wel worden hierna even alle telefoons weggehaald. Flex doet een half uur over de Ops laars en weet het record van Poule dus niet te breken. Nu heet hij dus echt Turtle.

 

Woensdag 18 jan 1989

Een aantal attachees brengen een bezoek aan de Vliegbasis Volkel, alwaar zij te gast zijn bij ons smaaldeel. Er moet een pass foto gemaakt worden. Jammer dat Atze niet meer hier is.

 

Vrijdag 20 jan 1989

Jake brandt zijn gat (bijna).

Zie de foto.

 

Maandag 23 jan 1989

Gonzo is terug van vakantie. Bruingebrand door de Indiase zon. Nu kan hij binnen drie maanden niet meer op tilt, zegt hij. Dus dat wordt getest. Als Gonzo ‘s avonds zit te flipperen haalt Toto de stop van de flipperkast eruit. Nu slaan dus ook de stoppen door bij Gonzo en dat kost hem een rondje.

 

Woensdag 25 jan 1989

Vandaag bereikt ons het bericht dat wij het komend jaar vijf nieuwe vliegers bij het squadron kunnen verwachten. We zijn benieuwd!

‘s Avonds is het Happy Hour bij de Amerikanen. Voor 306 wordt het anderhalf Happy Hour, daar wij om half vijf al aan de emmers met bier beginnen.

Vrijdag 27 jan 1989

Niek Meere verlaat het squadron om richting het Twentse te vertrekken. Hoe moet dat nu met de volgende oefening v.w.b: ARLO.

Jake bezorgt een 314 vlieger een verrekte nek. Gonzo mag glas zetten op de QRA. Hij is iets te dicht langs de wachthuisjes getaxied, waardoor het glas niet meer in de kozijnen wilde blijven zitten. Doppie moest hierdoor zijn kist afzetten.

Vandaag zijn ook sinds jaren de ramen gelapt in dit gebouw. We wisten niet wat we zagen en hebben nu ook echt allemaal een zonnebril nodig, want dat felle licht zijn we echt niet meer gewend. Het lappen was ook wel echt nodig daar men net begonnen is met het schilderen van het gebouw en je gaat natuurlijk niet schilderen voordat de ramen zijn gelapt. Logisch toch. Na het schilderen zien we wel weer verder, of niet natuurlijk, maar dat is afhankelijk van de breedte van de randen verf die geknoeid worden.

Er schijnen een paar dames op de basis rond te lopen voor een excursie en Dirk weet exact waar ze uithangen. Marijke en ik vinden het toch wel erg raar dat hij met twee vrouwen op het squadron ook nog eens vreemd kijkt. Dus moet hij op de bierplaat. Maar zijn wraak zal zoet zijn, want even laten trap ik zelf met maat 52 in de Kapitein Janssen.

Dinsdag 31 jan. 1989

Vanochtend worden we allemaal al in de zeer vroege morgen gewekt. Het blijkt Taceval fase 1 te zijn, die we nog steeds te goed hadden. Uiteraard werd ook Scar gealarmeerd om 06:45 uur. Hij kan dan wel in het ziekenhuis liggen, maar een beetje meeleven met ons kan toch zeker geen kwaad.

‘s Middags wordt er friet gehaald. En natuurlijk wordt ook aan Grin gedacht die zijn werkzaamheden op de Wing moet verrichten. Hij krijgt een enveloppe bezorgd met daarin een overheerlijke visburger. De rest van de Wing kan dit niet zo waarderen. De vislucht is toch wel overheersend vinden ze. Of zouden ze gewoon jaloers zijn omdat Theo lekker zit te smikkelen van zijn visburger en zij zich moeten behelpen met hun rantsoen?

 

Woensdag 1 feb 1989

Vanaf vandaag komt Loek Mulder ons verblijden met zijn gezelschap. Hij is onze nieuwste (echter nog steeds niet officiële) aanwinst op vliegergebied. Wat ons toch wel verbaasd is dat hij het in zijn hoofd heeft durven halen om binnen te stappen met op zijn overall nog steeds een badge van dat vreemde squadron dat hier ergens op dit veld langs de baan thuishoort. De naam van dit squadron zullen wij U besparen. Gelukkig was Loek zo verstandig om de badge toch maar binnen afzienbare tijd te vervangen door een badge van 306.

 

Donderdag 2 feb 1989

Weinig vliegen vandaag vanwege een zeer langdurig startverbod. Hoewel, langdurig? Om 10.00 uur horen we ineens toch een aantal kisten opstarten. Vreemd, Wat blijkt, de Wing is vergeten 306 te laten weten dat het verbod weer is opgeheven: Belker en Toto zitten maar te wachten tot het weer wat beter wordt want ze willen overnight naar Ramstein. Helaas het blijft slecht dus ze gaan niet. Jammer, want als we ‘s avonds na een biertje buiten komen is het toch eigenlijk best wel weer helder buiten, ja zelfs met bier in ons lijf lijkt het nog helder. Of misschien juist wel daarom.

 

Vrijdag 3 feb 1989

Vandaag komt Scar(s) uit het ziekenhuis. Hij bezoekt het squadron nog niet want hij zal wel moe zijn en moeite hebben met lopen. Verder een zeer rustige dag, want net als de rest van de week is het weer ook vandaag weer uitermate slecht. ‘s Middags besluit dan ook het merendeel om het weekend maar iets eerder te laten beginnen.

 

Maandag 6 feb 1989

Vandaag is het weer zeer rustig op het squadron, We schijnen nogal veel carnavalsvierders op het squadron te hebben. Stille getuige van dit feest is ook onze Nav slaaf Leon. Hij ziet verschrikkelijk wit en heeft zwart omrande ogen. En dat komt niet van de schmink.

 

Dinsdag 7 feb 1989

Vandaag is ons aller Poule weer eens op net squadron. Slechts voor een dag, want morgen begint hij aan z’n B3. Het is wel jammer dat we hem niet meer kunnen verstaan, hij spreekt namelijk de hele dag Noors. Hij heeft de laatste tijd niet anders gedaan dus hij zal het Nederlands wel verleerd zijn. Belker en Limey gaan vanmiddag naar Cottesmore. Belker is de laatste tijd wel verdacht veel overnight naar Engeland!

 

Woensdag 8 feb 1989

Waar moet dat heen met die gastvliegers?

Vanmiddag moet Grin ‘Ample Gainen’ op Liège. Hangt hij bij Liège op finals begint hij te twijfelen. Moest hij niet naar St Truiden? OK op naar St Truiden. Wordt hem nog gevraagd of hij soms problemen heeft. Nee hoor, hij moet gewoon helemaal niet op Liège zijn.

Aangekomen op St Truiden treft hij een stel toch wel zeer verbaasde Belgen aan.

O je, had het dus toch Liège moeten zijn. Hoe lang zal de arme Grin dit nog moeten aanhoren?

Heeeeel erg lang.

Ook verwelkomen we vandaag een nieuwe vlieger op het squadron. Volgens mij kan dit geen toeval meer zijn, het is weer een ex-314 man, nl Cees Snip, tactical Meier. Naar een betere tactical wordt naar zijn zeggen nog gezocht door Gonzo. We zijn benieuwd.

 

Donderdag 9 feb 1989

‘s Ochtends dikke mist, ‘s Middags en ‘s avonds wel gevlogen.

 

Vrijdag 10 feb 1989

Het is niet te geloven. De bureaus van de commandant, OT, Lt. Adj. en HID worden toch geschilderd.

Maar dan ook wel direct. In alle haast moeten twee bureaus ontruimd worden en gaan we gezellig met z’n vieren op het kantoor van Dirk zitten. Knus hoor, maar toch ook wel erg krapjes.

 

Maandag 13 feb 1989

Grin wordt vanmiddag welkom geheten op de Vliegbasis de Peel. Weliswaar op Volkel, maar dat zal hij zelf toch wel niet in de gaten hebben.

Er rijdt een vlieger van 311 rond in een auto met het kenteken ‘RF-16-RF’. Uiteraard wordt dit nummerbord even vastgelegd op de gevoelige plaat.

En hoera voor Jake, hij heeft de allereerste birdhit van het jaar op Volkel. Gefeliciteerd.

Oh ja, Marijke ‘strompelt’ ook weer rond. Ze heeft met carnaval haar enkel verstuikt doordat ze een afstapje niet zag. Het was echt heel slecht te zien zei ze. Ja ja, gewoon dronken natuurlijk.

 

Dinsdag 14 feb 1989

Allereerst even een rectificatie. Vorige week schreef ik dat onze nieuwste aanwinst Cees Snip heet. Helemaal verkeerd dus want hij heet Kees. Dezelfde Kees vliegt vandaag zijn eerste tripje bij 306.

Dinsdag 14 feb 1989

Allereerst even een rectificatie. Vorige week schreef ik dat onze nieuwste aanwinst Cees Snip heet. Helemaal verkeerd dus want hij heet Kees. Dezelfde Kees vliegt vandaag zijn eerste tripje bij 306.

 

Woensdag 15 feb 1989

Kees heeft de smaak nu echt te pakken. Samen met Higgins vliegen ze precies 2.0 uur.

Dirk is helemaal lyrisch, want voor vanavond heeft hij in de mess een Khadaffi party georganiseerd.

Vandaar dat de nav-slaven vorige week prikkertjes aan het beplakken waren!

 

Donderdag 16 feb 1989

Limey krijgt een birdhit en divert samen met Loek naar Gütersloh. Toto landt met een kapotte kist op Eindhoven.

 

Vrijdag 17 feb 1989

Het lijkt erop dat helivliegers toch wel wat last hebben van hoogmoedswaanzin. Belker wordt namelijk aangevallen door zo’n gebakje.

 

Maandag 20 feb 1989

Toon belt s’ ochtends naar Ops om te vragen waar CTL nou eigenlijk precies ligt. Hij staat namelijk

Austerlitz en kan het echt met geen mogelijkheid vinden. Naar later blijkt heeft hij door het zoeken

‘slechts’ 80 km omgereden. Ach ia, Toon is natuurlijk ook nog geen operationeel recce vlieger.

Poule is weer voor een dagie op het squadron en begint meteen goed. Tijdens het darten schiet hij de dart er meteen al af. Jammer voor de rest, ‘s Middags vliegen Poule en Higgins samen. Vreemd stel. Poule krijgt z’n gear niet meer up en Higgins krijgt de zijne niet meer down. Ruilen was misschien beter geweest.

 

Dinsdag 21 feb 1989

Marijke denkt behulpzaam te zijn en wil de plaat voor morgen alvast maken. Dus veegt ze de plaat eerst uit. Dat blijkt dus de plaat voor morgen te zijn die Limey alvast zelf heeft gemaakt.

 

Woensdag 22 feb 1989

Vandaag moet Flex (lees: Turtle) de J-641 ophalen op Woensdrecht. De heli vertrekt om 09.30 uur vanaf de X-line. Na een half uur echter komt er een telefoontje van de Wing: ‘Waar blijft Howard nou? Oh, zegt Marijke die is allang naar 311. De heli vlieger blijkt bij de X-servicing te wachten op Howard. Een half uur later wordt er weer gebeld en vraagt men opnieuw waar Howard uithangt. Hij blijkt namelijk niet bij 311 te zitten en in de heli blijkt hij ook niet te zitten wachten. De Jager brengt de uitkomst. Na hem gevraagd te hebben waar hij de vlieger nou eigenlijk naar toe heeft gebracht is zijn antwoord dat hij de vlieger bij de heli die op de X-line stond heeft afgezet en dat deze vervolgens is ingestapt. Toen is de heli meteen vertrokken. Helaas, dit blijkt een heli te zijn die naar Leeuwarden moet. De heli naar Woensdrecht landt een paar minuten nadat de heli voor Leeuwarden vertrokken is. Howard heeft na bijna een kwartier al door dat ze niet de goede kant uit vliegen ze vliegen alsmaar koersje noord.

 

Donderdag 23 feb 1989

Ops is geschilderd maar David is nog niet geheel tevreden met het resultaat. Hij besluit daarom wonderwel om zelf de kwast in handen te nemen en schildert de desk. We wisten niet dat hij zo handig zou zijn!

 

Vrijdag 24 feb 1989

Toon heeft gezegd dat hij vanmiddag zij afscheidsbiertje komt weggeven. Iedereen zit dus ’s middags in de crewroom te wachten. Helaas Toon komt gewoon niet en de rest besluit dus om een uur of zeven dan toch ook maar eens naar huis te gaan.

Poule is aangenomen bij de SAS en wordt daar de eerste gastarbeider.

 

Dinsdag 28 feb 1989

Vandaag komen de marechaussee, politie en brandweer die Bij Scar zijn geweest toen hij zijn ongeluk kreeg. Deze mensen worden rondgeleid door Belker en blijven ‘s middags nog een tijd hangen aan de bar.

Woensdag 1 mrt 1989

Dirk is ziek, Jake neemt waar. Hij krijgt 2 jongetjes van 6 jaar op bezoek die hem interviewen.

 

Donderdag 2 mrt 1989

Toto schrijft een dreigbrief.

 

Dinsdag 7 mrt 1989

Vandaag kunnen we onze kwaliteiten v.w.b. het zoeken naar explosieven testen. Er is namelijk vanochtend bij de Telegraaf een bommelding binnen gekomen.

Er zal door toedoen van een antimilitaristische actiegroep om half vijf vanmiddag een bom ontploffen. Er gebeurt echter niets.

 

Woensdag 8 mrt 1989

Vandaag gaan we met de vliegers (voor zover die er zijn) samen met onze groene klont naar Ede om nog meer klonten te bekijken. We bezichtigen daar een aantal PRTL’s, Stingers en mogen zelf schieten in de PRTL-simulator. Dirk blijft achter op Ops en heeft daar een zware kluif aan, zoals te zien is op bovenstaande indeling die hij slechts drie keer veranderde.

 

Donderdag 9 mrt 1989

Toto heeft David laatst zien schilderen en krijgt nu zelf ook zin om met kwasten te gaan spelen.

Allereerst gooit hij een potje Tipp-Ex naar Lub z’n hoofd. Lub bukt waardoor net flesje uit elkaar spat tegen de pas geschilderde deur. In een poging de Tipp-Ex te verwijderen wordt door Toto tevens de bovenste laag van de verf verwijderd. Dan zit er dus niets anders meer op dan de deur opnieuw te schilderen. Toto krijgt van Chris een pot verf in de veronderstelling dat het de verf is die voor de deuren is gebruikt. Het blijkt de kleur te zijn die voor de stijlen is gebruikt, maar daar komt Toto pas achter als het er al op zit.

Jake krijgt een birdhit.

 

Vrijdag 10 mrt 1989

Poule gaat met een kist naar Leek en komt zonder kist weer terug.

‘s Avonds is er een feest in de mess. Het is echter meer een 306-feest dan een mess-feest.

 

Maandag 13 mrt 1989

Toto en Kees gaan naar Eindhoven. Ze kunnen ‘s middags niet meer terugvliegen daar er een te hoge crosswind staat. Shippy en Poule gaan naar Memmingen. Shippy heeft een birdhit.

 

Dinsdag 14 mrt 1989

De oefening begint. De maximale support die wij van Volkel zouden krijgen blijkt nog minder dan minimaal te zijn. Toto en Kees gaan weer met de combi naar Eindhoven om de kisten op te halen.

Na een paar uur belt Toto naar Ops met de mededeling dat hij een ground abort heeft en dat ze dus nog steeds allebei op Eindhoven staan. Toto en Kees moeten wisselen van kist zodat Toto in ieder geval nog naar Leek kan. Dit tot groot verdriet van Kees, want hij heeft weer een ground abort.

 

Woensdag 15 mrt 1989

Grin zon vandaag met een kist van Volkel naar de Peel komen. Uiteindelijk komt hij met zijn eigen auto na eerst twee keer een ground abort te hebben gehad. Ondanks zijn verwoede pogingen vliegt

Kees vandaag weer niet. Gelukkig is hij inmiddels wel al limited combat ready op de combi.

Op het veld liggen een groot aantal kraters. Om zonder RRR de baan weer snel gerepareerd te hebben heb je volgens mij alleen maar een doekje nodig met een beetje alcohol. Daar was de basisleiding het echter helaas niet mee eens. We halen het vandaag niet om drie waves te vliegen door de te korte oefentijd. Droste zegt dat hij dat allang had ingezien, maar dat hij daarom ook kolonel is.

Terwijl iedere vlieger via de Fox ear met Ops belt; belt de commandant via de normale lijn.

Maar ja, daar is hij ook majoor voor zullen we dan maar denken.

 

Donderdag 16 mrt 1989

Vandaag bereikt ons eindelijk het verhaal over Gonzo, die wel vaker meent als Pig of the Exercise te moeten fungeren. Nou dat is hem dit keer dan weer aardig gelukt. Toen hij op een gegeven moment in de kist zat bedacht hij zich dat hij zijn callsign niet wist en riep de toren op om het op te vragen, waarop de toren vroeg wie hij dan eigenlijk was. I’m the driver of the F-16 was hierop zijn antwoord.

 

Vrijdag 17 mrt 1989

Vandaag ga ik met Dirk en Kilroy parasailen. Het is verschrikkelijk koud, maar eenmaal in het water valt het eigenlijk best wel weer mee. Wat er verder vandaag is gebeurd zou ik dus echt niet weten.

 

Woensdag 22 mrt 1989

Flex begint zich steeds meer tuteliger te gedragen. Hij komt vandaag om te vliegen, maar laat wel z’n uitrusting thuis liggen. Inclusief seinpatronen, misschien moeten we de marchaussee eens bij hem thuis langs sturen wie weet wat hij nog meer heeft.

 

Donderdag 23 mrt 1989

Vandaag beginnen we pas om 11 uur, omdat we voor die tijd nog niet welkom zijn op Volkel. Met erg gastvrij ik moet ik zeggen, maar ja als je daardoor lekker uit kunt slapen zeur je daar verder maar niet over. ‘s Avonds is er een social in de mess ter afsluiting van de oefening. Na de social ziet de mess er ineens heel anders uit.

Vandaag denkt er iemand met ons mee: Albert Vietje. Hij belt Marijke op om te vragen of Champ zijn laatste trip vliegt en of hij bij Fokker gaat werken, omdat er in de OMIS Fokker achter zijn naam staat. Dat 306 wel eens vaker targets vliegt voor Fokker was nog niet bij hem opgekomen.

Poule is onwettig afwezig en niet voor het eerst. Vanavond hebben we avondvliegen. De vliegers zijn daarvoor nog gestoord in hun vrije paasweekend! Hoe durven ze.

 

Donderdag 30 mrt 1989

Gonzo haalt de mach 2 niet. Volgens zijn zeggen komt dat doordat hij een kist met een oude motor meekrijgt. Achteraf zegt hij dat hij het niet haalde omdat hij niet lang genoeg kon blijven vliegen. Overigens heeft Gonzo er sinds vandaag een hoop nieuwe vrienden bij op Woensdrecht.

Dirk is met vakantie en wat heeft hij dus uiteraard voor deze week geregeld.

Juist ja een excursie voor een groep van zo’n 15 luchtverkenners in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. En dat terwijl hij, zoals blijkt uit bijgaand bewijs zelf opvang en begeleiding zou regelen.

 

Vrijdag 31 mrt 1989

Flex vliegt de targets voor Toto alvast voor de komende ………3 maanden.

Poule voelt zich vandaag niet zo lekker. Ondanks zijn C2H(agar)50H(agar) gebruik van gisteravond schijnt het toch te komen van de taart proeverij van gister. Poule kwam er namelijk na 2 punten abrikozen en 3 punten kersenvlaai al achter dat hij kersen toch lekkerder vindt

Maandag 3 apr 1989

Deze week ben ik er zelf niet maar Marijke en Poule zijn zo vriendelijk geweest om de gebeurtenissen van deze week voor me bij te houden. Vandaar dat ik nu even ga voorlezen uit hun werk.

Vandaag TOTD. Ries doet inflight op kanaal 12 De Peel waar Frederique toevallig zit en stomverbaasd het hele verhaal aanhoort en hem achteraf vertelt dat hij op het verkeerde kanaal zit. Moet hij z’n inflight dus nog maar een keer doen.

 

Dinsdag 4 apr 1989

Ruud en Toto gaan naar Bitburg. Slecht weer, dan naar Lakenheath, gaat ook niet door, dan maar weer Bitburg proberen. Maar niet welkom i.v.m. oefening, dan Ramstein maar, helaas die kunnen het niet handelen, uiteindelijk proberen ze Hahn, daar zijn de cables disconnected wegens sneeuwruimen. Toch maar gegaan, ondanks startverbod i.v.m. sneeuw en icing.

1 minuut na take-off van Kilroy krijgen we een startverbod. Hij landt op Twente en Kees kan dan niet meer naar huis. Het nachtvliegen wordt gecancelled. Dus bedankt voor het uitslapen!

 

Woensdag 5 apr 1989

Geweldig applaus: vandaag i.v.m. Goose Bay wel twee kisten. Wel vier serviceable op de lijn, maar niet te gebruiken i.v.m. de uren. Jake en Gonzo proberen weer eens naar Italië te gaan. Na veel getelefoneer met de staf over wel of geen klaringen zijn ze maar naar Cervia gegaan i.p.v. Villa Franca. Belker en Toto komen weer terug uit Hahn. Geheel onopgemerkt door Doppie op Ops.

Ze zijn al een half uur geland en inmiddels uit de OMIS verdwenen als de MFPU belt om te vragen of ze gefilmd hebben. Daar Doppie, chaotisch als hij kan zijn, de OMIS helemaal gemist heeft denkt hij dus dat ze helemaal niet meer terugkomen.

 

Donderdag 6 apr 1989

Weer lekker uitgeslapen. Nachtvliegen weer gecancelled. Limey heeft 6 Denen uitgenodigd voor een briefing maar is er zelf niet. (Wie doet toch ook alweer altijd) Shippy is dus de pineut.

 

Vrijdag 7 apr 1989

Grin krijgt vandaag een herkansing en gaat naar Bierset. Dit keer lukt het hem wel. Op de vraag aan

Kees Snip of hij maandagmorgen of middag verlof heeft kijkt hij zeer verbaasd. Zelfs na telefonisch overleg met het thuisfront weet hij nog niet dat hij verlof heeft ingediend.

Het lijkt erop dat Ops uiteindelijk de slag om het kopieerapparaat heeft verloren van Nav. Dit tot groot verdriet van David. David heeft deze week overigens een grootscheepse campagne op touw gezet om Chris Verkaart te promoten, die zich kandidaat heeft gesteld voor het OOO.

 

Maandag 10 apr 1989

Onze twee Vikings gaan naar Rygge. ‘s Avonds is er bij ons het afscheid van Brouwers. Er is voor deze gelegenheid een karretje in elkaar gezet met daarop een vliegende fiets met een uitlaat waar verschrikkelijk veel rook uit komt. Vanaf vandaag drinken we weer nog een biertje in de mess.

 

Dinsdag 11 apr 1989

Vandaag zou er een excursie zijn naar Ramstein. Die gaat dus op het allerlaatste moment niet door. Wel zijn er echter al een twintigtal lunchpakketten klaargemaakt. Dan begint dus de touwtrekkerij met Verzorging wie die pakketten nou eigenlijk moeten betalen. Uiteindelijk winnen wij, de lunchpakketten smaakten overigens wel.

Kees Mars woont vandaag met 2 reclame mensen de briefing bij (en de rest). Wanneer Belker de plaat op de overheadprojector legt stelt een van deze heren een toch wel zeer intelligente vraag. Hij wil graag weten ‘wat Ruud nou eigenlijk doet’. Dat vroeger wij ons nou ook altijd al af.

Voor Gonzo schijnt het een enorm probleem te zijn om morgen zijn DT mee te nemen.

Woensdag 12 apr 1989

Vandaag zeer weinig vliegen. Er moet een foto worden gemaakt van maar liefst 48 kisten t.b.v. de open dag. Ondanks het feit dat de planning is dat de foto om 10.00 u LT genomen moet worden wordt dit pas 13.00 u. Er staan van 306 zestien kisten op de baan. Voor iedere kist moet een vlieger en een crewchief komen te staan. Helaas hebben wij maar 13 vliegers beschikbaar. Dus hebben wij voor vandaag twee vrouwelijke F-16 vliegers. Wat een primeur.

Poule vliegt ‘s-middags een triple met Vendrig. Om 16.00 uur komen we met z’n allen bij een bij de TD waar de CCTL een aantal tevredenheidsbetuigingen uitreikt aan leden van de reünie commissie. Daarna gaan we allemaal naar de MFPU waar de opening plaatsvindt van hun nieuwe crewroom. Wanneer die happening ten einde loopt gaan we weer nog even een biertje drinken in de mess.

Donderdag 13 apr 1989

Deze dag is helaas geheel aan mij voorbij gegaan. Limey en Dirk gaan naar Rheindahlen voor een recce conferentie. Vandaag vinden ook de OOO verkiezingen plaats. David probeert stemmen voor Chris te verwerven door koffie uit te delen bij het stembureau.

 

Vrijdag 14 apr 1989

‘s Avonds hebben we een feestje voor de leden van de reünie commissie, ieder lid krijgt een klok (inclusief batterij) en een artikel van Cath B.V.

 

Maandag 17 apr 1989

Helaas. Chris behoort niet tot de overwinnaars van de OOO verkiezingen. En dat ondanks het feit dat hij driemaal zoveel stemmen heeft als sommigen die wel uitverkoren zijn voor een plaatsje binnen deze corrupte organisatie. Hoe dat dan kan, win snappen het ook niet.

OPS wint de slag weer van Nav. Het kopieerapparaat bevindt zich weer onder de kaarten mannen.

Kilroy gaat naar Gütersloh om drank te halen voor de bierplaat van vanavond. Krijgt hij uitgerekend op deze dag een ground abort. Eerst lijkt het erop dat hij niet terugkomt, maar dan kan er toch nog een heli naartoe om hem, en wat natuurlijk veel belangrijker is: de drank, op te halen.

Hij zal om ongeveer kwart over zes komen landen. Als Dirk toch maar alvast de indrinklijst wil voorlezen blijkt ook deze in Gütersloh te zijn. Het lijkt Dirk wel een goed plan om de heli voor de deur te laten landen en regelt dat dan ook meteen. En dan landt de heli.

Helaas blijkt dan dat ook dat Kilroy de indrinklijst niet heeft wat hij zelf helemaal niet erg vindt, want dan wordt hij zelf tenminste ook niet ingedronken. Ja, ja dat had ie dus beter niet kunnen zeggen. Tijdens het indrinken blijkt hij toch wel een watje te zijn!

Dinsdag 18 apr 1989

Dirk snapt niet hoe Ernie het in zijn hoofd haalt oma.s. donderdag een excursie te plannen bij 306 Dirk vindt het namelijk zeer vervelend dat er dan weer iemand voor aangewezen moet worden.

Nou vraag ik je! Vanochtend staat ook Ops ineens helemaal vol. Ze komen de UHF set verplaatsen. Dat schijnen ze met 10 man tegelijk te moeten doen.
Toto mag vandaag oefenen op Ops. Kan hij vast. Een beetje wennen voor als hij met de grote mannen moet werken.

En volgens mij is Ries vandaag ziek. Hij gaat meteen na het avondvliegen
huis

 

Woensdag 19 apr 198

Onze gastvlieger komt met een wel zeer afge… gezicht binnenlopen. Hij heeft een GA. Evenals Kees trouwens. Met gaat weer goed vandaag. Dirk komt weer eens in de krant.

 

Donderdag 20 apr 1989

‘s Ochtends de ferry flight naar Goose Bay. Overigens niet zonder problemen. Ze blijven vannacht op Keflavik, omdat het op Goose Bay nog echt winter is.

 

Vrijdag 21 apr 1989

Vliegers kunnen zich beter afreageren in het sporthok dan op de flipperkast. Goed idee van Shippy: gewoon de flipperkast in het sporthok zetten. ‘s Middags landt Toto op Leeuwarden met een birdhit.

Leuk voor de vrijdagmiddag. De heren van de SAR zijn zo vriendelijk om te zeggen dat hun heli kapot is, zodat Toto fijn met de auto terug wordt gebracht naar Volkel en dus pas om een uur of zeven thuis is. Een goed begin van het weekend!

 

Maandag 24 apr 1989

Ons bereikt vandaag het bericht dat Metro Tango niet doorgaat. Dit waarschijnlijk tot grote vreugde van Bike, die om een goede reden vroeg voor het bezoek. De reden die hierboven staat vond Dirk toch eigenlijk niet goed, alleen daar kwam hij pas achter nadat hij hem eerst ondertekend had en ik hem toch maar even gevraagd heb of hij wel wist waar hij voor tekende. Wat een blind vertrouwen heeft hij toch in zijn OT. Vanaf nu waarschijnlijk dus niet meer. Nu zullen een aantal van ons er a.s. vrijdag dus toch aan moeten geloven en bij de lintjesregen staan.

Donderdag 27 apr 1989

Belker en Poule maken een foto van een marine familiedag, waarvoor ze achteraf zeer hartelijk bedankt worden. ‘s Avonds bierplaat bij 312.

 

Maandag 1 mei 1989

Vanavond gaan Belker Champ en ik het e.e.a. regelen voor de vrijgezellenavond van Poule. Wanneer de eerste portier opendoet vertelt hij ons voorzichtig dat het een besloten club is. Dat weten wij ook wel. Maar ik kwam er toch mooi niet in. Van alles geprobeerd, helaas niets hielp.

Op naar de volgende. Van hetzelfde laken een pak. Dus toen heb ik in de auto in m’n eentje maar een biertje gedronken en gewacht tot ze weer terug waren. En dat was nog snel ook.

 

Dinsdag 2 mei 1989

Vandaag is het dinsdag maar toch woensdag. We beginnen de vrijgezellenavond van Poule in de crewroom. Poule krijgt een met veren volgeplakt plonspak aan. De bus die geregeld zou zijn om naar de chinees te gaan blijkt niet geregeld te zijn. Dus dan maar met taxibusjes. Er gaan ook twee Amerikanen mee die op Volkel zijn blijven staan met een GA. Die blijken de gespikkelde beer nog niet te kennen.

Een kennismaking daarmee lijkt dan ook op zijn plaats. Ferry is ook mee en is samen met Ruud weer aardig op dreef. Hij probeert de Amerikanen uit te leggen dat de schaal met babi pangang die voor ze staat geen babi pangang bevat maar ‘jus periodique’. Na de chinees met een iets andere kleur behang op de muur dan voorheen te verlaten zetten we de reis voort richting Vorstenbosch alwaar we tot in de vroege uurtjes vertoeven. We mogen toch uitslapen van Dirk, die ons als oudste in rang al zeer vroegtijdig heeft verlaten.

 

Woensdag 3 mei 1989

Dat heeft Dirk dus geweten. Bij de centrale briefing is hij dus de enige aanwezige van 306. Iedereen slaapt uit, behalve Poule. ‘s Ochtends wordt er dan ook niet gevlogen.

Oh ja, en vandaag is het woensdag. Maar eigenlijk vrijdag.

 

Maandag 8 mei 1989

Vandaag is Dirk Schenkius onze Plv. Commandant. Tevens is hij CVD, HBVD I en HBVD II. Dirk gaat namelijk naar Turkije voor de pre-visit van de rotatie. Limey, Loek en Doppie zitten in Goose Bay.

 

Dinsdag 9 mei 1989

Vanaf vandaag gaan we ons drie dagen bezighouden met square nut. Of zoals Scar, die inmiddels weer aanwezig is, het noemt: ‘vierkante gek’.

Wat doe je als een kolonel naar zijn kist moet en er geen combi is om hem weg te brengen. Juist, dan zet je hem bij een nav-slaaf achterop de fiets.

 

Vrijdag 12 mei 1989

Turtle en Higgins zijn nogal traag vandaag. Ze halen hun achterstand van ‘s ochtends de rest van de dag dan niet meer in. Vandaag is er weer een vliegdemo. Dit keer voor de ouderdag van de LB.

‘s Middags komen Dirk en Jan Beekman terug uit Turkije. Dirk zit uiteraard vol verhalen. Uit een van die verhalen bleek dat Jan Beekman al na een half uur in Istanbul al zijn geld kwijt was.

(Overigens bleek dit tijdsbestek nogal eens zeer te variëren, van 10 minuten tot een uur nadat ze in Istanbul waren aangekomen, al naar gelang de persoon aan wie het verhaal verteld werd).

 

Dinsdag 16 mei 1989

Vandaag gaan de vliegers air to air refuelen. Volgens Kilroy kreeg Turtle ‘hem er niet in’.

 

Woensdag 17 mei 1989

Weer even een raadseltje over dezelfde persoon als hiervoor.

Wat is de overeenkomst tussen de Playgirl en Wilbrink. Ze nemen dezelfde soort foto’s.

Tijdens de debrief krijgt deze kolonel een double earfuck van Grin. Zou hij dat bij Bike ook durven? Vanmiddag is er een social van de officiersmess op De Peel. Helaas, missen we de bus door de late debrief.

 

Donderdag 18 mei 1989

Vandaag zal Dirk een briefing geven voor de deelnemers aan de vierde periode Goose Bay. We ontmoeten vandaag dan ook onze wel zeer operationele detachement dokter. Helaas ontbreekt een groot gedeelte van het personeel bij de briefing.

Gelukkig, er staat weer iemand bij op de bierplaat. Eric van Schijndel mag vandaag meevliegen.

Hij ziet echter wel wat witjes na afloop. Wij vermoeden dan ook dat het papieren zakje voller was geworden tijdens de voller en zijn maag wat leger.

‘s Avonds bereiden Belker en ik bij Poule thuis zijn terugkomst voor. En wij verstoppen dan ook het een en ander. Tevens wordt zijn bed dichtgenaaid en volgestopt met beschuitkruimels. Daarna verstoppen we ook de sleutel van de slaapkamer.

 

Maandag 22 mei 1989

Poule is terug als getrouwde man. Bij thuiskomst trof hij gisteren de huiskamer leeg aan.

Even later werd schrijfster dezes opgebeld. Poule kon de sleutel van zijn slaapkamer echt niet vinden. Hij had overal gezocht en alle sleutels geprobeerd, maar helaas. Dus ik toch maar even naar hem toe. Ik wist namelijk zeker (dacht ik) dat we hem op de wasmachine hadden gelegd. Helaas ook met mijn hulp geen resultaat. Toen Belker gebeld. Die zei ook zeker te weten dat hij hem op de wasmachine had geleed. Wij weer zoeken, weer niets. Belker weer gebeld, die zou ook wel even komen helpen. Toen we in de badkamer stonden kwamen we op het briljante idee dat hij weleens onder de badjas van Poule op het haakje kon liggen. En ja hoor, wij hadden vrijdag de slimme gedachte gehad dat wanneer Poule zijn badjas aan zou trekken, hij de sleutel wel zou vinden.

Poule draagt de badjas echter nooit. Door onze inzet om Poule aan het werk te zetten bij thuiskomst waren we dus achteraf de mooi zelf de pineut. Volgende keer zulke acties toch maar in nuchtere toestand uitvoeren.

 

Dinsdag 23 mei 1989

Opmerking van Doppie: Goedemorgen Marijke, en de rest van de heren.

 

Woensdag 24 mei 1989

Weer een zeer warme dag. ‘s Middags een family social in de mess die zeer gezellig schijnt te zijn geweest (was er zelf niet bij dus kan verder niet in details treden).

 

Donderdag 25 mei 1989

Vanochtend worden we om 04.45 u gewekt. Alarm. Bijna iedereen is er behalve de commandant!

Schandalig.

We ontbijten in de mess waar Poule de helm van Belker vult met melk en zo bereisd is om even later naar buiten te gaan om samen met Jake met een ijscokarretje te gaan spelen en zijn helm binnen te laten liggen. Deze wordt dan ook prompt door Belker ingesmeerd met jam.

Jake vertrekt samen met zijn vriendje Bijmoer naar Cervia om daar een wel zeer lang en warm weekend door te brengen. Ruud viert vanmiddag zijn afscheid. Helaas komt er plotseling een bericht binnen dat er niet meer gevlogen mag worden i.v.m. de luchtvervuiling. Er heerst een sombere stemming. Dus dan maar om half drie de tap los. De toeloop is enorm en het wordt dan ook zeer gezellig. We gaan eten bij Oud Uden. Daar schijnt iemand geweest te zijn die met bestek heeft gegooid. Ik weet hier niets van. Daarna door naar Moeke en Barouge waar we ons nog lange tijd weten te vermaken. Toch nog een zeer geslaagde afscheidspartij.

Oh ja, en Scar heeft vandaag voor het eerst weer gevlogen (in de dual).

 

Vrijdag 26 mei 1989

Vrijwel niemand op het squadron. Belker komt ‘s middags zijn cadeau ophalen maar vergeet de helft. Vreemd, hoe zou dat toch komen.

 

Maandag 29 mei 1989

Jake komt vandaag terug uit Cervia. Op de terugweg hebben ze de mensen langs het strand nog heel vriendelijk gedag gezegd. Alleen bleek de Italiaanse luchtmacht dat helaas helemaal niet zo aardig te vinden. Vreemd.

 

Woensdag 26 mei 1989

Vandaag voor de laatste keer nachtvliegen. Piggy mag van van Weerdenburg mee in de backseat, maar helaas. Aangezien drank meer kapot maakt dan je lief is mag Eric Jeurissen mee met Kilroy.

Donderdag 1 jun 1989

Gonzo speelt voor machinist en begaat zelfs railroads die allang niet meer bestaan. Zoals die richting Uden bijvoorbeeld. Champ mag met z’n grote vriend Bakker meevliegen.

 

Vrijdag 2 jun 1989

Poule vliegt vandaag z’n 1000ste uur F-16. En dat vieren we op gepaste wijze. Er wordt een kippenhok in elkaar geflanst en daarin wordt hi] de basis rondgereden. Tijdens het rijden wordt het vieze hok (en vieze kip) grondig gereinigd door de brandweer.

 

5 t/m 20 jun 1989

Voor wat betreft deze periode wil ik Giggle HEEL HARTELIJK BEDANKEN voor het ‘bijhouden’ van het dagboek.

Het enige dat ik hierover weet te melden dat in deze periode Central Enterprise heeft plaatsgevonden en dat er 20 kisten van TLP vanaf Volkel opereren. (Zelf zat ik in Goose Bay, wat overigens zeer gezellig was, zie hiervoor het nog te verschijnen dagboek 4e Det. Goose Bay).

 

Woensdag 21 jun 1989

Vandaag vindt de algemene ledenvergadering van de Officiersmess plaats. Tot onze grote verbazing vernemen wij dat Giggle zich geheel vrijwillig heeft aangemeld als penningmeester. Maar ja, wat wil je van een KMA’er. Je moet wat over hebben voor een glansrijke carrière binnen de luchtmacht.

Maar we zijn er zeer trots op dat er wederom een vertegenwoordiger van 306 in het messbestuur zit. Proficiat met je aanstelling Giggle.

 

Vrijdag 23 jun 1989

‘s Middags zijn er een aantal gasten op het squadron die iets met ons reünieboek te maken schijnen hebben (Ja, ja met onze vorige reünie). Misschien was het verstandig geweest om alvast wat afspraken te maken over het boek voor het 40-jarig bestaan. Dan weten we in ieder geval zeker dat dat boek op tijd verschijnt.

‘s Avonds is er een messfeest, wat zoals gewoonlijk weer meer lijkt op een gezellige 306 bijeenkomst. En onze Giggle stond weer volop in het voetlicht toen het nieuwe messbestuur werd voorgesteld.

 

Woensdag 28 jun 1989

Vandaag gaan er 2 man naar Leck.

 

Donderdag 29 jun 1989

Vandaag leek het er even op dat Nav van plan was te gaan moven. Maar het blijkt dat ze morgen nieuw vinyl op de vloer krijgen.   

 

Vrijdag 30 jun 1989

Vandaag is het PTT-dag dus wat kun je op zo’n dag beter doen dan beginnen met een champagne ontbijt. Zeker als je daarna nog op een parade moet staan.

Ook krijgen we van een zeer gulle gever schitterende squadron sjaals.

Het nieuwe vinyl wordt gelegd op Nav maar het ziet er weer uit als vanouds. Niet echt verbeterd dus.

Dinsdag 4 juli 1989

Toto en Jake gaan samen met een paar 311 mannen (sorry Theo, dit was een vergissing) naar Rimini. 

 

Woensdag 5 juli 1989

Toto en Jake komen weer terug van Rimini. Voor het weer hadden ze beter hier kunnen blijven, want het regende daar. Maar ja de rest zal wel beter zijn geweest.

 

Donderdag 6 juli 1989

Vandaag vliegt Jake zijn afscheidstrip. ‘s Ochtends vliegt hij met Gonzo en ze willen graag 2 cleane bakken. Gonzo is boos op Toto omdat ze die niet kunnen krijgen en ze dan maar 2 pylon tankers willen. Toto schijnt nogal moeilijk te doen, maar uiteindelijk lukt het toch.

‘s Middags vliegt Jake dan echt z’n aller allerlaatste trip samen met Speedy en Knife. Daarna wordt Jake rondgereden op een pod. De drie heren worden uiteraard natgespoten door de brandweer maar met dit weer is dat toch niet bepaald een straf. Daarna wordt het afscheid gevierd in de tuin van de officiersmess. En als het daar niet gezellig meer is gaan we gewoon met de ouderwetse route verder. Overigens was het echtpaar vanavond ook weer onafscheidelijk en aten ze zelfs samen uit een bord. Toen we naar Uden gingen en Tarzan zat bij Jake in de auto raakte hij helemaal in paniek omdat hij Kiki niet meer zag. Gelukkig vond hij zijn wederhelft kort daarop weer terug.

Bij Moeke en Barouge was het verder nog heel gezellig.

 

Vrijdag 7 juli 1989

Onze ouwe Loek komt een dagje terug van de oude-mannen cursus om maar liefst twee keer zijn hart op te halen in een vliegmachien.

 

Dinsdag 11 jul 1989

Wij zijn in de bijzondere omstandigheid dat wij een nieuwe jonge verse vlieger op ons squadron mogen verwelkomen n.l. Filip Lindeman, tactical Yogi. Dat dit feit ons nog maar lange tijd bij mag blijven, want de volgende zal wel weer een tijd op zich laten wachten.

 

Woensdag 12 jul 1989

Yogi viert vandaag het heuglijke feit dat hij zijn eerste tripje bij een echt squadron vliegt.

En dat nog wel achterin bij Gonzo….dat vergeet hij vast niet zo snel meer!

 

Vrijdag 14 juli 1989

Yogi wordt uitgecheckt. ‘s Middags vliegt hij front seat met ‘man’ achterin (zoals het in de Ops agenda staat vermeld).

Doppie in de bocht nr. 1: ‘Suitcase, this is Doppie, als het zo gaat regenen, kun je dan het raampje van m’n auto even dicht doen.’

Doppie in de bocht nr. 2: ‘Ik heb een voorstel, maar je moet het wel doen’

Kojak heeft blijkbaar een grote mond opgezet tegen 32 Sq. . Ze bellen op wanneer ze kunnen gaan

2V2en tegen Kojak. Een uur later belt Kojak zelf heel schuchter of ie misschien een 2V2 kan vliegen (we hebben hem als lead Ron van Broekhoven meegegeven).

 

Maandag 17 juli 1989

Als Scar vanochtend binnenkomt, vraagt Gonzo op de Gonzo-manier ‘He Scar, je bent zeker wel saggerijnig he, omdat je je nieuwe auto nog niet hebt. ‘Scar: mompel, mompel’. Na nog enige belangstellende vragen van anderen richting Scar slaat bij hem de complete inhoud van zijn persoonlijke meterkast door en besluit hij maar eens een weekje thuis naar nieuwe stoppen te gaan zoeken. E.e.a. schijnt iets te maken te hebben met een combinatie van lang wachten, stoeptegels en bekeuringen.

Shippy vraagt tijdens het Intell ochtendrekje na het zien van de meest belachelijke plaatjes (Lub) ‘of we de volgende keer een rekje met krikken kunnen krijgen’.

Doppie begint de week met een geheel nieuw image. Hij lacht, is opgewekt en niet meer verstrooid. We komen er, zelfs na navraag bij ATC, niet achter wat er zondagavond is gebeurd.

 

Dinsdag 18 juli 1989

Gelukkig is Doppie weer in z’n oude doen en kan ie weer een dag verlof nemen om op te kalefateren.

 

Donderdag 20 juli 1989

Kilroy doet vandaag zijn LCR check. Poele, mag de L/S uitzoeken met als gevolg dat de threat nogal heavy is: de kaart heeft een soort mazelen threat maar er was nog best (zij het met moeite) een route doorheen te vinden.

Higgins doet z’n CR check. Of ie nou wel of niet CR is of dat we Doppie weer LCR moeten maken daar zijn we nog niet achter maar de bounce heeft ze 7 F-2 aan de broek gegeven (Poule en Eagle Eye Gonzo, niet alleen zijn neus is groot dus). Op de L/S ook nog een stukje gechased (unseen).

Conclusie: de kwaliteit gaat achteruit.

 

Vrijdag 21 juli 1989

Na Scar heeft nu ook Flex last van een elekticiteitsstoornis. Ook zijn stoppen zijn doorgeslagen, dit vanwege wat onenigheid over LOP’s die volgens hem niet voor buitenlanders (lees: Limey’s) gelden. Ook hij besluit via het VRA-tje naar huis te gaan om te zoeken naar reserve-stoppen.

We zijn benieuwd of het bij hem ook een week duurt voordat hij ze gevonden heeft.

 

Maandag 24 juli 1989

Szlow was bij ons op het squadron wat ook Doppie wist. Als Szlow inmiddels alweer een 1/2 uur geleden terug is gegaan naar 311 belt Doppie naar 311 om te vragen of Szlow al terug is. Wie is er hier nou eigenlijk Szlow?

Scar is inmiddels weer terug en het lijkt erop dat hij nog voldoende reserve stoppen heeft kunnen vinden.

 

Dinsdag 25 juli 1989

Grin is HKO en begint zich wel erg belangrijk te voelen. Hij doet alsof hij het verschrikkelijk druk heeft en is niet aanspreekbaar voor Ops. Pas wanneer we het via een omroepbericht proberen voelt meneer zich genegen om terug te bellen.

 

Donderdag 27 juli 1989

Gonzo staat tijdens een biertje in de crewroom te vertellen dat hij er best zin in heeft om in september op rotatie naar Turkije te gaan. Als we hem vertellen dat de rotatie van 21 tot en met 31 augustus is slaakt hij enkele van zijn wel zeer beroemde Gonzo kreten. Hij blijkt in die periode een test te moeten doen bij de KLM. Goed geplanned.

Donderdag 3 augustus 1989

A.s. zaterdag moeten we met onze stand op de Schapendag in Odiliapeel staan. Bennie Cath had alles geregeld en had een lijstje achtergelaten met wat hij allemaal al had gedaan aangezien hij zelf met verlof is. Het was dus zo goed geregeld dat het nu wel schapendag lijkt bij 306 i.p.v. in Odiliapeel. Iedereen loopt Beeeeeennie Cath te roepen.

 

Maandag 7 augustus 1989

Limey, Shippy en Toto gaan naar Monte Real. Ze worden daar zo goed ontvangen dat Limey bij terugkomst besluit een telegram te sturen. Ik zou dan ook zeggen lees het even door voor U verder gaat met de volgende pagina.  Ooit zo’n slijm telegram gelezen?

 

Dinsdag 8 augustus 1989

Champ en Gigs zouden vandaag naar een airshow in Mawgan gaan. Ze hadden zich daar al enige tijd ten zeerste op verheugd. Maar helaas het gaat niet door. Die slimme Engelsen hebben de kabel weggehaald. Wat jammer nou.

 

Woensdag 9 augustus 1989

Nog iemand die het een beetje erg hoog in zijn bol begint te krijgen. Barend mag vandaag Hoofd

Intell spelen en belt naar de LB dat ‘zijn’ afdeling opengaat.

 

Donderdag 10 augustus 1989

‘s Ochtends komen we bij het gebouw en…. Er staat een ontzettend groot pak voor met een strik er omheen. Slechts een paar mensen weten wat erin zit en dat maakt de rest toch wel zeer nieuwsgierig.

’s Middags vliegt Limey zijn laatste tripje (hij gaat een cursus volgen voor mensen die zich echt belangrijk willen voelen) en wordt bij terugkomst voor het gebouw feestelijk ontvangen met de bekende toeters en bellen. Eerder deze week mistte hij zijn oude fiets al, maar die blijkt nu te zijn gemodificeerd tot een vierwielig voor manke mensen bestemd rook producerend fietsmobiel. Op dit vehikel wordt hij voortgesleept door een combi, uiteraard gevolgd door een brandweerauto. Wanneer ze weer voor het gebouw aankomen wordt Limey opgepakt door de LB en afgevoerd met een ambulance. Op de MGD zijn ze zeer behulpzaam en om het hem vanavond wat makkelijker te maken wordt er met behulp van een heleboel gips vast een glas aan zijn hand gemonteerd. Dan breekt het moment aan dat de nieuwsgierigen onder ons verlost worden van de brandende vraag wat er nou eigenlijk in dat grote pak zit. Het blijkt een fietsenparkeerplaats te zijn: ‘Limey ‘s corner’. Na een boel van dat beroemde gele schuimende vocht tot ons te hebben genomen besluiten we om bij Oud Uden te gaan eten. Gigs gaat niet mee en is zo vriendelijk om af te sluiten. Echter, dat gaat toch wel erg moeilijk als je de sleutels niet meer kunt vinden.

En als je dan ook nog niet weet waar Oud Uden is dan zit er niks anders op dan je door een dame de weg te laten wijzen en als iedereen al lang en breed aan tafel zit het restaurant binnen te lopen. En dan begint natuurlijk het verantwoordelijkheidsgevoel van Limey ‘s opvolger de kop op te steken en dus gaat hij samen met Chris Verkaart terug naar het squadron om de sleutel te zoeken.

Die blijkt dus gewoon aan het sleutelkastje op Ops te hangen. Goed gezocht Gigs,

Uiteraard volgen we na het eten de gebruikelijke route langs Moeke en Barouge.

 

Vrijdag 11 augustus 1989

Vandaag overdag bijkomen van zo’n mannelijke poes en ‘s avonds gaan we er weer tegenaan. We gaan met zijn allen Japannees eten. Met Grin en Gigs erbij trek je overigens wel veel bekijks.

 

Dinsdag 15 augustus 1989

Oh, ooh, weggebruikers opgepast. Marijke gaat onder begeleiding van Emons met de vrachtwagen naar Delft. Om haar ‘rijvaardigheid te onderhouden’. Ze keren overigens toch nog heelhuids terug.

 

Woensdag 16 augustus 1989

Hedenmiddag geeft onze Majoor een briefing voor de Turkije gangers. Maar wat belangrijker is, ze krijgen meteen hun voorschot. Wel wordt besloten dat het eerste rondje altijd gegeven moet worden door Kapiteins of hoger want die krijgen veel meer poen.

 

Donderdag 17 augustus 1989

Vandaag moeten de spullen die mee moeten naar Turkije worden ingeleverd. Dan blijkt dat we te veel gewicht meenemen. Uiteindelijk wordt besloten om dan ook maar twee travel pods mee te nemen, waar ook de haring in gaat.

 

Vrijdag 18 augustus 1989

Paniek! De diplo clearance blijkt door die initiatiefrijke figuren in Den Haag toch iets anders te zijn geregeld dan de bedoeling was. Enkele mannen plannen zich nu dan ook helemaal suf.

Het squadron gaat maandag 21 aug. op rotatie naar Bandirma, Turkije. Het verloop van deze rotatie, kunt u lezen op de pagina Dagboeken.

4-11 september

En ja hoor, deze week presteert Stork het voor de tweede keer om veel te laat te komen. Hopelijk leert hij dat nog af. Deze week komt er nog een nieuwe vlieger inboeken, Rob Vullings , oftewel Rubber, wat overigens al snel verbastert tot Blubber.

Ook worden er deze week maatregelen getroffen om de dual op te halen op Bandirma. De CLD heeft al van alles geregeld echter zonder enig overleg met de Ops-kant. Jammer dan voor de CLD maar het gaat dus mooi niet door. Op zondag gaat er dan uiteindelijk een groep TD’ers en Poule en Stork richting Bandirma met de KLM. Ook op zondag vertrekken Gigs en Scar naar Goose Bay.

 

11-16 september

Weer een inboeker. Het houdt niet op. Alleen deze is wel een beetje erg oud, en wordt dan ook meteen fossiel genoemd. Dat past toch ook best bij zijn echte tactical Stone. Hij stamt gewoon uit het stenen tijdperk. Op dinsdag komen Poule en Stork terug uit Turkije. De bagage komt later mee met de TD. Piggy moet de koffer van Poule meenemen naar huis en David komt dan op het lumineuze idee om er een zakje met Vim in te stoppen. Poule is dan ook meteen in paniek en had al bijna de politie gebeld, maar is gelukkig nog wel zo slim om eerst Piggy even te bellen of er soms een geintje is uitgehaald. Had ie toch ook gewoon even kunnen ruiken of het echt was.

Deze week vindt ook de oefening Cold Fire plaats. Piggy heeft inmiddels de straffenformulieren voor haar zelf en de overige badgasten uit mogen typen. Onze klont is trouwens niet meer gesignaleerd sinds Turkije en komt vermoedelijk ook niet meer terug.

 

18-22 september

Poule en Toto gaan op dinsdag naar Rygge. Doppie en Gonzo gaan deze week naar Landivisiau op pre visit voor de rotatie van volgend jaar. Het bureau van Burp wordt verplaatst naar het toilet.

Hij schijnt namelijk nogal last te hebben van ‘buikloop’. Het kantoor van Piggy is versierd omdat ze op woensdag jarig is. Als ze binnenkomt met Ezau worden ze overladen met snippers uit de papierversnipperaar. De werkster is hier niet echt blij mee want die is anderhalf uur aan het stofzuigen om alles weer netjes te krijgen.

Huub (onze Vdg-klont) komt op een gegeven moment op Ops binnen met de vraag of Ops ook misschien een spoorboekje heeft, waarop Marijke antwoord dat ze die niet nodig heeft voor F-16’s.

Op donderdag brengt de CCTL ons een af scheidsbezoek. Aan de foto’s is wel te zien wie e.e.a. mocht regelen. ‘s Avonds hebben we een corpsdiner waar de diverse squadron weer de nodige voedselresten met elkaar uitwisselen. Tijdens het corpsdiner wordt het idee geopperd om eens met zijn allen naar Leuven te gaan. We zullen zien of dat doorgaat.

8 december 1989

Beste Dagboeklezer, U gelooft waarschijnlijk Uw eigen ogen niet, maar jawel hier ligt het tweede deel van het dagboek 1989 voor uw neus. De samenstelster heeft tijdens de uitvoering van haar verschrikkelijke drukke, belangrijke en zware OBD dienst toch nog een beetje tijd gevonden om aan dit tweede deel te beginnen. Weliswaar een beetje laat, maar beter laat dan nooit nietwaar.
Wel acht de samenstelster het noodzakelijk dat er vanuit dit squadron weer meer input komt van mensen die iets leuks, geks, absurds of wat dan ook meemaken. Dus maakt U zelf een iets mee of vindt U het leuk om de blunders van Uw collega’s algemeen bekend te stellen, schrijf op en lever dit in bij Uw schrijfster (lees Typster).
Veel plezier bij het lezen van dit dagboekdeel en hopelijk gaat dat iets sneller dan het tempo waarmee dit dagboek is gemaakt. Piggy.

 

Helaas zijn dit de laatste woorden die in het Dagboek staan, mocht ik het nog ergens tegenkomen dan wordt 1989 natuurlijk compleet gemaakt.

error: Copyright protected
Scroll naar boven