Dagboek 1990

11 januari 1990

Vandaag krijg ik (Yogi) de mededeling dat ik met onmiddellijke ingang een coalitie vorm van met Piggy voor wat betreft de verantwoording van het dagboek. Hetgeen morgen pas goed tot mij doordringt. En ik verwacht na het wekend pas alle consequenties goed te bevatten.

Zodat U vanaf maandag 15 januari redelijke verslagen kunt verwachten.
Nog even wat gegevens van de afgelopen week; Shippy wist afgelopen woensdag een prachtige AB Stall te creëren en nog op film ook. Wat betreft vandaag valt nog wel op te merken dat de Turtle flight z’n ETD exact heeft omgezet in ATD.

Voor morgen verwacht ik de volgende gebeurtenissen. Sinds weken weer eens blue sky, Rubber-Blubber-Blobber denkt daarom wel zonder kaart te kunnen vertrekken, wat z’n resultaat in vergelijking met zijn andere vluchten niet echt zal beïnvloeden. Verder zal Gonzo op initial verschijnen waar hij vervolgens tot de ontdekking komt dat Vlb. Volkel toch niet op de Oorschotse heide ligt (Thumb wheel 4 is dus ook niet hetzelfde als ‘E”). Gelukkig weet hij het veld toch nog te vinden. En als een volleerd section lead in opleiding lukt het hem om zijn formatie van finger-left met 5 formation changes naar echelon-right te krijgen. We blijven hopen. Verder zal Scar zijn kist na een FCF met trust problemen, met EEG off in de kabel planten. Hij wordt nog gebriefed dat een kabel-check niet bij de FCF hoort.

 

12 januari 1990

Wat ik gisteren voorspelde is uitgekomen.

 

15 januari 1990

We beginnen de week met een schitterende AWX dag. Eerst het goede nieuws; Flex en Kilroy vertrekken naar Leeuwarden voor de EOV cursus van 4 dagen. Voor zover we weten zijn ze in de ‘goede’ chopper gestapt en zijn in noordelijke richting vertrokken. Lesson learned, laat Flex niet meer alleen in een chopper stappen. Scar en Gigs zijn een half uur eerder richting Terschelling vertrokken, die zien we ook een paar dagen niet.

Bij de debriefing ontdekken we dat de F-16 echt een gecompliceerd vliegmasjien is, gezien de klachten die Gonzo en Toto hadden; goede radars, ondanks hobbelduifklachten, maar geven asterixen op Toto 5 mile in front of Gonzo bij de volgende thumbwheel setting.

 

16 januari 1990

Frank Lamers (PI in opleiding) begint de dag goed door Ernie v.d. Heuvel aan te spreken met ‘overste’. Sterker nog met ‘Overste Oliemans’.

Gonzo’s sectionlead opleiding geeft de nodige stof voor het dagboek. De voorbereiding voor een 4-ship recce mission geeft de nodige stress. Rubber wordt bij zijn voornaam genoemd (censuur). Als alles een beet je in de hand is wordt de missie gecancelled due to WX. Eind goed al goed. Het wordt een 2V2.

 

17 januari 1990

De gebruikelijke puinhoop dus geen bijzonderheden.

18 januari 1990

Vandaag een wel zeer opmerkelijk voorval voor niet-ingewijden. Uit het intell-hok hoorden wij de volgende kreten: Eric van Schijndel: ‘Wat moet die kutzooi op mijn bureau!’ Reactie: ‘Bedoel je mij?’. Dit laatste stemgeluid bleek aan Marijke toe te behoren. Na reconstructie bleek inderdaad dat zij haar lichaam op van Schijndels bureau te ruste had gezet. Eric wordt gebriefed om daar voortaan wat gematigder op te reageren.

 

19 januari 1990

Burp is met verscheidene afdelingshoofden c.q. kopstukken richting de Peel gegaan om de daar aanwezige bouwlieden een lunch aan te bieden. Dit ter ere van het feit dat het hoogste punt van ons nieuwe squadrongebouw aldaar bereikt was. Wij blijven de vorderingen met kritische blik volgen.

22 januari 1990

Vanaf vandaag zal de Eifel area als danger area aangeduid worden. Mocht U hier ooit verzeild raken:

stay VMC anders rest er nog maar een ding: squawk emergency en zorg dat je voldoende peut hebt voor een diversion naar Nörvenich via Fursty als je tenminste weet waar Cola ligt. Want bij Eifel radar weten ze het niet. Deze conclusie kunnen we trekken na een enerverende ervaring van Yogi en zijn chase flight (the nose-flight: Gonzo met backseater Dallejo van 312) tijdens een WX-abort in deze area. Toch wist Gonzo nog redelijk beleefd te blijven. We blijven nog steeds hopen.

 

23 januari 1990

We kunnen enige progressie waarnemen bij Flex zijn section lead opleiding. Hij heeft vandaag zijn viertje (Flex, Shippy, Champ, Yogi) compleet airborne kunnen krijgen en wederom op tijd. Deze uitzonderlijke situatie heeft echter maar 20 minuten mogen duren. Want vlak voor target slaagde

Champ er toch in een birdhit te creëren. Waarna hij samen met Yogi naar Ahlhorn divert. De opgelopen schade en harde wind zorgen ervoor dat dit tweetal daar ook de nacht konden doorbrengen. Een fijne ervaring (zonder tandenborstel).

Ondertussen wist Flex zijn bravo veilig naar Volkel te brengen. Misschien lukt het de volgende keer.

 

24 januari 1990

Een Friendship vertrekt met wat TD personeel naar Ahlhorn om de schade op te nemen en provisorisch te repareren en anders Champ mee terug te nemen. Dit laatste was hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat er van een heli geen sprake kon zijn. Gelukkig kon Champ ‘s middags de 644 zelf terugvliegen zodat de weight/balance berekeningen van de Friendship niet aangepast hoefden te worden. Gonzo erkend dat section lead toch wat te hoog gegrepen is en neemt voorlopig genoegen met ‘sexy-lead’.

 

25 januari 1990

Daar er een briesje met orkaankracht over ons veld en omgeving dreigt te komen, worden de kisten

‘s middags binnen gezet. Achteraf bleek dit een verstandige beslissing. Het bomenbestand van Nederland wordt grondig aangepakt. De geruchten gaan dat het een zure wind betrof. Overigens was Loek door de omvallende bomen toch wel erg in paniek. Er was er namelijk een op ‘zijn’ 104 terecht gekomen (goed gemikt van die boom).

 

26 januari 1990

The next episode in Flex’s section lead opleiding. We houden het standaard dus de ground abort door problemen met de canopy van Burp (met Gigs in de backseat) komt niet als een verrassing. We gaan het dus met een 3-ship proberen. Ondanks een poging van Yogi om, door een verkeerde lat/long op te geven tijdens planning, deze vlucht te boycotten, weet Flex zijn 3-ship weer op initial te krijgen. En mag zichzelf voortaan section lead noemen. Waarschijnlijk de eerste section lead die gedurende zijn opleiding niet één keer een viertje op initial heeft gebracht.

De middag brengen we door met briefings. De arts Dirven (beter bekend als Paul de Leeuw) heeft een schitterend geïllustreerd verhaal over al dan niet gevulde holten, korte lijven, dikke nekken en biertjes als compensaties.

De Intell sectie stuurt Jeurissen met een oncontroleerbaar verhaal over de Sovjet luchtstrijdkrachten.
Mat van Rijswick gunt het 306 Sqn de twijfelachtige eer om de nieuwe NBC-vliegerkleding in de praktijk te mogen testen.
We mogen ook nog zien hoe het er niet uitziet: ‘Champ in Space’.
Gonzo stelt z’n parkeerplaats veilig door een AA missiles briefing te geven en

Flex test ons basis intelligentie vermogen door een diepzinnige radar briefing.

What a day. TGIF.

 

29 januari 1990

De meute vertrekt voor 3 dagen naar Leeuwarden (322). Aangezien de tobbers van 311 en 312 nog wat extra oefening nodig hebben. Alles verloopt zonder problemen. Dat Duikbril 1 (Rob de Jager) erin slaagt 5 minuten na het passeren van de hoofdpoort al 5 min achter op het schema te liggen noemen wij al geen probleem meer. ‘s Avonds vermaken we ons uitstekend in de TD bar en Off Mess waar de gespreksstof varieert van interessant tot korporaalsonderkomens.

Harm (Stork Pork Purk) komt morgen pas, aangezien hij enigszins teleurgesteld moest ontdekken dat onbekenden tijdens zijn vakantie zijn huis hadden leeggeroofd en als transport zijn ruim bemeten auto nodig hadden. Welcome home.

 

30 januari 1990

We vliegen de nodige missies vanaf Leeuwarden. Joost wordt met een stapel kaarten in een kist gezet om de omgeving door het in beeld te brengen onveilig te maken. Een flight-plan bleek niet nodig geweest. Want aan de hand van de telefoontjes konden we exact tracen waar onze Fossiel geweest was.

Aan het eind van de dag gaan we even bij 323 kijken. Om de route van 322 naar 323 af te leggen propten wij zoveel mogelijk mensen in de combi. Hetgeen enig duw en trekwerk kostte. Piggy had een dusdanig riante positie dat wij zelfs enige welvingen op borsthoogte bij haar konden ontdekken.

‘s Avonds zijn we met een grote groep bij de Italiaan die Spaans sprak wezen eten. Die: ondanks Grin die over tafel liep, Catch zijn geschreeuw, Gonzo zijn dierengeluiden en Gigs z’n giggles erg blij was met onze komst.

 

31 januari 1990

Het kon niet uitblijven. Wind buiten de limieten. De eerste wave wordt al vlot gecancelled. Maar wel pas na het plannen. En het ziet ernaar uit dat ‘s middags ook niet gevlogen kan worden. Iedereen bereidt zich mentaal voor op nog een nacht Friesland. Voor lichamelijke voorbereiding is het namelijk al te laat. Stone wordt steeds ‘vrolijker’. Het Friese land doet onze levensgenieter goed.

De wind draait uiteindelijk toch ten goede en alle kisten en personeel kunnen huiswaarts. Het tassen incident van Flex en Kilroy gecompenseerd. We hebben een tas van Mayo (322) meegenomen naar Volkel.

Gigs wil koste wat het kost de kist hebben die al aan Burp was toegewezen. Want hij durft geen line search te vliegen met de 100 mm’s die in zijn kist zaten. Uiteindelijk krijgt hij zijn zin en is hij blij. Blijkbaar heeft hij een blik op de kalender geworpen want al gauw komt het bericht dat Gigs een ground abort heeft. Hij krijgt zijn canopy niet dicht. We raden Gigs aan voortaan met een gemodificeerde kist te vliegen. Hij moet dan wel zijn seat full down zetten, zijn trailing edge flaps extenden, maximaal 180 kts vliegen en zijn trippen zo kort mogelijk houden.

Maar ja je vliegt tenminste.

Ja, en nu zult U even op de volgende bladzijde verder moeten lezen, want die is Gigs (Ja echt waar) aan het typen. Excuses dus voor de typfouten aldaar. Hij heeft toch echt zijn best gedaan.

2 februari 1990

De ochtend wordt gevuld met vlieg en planning excercises, dit laatste voor Yogi en Pork.

De middag wordt gevuld met planning excercises en vliegen, dit eerste voor Stone. Hoogst opmerkelijk was de aanwezigheid van onze nieuwe gastvlieger. Hoewel aanwezigheid, stofwolk, 2x vliegen en vervolgens weer een stofwolk. Bij navraag is gebleken dat dit Kilroy was die zich ondanks zijn burgerluchtvaartontwikkelingen een paar uur vrij kon maken.

 

5 februari 1990

Onze nieuwe Arlo stelt zich voor. Uit de reacties van het publiek kan hij zijn eigen conclusies trekken voor wat zijn waarderingsfactor. Maj. P. den Hertog.

Champ z’n betrouwbaarheid bij “nummertje op Ops” is tot een dieptepunt gedaald. Zelfs Intell is niet meer geïnteresseerd. Onze nieuwe aanwinst de L.t. Ben “Uncle” komt vast rondneuzen. Voorlopig begint hij met bezigheidstherapie.

 

6 februari 1990

Piggy heeft de ontmoeting van haar leven met een Franse stroaljoagerpiloot. Vanzelfsprekend probeert zij een geanimeerd gesprek op poten te zetten. Piggy; “hello, still here?” famous French unknown pilot “Ah, perhaps I not know”, die daarmee elke kans op zinnig contact weet te vermijden. (Slimme zet).

Over taalbarrières gesproken Scar ontvangt wel zeer vreemde berichten over zijn UHF terwijl hij toch zeker wist op weg te zijn naar een Amerikaanse tanker. Het klonk in ieder geval oosters genoeg om het door Intell uit te laten zoeken.

 

7 februari 1990

Nadat ‘de laatste kans’ was omgeroepen krijgt Marijke een telefoontje. Hoewel ze krijgt geen telefoontje maar ze wordt gebeld. Dus omdat ze geen telefoontje krijgt maar gebeld wordt neemt ze de hoorn op. Door deze hoorn meldt zich het onmiskenbare geluid van Joep zich met de mededeling ‘Wij hoeven niks’. Marijke, ook niet dom. Hoewel, ook niet de domste, reageert correct en laat alle bestellingen van het Intell/PI hok cancellen. Rond etenstijd kunnen we uit reacties van het betrokken personeel concluderen dat dit misschien toch niet de bedoeling was. Dit bepaalt de sfeer de rest van de dag. Oh ja, de andere twee squadrons hadden weer extra oefening nodig.

Dus had Champ voor vandaag een schitterend outbound programma opgezet. Kisten naar Leeuwarden, kisten naar Ramstein en ‘s avonds met zijn allen naar Laarbruch. En toen kwam die wind en gingen alleen Gonzo en Gigs met een F-16 op de rug gebonden naar Ramstein.

8 februari 1990

Wind buiten de limieten dus het lijkt erop dat Gonzo en Gigs nog een nachtje in Ramstein blijven.

Dit gaat er nog meer op lijken nadat deskundige U.S. crewchiefs een kabel van het neuswiel kapot trekken bij het verslepen van de kist van Gigs. Wonderlijk genoeg kan alles gerepareerd worden en is ook de wind afgenomen. Dus vertrekken zij om 20.30 LT richting Volkel.

Gonzo besluit om zijn launchertip op een opportunity target te gooien. Zijn veronderstelling dat de deskundige crewchiefs van Ramstein de pin, die niet getrokken moet worden, wel getrokken hadden. Klinkt aannemelijk.

 

9 februari 1990

Vanaf vandaag ligt er weer een ‘aantekeningen dagboek-boek op Ops. Waarvan de verwachting is dat het uitbundig ge- en misbruikt zal worden. En jawel: hier de eerste bijdrage van Scar: “Intel 1 heeft een intelligente en ook wel economische manier gevonden om de foto’s op te hangen, voor elke foto die uiteindelijk hangt vallen er twee te pletter.

 

12 februari 1990

Hoera, we gaan weer naar De Peel. Daar kunnen we dan eerst een basis oefening en vervolgens een Taceval draaien. We hebben er zin in.

Doppie gaat met een viertje vliegen. Dit verloopt heel georganiseerd, niemand had vragen. Hij had alles gebriefed. Hij begon om 10.30 LT te plannen voor een take-off om 13.00 LT. En dit alles voor Route Hol-101 R4. Het lukt Flex om in één trip 56 targets te filmen, waarvan 54 watertorens.

Nog maar net op De Peel kunnen we de eerste DDVVDD al noteren: ‘Gaan we nog naar de mess?’

 

13 februari 1990

Een NOB-camerateam tracht ‘S’-low passes van Gonzo vast te leggen voor het “8” o’clock news. Dit lukte niet echt. Ook het interview met Gonzo was, zelfs met het gebruik van groothoeklenzen, niet van toonbare kwaliteit. Helaas. Maar niet voor een gat te vangen maakt hij het volgende bekend; “Eind mei 1990 verlaat Gonzo de KLu en gaat de Boeing 737 vliegen”.

 

14 februari 1990

Startverbod. De Belgen vliegen wel en één van hen zou naar Volkel komen met belangrijke Taceval gegevens. Hij moet echter diverten naar De Peel. Dus Pacman vertrekt naar De Peel om hem daar op te vangen (nadat hij geland is). ATC beslist echter anders en laat de Belg alsnog op Volkel landen. Hier was Henny niet blij mee. Het duurde even voordat hij voldoende gekalmeerd was voor de terugreis. De recce-exreps welke door de Pi’s worden doorgegeven aan Intell in bunker 500 worden op genoteerd door onze nieuwe groene aanwinst Sgt Christiaan Klont. Nadat hem verteld is wat ‘recceexrep’ eigenlijk betekent krijgt hij Joep aan de lijn met het reccehobbelduif van de 2TM12345. Voor details zie bijlage en let speciaal op item ‘Dl’. En dan hebben we nog een gave actie van Blubber treffend weergegeven door Gonzo.

 

15 februari 1990

De dag begint goed. Gonzo komt om 10 uur binnenlopen want de nieuwslezer zei dat het 6 uur was terwijl het toen eigenlijk al 7 uur was dus ben ik terug gedoken in bed. Dat klopte. Dat hij dan 2 uur later op het squadron is klopt volgens ons niet. DDVVDD: is Flex PLAFI?

 

19 februari 1990

Aanvang basis oefening. Eén kreet doet de rest van de dag in het niet vallen: Klont: ‘ik ben toch niet onnozel?’ (Zie 14 feb.) Geen commentaar.

Bennie Cath is zo vriendelijk om op het luik bij Intell te kloppen zodat we gelijk een ‘grondaanval’ van 6 minuten konden verwerken. DDVVDD: ‘wie is er nu belangrijker, Dirk of mijn LUPA?’ (Weer geen commentaar).

 

20 februari 1990

Er zijn vliegers die denken (op zich al opmerkelijk) dat anderen voor hen moeten denken (aannemelijk) verliezen hun helm, rennen in stress de chauffeur voorbij. Er zijn er zelfs die precies op sunrise airborne gaan. Kan dat? Ja. Mag dat? Nee.

Rubber Blobber Sleeper moet door Ops uit zijn bed worden gebeld.

312 belt zich suf naar Ops om een briefing RAI. Tot hen verteld wordt dat die A/T al uren geleden cx is wegens vogels. Wisten ze niks van. Als je ze maar aan het handje houdt, dan komen ze er wel daar op Volkel.

Champ wist het trouwens wel want hij landt met een birdhit op EDUL. Gigs, solidair gaat met hem mee. Marijke zeurt Chris Verkaart de hele dag de kop gek om soep. Totdat ze uiteindelijk ‘s middags een gamel met koude soep krijgt. Dirk wilde geen soep want hij wist wie er op de gamel had gezeten. (Niet echt zo’n) domme vraag van de dag: ” waar zijn m’n autosleutels?” Yogi.

 

21 februari 1990

DDVVDD: ‘ Wat voor een weer verwacht Baron?  ©Grin

En vandaag bunkerevacuatie: Hans Gruyters en Marijke worden doodverklaard. Sociaal als ze zijn lopen ze zelf wel naar de gravendienst en gaan daarna naar huis. Ze zijn wel afgeze… dat ze geen lunchpakket en dus geen Bifi worstje hadden.

 

22 februari 1990

Gonzo doet een poging 0:00 te vliegen, dit lukt net niet. Ondanks een birdhit net na T.O.

Na 4 minuten staat hij met kist weer aan dek. Waar Yogi als “brave bravo” op hem stond te wachten en dus wel 0.0 had gevlogen.
Dit is al de vierde dat Piggy ruzie heeft met Maenhout. Hier groeit nog wel iets moois uit

En dan, VD “scramble, scramble, scramble”. De enige vlieger in de bunker: Gigs komt na 20 minuten weer terug. Zijn kist miste wat onderdelen, zoals een neuswiel.

Ondertussen waren Pipe, Gonzo en Yogi al een tijdje airborne. Shippy ontvlucht alle ellende door met een birdhit op Ahlhorn te landen. Stone vlucht gezellig mee. In alle stress vindt Piggy een moment om Chris te vragen hoe het met zijn eieren is en voegt daar aan toe dat Dirk een harde heeft. Dirk weet van niks. Dezelfde Dirk en Theo geven vanaf Ops misreps door aan intell. Die daar in volle overtuiging op in gaan.

23 februari 1990

Het wordt nu echt tijd dat Marijke naar huis gaat. Ze neemt de telefoon op (de hoorn) en zegt ‘Seinklok 1, hier Seinklok, over’. Catch zet de traditie voort door een birdhit te ondergaan op De Peel.

 

26 februari 1990

Een week pauze tussen de oefeningen.

Champ aan de verkeersleiding: “Doet de search net niet?”

Verkeersleiding: “Weten we niet het waait te hard”.

De klont Christiaan blijkt in de ambulante handel te zitten. Binnen de kortste keren is de bunker gevuld met blazers, jassen en kostuums met onbetrouwbare merk etiketten. De volgende zending bestaat waarschijnlijk uit schoenen. Waarschijnlijk alleen linkerschoenen.

 

27 februari 1990

Champ aan de verkeersleiding: “Doet de search het?”

Verkeersleiding: ” Weten we niet, het sneeuwt te hard”.

Verder zoals het ‘aantekeningen dagboek’ vermeld: Geen fok te doen. Wind buiten de limieten. Burp komt relaxen maar is om 15.00 LT nog steeds niet aan zijn eten toegekomen.

Cor Wijers blijkt tijdens zijn verlof tegen een boom te zijn gereden. Hij ligt met diverse breuken in het ziekenhuis.

 

28 februari 1990

‘Enerverende dag’. Verder geen bijzonderheden.

5 maart. 1990

Taceval phase II Dag 1.

De gehele dag stond in het teken van ‘Poort 9’ (voor nadere info: Marijke) en bullshit tasking. Het wordt tijd dat de scenario’s echt veranderd worden. Het was in elk geval wel een goede schrijfoefening voor floorwalker Grin en tijdelijke tijdschrijver Yogi. De meest gehoorde zin: ‘Stop er maar mee, het is gecancelled’. War isn’t hell, exercise is!

We worden aardig op de vingers gekeken, er zijn maar 181 evaluators voor Volkel en De Peel. Ondanks dit alles wordt er relatief weinig gekankerd. Of Gonzo’s ziek thuis zijn er iets mee te maken heeft durf ik niet te stellen. Maar:

 

 

6 maart 1990

Vandaag is het kankerniveau weer gestegen en Gonzo is er toevallig ook weer. Op verzoek van een scheidsrechter doet Chris V. de bunkerdeur open en wordt onmiddellijk ‘gedood’ evenals onze super Nav-neus Hans. Om 10.00 Air Attack, bunker in de fik, evacuatie en de enige gewonde is Marijke.

Hals und Bein bruch, dus naar huis. Geruchten gaan dat ze een vriendje bij de evaluators heeft.

 

 

7 maart 1990

Grin wordt langzaam maar zeker moe. Gaat uren in de crewroom zitten en mag niet naar huis. Geen vriendinnetje bij de evaluators. Weer een nieuwe tijdschrijver: Stork. Bereikt echter niet het operationele niveau als die andere. Bij een air attack zet Shippy zijn vliegtuig head on in de shelter. Pig of the Day.

Scar heeft een birdhit en landt op Fursty. En Stone zou Stone niet zijn als hij niet gezellig mee zou gaan. Scar komt terug met de kist van Stone. Want hem kunnen ze niet missen. Stone daar en tegen mag gezellig gaan stappen op Fursty. Forecast van Henk Baron: ‘Soesterberg heeft seastate 5’. Het is af te raden tegelijk met Scar te gaan steppen. Er gebeurt altijd wel iets: air attack, grondaanval enz. Shippy is echt de POTD. Hij geeft een inflight door met een verkeerd C/S, zegt Intell. Shippy zegt van niet.

 

 

8 maart 1990

We moeten om 05.15 LT beginnen en krijgen direct een golf fall-out over ons heen. Dus mochten alleen de belangrijkste mensen de bunker in. Gonzo vond dat hij niet tot die groep behoorde en bleef dus in zijn auto. Die waarschijnlijk op internal draaide want een gasmasker was niet aanwezig.

Die lag wél in de bunker. Verder een leuke dag! Want: alle non Ops mannen die de afgelopen oefening geen meter gevlogen hadden mochten nu kisten overhoppen naar Volkel. Dikke pret.

 

 

12 maart 1990

Begin van de jaarlijkse air defense periode. Maar geen paniek, alles is in de hand ondanks dat:

–          Opec airborne gaat 2 volle pagina’s op de SMS inventory en dus geen caution light krijgt dat z’n cat-switch in cat III staat  en vervolgens dus niet van een   “PT-vol kist” kan winnen.

–          Burp een high yoyo op een trein performed.

–          Stone door Champ wordt ingewerkt en een callsign van februari gebruikt.

–          De Wing niets in de gaten had.

–          Scar vandaag z’n 1000 en zoveelste uur vloog, aangezien z’n 1000ste ergens tijdens Concreet gevlogen is, hij vandaag toch natgespoten wordt en een smakelijke consumptie aangeboden krijgt.

 

 

13 maart 1990

Voor de insiders hebben we een bijdrage uit het ‘aantekeningen dagboek’ boek. Wie het begrijpt mag het zeggen. Of beter nog zeg maar niets. Catch krijgt het voor elkaar om een rabbit-hit te creëren. Voor alle duidelijkheid tijdens T/O, hier zijn geen officiële formulieren voor en de konijnenman is ook niet aanwezig.

 

 

14 maart 1990

Yogi al dagen niet gezien. Blijkt dat hij tot in z’n nek in de str… zit. Hij heeft een dochter gekregen. Die zien we dus echt voorlopig nog niet.

 

 

15 maart 1990

Pacman vond het al niks dat hij maar 1.1 mag vliegen maar dat Gigs hem maar 5 minuten laat vliegen.

 

 

16 maart 1990

De hele basis heeft verlof dankzij de goede Taceval resultaten. En wie komt er dus uitgerekend na maanden eindelijk eens langs. Dat kan natuurlijk niemand anders zijn dan Higgy.

 

 

19 maart 1990

Commando overdracht van Burp is geregeld door Piggy en wat Ops figuren. Nou moet hij er zelf nog mee akkoord gaan. Jan van Eijk is met 2 man naar Landivisiau per auto en zullen daar Ops en HAENO ontmoeten.

 

 

20 maart 1990

Gigs en HAENO gaan samen in een 312 dual naar Landi. Grin en Marijke in een 306 dual. Deze laatsten krijgen een G/A. De anderen gaan toch take off met de overnight spullen ook van Grin en Marijke. Na 1% gaan Grin en Marijke toch airborne ondanks slecht weer voorspelling. Kort na take off horen ze Gigs terugkomen. Inderdaad slecht weer. 2 uur en 1 minuut gevlogen. De anderen 0.6.

Misschien zien ze morgen Jan van Eijk en consorten.

Er broeit iets: de basisleiding heeft in de stressitus voor Taceval fase 1 alle outbounds buiten ‘de F-27 met F-16 motor range’ (?????????) gecancelled. D.w.z.: geen afscheidstrip Burp, Pipe mist zijn vriendin op Palma, geen over-weekend (afscheidstrip) Gonzo, aangezien Gonzo, Kiwi en Szlow de vliegveiligheidsbriefing van de CVD op hun eigen vliegraasjineveld moeten meemaken kunnen zij niet de laatste vliegdag voor Pasen (woensdag 11 april) vertrekken voor hun bijna over-week (dinsdag terug) naar Malaga, geen over-weekend voor Champ naar Palma.

Waarom dit alles. Wordt het ons misgund of heeft de basisleiding een zinnige reden.

Elke outbound kist is 1 combat ready A/C in fase 1 tijd.

 

 

21 maart 1990

Grin, Gigs, Marijke en Eric (onze HAENO) ondernemen een tweede poging om Landivisiau te bereiken. De weather forcast is in ieder geval beter. Tijdens de lunch konden de eerste alcoholische versnaperingen genuttigd worden. Marijke gaat daarna downtown om hotels te regelen, Grin en Gigs bespreken de Ops zaken en Eric gaat met de Franse HAENO onderhandelen. In de hangar is Eric getuige hoe de Fransen tot tweemaal toe een kist achter uitrijdend “bijna” in een andere kist parkeerden. Hoezo gaat alles hier met de Franse slag. De Franse Ops-officier spreekt maar twee Engelse zinnen vloeiend: 1. Everything is possible 2. I don’t know (wanneer je vraagt wat mogelijk is). ‘s Avonds worden we uitgenodigd bij de Commandant voor het avond eten. Zijn vrouw wist van niets maar kon de verbazing uitstekend verbergen. Blijkbaar had zij alleen maar wortelen in huis, voorgerecht wortelsoep, hoofdgerecht wortelen met vlees. Gelukkig was de wijnkelder goed gevuld dus was men al rap de wortel smaak kwijt. Om 24.00 konden wij na veel moeite en weinig lawaai het hotel pas binnenkomen om ons om te kleden en de plaatselijke disco’s te verkennen.

In de disco komen wij wat Franse Alpha jet vliegers tegen en regelen een backseat voor Marijke.

Als tegen prestatie moet Marijke even “dansen” met de Fransen. Om 04.00 komen wij bijzonder stilletjes het hotel binnen.

 

 

22 maart 1990

Blijkbaar niet zo stilletjes het hotel binnen gekomen aangezien de receptie klachten had gekregen over lawaai. Marijke besluit meteen om dit hotel voor juni maar te cancelen, goed excuus om niet mee te vliegen, maar om een ander hotel te regelen.

Na alle besprekingen te hebben afgerond maken wij ons ‘s middags gereed om de terugreis te beginnen. Tijdens de walk around constateert Grin dat iemand zijn kist met een auto van zeer dicht bij heeft bekeken. Zie foto’ s.

Besloten werd om Gigs en Eric terug te laten vliegen en de over gebleven franken over te geven aan Grin en Marijke die direct weer teruggaan naar de mess om een glaasje wijn te nuttigen.

De onbereisde Intell man bracht hen naar hotel de La Paix in Brest, waar ze zeer vriendelijk werden ontvangen. Na ongeveer 30 minuten lopen waren ze bij een heerlijk visrestaurant, edoch nog gesloten. Barretje opgezocht en met een vriendelijke, zeer dronken en zeer onverstaanbare Fransman gesproken.

Na een zeer lekker visdiner, begonnen met oesters en champagne, zijn ze uiteraard onze pre-visit gaan voortzetten. Ze hebben diverse bars, nachtclubs bezocht en goed bevonden. Als je de weg weet in Brest is alles heel dicht bij elkaar. Als je niet op let loop je zeker een half uur te lang. RECCE

Rubber en Gonzo naar Villafranca. Onderweg langs de Matterhorn zusje van Rubber op de skipiste even gedag gezegd. Op Villafranca was er een basisoefening.

Bij het refuelen was er een air attack waar bij een tweetje F-91 (Fiat’ s) 5 keer op minimaal 50 ft over onze F-16’s heen scheurden. Iedere sergeant of lager moest een WOII gasmasker op en alles daar boven scheen immuun te zijn voor gas/blaartrekkers etc.

Daarna is het duurste hotel van Verona ingecheckt. De nacht in een aantal mooie (maar vrij lege) disco’s doorgebracht waar bij we voor fl. 160,00 aan taxikosten voor kwijt waren.

23 maart 1990

Burp en Shippy gaan proberen Grin en Marijke te ontzetten op Landivisiau. Na een voortreffelijke lunch toch nog weggekomen. Na take-off vraagt Grin aan Shippy de radar. Dit gaat zeker 20 min, goed. Dan blijft de cursor stil staan, de ademhaling wordt dieper en langzamer van Grin.

Raad eens wat? Bij het volgende turning point schrikt een van de piloteurs (niet-zijnde Shippy) weer wakker. En het was nog maar een pre rotation visit geweest dus dat belooft nog wat.

 

27 maart 1990

Nachtvliegen met 3 kisten. Er gaat er echter maar een de lucht in.

Rubber gunt zichzelf een ground abort en Flex trakteert zich op een AB fail tijdens T/O.

 

28 maart 1990

Na overleg is besloten dat Gonzo zijn laatste trip bij de Basis Cdt. achterin vliegt. Rechts geflankeerd door de CVD, links door de plv. Cdt. en daar achter de Squadron Cdt. Zij zullen samen de AWX-2b vliegen.

Hier volgt een kleine bijdrage van onze brave Flex welke ik letterlijk heb overgenomen uit “het” aan tekeningen-dagboek boek: “Flex is opgebeld door een Engelsman uit Valley (instructeur dus) die wil graag de opvolger van Mike Foreman worden. Mike begint niet bij 306 tot begin oktober. Enthousiast, gewoon stom of misschien iets te maken met een Nederlands vriendinnetje”

In het kader van de ontspanning tussen oost en west was door het Sqn een Oost-Europese auto type Skoda aangeschaft om tijdens het plaatfeest bij 311 deel te nemen aan de demolition derby. Tot onze ontsteltenis bleek dat enkele dienstplichtige zultkoppen van de MFPU reeds begonnen waren aan een eenzijdige ontmanteling van ons strategisch wapen. Dit werd gelijk hoog opgenomen door de HH vliegers. De afspraak werd gemaakt dat de MFPU de volgende ochtend voor een nieuwe bolide zou zorgen.

 

29 maart 1990

05:00 Lt.: Ger de Groot en Jan Jansen zijn op weg van Gilze naar Volkel met de nieuwe aanwinst. Om acht uur staat er dus een andere auto, een Datsun in bestel uitvoering. Na de sleutels in ontvangst te hebben genomen besluiten Kilroy en Shippy de auto even te prepareren conform de eisen van de CVB. Nadat bij de auto hobbyclub de ruiten, uitlaat en luchtfilter verwijderd waren moest de Red Baron terug naar het smaldeel. Aangezien het gebouwtje van de cross in de fik stond was de kortste weg dus langs het sportgebouw.

Bij aankomst op het smaldeel bleek dat ook enkele lijpzuurdegen-met-glas-in-lood-heupen van de Marechaussee ook het braamstruikse binnenpad kenden en ons wisten te vertellen dat je daar niet in mocht rijden. Ook werden wat opmerkingen gemaakt over onze limousine. Begrijpen deden we het niet maar het schijnt te maken te hebben met technische staat, verzekering en wegenbelasting. Een vlieger kan ook niet alles weten, nietwaar? Gelukkig werd e.e.a. door enkele niet nader aan te duiden eikels met opschrijfboekjes hoog opgespeeld zodat Koco (voor insiders Kolonel Cor) er zich mee mocht gaan bemoeien. Om een kortverhaal lang te maken. We hebben de ‘Red Baron’ nog en verkeert in zo’n uitmuntende staat dat zelfs de marepolitie maar besloot heen te gaan. Juist, met de staart tussen de benen. Wellicht overbodig te vermelden dat het alcoholgebruik wat gematigd zal zijn vanavond, want proberen te naaien zullen ze je. Later schijnt er dikke paniek te zijn, want alle vliegers moeten om 16.30 uur in de basisbriefingroom zijn. Het autoracen gaat niet door.

Ook nog gebeurt vandaag: Tijdens de gevlogen 2V2 tegen 311 blijkt dat dit hobbyclubje opnieuw een eitje was voor 306. Ze werden gigantisch afgeslacht. Vooral Arie en Szlow begrijpen het niet meer.

5 april 1990

Rubber filed een flightplan richting de dart. We kunnen inderdaad alleen maar van richting praten aangezien gefiled wordt naar EHR-49 zijn Breezanddijk. Rubber stelt de Nav-neuzen aansprakelijk. De ware toedracht zal waarschijnlijk nooit bekend worden.

Flex doet onbewust, maar zeer vanzelfsprekend Marijke een plezier door twee keer te laat te starten. Marijke had namelijk een weddenschap met Stone, die tegen beter weten in, het volste vertrouwen in Flex had.

 

9 april 1990

Op Ops gehoord: ‘Laat Rubber voortaan zondagmiddag komen, dan is hij ‘s maandags op tijd klaar met plannen’. Reactie Rubber: ‘Bullshit, nav-slaven moeten doorwerken’. Dat botert wel tussen die twee. Vandaag verliest Marijke haar weddenschap. Flex gaat maar liefst 4 minuten te vroeg airborne.

 

10 april 1990

Vandaag twee momenten om bij stil te staan. Ten eerste de oprichting van de VAB: Vereniging

Afgeplaste Bravo’s. Welke tot doel heeft een front te vormen tegen gastvliegers, zelfingenomen vluchtcommandanten en overactieve vliegende Opsen. ‘Luctor et embargo’ zijnde ‘wij worstelen en halen ze onderuit’.

Ten tweede het afscheid van Dirk. Die vliegt vandaag zijn laatste tripje en hem wacht daarna in de crewroom een feestje met een hoop mensen en…. een verrassing verpakt in een levensgrote taart. We hebben namelijk in zijn vliegerloopbaanboek gelezen dat hij strenge leiding nodig heeft. Nou dat kan natuurlijk geregeld worden. Grin houdt een speech waarna de taart aangesneden kan worden. En dan komt de strenge meesteres uit de taart tevoorschijn. Zijnde Piggy in SM outfit, wat voor 25,= gehuurd werd bij een hoerentent. Bijgaande foto’s vertellen zonder meer hoe dat er uit heeft gezien. Compleet met zweep overhandigt zij de cadeaus van het squadron aan Burp. Na nog een hoop over en weer overhandigen van cadeaus, veel drank etc. wordt de party voortgezet bij Paradijs en nog later bij Moeke. Kortom een zeer gezellige partij.

11 april 1990

Dirk regelt zijn eigen taxi-by zodat hij uiteindelijk toch operationeel overkomt bij zijn officiële Commando overdracht. Helaas gaan de door Grin geplande fly passes niet door, doordat Burp zich gisteren iets te laag over het squadron begaf met zijn driewieler. Aansluitend officiële receptie in de mess. Als men de oude en nieuwe commandant wil feliciteren kan men rekenen op een wachttijd van ongeveer drie kwartier! Yogi heeft een schrijfoefening na een taxi-test met de J-630 die een jaar lang gekannibaliseerd was na een birdhit. De VAB overweegt hardere acties aangezien er vandaag weer geen Bravo’s vliegen. Ze hebben wel begrip voor het gegeven dat ouwe mannen meer training nodig hebben maar eisen wel enige actieve vlieguren om shit-hot te blijven.

 

12 april 1990

Vandaag het aandoenlijke bezoek van een conifeer met een mascotte. Ik neem aan dat de foto’s voor zichzelf spreken. Het schijnen vrienden van Rubber te zijn.

 

18 april 1990

Grin is door Stone voor een Ample Gain naar Bierset gestuurd. Daar kan hij dan meteen uitleggen waarom hun fly pass bij Dirk zijn afscheid niet kon doorgaan. Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Grin moet eerst Bierset nog vinden. Voor geïnteresseerden, Bierset ligt 13 mijl ten zuidoosten (rad 135) van St. Truiden en heeft tacan channel 31.

23 april 1990

Vandaag wordt Gonzo begraven.

26 april 1990

Aangezien het (begrijpelijkerwijs) heel moeilijk is om PI’s nuttig bezig te houden worden Joep en Toine aangewezen als tijdelijke barneuzen. Dit leidt tot een sfeervolle crewroom met bloeiende rozenbottels en een uitbreiding van het assortiment met een periodebroodje. Je ziet als je de mensen maar werk naar individueel niveau aanbiedt dan redden ze het wel.

Kooistra neemt afscheid op De Peel. Om een beetje spanning in deze gebeurtenis te brengen wordt

Doppie aangewezen om een over flight met 4 kisten te regelen. Een recce trip naar Duitsland zou eraan voorafgaan. Hoe hij het gedaan heeft weet niemand, maar nadat hij halverwege constateerde dat hij toch wel wat weinig tijd had om op tijd bij De Peel te zijn was hij toch nog 10 minuten te vroeg op bestemming. Misschien dat de snelheid van plus 500 en het onaangekondigd bezoeken van het Günterlohse luchtruim er iets mee te maken heeft. Maar hij heeft De Peel gevonden.

Hot news: Daan heeft vandaag volgens eigen zeggen haar spleetje laten dicht metselen bij de tandarts en nu heeft ze pijn in haar nek. Het zal door de stoel komen.

 

26 april 1990

Jawel, lintjesregen. Dus veel zal er niet vliegen. Alleen Grin en vijf bruine armen gaan vliegen voor de fly-pass over dit schitterende evenement. De rest probeert andere ‘noodzakelijke’ bezigheden te vinden of staan wanneer dit niet lukt toch in het vette pak. Dat dit verre van aangenaam maar toch niet het ergste is blijkt uit de daar gehoorde conversatie: Piggy: ‘M’n hoed jeukt’ Yogi: ‘Beter jeuk aan je hoed dan aan je muts’. Om de enerverende sfeer de gehele dag vol te houden zijn er ‘s middags briefings geplanned. Scar probeert ons weer wegwijs te maken op de verschillende ranges en met de AG mode van de F-16. Flex doet een wanhopige poging zijn bovennatuurlijke kennis van het radargebeuren over te brengen op het gewone vliegers volk. Fluiten gaat hem beter af.

 

2 mei 1990

Onze nieuwe commandant van Luijk alias Surfer raakt langzaam maar zeker bekend met de recce materie. Toch vraagt hij op suitcase wat interpretatie ondersteuning na een camera check. ‘Ik heb maar één camera open, de rest staat op stand-by, of zou dat toch goed zijn?’

‘s Middags mag Pipe als alpha met een bravo en een charlie achter zich aan naar de range. Tenminste dat is de planning. Tijdens deze planning vraagt Pipe aan Stone (zijn bravo) of zijn nieuwe tactical Turtle is. Wie start er dus uiteindelijk als alpha 7 minuten later dan zijn B en C. Juistem, Pipe.

 

3 mei 1990

Catch, zo langzamerhand onze super-tobber heeft een abonnement op het kwijtraken van een kist. Aan een ander welteverstaan. Maar het nachtvliegen lukt uiteindelijk toch. En daarvoor was het schitterend weer. Op FL 400 was alles van de Waddeneilanden tot Brussel te zien.

Vuldop Rubber Blubber en nog wat figuren die te missen waren gaan 3 dagen PRTL’s berijden in de BRD, parkeert zijn auto voor de verandering op 2 vluchtcommandantenplaatsen. Oplossing: Vuldop vindt zijn auto terug zonder achterwielen. Deze zijn terug te verkrijgen na betaling van een boete en/of bordjes te schilderen, of zich op de plaat te zetten. Dit laatste gebeurt en Duikbril 1 monteert zijn achterwielen.

 

7 mei 1990

Het superkwartet Toto, Catch, Shippy en Rubber komen terug van de range en trekken nog even een

trailtje in TMA Delta. Geinig vooral met die ene not observed unknown hanging bumb onder Catch z’n SUU.

 

8 mei 1990

Over SUU’s gesproken. Volgens Doppie blijft dat ding met 8G nog steeds hangen. De keus tussen of de Dash 1 aanpassen of Doppie op de plaat is gauw geraakt. Stork vertrekt als defector naar Taceval Twenthe waar hij een individueel aangepaste hondse behandeling krijgt. Compleet met kennel en zonder lunch.

 

10 mei 1990

De koffie na de range is voor degene die de verste bumb heeft gegooid, Stork is de gelukkige. Hij heeft een hang-up en landt op Leeuwarden. 181.000 ft op 4.

Wat zijn landmachters? Shippy: Luchtmachters met schimmel.

Gigs heeft nog steeds iets met ground aborts. Eerst de 640 daarna de 638. De bewapening heeft iets met de hang-up bumbs. Eerst de 655 daarna de 646. Zoals op de video te zien (van Dirk z’n afscheid) heeft Theo iets met Dirk. En zoals iedereen kan zien hebben de bravo’s nog steeds niets met F-16’s.

 

11 mei 1990

Het wordt tijd dat we onze super enthousiaste ARLO, Majoor den Hertog, iets afremmen. Hij schrijft al targets uit op zaterdag. Kilroy is vandaag element lead geworden. Kan hij voortaan geautoriseerd onzin uitkramen. Kongratulatjons.

 

14 mei 1990 

Het CRC Nieuw Millingen heeft de echte mannen van 306 nodig om hun aankomende gevechtsleiders te trainen. Dus het 306 Sqn stort zich in de TRA’s met 2V1, 2V2 etc. Het enthousiasme is groot. Zelfs Gigs komt airborne zonder ground abort. Anders loopt het met Toto, Zie bijlage.

 

15 mei 1990

Gezelligheid troef bij het nachtvliegen. Aangezien de take-off tijden zo rond half elf LT liggen hebben de betrokkenen nog even de tijd aan zichzelf. Die tijd wordt dan ook sfeervol benut. Eric Jeurissen, onze nachtzuster, serveert koffie. Onaangenaam koud en slap. Tweede poging: Eric serveert koffie: ‘En hoe smaakt ie?’ Yogi: ‘Weet ik niet, ik ben net door het vel heen’. Ook de beesten vonden het een aangename nacht, want Yogi heeft bij het intaxien bijna een egel hit en een near miss met een konijn.

16 mei 1990

Shippy vliegt een target vlak naast het vliegveld Hilversum. Hij roept H’sum op en krijgt toestemming voor een overflight. Op dat moment staat een vrouwelijke piloteur te wachten voor take-off.

Na de overflight wanneer Shippy al ruim voorbij Utrecht is vraagt de aviateuse: ‘Waar blijft die

F-16 nou?’ Waarop de havenmeester treffend antwoordt: ‘Die vliegt sneller dan jouw denkvermogen, want hij is al voorbij!’

 

17 mei 1990

Ondanks het feit dat Piggy nu toch al ruim 5 maanden mijn bijdragen uittypt komt ze vandaag naar me toe en vraagt: ‘Wat is een DDVVDD’tje?’ Antwoord: ‘Die je net stelde’. Voor alle duidelijkheid en onoplettende lezers DDVVDD staat voor De Domste Vraag Van De Dag. Nog een voorbeeld (vanzelfsprekend wederom van Daan) Wat is een NOB-team? Moet dat geen NOS zijn?

Rubber checkt vandaag weer eens het krachthok uit en constateert dat behalve zijn eigen lijf de apparaten ook vol zitten spinnenwebben. Vreemd?

 

21 mei 1990

Om nog wat extra workload voor CRC te creëren gooit Champ er tijdens een 2V2 een AB-stall tegenaan. Maar kan rustig terugvliegen naar Volkel. Voor take-off had Champ trouwens al op suitcase gemeld dat de turn-needle vastzit. Ops verzekert hem dat dat al sinds twee weken zo is. Op Ops worden nog steeds dagelijks weddenschappen afgesloten over al dan niet gemaakte starttijden. Dit kost veel bier. Zeker als de betrokken vlieger zelf meedoet.

 

22 mei 1990

Flex ziet zich al genoodzaakt de data-card van de tegenstanders te verduisteren om SA voordeel op te bouwen voor de dreigende 2V2. Het mocht niet baten.

 

28 mei 1990

Nummertje voor de koffie op Ops. Zelfs de Generaal Barendrecht is een lieghebber van het zwarte vocht en speelt dus ook mee. Surfer toont zich een uitstekend gastheer en betaalt dus de koffie Maar brengt geen koffie naar Ops! Nu alle verplichtingen naar het CRC afgelopen zijn beginnen we de rode recce draad weer op te pakken. Voor zover mogelijk. Weinig kisten, veel gastvliegers, nog minder kisten, veel voorbereidingen voor het vertrek naar Landivisiau volgende week. Kortom, weinig vliegen.

 

29 mei 1990

Vandaag, rond 08.00 LT, vertrekt de MFPU stoet richting ‘la douce France’. Twee combi’s en acht vrachtwagens. Dus samen 10. Om 11.00 LT worden we gebeld door Joep dat ze al 5 wagens kwijt zijn. Ergens in de buurt van Gent. Of Genk? Dat kan nog een lange rit worden.

 

30 mei 1990

Champ tegen Blubber: ‘Weet je dat Deci CX is? Rome heeft geweigerd.’ Vuldop: ‘Hoe weet Rome dat we kome?’ Noot: El Papa knows everything.

Joep belt om 11.00 LT iets ten zuiden van Rouen. Ze hebben weer alle wagens bij elkaar.

Surfer vliegt een recce-trip met chase (Shippy en Catch). Het eerste target werd keurig aangevlogen.

Shippy en Catch zien echter alleen maar bomen op het plot waar een Cat 04 zou moeten zijn. Tot hun grote verbazing geeft Surfer een keurig inflight report van de bewuste Cat 04. Eenmaal in de karren bleek dat er dus helemaal geen Cat 04 was. Het Tgt was slechts 7 km verkeerd geplot door Surfer. Ondanks een fake inflight report viel Surfer dus door de mand. Zoals we al eerder zeiden; langzaam maar zeker.

Joep belt ons weer om 16.35 vanuit een hotel. Groot nieuws: alles nog compleet.

Toto en Stork vliegen een missie waar Fl 100.000,= mee te verdienen valt en bereiden deze missie ‘cosmic top secret atomal’ voor. Gelukkig wisten de NOS en de Telegraaf al voordat ze gingen steppen hoe de linesearch liep en wat het TOT zou zijn!

 

31 mei 1990

Joep belt om 11.00 LT. Ze zijn in Sabriac (?) en nog steeds compleet.

 

01 juni 1990

Pieter Antonides (onze squadronarts) komt z’n (voorlopig) laatste back-seat trip vliegen. Het eenmalige, individuele, authentieke, originele call sign ‘MASH 1’ wordt kinderachtig afgekeurd door de HKO. Wat wel doorgaat is een CV2 take-off (voor insiders een redelijk geinige manoeuvre, voor leken een gevulde papieren zak), een beetje navven boven Zeeland (provincie) en een beetje raggen in TMA Delta. Het is overigens een schitterende zomerdag dus we hebben ‘s middags briefings.

Het verslag van deze rotatie naar Landivisiau, kunt u lezen op de pagina dagboeken.

6 juni 1990

Na het vruchteloze getob van gisteren is het Rubber vandaag gelukt om (vliegend) richting Landi te vertrekken. Pipe haalt samen met Ed Raket van Kleef de eerste dragchutekist op uit Woensdrecht (J-652).

 

7 juni 1990

Gezellig is het wel met zo’n intiem clubje, maar om nou te zeggen dat het druk is, nou, nee. Surfer vliegt, Uncle vliegt en toen vloog er niks meer. De kisten waren op. En het werd smerig weer. Maar geen nood, Scar en Yogi mogen zichzelf op de flight simulator uitleven. Gelukkig zijn er nog Rolland Garos en Police Quest.

 

8 juni 1990

Surfer vertrekt naar Leeuwarden om daar een kist neer te zetten voor de open dag, morgen. Uncle vertrekt naar Leeuwarden (in RF-Corsa) om alvast klaar te zitten om maandag die kist weer terug te vliegen. Daan zit al in Leeuwarden, vliegt helemaal niet, maar vermaakt zich wel. Toto komt vliegen, tenminste toch nog een operationele vent binnen. De enige reguliere heeft verlof (Scar). De non-Ops mannen hebben ‘de leiding’. Toto en Yogi plannen uiteindelijk op deze vrijdagmiddag toch nog een volwaardige two-ship trip. Ze gingen zelfs airborne om deze trip te vliegen. Ze hadden zelfs al bijna de helft normaal gevlogen. En toen hadden ze al hun geluk verbruikt. Yogi krijgt een total INS failure. Dus gaan ze maar naar huis. Prettig weekend.

 

11 juni 1990

Maandagmorgen. Geen vliegtuigen. Wel vliegers.

Hoewel: Uncle komt als het goed is vandaag terug uit Leeuwarden. Piggy is al terug. Ze heeft zo hard moeten werken dat ze pijn in haar lever heeft.

Daan legt uit hoe de landmacht promotie op Leeuwarden was: ‘Ze hadden daar van die groene watjes, een soort groene balletjes, een beetje harig en zacht, met een helmpje op en dat waren dus groene klonten, oh ja ze hadden ook nog oogjes. Die deelden ze daar dus uit. ‘ Zo, en toevallig stond.

Den Hertog (onze eigen klontenmajoor) erbij en die was zeer geflatteerd.

Ook vertelt Daan het volgende verhaal; ‘Een man met grote, professioneel uitziende fotokoffer met van alles erop en eraan, gaat naar Jan Gerritsen toe en legt uit dat hij probeerde zijn volle fotorolletje op te rollen. Dat lukte niet en dus dacht hij dat het rolletje geknapt was. Of Jan hem kan helpen. Potje voor het volle rolletje had hij inmiddels al weggegooid dus gaat Jan een leeg fotoblikje halen en zegt tegen de desbetreffende figuur dat hij dan wel even z’n camera moet geven.

Oh ja, dat is wel handig vindt de niet zeer snugger uitziende figuur, en hij overhandigt zijn camera aan Jan met jawel, de klep aan de achterkant open, waarop Jan acuut het rolletje in het ronde archief deponeert. De fotograferende man schrikt zich rot. Dan heeft Jan 10 minuten nodig om de man uit te leggen dat een rolletje overbelicht wordt als er licht bijkomt en dat er dan dus niets meer op staat.’

Ook gehoord op de Open Dag: Man: ‘Is dat een atoombom?’ Piggy: ‘Nee meneer, dat is een recce pod, daar zitten fotocamera’s in’ Man: Nee hoor, volgens mij is het wel een atoombom, want op Hiroshima zagen ze er net zo uit’

En, vanmorgen gezien door Uncle op Leeuwarden: een brandweerauto die een Bolkow in elkaar rijdt. Niets aan de hand dus, zolang het maar geen F-16 (van 306) is.

Aangezien Daan (Piggy) bij mij (Yogi) is komen janken dat ik zoveel schreef heb ik de dagen 12-6 en 14-6 weggelaten. Maar volgens mij (Piggy) is Flipse (Yogi) te lui om over deze dagen iets op papier te zetten.

 

13 juni 1990

Toto gaat vandaag op schoolreisje naar Landivisiau om wat sociale supervisie uit te oefenen vanuit Wing Ops.

 

15 juni 1990

Kilroy, Rubber en Uncle Ben vertrekken voor een supporterreis richting Sigonella (Sicilië). De discotheken in Taormina waren echter te gezellig. Wat met name tot uiting kwam in de troebele onstabiele ogen van Uncle. Zodat het Oranjelegioen het zonder dit prettige triootje moet doen.

 

18 juni 1990

Central Enterprise! Wij (306) mogen ook 2 dagen meedoen. Vol enthousiasme werpen we ons op de tasking. Maar al gauw blijkt de betrokken tasker ergens nog niet iets van gegeten had. Puinhoop. Grin loopt de hele dag te roepen dat hij vakantie heeft. Echt iemand met hart voor het squadron. Jammer alleen dat het op de verkeerde plaats zit.

 

19 juni 1990

De nu volgende input valt geheel en al buiten de verantwoording van de overigens verantwoordelijke redactie! ‘Surfer vraagt een USAF publicatie binder want hij heeft nog een Amerikaanse publicatie met drie van die gaatjes. Proberen we dus zo’n DASH-ONE klapper, blijken de gaatjes verder uit elkaar te zitten. ‘ Einde citaat. Ik wens over deze inbreng geen ethisch (say again) oordeel te vellen want de verantwoording ligt bij Cor Weijers. Central Enterprise is wederom een klerezooi.

Het schijnt dat Dirk (Burp) (former 306 takties fotoverkennings squadron commandant) de tasking zelf ter hand heeft genomen. Logisch gevolg is dat iedereen naar Luik divert. Gigs wordt op- c.q. weggeleid tot F-16 instructeur en studeert ijverig. Tenminste die schijn houdt hij op door aan het eind van de dag met een dik leesboek onder z’n arm op Ops te verschijnen.

 

20 juni 1990

Piggy bereidt het squadron vast voor door te waarschuwen dat ze volgende week woensdag om 3 uur gaat sporten (waarschijnlijk levend dammen) Kunnen we de NOTAM regelen, Na 8 pogingen is Yogi eindelijk gaan parasailen dus is het lekker rustig vandaag. In het DTU-hok zit een wespennest.

Champ sluit Jeurissen op.

 

21 juni 1990

“Catch melden op Ops”. Stone: Hoe goed is jouw Portugees? Catch: Voor verbetering vatbaar

Stone: Mooi, dan mag jij vanmiddag een bus Portugezen begeleiden. Kilroy en Rubber vertrekken naar de Air Meet in Luik. Daar brengen ze de helft van de tijd met vrouwen door en de andere helft met eigen vrouwen.

 

22 juni 1990

PTT dag. Vragen? Geen vragen? Doorgaan.

 

25 juni 1990

Eindelijk een trip uit de syllabus voor Yogi (2-ship met bounce) Maar opnieuw heeft z’n alpha (een gastvlieger) een G/A. Er moet ergens een Big Brother zijn die niet wil dat Yogi en Toto samen een missie afvliegen.

 

26 juni 1990

Een typische ouwe-mannen dag. De leden van de VAB worden bezig gehouden met planning-exercises en OFT’s (vluchtsimulatoren voor outsiders). Maar het recht zal zegevieren. Van de drie kisten hebben er twee een ground abort. Toto en Scar laten hun shit hot ‘Alpha’ Stone in de steek. Stone zet door, komt airborne. Krijgt het gear niet up, omdat de handle vast zit. Verbrandt zijn fuel en komt weer groundborne. Waarschijnlijk telt de trip gewoon mee voor z’n element-lead opleiding. Aangezien hij in z’n eentje meer problemen weet te creëren dan in welke multi-ship missie dan ook. Gigs vraagt waar Rosie ligt. Champ: onder Gini. Catch breekt een uit de sleur en gaat een vliegen. Met de heli naar Twenthe, lunchen, met de heli terug. En dat was wel weer genoeg opwinding voor een dag.

 

27 juni 1990

Aangezien het 10+ CAVOK schitterend weer was in België en omstreken besluit onze hoog demente Ops officier (ja die) alle missies richting noord-Duitse laagvlakte te sturen. Want daar was het weer tenminste twijfelachtig (zie meteokaartje)

Vrijwel niemand heeft zijn tgt’s kunnen maken. Behalve… Stone zelf. Dit verklaart dan ook direkt zijn geniale beslissing. Op deze manier wist hij zeker dat hij zijn ‘lone ranger’ tactieken kon toepassen. Dum, fat, happy, straight and level en geen schijtzooi met interceptors en threat reaction aan z’n kop. We blijven vol belangstelling de continuing story van Toto en Yogi volgen tot dat ze een keer naast het two-ship plannen ook als two-ship airborne komen.

 

29 juni 1990

Omdat we het vertikken om op zondag aan een vlaggenparade deel te nemen vieren we vandaag het

1 juli feest. ‘s Middags vliegen Yogi en Catch een two-ship met Rubber als bounce. Alles in de hand en legaal. Maar toch vertrouwt Champ het niet. Er wordt hen nadrukkelijk gebriefed niet bij een bootje in Den Helder te komen. Daar vliegt Champ namelijk zelf al overheen. Op het betreffende bootje werd door de marine een feestje voor de luchtmacht gehouden. Dus Marijke was erbij. De commandant van het bootje had Marijke gezegd geen telegram te versturen n.a.v. de passes van Champ. Alles in de hand en legaal.

 

30 juni 1990

Gehoord tijdens een debrief: Toto: ‘Zeg Stone, is het niet prettiger om low-level met 20Nm scope te vliegen’. Stone: ‘Naaaah….op 40 Nm scope gaat het allemaal wat rustiger, dan flitsen die bakken niet zo snel om m’n oren’.

Nog een bijdrage van 306’s tutten en trutten club. Een aantal leden gaan Kari ontvoeren van haar werk en gaan de sauna in, Kari helemaal verrast en heeft een leuke dag. Piggy gaat vanuit de sauna de vrieskist in (-5°C) maar vindt het helemaal niet koud. Dat ze nog in het portaal stond i.p.v. in de vrieskist drong niet tot haar door. Typische Daan-opmerking: ‘Als je nu een stokje in je kont steekt dan zijn we ijsjes’. Typische Marijke-opmerking: ‘Wil je dan een of twee stokjes?’.

‘s Middags kwam Yogi over en maakte prachtige foto’s. Hier bleek het recce-systeem uitermate selectief en weigerde deze blote-mutsen-parade op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit kost me een lens moet de right-hand secondary camera gedacht hebben. En hij sloeg de sauna over (Domme bravo, TOT klopte niet en dan mist hij z’n target ook nog)

4 juli 1990

Vandaag vieren we de verjaardag van de KLu en dus beginnen we heel toepasselijk met een champagne ontbijt. En aangezien er per ongeluk dubbel champagne was ingekocht werd dat dus heel gezellig. ‘s Middags konden we genieten van een waterrace (de boot van 306 zonk meteen), voetbal squash etc. Verder trad Annie plintenschilder op die meteen de aandacht van Gigs trok, of was het nou toch Andersom. Verder hadden we de Ronnie Tober tutten en trutten club en Albert West op visite. Deze laatste was overigens wel zo sportief een donatie te doen aan onze bierplaat.

 

5 juli 1990

Vanavond de vrijgezellenavond van Toto. Hij wordt door een lieftallige jonge zwarte dame ontkleed en weer aangekleed in een Hagar outfit, welke hem overigens erg goed stond. Compleet met Viking helm en (afgeknipte NBC) sandalen bezoekt hij na een aantal biertjes in de crewroom de officiersmess. Daarna wordt er bij de chinees een flinke hap gegeten om zo een bodem te leggen voor de rest van de avond, die wordt voortgezet bij, hoe kan het ook anders, Pepper’s en Barouge. En om 05.00 u de volgende ochtend strompelt Toto zijn huis binnen om, nog steeds in Hagar outfit, zijn aanstaande bruid te vergezellen tijdens de rusturen die hem nog resten.

 

9 juli 1990

Stone gaat naar de TRA’s voor een 2V1. “Mij naaien ze niet” moet hij gedacht hebben toen hij een

1:500.000 kaart meenam. “Schijtzooi” moet hij gedacht hebben toen hij zo weinig herkenningspunten vond boven zee. Het uit taxiën gaat vandaag anders dan normaal. ‘s Morgens taxiet bijna iedereen de verkeerde kant uit, maar ‘s middags gaat het goed. Dus belt Jan Beekman dat ze verkeerd gaan en Ger de Groot of ze al terugkomen. Fijn als mensen meedenken. Stone probeert trouwens nog door een ‘premature fueljeculation’ op ORP nog onder dat ellendige air-to-air geneuzel uit te komen. Maar helaas, het blijkt vlot te verhelpen.

 

10 juli 1990

Catch is het zoveelste slachtoffer van Surfers verbouwingsplannen. Hij moet Chris Verkaart uit zijn hok gooien en daar een briefinghok van maken. De rest loopt voorzichtig om Surfer heen. Dat Catch zich als wiskundige op eenzame hoogte bevindt blijkt uit bijgaande tekeningen. Paul de Leeuw, alias

Dr. Dirven, laat zijn briefing op Ops liggen. Champ heeft de briefing al aangepast aan vliegernormen.

 

11 juli 1990

Ook intell moet eraan geloven. Alle bureaus worden verplaatst, nieuwe computertafel, nieuwe typtafel etc. Kortom, alle intieme zitjes worden ontmanteld en ontsmet. Zodat het eindelijk weer op een werkruimte gaat lijken. Nu nog bijpassend personeel zien te vinden.

 

12 juli 1990

Vandaag worden we uitgebreid gebriefed over de nieuwe OT en het aangepaste personeelsbeleid. De conclusie is dat scheve inspanningen hebben geleid tot interim verplichtingen naar, boven de sterkte geplaatste, kapiteins, waardoor de luitenant- vliegers zeldzaam worden.

 

17 juli 1990

Surfer “ondergaat” een IF-test. Thomas Bakker was de gelukkige backseater. Waarschijnlijk heeft hij tijdens de debrief de legendarische vraag gesteld: “En, wat vond je er zelf van?” Want Surfer voldeed wel aan Cat 2 maar CAT 1 zat er nog niet in. Toen Surfer daarna compleet gedesillusioneerd het ops-hok verliet, kwam net Hans Smeets aanlopen. “En, was het slecht genoeg?” was zijn, van nu af aan, legendarische vraag. (Redaktie: 2 DDVVDD’tjes op een dag!)

 

18 juli 1990

No major discrepancies (of zoiets). Dat Rubber sjeest voor zijn eerste Ops check-out trip, hoeven we niet te vermelden.

 

19 juli 1990

Gehoord op Ops: Onze Flyingopschamp vraagt aan de luitenant- vliegers Yogi en Kilroy: “Moeten jullie niet vliegen”. Yogi: “Nou nee, je hebt van die mensen die vliegen als een mongool, maar gaan er dan ook direct zo uitzien”. Surfer beleeft duidelijk hoogtijdagen. Wat blijkt uit deze brainfart. (Zie boven) Commentaar overbodig. Verder willen we nog vermelden dat Rubber slaagt voor z’n ops-checkout trip.

 

20 juli 1990

Kemp (Jack) onze nieuwe aanwinst komt inchecken. Er moet nog een datum geprikt worden voor de nationale boomkapdag. Alle pollen verzamelen! Ondanks de scheefgroei is er toch sprake van voorkeursbeleid; Kemp wordt ‘s middags direct in een dual gezet.

 

24 juli 1990

Yogi krijgt z’n CR-check. Grin vertelt hem dat hij altijd links van hem blijft waarop Yogi vraagt of dat ook tijdens het plannen is. Jan Beekman, onze interim adjudant, staat bij Ops te niksen.

Waarop Rubber met z’n huis-tuin-en-keuken kapiteinsvoorkomen vraagt of Jan niks te doen heeft.

 

25 juli 1990

Enigszins teleurgesteld moeten we constateren dat Champ niet echt gemotiveerd aan z’n carrière werkt. Elke keer als hij de kans krijgt z’n operationele inzicht te verrijken als Ops-officier, voelt hij zich verplicht een F-16 op zijn rug te binden en als flying Ops door het luchtruim te snellen.

Gelukkig zijn, er mensen die het beste met hem en zijn carrière voor hebben. Vandaag fluit van Broekhoben hem, net voordat Champ zichzelf een uitbrief wilde geven, vriendelijk doch dringend terug.

30 juli 1990

Om 0800 Z is iedereen PLAFI en klaar om te vertrekken. Baron zou daar ook klaar voor moeten zijn. Als ‘forecaster’ wist hij ons te vertellen dat de actuele weersomstandigheden in de targetarea’s Red, Amber en Yellow waren. Dan maar 2V2’s. Het blijft behelpen.

Er zijn op het squadron subversieve spetznatz activiteiten waargenomen. Geclassificeerde augurken verdwijnen spontaan. (Zie boven)

1 augustus 1990

De heersende temperaturen (+ 30°C) doen de CVB besluiten een tropenrooster in te stellen. Zodat we deze ochtend de dag om 06.30 u LT beginnen met een centrale briefing (om daar de normale ATC en meteo gegevens te krijgen). Een nuttig begin. Nog maar net op het squadron noteren we al de eerste verwarrende opmerking die uit het Ops-hok galmt. ‘Ik vond het al zo lekker toen ik m’n broek uitdeed’, Intimi menen de stem van Piggy gehoord te hebben.

Onze squadroncommandant en Ops-officier gaan samen een trip vliegen. Het geheel verloopt nogal moeizaam. Surfer en Grin moeten voor T/O eerst nog even een kanaal graven anders kunnen ze wel eens moeite krijgen met het vinden van een CAT 14 (ports/harbours) op het geplande plot (zie kaart) Als het plot tenminste klopt. Aangezien de coördinaten op z’n minst twijfelachtig zijn. Het hele FCNP lijstje kunnen we eigenlijk wel als twijfelachtig omschrijven. Surfer bereidt zich duidelijk grondig voor op z’n planning-exercise aan het eind van deze week. En Grin had, als Bravo, geen vragen nadat ze de vlucht gebriefed hadden.

PLAFI! Rubber belt om 13.00 LT van uit de MGD dat hij ‘s middags ondanks zijn visuele tekortkomingen wel kan vliegen. ‘Of hij nog gepland kan worden’. De wel geplande crews waren op dat moment al aan het steppen. Even later verschijnt Rubber in Jules de Korte-outfit met een glazen oog, ‘Ready to task’. Gigs jankt dat z’n TLP periode met Kilroy niet in het dagboek staat. Bij deze Gigs, bedankt voor deze spontane bijdrage! Aan het eind van deze enerverende dag hebben we dan nog het Ops laars drinken van Rubber en Yogi. Waarbij Rubber zich volgens traditie laat vollopen en Yogi niet volgens traditie z’n individuele laars en plonspak laat vollopen.

 

2 augustus 1990

Just for the record: Irak valt Kuwait binnen en annexeert het vervolgens. Dit tot grote verontwaardiging van de rest van de wereld. Het een en ander leidt tot grote internationale spanningen. En een verzameling van internationale legereenheden in en rond de Golf. Deze gebeurtenissen lopen de komende weken als een rode draad door het hele intell-gebeuren. En de luchtmacht zou de kluchtmacht niet zijn als niet de eerste geruchten al gonzen. Toto speelt ondertussen, ongehinderd door generlei spanning, met de radio op Ops en ontdekt HAVE QUICK. De volgende rode draad die ons voorlopig bezig zal houden. Grin stoort hem in deze bezigheden op #17 met de mededeling dat z’n right-hand secondary niet opengaat. ‘Ground Abort’ adviseert Toto, DDVVDD: Surfer vraagt Jack (Kemp) of hij vlieginstructeur wil worden.

 

6 augustus 1990

‘Tussen de 0 en de 1000′. Cor Weijers: ‘500’ Bingo. Het wedden op Ops met T/0 tijden gebeurt ook niet meer. 14 minuten te laat raad niemand. Tijdens de ATC briefing worden we gewezen op een royal flight vanuit Italië. Scar: ‘Mooi, dan kan ze mijn Koninklijk Besluit tekenen’ Wachtend op z’n kapiteins-erkenning.

 

7 augustus 1990

Cor, jij bent aan de beurt, nummer tussen de 0 en de 2. Bingo! Rubber heeft het Tactical Employment boek (secret) op Nav laten liggen. Vreemd genoeg verdwijnt het zonder dat Rubber het mist. Totdat Ops vraagt wie dat boek geleend heeft. Toen kwam de stress! Rubber verricht een area-search door het squadrongebouw. En krijgt het benauwd als hij over de ‘basisomroep’ hoort dat de poorten tot nader order gesloten blijven. Dat dit via de telefoon over de squadron omroep gedaan werd, was hem nog niet duidelijk. Later is hem dit alles dat wel geworden. Gehoord in de crewroom: ‘Opec, je kunt nu beter je tactical veranderen’. Als je verlof wilt hebben moet je wachten tot Stone op Ops zit en Piggy tekent (voor de commandant) Dan kun je indienen wat je wilt. Ze zien het toch niet.

Vandaag, wij spreken, neemt scribent de pen ter hand met de intentie het dagboek op passende wijze te complementeren. Dit zal met enige improvisatie gepaard gaan. Als gevolg van het feit dat de “aantekeningen dagboek” aantekeningen inbreng van het personeel van het 306 fotoverkenningssquadron tijdens de noodzakelijke afwezigheid van scribent, wegens verplichtingen elders, werkelijk” overweldigend ” genoemd mag worden. Waar ik echter, na ampel beraad, vanaf zal zien. Laat het feit dat er hier en daar, maar wel in het dagboek, data zullen ontbreken, afgezien van de weekends, verduidelijkende verzachtend werken. Zodat U zelf de feitelijke betekenis van het hierboven vermelde” overweldigend” kunt inschatten. Bij voorbaat dank voor Uw begrip. Hetgeen ik niet verwacht. Hier volgt in elk geval een beschrijving van een periode met Goose Bay – gangers, Decimomannuers, verlovers, bremgarteners en weinig mensen op het squadron.

 

9 augustus 1990

De ferry-flight naar Goose Bay wordt gecancelled door het slechte weer. Even later wordt de hele ochtend wave gecancelled door een onduidelijke 300 V plug in het centerlinerack. Uit eindelijk wordt er toch gevlogen. Maar ‘s middags heerst er toch enige spanning op het squadron. Daar we de term “stress” niet willen gebruiken. De “mannen” van 306 gaan bommen gooien.

 

10 augustus 1990

De ferry-flight vertrekt naar Goose Bay en komt ook veilig aan. Een hartelijk weer zien met de black- flies vindt plaats.

 

13 augustus 1990

Als er een ding is dat de gemoederen dezer dagen bezig houdt dan is het wel Have-Quick. Gigs kan het nu ook, Champ is learning.

 

14 augustus 1990

Twee bekendmakingen over Yogi: In het weekend zingt hij in z’n regenjas voor kinderen en als hij op Ops zit dan kent hij zijn verantwoordelijkheid en autoriseert iedereen.

 

16 augustus 1990

Daan wilde deurklem van de buiten deur weghalen. Dit mag zij, als “officier ondergeschoven” uiteraard niet zelf doen van Surfer dus moet ze het delegeren. Ze delegeert het aan Nav. Die de legeren het vervolgens aan de GU. Die met maar liefst twee man komen om 4 boutjes los te draaien.

 

20 augustus 1990

Het Have- Quick virus is tot op Wing Ops doorgedrongen. Doppie slaagt erin om na wat experimenteren met de tot zijn beschikking staande radio’s de boel spontaan te laten exploderen. “Mooi, die kunnen ze niet meer jammen” moet Doppie gedacht hebben.

 

21 augustus 1990

Op verzoek van de WA heeft Marijke (onze Ops-prinses) aan Chris (onze Huishoudelijke Hulp van de Dag) een busje (zonder chauffeur) gevraagd om de PDIB’s (Possible Inferior Bullshit) in te doen wanneer het gebouw nog gesloten is. Chris komt vervolgens met een grote officiële brievenbus aan zetten. Deze zal het eerste plaatfeest waarschijnlijk niet overleven.

 

22 augustus 1990

Canon is “B” van Kilroy. Na de vlucht zegt Kilroy heel tevreden tegen Canon: “Nou heb je toch weer wat bijgeleerd vandaag”. Hoogmoed- of gewoon waanzin? Onze Pipe is vandaag CR geworden.

 

23 augustus 1990

Pipe, zie gisteren, vraagt bij terugkomst het weer en rwy in use op channel 14 (wing ops), maar Toto (wing ops) ook niet de rotste, springt in de rol van sapp-controler en verstrekt hem de gevraagde gegevens. Waardoor Pipe de conclusie trekt dat Toto inderdaad de dienstdoende sapp-controller is. Vervolgens wordt hij geestelijk nog verder gedesoriënteerd (indien mogelijk) door approach op channel 8 die Pipe te woord staan met; “Yes Pipe, this is Colby, go ahead”

 

24 augustus 1990

Hoopgevend nieuws: Doppie en Champ zitten op HQ 2. Dit kostte ongeveer 2 weken oefenen en 2 radio’s. Theo (zum Kutsner) belt de brandweer om te vertellen dat de foto’s klaar zijn. Dat hij al daar voor de nodige paniek zorgt door voor dit bericht tst 77 te gebruiken is een detail. Pipe, Yogi, Kilroy en Doppie zitten alle vier op HQ 2, dit kostte nauwelijks oefening. Dit was trouwens de eerste vrijdagmiddag 4-ship missie van de traditie die weer in ere hersteld wordt. Als we onze Ops-officier mogen geloven. Het mag vast wel, maar of het slim is? Aangezien de commandant (Surfer) wat moeite heeft met het ijs eten van een stokje is er voorgesteld voortaan ook enkele ijsjes in een bakje met een lepeitje te bestellen. Pipe drinkt vandaag z’n laars in een recordtempo van 3′ 43″ leeg. Hierna is hij het aanzien helemaal niet meer waard.

 

30 augustus 1990

“De soep wordt niet zo gegeten als ie heet was” © Grin’.?’.?

Een roedel 306-er5 vertrekt naar Leeuwarden om daar een bijdrage te leveren aan het afscheidsfeest van Kiwi. Grin, Champ, Shippy, Toto en Catch met RF-16’s. Uncle met de RF-probe en Daan en Marijke met de RF-Sunny. Na drie uur drinken is Uncle ervan overtuigd dat hij zich in Eindhoven bevindt. Daan haalt de stad niet en “crasht” in het hotel. Toto en Catch going all the way en Uncle nog effe wat verder. De G-toIerantie van Toto en Catch op de terugweg ligt rond de 1.0001 G (grote turncircels).

4 september 1990

Christiaan de assistent conifeer (je weet wel bruine klont, bruin/groen stammetje, groen blad en bruine top) vraagt Marijke hoeveel km een strip search is. Zij denkt 3. Groene klont denkt 15, Shippy en Uncle weten het niet en de dokter (Michel Los) denkt 18. Bingo.

 

5 september 1990

Nummertje voor de koffie op Ops. Petra, zij die kuist maar allesbehalve is, komt binnen. Christiaan vraagt haar: “Doe je mee met een nummertje?” Petra: “Het is nog geen weekend’.

 

11 september 1990

Jack, “Anti-Pol”, onze nieuwste aanwinst, heeft een geniale call uitgevonden om uit te sorten wie je maatje is en wie je tegenstander tijdens een 2V1: “Hey Flex. who’s who??”

 

13 september 1990

Gehoord op Ops: Rubber: “Ik heb even wat gebutst”, Wat dan “Een kernreactor”

Cor: “Wat moet je hebben, het boom-boek?” en weer Cor: “Wat is dat, een bust?”. (Op een of andere manier zijn de bijdragen van Cor steeds weer een topper).

 

20 september 1990

Jawel, onze Dre durft het aan. Vrijgezellenavond.

Dre gaat door het lint met bietensap en culinaire maaltijd. De dames gaan nog een stapje verder met Katrijn, details ontbreken en zullen waarschijnlijk ook niet bekend gemaakt worden.

 

20 september 1990

Theo mag vandaag de politie blij maken door zijn “mannen” hulp aan te bieden.

 

26 september 1990

Dre en Katrien trouwen. Piggy en Ger Timmer, in outfit van Grin, brengen even een kort bezoekje. Uncle mag na afloop van de 1v1 trip met c.q. tegen Toto slachtoffer spelen voor een brandweeroefening. Bij van het vliegmachineveld meldt Toto de schotwond in het been van Uncle aan de toren via een simulated emercency. Toto: copied, Bravo simulated, Toto: negative, Bravo is real but simulated. Toren enigszins pissed off, ja, dat begrijpen we. En begint spontaan bij de kist die inchekt: And are you allright?

 

27 september 1990

Een reporter van Omroep Brabant tegen Daan, Piggy voor intimi. Misschien een domme vraag is Naber uw naam of uw functie.

De verhuizing van parakantoor Karel heeft zeker een groot voordeel de vliegers worden nu niet meer geconfronteerd met het rek en trekhok.

 

28 september 1990

Vandaag op Ops Notre Daan en klokkenluider Quasimulder. Voor laatstgenoemde wordt het personeelsbeleid van de overheid positief veranderd.

29 september 1990

Onze overenthousiaste PR-man en oud Ops-officier Grin krijgt, net bijgekomen van de mediagolf van de 27stetelefoon van NOS laat. Na enkele minuten van vertwijfeling over kapper en grimeur ect wordt hij van zijn voetstuk gehaald, NOS laat via een interne lijn is niet waarschijnlijk.

 

1 oktober 1990

Mike Foreman, de Schot die geen kilt mag dragen omdat hij struikelt over de speld, komt ons verblijden met zijn dagelijkse aanwezigheid. Stretch staat om 16:00 lt te plannen. Hij vliegt morgen n.l. zijn eerste tripje, een Air Task met een TOT van 08:30 Zulu.

 

2 oktober 1990

Stretch vliegt dus niet zijn eerste tripje. Hij kan niet geloven dat het geen set-up was. Hij gaat wel met zijn voorganger Flex een trip vliegen. Mogen we voorstellen Flex en Stretch our soupie couple. De officier Bijgeniet vraagt of ze morgen in het fitness hok mag. De NOTAM gaat de deur uit en ze mag.

 

5 oktober 1990

Ducati stuurt chauffeur met spermapotje naar de MGD. Deze komt terug met een briefje.

 

8 oktober 1990

D’r is gewoon geen reet te beleven. Men ziekt men of pretendeert te werken. Of gaat wat knippen en plakken bij de bezigheidstherapie op Intell. Waar de laatste tijd enkele I.F.J’s gesignaleerd zijn (Identified Flying Jane’s). De enkele kisten 2 die er zijn, zijn al gauw verdeeld onder de gastvliegers.

 

9 oktober 1990

Alweer een enerverende dag. Maar aangezien Flex vanmiddag, een van, zijn laatste tripje vliegt valt er toch nog wat nuttig werk te doen. Men neme hout, laken, hamer, spijkers, zaag, kwast en verf en je kunt jezelf een hele dag vermaken. Bevestig het resultaat op een aanhangwagen, zet daar een afzwaaiende squadron leader in, hang er een jas omheen en een paraplu aan, en plaats er een bolhoed op, bestel toeters en bellen, rook en water. En ziedaar British Officers Mess. Toto was vandaag met zijn Air Liaison Officer opleiding vrienden op excursie op Volkel. Waarschijnlijk de eerste excursist die een tripje mag vliegen. De mannen in Gosse Bay die terug zouden ferryen staan vast op IJsland. Die zullen zich niet vervelen.

 

10 oktober 1990

Yogi vliegt. Zijn we eindelijk van het gezeur af. Gigs is afgelopen vrijdag section-lead geworden, dit staat dus nu in het Dagboek zijn we van dat gezeur af.

De vliegers maken een testrekje voor de PI’s. Normale platen, 3 seconden kijken. Scores tussen de 48 en 75% met veel herkansen. Geen commentaar, de mannen zijn terug uit Goose Bay na een 24 uur delay en een overnachting op IJsland.

 

11 oktober 1990

Corpsdiner. Alleen Grin was er blijkbaar klaar voor.

 

12 oktober 1990

Zeevissen. Shippy vist achter het net.

 

15 oktober 1990

Ondanks de genomen moeite krijgt die ATC-neus die op de ochtendbriefing z’n zegje komt doen van Joost de benaming: sprekende PDIB.

 

18 oktober 1990

‘s Avonds plaatfeest, skelterwedstrijden. In de eerste manche treedt onze aalmoezenier op. Hij twijfelt of alle zegen van boven komt toch maar een helmpje op, waarna hij als roadrunner het parcours onveilig maakt. Over onveilig maken gesproken als Rubber het stalen ros bestegen heeft blijkt dat hij andere ideeën heeft over het af teleggen traject, Na het uitkomen van de Relus ter Beek bocht neemt hij passant een lichtmast mee om vervolgens tegen de auto van Jake Somsen tot een full stop te komen. Jake ook niet beroerd om een rondje te rijden pakt daarop zijn auto en begint op het cart circuit te jagen op skelters. Maar goed dat er op die dingen geen achteruitkijkspiegel zat. Na het uitkomen van de inmiddels gevreesde Relus ter Beekbocht belandde hij met een rotklap in de struiken pal voor het squadrongebouw. Moet zeker plassen.

 

20 oktober 1990

Tijdens de CAP briefing van Toto kwalificeert Rubber zichzelf als super-bravo. Tja als niemand anders aan zijn carrière werkt.

Tot mijn grote teleurstelling moet ik vaststellen dat er een verdrongen periode in de geschiedenis van het 306 Tactisch Fotoverkenningssquadron bestaat. Dit blijkt uit het ontbreken van enerlei bijdragen van 21-10 tot en met 29-10. Ik wil hier verder geen dramatische aandacht aan besteden. Maar enkele stilte zijn zeker op zijn plaats

Wel een kleine bijdrage van 306 vertegenwoordigers op Ample Gain in Bremgarten 22-10 t/m 25-10. De oefening zelf: er was slechts kist serviceable dus weinig vliegen, veel goed eten en een hoop rondhangen in de crewroom. Buiten de oefening goede taxichauffeur, Burp former 306 TRS commandant. Bier en nog veel meer bier, s’ avonds was het dus het gezelligst. Aangezien het Immelman geschwader geen bar had werden de lokale etablissementen uitgecheckt.

Uncle blaast zijn partijtje mee met de tuba te midden van een hoempapa band. Zelf weet hij er niets meer van te herinneren, maar dat schijnt wel vaker voor te komen. De eigenaar van de tuba weet het zich nog wel te herinneren, er vliegen nog regelmatig brokken uit zijn instrument.

 

30 oktober 1990

Concreet 90-2 dag 1. Vrijwel geheel nieuwe bezetting in de BCP het geen zeer wel te merken is. OMIS vinden ze in het begin maar niets, als echter na enige uitleg duidelijk wordt dat OMIS toch wel handig is beginnen de problemen pas echt.

BCP belt Piggy, er staat nu ineens CX in de OMIS, wat betekend dat dan toch weer. Ook kunnen we niet naar de wc in de bunker. De riolering is namelijk gigantisch verstopt. Gelukkig kunnen we wel in de loods plassen, maar dan moet je wel de douche laten lopen.

Stone krijgt voor zijn vlucht een hand-out dat er wel iets met zijn kist zou kunnen gebeuren. Op zijn leeftijd kun je wel eens last hebben van geheugenverlies en hij denkt dan ook pas aan zijn hand-out als hij alweer lang en breed in de shelter staat.

 

31 oktober 1990

Yogi bewijst de lolligste te zijn door een hydraulic “B” failure op te lopen en samen met Shippy te landen op Hosten, samen uit, samen thuis, niet waar. Niet war vond onze CVB maar gelukkig voor hem is 1 november ook in samengevoegd Duitsland een vrije dag zodat besloten wordt om Shippy toch maar direct te laten RTB’en. Deze landt wel met sunset. Yogi moet worden opgehaald door een combi van Volkel die via Laarbruch naar Twenthe zou gaan. Goede reis Yogi.

5 november 1990

Cor Weijers loopt tegenwoordig met een walkman. Dan ziet hij niets, hoort niets en weet niets. Lekker rustig vindt hij zelf. Hij zag al niets, wist al niets en hoorde te veel vinden wij.

 

6 november 1990

Shippy neemt afscheid. Vliegt zijn laatste tripje F-16 om 747 jockey te worden bij onze KLM. Wordt traditioneel onthaald met operatief of zoiets, toeters, bellen en brandweer. Daarna met zijn aerodynamische verantwoord lichaam op een recce pod gezet en zo naar het squadron gereden. Alwaar de nodige woorden gesproken en consumpties gedronken worden. Shippy houdoe en de groeten in Kwala Lumpur.

 

7 november 1990

Shippy past zich snel aan de veranderde omstandigheden. Meld zich vol goede zin bij de CVB om uit te boeken. In burger, dit werd niet gewaardeerd. Of hij dat ’s middags nog even over wil doen. In DT, Shippy blij.

 

8 november 1990

Gehoord op UHF, Toto: Roundup, give a call Meppen range. Roundup: Roger on your nose 1 NM, snap east.

 

9 november 1990

Jeurissen wilde ook wel eens in het dagboek, bij deze.

Overflight over de KATO flight te Vught genie open dagen.

 

12 november 1990

Grin toont zijn paranormale begaafdheden voor wat betreft rangs-wijzigingen.

Helaas eindigt het dagboek 1990 hier, hoop het “restant” nog te vinden maar die kans lijkt erg klein.

error: Copyright protected
Scroll naar boven