Dagboek 1991

306 TACTICAL RECONNAISSANCE SQUADRON

 

 

Commandant: Majoor Andre van Luijk

Ops Officier:    Majoor Theo Kustner

Vlucht 1:

Kapitein Loek Mulder

Kapitein Ries Kamperman

Kapitein Harm van Iddekinge

Kapitein Mark v.d. Grijp

Flt Lt Mike Foreman

Vlucht 2:

Kapitein Kees Snip

Kapitein Mark Brouwer

Kapitein Rob Vullinghs

1 Lt. Marco Kemp

Vlucht 3:

Kapitein Joost Steenbergen

1 Lt. Erwin van Kilsdonk

Kapitein Ben Keetels

1 Lt. Filip Lindeman

Intell:

Elt Ger Timmer

Elt Erik Jeurissen

Sm Lub Gringhuis

SM Fred van Heulen

Sgt 1 Joep Schouren

Sgt 1 Peter Vissenberg

Sgt Jan Ebeltjes

Sgt Marcel Janssen

Sgt Mark Kepser

Sgt Twan v.d. Poel

Sgt Erik van Schijndel

 

Arlo:

Maj. Pieter den Hertog

Navigatie:

SM Ben Cath

Sgt 1 Hans Gruyters

Kpl Angela de Kok

Sld 1 Jeroen Willems van Dijk

Sld 1 Gert-Jan Bloemen

Sld Jeroen Damen

 

Meteo:

SM Hans Smeets

SM Frans van der Pluym

Sgt 1 Jos van der Westerlo

 

Para:

Sgt Karel Verhees

Officier Toegevoegd:

Elt Danielle Naber

Luitenant-Adjudant:

SM Jacques Liska

HHD:

SM Chris Verkaart

Ops Assistent:

AOO Marijke Cornelisse

Tijdschrijver:

Kpl 1 Cor Weijers

Crewroom:

Sld William Vugts

 

HAENO:

Kapt Erik Schevenhoven

H-WC Recce:

AOO Pierre Emons

H-MFPU:

AOO Jan van Eijk

Hangarchief:

SM Guus Koninkx

Linechief:

AOO Jan Beekman

SMV: Sgt1 Huub Hagemeijer

Chauffeur: Kpl 1 Rob de Jager

2 januari 1991

Nieuwe ronden nieuwe prijzen (oud Vlijmens gezegde). In het nieuwe jaar heeft er ’n machtswisseling plaatsgevonden aan de top van het dagboekbestuur. Vanwege “zeer drukke werkomstandigheden” in de toekomst voor Yogi, besluit deze zijn functie over te dragen aan Uncle. De beweegredenen van deze overdracht kunnen betiteld worden als “dubieus”, echter verandering van spijs doet eten. Vandaar dat er ook nog ‘n assistent wissel heeft plaatsgevonden tussen Piggy en Adjudant Marijke. De band tussen Yogi en Piggy was zo hecht dat Piggy besloot mee aftegaan. In ieder geval worden zij bedankt voor hun moeite in 1990.

Aan de bevordering van Marijke tot Adjudant (net voor de Kerst) zat de verplichting tot assistent schrijver, typiste en vooral luistervink van het dagboek vast.

‘s Morgens (lang voor 8 uur) is het al vol in de crewroom, omdat men liever niet de kring rondgaat voor de nieuwjaarswensen.

Sommigen proberen zichzelf te redden met ’n Urbi et Orbi bij de deur, echter dit stuit op hevig verzet, vooral van de dames.

Wonder boven wonder is er geen Ground abort ondanks het lange stilstaan van de kisten. De Meteo heeft geen goede voornemens gemaakt voor 1991, want de voorspelling klopt weer voor geen meter. Het begint te wennen. Overigens nog de beste wensen voor 1991.

 

3 januari 1991

Ops back to normal. Langzaam maakt 306 zich weer op voor ‘n periode van recce’n. Dat betekent ook weer dat de missies wat langer worden en dit problemen kan opleveren met de overhead-time. Dit resulteert in een radio-call op Guard voor Rubber, die als bounce op ‘n missie heeft gewacht. Na 1 ½ uur werd men wat ongerust, echter Rubber was ongedeerd. Op 311 zijn ze de IDF-periode ingegaan en hebben daarbij het visual ID’n lets te veel benadrukt. Dit krijgen Scar en Uncle nog even te zien voordat ze gingen 2v2 tegen 311 die middag. Opvallend waren de early “knock-it-off ” gedurende die vlucht. Uncle produceert nog een AB-stall en kan debriefen dat Region-2 works as advertised.

 

4 januari 1991

Rubber (07.57) Als het donker is buiten, zie ik niks.

Uncle (07.57:10): En een taart kun je ook niet uitgummen.

Daan komt met het vakantieverhaal dat ze moeite had gehad om haar moeder uit te leggen wat ‘n “doos” was. De heren vliegers hadden daar binnen no time een non-verbale oplossing voor, n.l.: Het optrekken van de rok en met de wijsvinger aanwijzen.

‘s Avonds Nieuwjaarsbal in de Officiersmess. Daar viel het goede koude buffet op en daarnaast het schuifelende 306-dansgezelschap. Commentaar van Berry Stevens: vooral doorgaan.

 

7 januari 1991

Langzaam druppelt iedereen weer binnen van allerlei vakanties. Er ontstaat ’n luxeprobleem van te veel vliegers. Grin daagt Jos van de Meteo uit voor weddenschap omtrent het weer op de Noord-Duitse laagvlakte. Volgens Grin kon er gerecced worden, volgens Jos niet. Als zowel Strech als Uncle hun hi-lo-hi omzetten naar hi-lo-lo missie kan het bier richting Grin gaan.

 

8 januari 1991

Zowel Stork als Yogi zijn druk doende om element lead te worden. Dat dit niet geheel zonder slag of stoot gaat hoeft geen betoog. Yogi had net na de vakantie al een hoog te kalibratie nodig omdat z’n gemiddelde vlieghoogte niet echt op 1.000 ft lag. De hi-lo-hi mission van Yogi van vandaag vergde ook weer alles van z’n Bravo Kilroy. Deze kon zich weer bekwamen i n het vliegen van close omdat ze pas op FL270 VMC gingen. Daar bleek Kilroy wat problemen te hebben met de voeding van een pylontank. Op de recovery probeerde Yogi ook nog z’n Bravo op de Midden Peelweg te dumpen, door een TACAN approach in NAV te vliegen. Na wat jinken op short final werd ook dat hersteld.

Tot zover deze aflevering van de element lead opleiding. There’s more to come

 

9 januari 1991

‘s Morgens een 4-ship recce met Grin als leider. Deze kreeg halverwege de vlucht transmissionproblemen vanwege z’n intercom. De rest van de flight kan voortaan door het leven gaan als experts in ‘t herkennen van de lokroep van de bronstige zeehond. De LCB is zo enthousiast over de noncomms recovery van Grin dat er een jaarvoorraad groene flares wordt afgeschoten en het veld bijna IFR gaat.

Toto doet er alles aan om ‘t Yogi moeilijk te maken in zijn element lead opleiding en zit gear up op TACAN final.

Marijke: “Wat is forcelead in het Nederlands?” Champ: “Krachtleider”.

 

10 januari 1991

Vandaag kreeg 306 bezoek van een sociaal totaal verlopen figuur. Na hem wat eten en drinken te hebben aangeboden en een slaapplaats voor de nacht te hebben bezorgd, blijkt onder de baard en de lompen van deze zwerver Stone verborgen te zitten.

Kilroy en Stork gaan (in het kader van de element lead opleiding van de laatste) richting Söllingen.

Na afgelasting van hun Comeo besloten zij een 2V1 missie te doen tegen Rubber/Doppie. Ook dat kwam niet van de grond door een ground abort van Kilroy. Dus geen Söllingen, dan maar een 1V1.

Uiteindelijk eindigde dit met een open nozzle en een landing in BUG op Volkel van Stork.

 

11 januari 1991

Two-ship recce van Stork en Kilroy met Uncle/Catch als bounce. Halverwege deze trip heeft Catch

al last van wat druk op de blaas en geeft aan Uncle te kennen dat hij “t niet lang meer uithoudt.

Uncle, bereisd als hij is, heeft nog een condoom op voorraad als alternatief reservoir voor Catch.

Deze stuit echter bij het vullen op de te sterke uitzettings coëfficiënt van het rubber met ‘ t gevolg, een overloop van vocht in de backseat. Na wat “shits” en andere (gecensureerde) taal blijkt het grootste deel op Catch zelf terecht zijn gekomen.

‘s Middags heeft Gompie problemen met z’n kist bij start-up en vertelt zijn problemen op SUITCASE. Een paar non-flight members (oftewel iedereen) bemoeit zich ermee en een ground abort is het gevolg. Nadat het woord (GA) zo’n 10 x is gevallen komt Gompie’s lead nog even met de vraag of zijn Bravo een GA heeft.

Theo en Ger zijn richting CTL vertrokken voor een gesprekje aldaar om 10.00 uur. Wat later wordt er van uit Den Haag gebeld waar beide heren blijven. Volgens Ops zouden ze er allang moeten zijn. Later blijkt dat beiden richting Zeist zijn vertrokken i.p.v. Den Haag. Kan gebeuren, niet waar Theo zeker als je voor het maken van de afspraak naar Den Haag hebt gebeld.

‘s Avonds krijgen zowel Catch als Grin bier in “de misser van de dag” bokaal (erfenis Shippy).

 

14 januari 1991

De winter is ingevallen in den lage landen (‘t werd tijd). Oftewel gladde wegen en koude oren.

Gelukkig komt iedereen heelhuids aan. Het gehele squadron wordt om 09.30 bij de TD verwacht voor een toespraak. Daar komt Grin, gesteund door de basiscommandant Twin v.d. Burg, met een zeer onprettige mededeling. Na lange gesprekken met zowel Twin als Grin heeft onze squadroncommandant Surfer besloten zijn commandant schap op te geven. Het aanstaande vaderschap en het vechten tegen zijn ziekte zal te veel van hem gaan eisen, zodat terugtreden als commandant onontkoombaar is. Grin benadrukt nogmaals de moeite van Surfer met deze beslissing. Iedereen wordt er stil van.

 

15 januari 1991

De gemoederen worden bezig gehouden met de Golf-crisis, waar vandaag een ultimatum van de VN aan Irak afloopt. De luchtmacht is er sinds dit weekeinde ook bij betrokken omdat 2 Patriot eenheden (5GGW) richting Turkije vertrekken voor air-defense aldaar.

Uncle defect naar Leeuwarden en wordt daar dankzij de kou soepel behandeld.

 

16 januari 1991

Het squadron is inmiddels volop bezig met recce ‘n voor “the trip of the day”. De oefenleiding is in handen van Catch en Ger en zij zijn deze week ook het middelpunt van aangeboden smoesjes voor fuck-ups van de heren vliegers en Pi’s. Dat het een tijdrovend werkje is blijkt uit het feit dat het moeilijk was om Catch deze week voor een trip te plannen (de rest had daar overigens niet zo’n moeite mee). Daan is al een hele week gestopt met roken en wordt daardoor steeds onhandelbaarder.

 

17 januari 1991

De wereld wordt opgeschrikt door het uitbreken van de Golfoorlog. Vanmorgen is de Amerikaanse luchtmacht begonnen met bombarderen op allerlei militaire objecten in Irak en Koeweit. De televisies hier worden uit het vet gehaald en in de crewroom gezet voor continue uitzending. Aangezien het voorlopig vooral om een luchtoorlog gaat, is iedereen bijzonder benieuwd naar het verloop daarvan. Op de basis is de beveiliging verscherpt i.v.m. vrees voor terroristische aanslagen.

Stork volbrengt z’n element-lead opleiding en nadat gevierd te hebben trekt de meute richting 312 voor het plaatfeest aldaar. De inauguratie van enkele nieuwe leden van 312 gaat gepaard met het gooien van strijkers wat ‘n bijna-inval van de LB ten gevolge heeft. Daan vertoont nogmaals haar kunstje (eerder vertoond op eigen plaatfeest) en gaat, weer zonder handen, in de salade zitten, dat het feest eindigde in een giga puinhoop hoeft geen betoog.

 

18 januari 1991

Weinig kisten vandaag op de plaat i.v.m. het veranderen van de configuratie voor de ICT-periode van volgende week. Volgens niet-ingewijden betekent het verwijderen van de recce pods dat 306 richting de Golf gaat. Je kunt er maar verstand van hebben, niet dan.

Ook de meteo voorspelt iets wat helemaal niet te bekennen is n.l. mooi weer en een lekker temperatuurtje. Nadat iedereen airborne is, overvalt een mistbank Volkel met als gevolg diverts richting Soesterberg. Onze kisten (2 hele) gingen naar Söllingen om daar te lunchen en krijgen daar het bericht of ze ASAP terug willen komen. Op de terugweg proberen Kilroy en Catch hier te landen, maar tegen de zon in is het onmogelijk. Na het voorstel van Kilroy (en eerdere actie van Pipe op Ops) (noot red.) om de baan te draaien, lukt het hen alsnog om twee kisten aan dek te krijgen.

 

21 januari 1991

De Golfcrisis is nog steeds in volle gang. De stress voor aanslagen over de gehele wereld zit er goed in. Bijna iedereen komt dan ook te laat door het enorme oponthoud aan de poorten. Ieder voertuig wordt doorzocht en zodoende ontstaan er kilometers lange file. Na vandaag is dan ook iedereen zelf verantwoordelijk voor de controle van zijn voertuig.

ICT-periode neemt z’n aanvang, waar 306 verantwoordelijk is voor het leggen van caps noord van Vlieland en bij Hoogeveen.

Op televisie worden ‘s middags Iraakse beelden getoond van krijgsgevangen piloten. Daarnaast komt Intell met het verhaal van een tekort aan “battle damage assesment” in het Golfgebied. Voor iedereen tijd om even “back to reality” te gaan.

 

22 januari 1991

‘s Morgens klote weer. In deze tijden van marginaal weer is het schijnbaar onmogelijk om een PAR aan de praat te krijgen, zodat de morgenwave er niet uit kan. Alleen Kilroy en Gigs mogen richting Aalborg om daar de IDF periode door te gaan spreken. Ze worden morgenmiddag terugverwacht.

‘s Middags ICT-verplichtingen. Bij het cappen boven zee wordt dan ook van flares gebruik gemaakt.

Toto had wat problemen bij het de-armen omdat hij daar pas bij de shelter achter kwam.

Oftewel, Toto mocht een rondje “sightseeing-taxiën” rond de basis gaan uitvoeren om zijn flares op veilig gezet te krijgen. Dat hij daarbij wat andere F-16’s head-on tegenkwam, mag geen naam hebben. Bij het cappen zelf valt de 4-ship enige malen uit elkaar omdat Gompie meer oog heeft voor laagvliegende vissersboten dan voor zijn element lead.

 

23 januari 1991

Geheel Volkel ligt op zijn gat door de mist vandaag. Zichten blijven tot onder de 300 meter en daardoor kunnen Gigs en Kilroy hun verblijf in Aalborg met 2 dagen verlengen en lokaal met de Denen rondboren.

‘s Middags komt er een GRO-neus een Patriot-briefing geven, die door de een wat interessanter wordt gevonden dan de ander. De ARLO gaat als eerste in de KL-camouflage/whispermode. Gehoorde uitspraak van de Patriot operator: “Als het allemaal tegelijk komt, dan drukken we op een knop en “cleanen we even de scope”. Bijna 24 uur later blijkt in Turkije dat “cleanen” al te gebeuren zonder enige menselijke inbreng als 2 missiles per ongeluk worden afgevuurd.

 

24 januari 1991

PTT-dag op Volkel. Safety Day op SSB voor “t vliegend personeel. Een aantal heren ging met de bus om daarna aan de sociaal aldaar deel te kunnen nemen. Echter onze CVD liet de afmars van de bus al een half uur na beëindiging van de briefings plaatsvinden, waardoor al die, inmiddels dorstig geworden, heren zeer snel mee terug konden. Dat dit niet echt gewaardeerd werd, hoeft geen betoog. Overigens waren de briefings “standard” voor een Safety Day, aangevuld met een paar video’s van de Israëlische luchtmacht.

 

25 januari 1991

Vrijdagmiddag: Kilroy staat met een kapotte generator op Aalborg. Tijd om een dual te scramblen en Catch wordt aangewezen om hem op te halen. Ook tijd voor het snode plan om Ops te verwarren met B1/B2-crap. Dat Stone op Ops zat, kwam natuurlijk ideaal uit. Op tijdstip X hangt Uncle heel toevallig op Ops rond en zit Toto heel toevallig op Suitcase frequency. Catch roept Stone op met de mededeling: “De schijnnormaal van mijn stanby ADI wijkt af samen met de MFL KDJ 2030” (kogeldoosje 2030) Stone ???????????.

Uncle deelt Stone mede dat dat in een oude PIF is terug te vinden en begint te zoeken. Helaas zit de PIF er niet meer in, maar Catch moet maar een bit draaien, herinnert Uncle zich. Als dat niet helpt komt Toto op de freq. en stelt voor de ADI 1 min. te cagen en dan weer te gebruiken.

Dit schijnt te helpen, waarna Stone ondanks zijn verbazing c.q. verzadiging nog net “bedankt Toto” kan uitbrengen. De rest van de middag brengt Stone door met het nakijken van de PIF’s.

 

28 januari 1991

Het aantal kisten op deze dag is bedroevend. De TD heeft de hele dag nodig om de vliegtuigen om te bouwen voor deelname aan de ICT periode. Hoezee.

 

29 januari 1991

Nieuwe policy van de Wing. Bij het repareren van een kapotte kist in het buitenland gaat er een vlieger mee als het om “kleine” klachten gaat. Het eerste slachtoffer hiervan is Uncle, want die kan met de F-27 naar Karup en vandaar uit met de combi naar Aalborg om samen met de TD te hopen dat het inderdaad om een “kleine” reparatie gaat. De club arriveert pas laat in Aalborg en daar blijkt door de hoge vochtigheid zelfs proefdraaien van motoren niet mogelijk te zijn (icing). De vooruitzichten voor de volgende dag zijn hetzelfde.

Stretch komt er inmiddels achter dat niet alle Bavaria’s alcohol vrij zijn en rijdt dus + dronken

 

30 januari 1991

De ploeg in Aalborg heeft geluk. Het weer klaart op en de reparatie is wel heel klein. Die middag wordt de kist dus weer teruggebracht naar Volkel. De ICT draait op volle toeren en blijkt wel gezellig te zijn. Deze middag is er een 6-ship naar de range geweest en dat blijkt een puinhoop te zijn geworden. Aangezien er geen reacties in het dagboek zijn gekomen, is het voor iedereen maar gissen hoe het binnen deze bloemkoolformatie gegaan is, maar een puinhoop was het. ‘s Avonds bij de social vinden er namelijk nog steeds heftige discussies plaats tussen Stone en Dre Kraak.

 

31 januari 1991

De nieuwe commandant van 306 is bekend, namelijk Jac Jansen. Deze is nu nog bezig met de laatste trippen op IQT aan de overkant en zal daarna bij 306 beginnen. ‘s Avonds gaat een delegatie van

306 stappen in Pepper’s. Onder die meute bevindt zich ook Stretch, die net voor sluitingstijd op zijn fiets richting huis gaat. Staande in de deuropening valt zijn oog op de lokale Rottweiler die op zijn gemakkie door de zaak heen en weer loopt. Stretch begint te grommen richting dat bakbeest, die eerst in het geheel niet reageert. ‘n Seconde later blijkt die Rottweiler net iets langzamer te zijn in het afleggen van + 3 meter dan Stretch in staat is de deur achter zich dicht te trekken.

That was close.

1 februari 199

Afgelopen nacht de zoon van Andre en Catrien, genaamd Martijn, geboren. Snel wordt er namens 306 nog een presentje richting Utrecht gebracht, waarvoor Andre nog persoonlijk zijn dank overbrengt.

 

2 februari 1991

Vandaag is Andre van Luijk, na langdurige ziekte, overleden.

Op 6 februari vond de uitvaart plaats in Uden onder zeer grote belangstelling. Op verzoek van de familie werd Andre in besloten kring gecremeerd.

4 tot en met 15 feb. 1991

Deze periode kan kort worden samengevat. De helft van het squadron is met verlof i.v.m. opkomende B1/B2 examens. Daarnaast breekt een periode met strenge vorst en intense kou aan. Waves worden gecancelled door hevige sneeuwval, door gladheid en door een te hoge windchill factor.

Kortom het aantal vliegbewegingen in deze 2 weken is gering. Carnaval wordt ook weer uitbundig beleefd (tenminste door een paar man) en mensen vertrekken richting wintersportoorden. Intussen staat heel Nederland op de schaats en worden de rayonhoofden (tevergeefs) bij elkaar geroepen.

 

13 februari 1991

Op 306 vinden wat schermutselingen plaats m.b.t. sneeuwruimen. Iedereen (lees iedereen) moest gaan sneeuwruimen. Dit had tot gevolg dat een paar man inderdaad aan het vegen waren en de rest aan het sneeuwballen gooien c.q. sneeuwpoppen maken waren. Na het schoonmaken van het shelterplatform kwam “n (oude) Kapitein erachter dat chauffeurs en dienstplichtigen zich drukten van het sneeuwruimen. Na wat intern “overleg” op Ops hoefde plots niemand (lees niemand) meer sneeuw te ruimen. Toen het even later ging sneeuwen heeft iedereen maar VROB genomen.

 

18 februari 1991

Het squadron stroomt weer vol, ondanks de nog steeds aanwezige sneeuw. Overdag dooit het licht dus het gaat de goede kant op. Deze week staat in het teken van BHC. Dat betekent ‘s morgens briefings (behalve voor gastvliegers, die kunnen gaan hakken) en ‘s middags vliegen.

Het nieuwe bedrijfsrestaurant is in gebruik genomen en dat betekent niet langer dat de lunch besteld kan worden. Diegenen die niet kunnen lunchen krijgen in het vervolg via Ops een lunchpakket. Voor zover levert dit geen problemen op.

Planex Gompie: “Hoeveel bedraagt de planning tijd?” “Dertig minuten, elk target + 10 minuten”. Oftewel zonder Tgt heb je een half uur om de route te plannen (toch wel aan deze kant van de FLOT, he?)

 

19 februari 1991

Gezellig zo’n BHC. ‘s Morgens no flying. ‘s Middags geen crewchiefs. Kilroy en Rubber ferryen 2 kisten richting Florennes voor Stone en Yogi, die daar de komende 4 weken TLP zullen volgen. Yogi volgt deze cursus als “semi-element lead” omdat het slechte weer van de afgelopen weken het voltooien van de element lead opleiding verhinderde. Hetzelfde geldt voor de section lead opleiding van Stone.

 

20 februari 1991

Mist: + 100 meter zicht, dus NONOPS. Het geplande tripje van Champ, Toto en Gigs richting Zweibrucken wordt een dagje verlaat. Volgens Toto doet de Meteo er alles aan om hen niet naar Zweibrucken te laten gaan, gezien het meteobericht hiernaast. Eigenlijk zou je als HKO toch moeten weten dat die “9” voor ” total obscured” staat.

Ondertussen heeft Erik van Schijndel bewezen dat hij meer kan dan alleen plaatjes kijken als hij zich meldt als trotse vader van een gezonde dochter.

En, van de door Chris Verkaart aangevraagde sneeuwschuivers, zijn inmiddels de stelen binnen.

 

21 februari 1991

Champ, Toto en Gigs vertrekken vandaag alsnog voor hun outbound trip maar ditmaal richting Bitburg. Vanaf CTL komt een telegram dat het VOTC het parasailen op 1 maart cancelled vanwege weersomstandigheden? Ze hebben daar zeker ook Meteo.

Sinds 2 weken loopt er weer een nieuwe vlieger op 306 rond, genaamd “Muezli”. Muezli is afkomstig vanaf de F-16 conversie op Tucson en heeft een Theater conversie op Gilze Rijen gedaan. Hij vliegt vandaag zijn eerste trip.

 

22 februari 1991

‘s Morgens krijgt Ops telefoon uit Bitburg dat Toto daar dusdanig ziek is geworden, dat hij niet in staat is om zijn kist terug te vliegen. Hij blijkt niet te veel gedronken te hebben, maar een soort voedselvergiftiging opgelopen te hebben. Opec en Uncle vliegen met een dual richting Bitburg, waar Toto door Opec zal worden teruggevlogen. Dit gaat zo snel dat aan Opec bij inchecken wordt gevraagd of hij niet outbound ging. Uncle komt ‘s middags terug met Toto’s kist en heeft problemen met het intaxiën in het Safaripark als zijn dummy missile het toegangshek platwalst. Paniek in de tent, maar van de missile is alleen wat verf af.

Grin tegen Strech: “Je gaat vliegen in je uppie”. Strech: “Uppie, is dat mijn callsign?”

 

25 februari 1991

Update uit de Golfoorlog: het grondoffensief is begonnen. De luchtmacht heeft daar zijn waarde bewezen als door continue bombardementen het Iraakse leger dusdanig verzwakt is dat de grondcampagne uiterst succesvol is.

Deze weken worden gekenmerkt door hardnekkige mist in de morgen dat het cancelen van waves tot gevolg heeft. Deze week staat verder in het teken van DART-schieten.

Strech doopt een ingang van het Safaripark tot “Ben’s Gate”.

 

26 februari 1991

‘s Morgens mist (what’s new?). ‘s Middags kunnen dan eindelijk 4 kisten richting DART met Pipe als tow-pilot. De eerst aangekomene, Scar, besluit bij zijn eerste hot pass de transmitter van de DART af te schieten zodat de rest van de Vlb Volkel de hele middag “dry” kan gaan.

Ernie heeft wat problemen met het aantrekken van zijn plonspak als hij eerst zijn schoentjes aan doet, dan zijn plonspak en zijn flying suit. What’s wrong here?

 

27 februari 1991

Pipe komt terug van Leeuwarden en heeft daar als tow pilot ‘n “hair raising experience” gehad, gezien zijn nieuwe coup de Kilamanjaro. Iedereen die ‘s morgens dan ook binnenkomt, reageert op Pipe’s nieuwe modieuze coup.

Het weer is ook klote, maar Grin gaat toch een weddenschap aan met Hans Smeets dat er gevlogen kan worden. Zoals altijd in dit soort zaken blijkt Grin de overwinnaar te zijn, want het weer blijft hangen op Amber. Toto produceert nog even een AB-stall tijdens het Dart-en. Champ heeft Pipe afgelost als tow pilot. Hij vliegt van alles behalve tow en dat gaat zo de hele week door. Hij heeft het weer versierd.

 

28 februari 1991

Vandaag wordt bekend dat er in de Golfoorlog een bestand is afgekondigd en er zo goed als zeker een einde komt aan het geweld. De kisten van de geallieerden zullen voorlopig nog daar blijven, dus het zal in het Europa theater nog wel even rustig blijven. ‘s Middags wordt bekend dat er een kist van Leeuwarden van het 323 Sqn wordt vermist en vermoedelijk in zee is gestort, zo’n 200 km noord van Texel. De vlieger wordt vermist en een zoek actie is gestart.

1 maart 1991

Commando overdracht op 306. Voor het front van 306 Sqn en wat genodigden neemt Jac Jansen ’s middags het commando over en krijgt dat uit handen van Twin v.d. Burg. Bij deze overdracht is ook Catrien van Luyk aanwezig. Na afloop is er een receptie bij de TD, die voor sommigen wel heel gezellig was. Zo besloot Chris V. een goede indruk bij Fart (Jac Jansen) achter te laten door diens DT pet vol met zand te scheppen. Dezelfde Chris V. had op het einde van de avond wat moeite met het basic voortbewegen en moest per vliegtuigtrekker naar de hoofdpoort worden gebracht waar zijn vrouw hem opwachtte.

 

M.b.t. het neerstorten van de F-16 van 323 is t.g.v. ACMI-training de toedracht van het ongeval duidelijk geworden en worden de overlevingskansen van de vlieger Ed Gelens (alias Klep) nihil geacht.

2 maart 1991

Zaterdagavond in Utrecht. Catch geeft een feest met als thema “dressed to kill” De een komt wat beter verkleed dan de ander, maar Grin en Jolanda spanden wel de kroon. Grin is verkleed als hoer en wel dusdanig dat hij zijn auto toch redelijk dichtbij moet parkeren, want in de binnenstad van Utrecht gebeuren rare dingen. Uncle trad nog even op als pooier en trachtte Grin enkele malen aan de man te brengen (letterlijk). Echter de opbrengst was minimaal en verdween telkens snel tussen de weelderige borsten van Grin.

 

4 maart 1991

Deze week staat in het teken van mini deployment van 4 Air Defence Tornados van de Britse airbase Leeming. De Britse technische dienst arriveerde al op zondag en maandagmorgen arriveren enkele crews per ferry. ‘s Middags worden de kisten ingevlogen en de bedoeling is dat er deze week 2V1 en 2V2 DACT training gaat plaatsvinden. In de namiddag vindt er een welkomstborrel plaats bij de TD, waarna de crews nog richting de Italiaan gaan om te dineren. Fart, Grin, Scar, Catch, Uncle en Daan gaan ook mee en Catch en Uncle spreken af met Fart dat hij hen in de mess oppikt op de heenweg.

Natuurlijk wordt dat vergeten zodat Fart vanaf het restaurant terug kan rijden om hen op te pikken. De Britten zijn wel heel erg geïnteresseerd in de Nederlandse taal en proberen hun nieuw geleerde zinnen uit op enkele serveersters, die daar rooie oortjes van krijgen. Dat er goed gegeten werd kwam wel tot uiting in de rekening van f 1.300,00.

 

5 maart 1991

Eerste dag DACT training tegen Leeming. De Britten willen vandaag alleen 2V1 ’s doen i.v.m. wat element lead check outs van hun kant. ‘s Morgens lukt het hen om 4 Tornado’s airborne te krijgen, wat meteen leidt tot problemen met de toestellen. In de middagwave blijven er maar 2 kisten over en ze plannen om een kist te gaan ruilen in Leeming i.v.m. radarproblemen. Aangezien de TRA’s van 0 – FL 360 dicht zitten blijken die overgebleven kisten ‘s middags niet nodig meer te zijn.

Verder is er ook nachtvliegen gepland (alleen voor 306) en zodoende moet er tot 21.00 uur gewacht worden alvorens af te reizen richting Chinees voor een gezamenlijke maaltijd. Daar aangekomen waren er wat problemen omdat de Chinees (Hoelang?) maar 20 personen verwachtte i.p.v. 30. Na wat Biereco taferelen was dat ook weer snel opgelost. Na wat kilo’s voer en bier te hebben weggezet, was het plan om even naar Grin thuis te gaan i.v.m. Jolanda’s verjaardag. Aangezien de meesten redelijk vol zaten en de buschauffeur het ook niet echt laat wilde maken, vertrok iedereen maar richting huis.

 

6 maart 1991

De Britten gaan alsnog richting Leeming om een kist om te ruilen. Al met al is het een heel rommelige dag, blijkend uit de volgende samenvatting. Meteo vertelt allereerst dat de TRA’s niet goed zijn, dus wordt Efflux geregeld met een 2V2, dat wordt al snel ‘n 1V2, maar als Catch gaat steppen, knapt er ‘n Tornado af, wordt uiteindelijk toch een 1V1.

Muezli zijn IMQT wil ook maar niet vlotten als Kilroy als Alpha een G.A. krijgt. ‘s Middags weer een 2V2 gepland en wordt weer omgezet tot 1V2 (maar dan wel 2 x 1V2). Uncle krijgt een 312 kist zonder medeweten van Kees Beerens. De TRA’s worden gecancelled (waarom?) dus maar weer richting Efflux met delay van take-off tijden. Net voor het uittaxiën van Uncle wordt Efflux gecancelled en moet toch richting de TRA’s worden gegaan. Echter dan moet Uncle nog wel even zijn plonspak aanschieten.

Karel rennen, Rob scheuren, Uncle omkleden en opnieuw opstarten, total delay 7 minuten. Aangekomen bij TRA 7+8 blijken die echter in gebruik te zijn en zitten TRA 4+5 zo in de soep dat er nog niet geknokt kan worden.

Pipe moet een kist gaan ophalen op Gilze. Als hij wil opstarten blijken de stoplichten aan de kop van de baan stuk te zijn, zodat eerst de marechaussee moet komen om het verkeer aldaar te regelen.

Als dat voor elkaar is taxiet Pipe eindelijk naar de baan als plots de marechaussee wordt weggeroepen voor een noodgeval. Na het afzetten van de motor en + 1 uur vertraging lukt het Pipe alsnog om weg te komen.

Verder moet Karel voor de 2e keer vandaag rennen als een Brit moet gaan steppen voor een backseat bij IQT zonder dat Karel dat wist.

‘s Avonds grote social in de mess waar de Engelsen d.m.v. slinkse dobbel en woordspelletjes trachtten enkele van ons dronken te krijgen. Het effect is echter averechts als de club (-2) half in de avond afdruipt richting De Peel.

 

7 maart 1991

Eindelijk een 2V2 tegen de Britten vanmorgen. De andere wordt een 2V1 omdat de Britten een spare kist willen houden. De set ups zijn echter minimaal omdat na zo’n 1 ½ a 2 engagements de Tornado RTB gaan i.v.m. hun brandstof. ‘s Middags een 1V2 en een 2V1 omdat Rubber een G.A. krijgt. ’s Avonds breekt de tijd van afscheid weer aan. De Britten zijn echter erg nerveus omdat het weer in Engeland zeer slecht is en het twijfelachtig is of ze wel naar huis kunnen. Fart houdt nog een afscheidsspeech en biedt alle Britten 2 F-16 foto’s aan. Verder bestaat de mogelijkheid dat de Britten in het najaar terugkomen om als support te dienen tijdens Concreet. Na wat geborreld te hebben bij de TD vertrekt de meute richting Peppers. Alleen Uncle, Catch en Muezli ruimen nog even het squadron op. Tijdens het afsluiten kunnen Catch en Muezli de sleutels van het gebouw niet vinden, zodat Grin in Peppers wordt gebeld waar deze zich bevinden. Grin, die het gebouw opende, vermoedt dat ze nog in zijn overall zitten en komt met de bus richting de basis. Echter na het ophangen van de telefoon ontdekt Uncle de sleutels en belt richting Peppers, echter Grin is al weg. Zodoende haalt Grin per touringcar de onverlaten + Ger de Groot op om richting Peppers te gaan (spreekwoord: een goed voorbeeld ……)

 

8 maart 1991

Ondanks het slechte weer aanvaarden de Britten toch de terugreis en verdwijnen in de middag. Uncle heeft het meeste te lijden gehad van de Britten en verdwijnt geel en leeg richting huis op vrijdagmorgen.

‘s Morgens staat er een 2V1 gepland met Champ, Catch en Kilroy. Catch heeft wat flight control problemen en roept een OEVS-specialist. Die geeft aan dat het een G.A. is, echter zo onduidelijk dat Catch niet mee krijgt en uittaxiëd. Kilroy heeft het gebaar van de OEVS-spec langs zijn keel wel gezien en adviseert Catch om Suitcase op te roepen, waar na wat telefoontjes blijkt dat het toch een G.A. is. Als Kilroy daarna nog wat anti-skid problemen krijgt, kan Champ in zijn eentje gaan.

Wat Intell meemaakt gedurende hun PI-cursus in Engeland is onbekend, maar ze durven zich pas deze middag weer te vertonen nu de Engelsen zeker weg zijn.

 

11 maart 1991

De IQT op Volkel is voorbij. Dat betekent voor 306 een toename van 3 vliegers, n.l. Champ, Gigs en Looney. Looney is afkomstig van Sheppard AFB waar hij een aantal jaren als T-38 instructeur heeft gefundeerd. Deze week worden dagelijks 3 waves BFM gevlogen voor de IMQT van Looney, Muezli en Fart. De rest vliegt CRC trials en recce trips.

Er is wat verwarring omtrent de logboekuitdraai van Pacman die naar zijn bureau gebracht moest worden. Hij ging van 306 naar WOC naar Lt. Adj CVD naar 306 en niemand was iets verder (what’s new?)

Op de foto de aanvraag voor het bouwen van een kippenhok.

 

12 maart 1991

Vanmiddag arriveren 2 Etendards vanuit Landivisiau voor een 3-daags bezoek aan ons squadron.

Een van de Franse vliegers was nog een oude bekende van de rotatie van vorig jaar. Grin en Fart (airborne) wachten de Fransen
en intercepten ze van FL 250 naar 1.000′ om samen met hen hier op initial te komen. Na de landing krijgen ze de traditionele jenever maar zonder haring.

Inmiddels is het hele squadron in rep en roer, want Champ heeft aangekondigd dat hij morgen gaat hardlopen.

 

13 maart 1991

Vandaag 2 recce trippen gecombineerd met de Fransen. De communicaties met het Franse paartje is niet ideaal aangezien hun Engels maar gebrekkig is. Bij terugkomst zet dan ook een van de Fransen zonder landing clearance en clue zijn kist aan dek. Ops loopt een airtask binnen i.v.m. Champs hardloopaspiraties (zie bijlagen). ‘s Avonds worden de Fransen nog meegenomen voor een gezellig avondje Chinezen.

 

14 maart 1991

Scar vertrekt richting Red Flag. De namiddag staat in het teken van het F-5 afscheid op Eindhoven.

Vanaf 16.00 uur is er een beercall voor oud F-5 vliegers (+ Uncle). De overige vliegers hier gaan

overnight richting Hahn. Muezli, de schrik van de Alpha’s, maakt ook deze keer zijn faam weer waar als Champ een G.A. heeft. Uiteindelijk gaan dus alleen Grin en Stretch naar Hahn toe.

Op de beercall in Eindhoven blijft het vrij rustig en wordt alleen (ondanks de hoge consumptieprijzen) veel bier weggezet. Het echte wenkbrauwenwerk vindt pas plaats in de off mess van Eindhoven en 306 was uiteraard daar weer maximaal vertegenwoordigd.

 

15 maart 1991

Ops stikt naar bier.

 

18 maart 1991

De move naar Aalborg.

Om kwart over 8 geen lunchboxen. De bakker was nog niet geweest.

Eindelijk komt om 09.15 de Friendship, te laat. Lunchboxen arriveren net op tijd, gelukkig niet in een kist of zo, 26 losse lunchpakketten. De F-27 crew weet niet dat ze vracht moeten meenemen. Ze hadden van de VVA niets doorgekregen. 1.000 Lbs kon alsnog mee. Het bier en de belastingvrije artikelen bleven staan. (Die kwamen laat in de middag met de vlucht voor de chaff en flares mee.) Voor het opstarten even neuzen tellen, 2 neuzen te kort. Na een kwartier zoeken, gevonden en eindelijk gingen we dan.

De F-16’s op Volkel starten op. Rubber heeft een G.A. en de reserve kist voor hem is al airborne ?.

Bleek later dat de reserve kist niet eens uren genoeg had om naar Aalborg te gaan. Met een 800 meter of minder landt de F-27, een uur later gevolgd door 3 F-16’s. Rubber komt ergens in de middag.

‘s Avonds geven de Deense vliegers een feestje in de mess, maar degenen die het meeste bier betalen zijn wij. Ze hebben zich wel uitgesloofd, want ze hebben zelf chili con carne gemaakt. Zo’n 15 liter van deze pittige zooi en een paar kilo knoflookboter worden weggezet. Daarna veel dronken Denen, die het Britse woordspelletje wilden meespelen en een heel smerig tampon drankje, die bijna iedereen tot kotsen aanzette.

 

19 maart 1991

Veel peopletjes met hoofdpijn. Karel wordt in de combi niet goed van al die knoflooklucht. Op het squadron aangekomen blijkt dat we voorlopig niet kunnen vliegen. Om 07.50 It zit de meute al te rikken. ‘s Middags blijkt dat er de rest van de dag ook niet kan worden gevlogen en iedereen taait af tot half 4, want dan hebben wij ons Nederlands biertje met de Denen. De tap is aangesloten, maar de animo is niet zo groot, er gaat maar een vat doorheen. In de legeringsruimte wordt weer gerikt en dan op naar Aalborg, lekker eten. De club is blijkbaar toch een beetje moe van gisteren, want gaat weer keurig om 11.00 met de combi terug naar het veld. Weer rikken, wat de slaap van de anderen niet ten goede komt, want de lachsalvo’s van Grin en Gigs daveren door de gang.

 

20 maart 1991

Prachtig weer, dus we gaan vliegen. Stress bij de Deense Duty Ops officier, want tempo is 1.000 meter. Dikke paniek en Grin gaat met Gigs een weddenschap aan, dat dat de hele morgen zo blijft.

Gigs verliest al na 10 minuten, want toen iedereen de outbrief had gekregen, werd het plotseling van 10 km. nog geen 800 meter. Hold your horses. Rikken. Uiteindelijk gaan er 3 airborne en Uncle heeft een G.A.

Het is nog steeds niet bekend of we vrijdag wel de vracht kunnen meenemen met de F-27. Na heel wat heen en weer getelefoneer met Nederland, bellen ze terug en zeggen dat er 3.000 lbs mee terug kan. Een oplossing voor de resterende 1.500 lbs wordt gezocht. In de middagwave is er geen tegenstander voor Uncle. Hij moved in bij de 2V1 van Kilroy en Grin en zo wordt dit een 2V2. De communicatie binnen dit element heeft iets weg van de Zweedse kok van de Muppetshow.

Om half 4 begint “happy hour” in de mess. In eerste instantie nog geen halve prijs, Dat begint pas om 4 uur. De Denen beginnen weer om gratis bier te spelen. Rubber verliest voor de 3e keer vandaag, eerder al 2 x voor de koffie. Dan natuurlijk ons nummertje voor het bier. Ja hoor. Rubber zit er weer in. De social bestaat uit een handjevol Denen van 723 Sq en de Nederlanders. Die bestellen nog snel even voor het aflopen van happy hour een kratbier. Slim he.

Grin en Erik zullen op bezoek gaan bij een crewchief die vandaag acute hernia kreeg en naar het ziekenhuis is afgevoerd. Maar hij blijkt nu al onder het mes te zijn en Grin besluit om 11.00 uur te gaan kijken.

Als happy hour is afgelopen wordt het nog rustiger in de mess en wordt er door ons gepokerd. Op de bar wordt de score van Catch bijgehouden. “Don’t wipe till 1994”. All time record Catch 20-3-91, 8 x poker.

Hierna gaan we richting Aalborg naar de Italiaan. Lekker gegeten, maar voor Grin en Erik duurde het te lang en zij gaan richting ziekenhuis. Om 10 voor 12 midnight zoeken we de combi op en wachten tot 12 uur op Grin en Erik. Ze komen niet, dan maar in het ziekenhuis gaan kijken. Met 7 man sterk komen we op bezoek bij Hans Lamers. Midden in de nacht, maar voor de verpleegsters geen probleem. Zij rijden hem met bed en al naar de recreatieruimte en na een gezellig half uur zonder Grin en Erik, gaan we weer sociaal als we zijn, langs de plaats waarvan we vertrokken zijn. Maar ze zijn er nog niet. Ook niet in de lege bussen, die volgens Karel altijd vol zijn. Dan maar weer terug naar de basis, daar zijn ze ook niet, want ze zijn nog stiekem gaan stappen met de TD.

Iemand heeft gelijk, snurken hoor je door de dunne wand heen.

 

20 maart 1991

Het weer is goed, 3 kisten ook, dus vliegen met die hap. De 3 man die de pech hebben dat ze niet vliegen zitten al om half 9 te rikken met Karel, supporter natuurlijk Marijke. Na het opstarten komt

Catch op de radio: “Ik heb geen pitch ladders in mijn HUD”. Gigs: “Staat de switch daarvoor wel in de juiste positie? ” Afijn, ‘n kleinigheidje hou je altijd.

‘s Middags zouden we 4 kisten hebben en na een paar uur rikken wordt er toch geplanned. Al diverse keren is er aan Mok (schijnt een Deense vlieger te zijn, maar wij hebben hem nooit zien vliegen) gevraagd om een non-availibility ticket. Hij schuift dat af naar EMO, vluchtcommandant. ’s Middags blijkt dat er uitschieters zijn tot 45 KTS, x-wind meer dan 30. Dus weer niet vliegen. Er moet nog een vat bier leeg en het is ongelooflijk maar waar, op aandringen van de Denen hebben we om 2 uur al TALO. De Denen zijn nu ook in de meerderheid en voor half 4 is het vat al leeg en de Denen pleiten. Een gedeelte gaat hierna naar de mess en een ander gedeelte gaat voormeuren, want om 7 uur moeten we in een restaurant zijn, uitgenodigd door de Denen en een aantal van hun vriendinnen. Was bijzonder gezellig en lekker. Niets op aan te merken, tot dat de rekening kwam. De Denen betaalden ieder voor zich en de Nederlanders maakten gezamenlijk de rekening op. Scheelt ongeveer een half uur Het blijkt dat in die tent iedereen die gegeten heeft, een stempeltje krijgt. Tot zeer grote woede van Gigs vroeg Mok of hij onze stempeltjes kon krijgen dan had hij mooi voor niets gegeten. Dat ging uiteraard niet door en alle woorden en gebaren die Gigs die avond nog uitte, zijn niet voor herhaling vatbaar. Na veel Beattle muziek te hebben aangehoord bij Moe Jensen, ging men op diverse tijdstippen naar de basis met wel of niet veel slaap, maar er moest de volgende dag worden teruggevlogen.

 

22 maart 1991

Goed weer, op Volkel iets minder, maar men kon toch vertrekken. Voor Gigs gaat steppen vraagt hij of Mok de non availibility tickets al heeft gegeven, anders spoelt hij hem alsnog met zijn kop door de wc. Marijke krijgt alleen maar een papier voor de officieren en Grin gaat met Gigs in zijn kielzog richting Ops. Alles wordt geregeld. Sectielead opleiding voor Kilroy en via een cap van de Denen terug naar Volkel. Tot ieders opluchting taxiede iedereen uit en kon de rest zich ook opmaken voor de terugvlucht, e.g. reis, behalve Hans Lamers. Die mocht van de doctoren terug naar Nederland, maar 334 had niet eerder vervoer dan maandag daaropvolgend.

Plotseling Grin op de radio. “Stuur als de sodemieter groundcrew naar de baan, ik kan hem niet meer houden”. Natuurlijk weer die grafbak de J-207 van Twenthe. Grin kon nog net zijn pitotboom uit Uncles nozzle houden bij het parkeren op het ORP, omdat de remmen dienst weigerden. Voordat iemand het onder controle had (tower bijv.) stond Grin zonder remmen tussen 3 Nederlandse en 3 Deense kisten. Een zooitje dus.

De F-27 stond al een tijdje op ons te wachten, maar nu moest er nog van alles geregeld worden met Volkel i.v.m. die 207. Uiteindelijk zijn we maar 50 min. te laat gestart met maar 2.000 lbs vracht. Na 2 uur eindelijk geland op Volkel. We hebben eerst nog een soort van proef Fly pass meegemaakt. Het lijkt wel of 334 de baas is en je doet maar wat zij willen.

Enfin, conclusie. Te weinig gevlogen, leuk sociaal contact, een koelkast in gebouw 270 nog vol met ons bier en de enige slimmerik die het kamersleuteltje niet heeft ingeleverd bij Marijke, is Marijke. En we hebben trouwens nog een pracht van een souvenir gejat.

 

25 maart 1991

Na maanden van deployments, IDF-taken en andere crap is er een periode van RECCE aangebroken. Kilroy is bezig met zijn section lead opleiding, Rubber tot element lead en Muezli, Looney en Fart nog met hun IMQT Air Defense trippen. Het wordt trouwens tijd dat Intell weer beziggehouden wordt, want vandaag is Joep vader geworden van een gezonde jongen. Het bijgevoegde geboortekaartje doet vermoeden dat de baby in Zimbabwe is geboren, maar navraag bij de vader leverde toch Venlo als geboorteplaats op.

Jeurissen belt naar Italië, Villa Franca: “Hallo? Hoop gebrabbel — Can I have the 3rd Wing? — What? — Yes, 3rd Wing. Operator: “Zie wind? wan moment plies Ai gif joe forkaster — Yes, forkaster. Wat joe want? “3rd Wing”. Oh yes, zie wind — NO NO, not the wind, the Wing! “Jes jes there is wind todeej etc. etc. etc.

Na 15 minuten eindelijk Ops 3rd Wing. Can I speak to the P.I.’s? “Yes, but a i sink zee kent spiek inglisj — Ok, goodbye —

 

26 maart 1991

Champ en Pipe willen overnight naar Strassbourg. Dit is Champs derde poging om daar naar toe te gaan, na 2 keer eerder te zijn geweigerd. Ook deze keer lukt het op het laatste moment weer niet t.g.v. geen diplo clearance.

Bij de TD neemt na 33 jaar trouwe dienst Jan Beekman afscheid als line-chief. Dit gaat gepaard met een afscheidsreceptie in DT in de crewroom van de TD. Links en rechts worden de uniformen bij elkaar gescharreld en Gigs moet zelfs richting huis om dat van hem en Looney op te halen. Bij de receptie zelf treffen we de TD aan in gevechtspak, trainingspak en andere wazige outfits. Fart en Erik Schevenhoven spreken nog wat memorabele woorden en bieden wat afscheidscadeaus aan.

 

27 maart 1991

Catch vertrekt al vroeg richting Aalborg om de 207 op te halen. Er is alom nieuwsgierigheid hoe de Denen zullen reageren op het verlies van hun missile-kop vorige week, echter daar aangekomen ontmoet Catch niemand omdat ze allemaal op Paasverlof zijn. De 207 blijft wonderwel heel en wordt.

‘s Middags terug op Volkel gebracht. ‘s Avonds social in de mess waar ook Rubber present is. Na afloop daarvan richting huiswaarts, rijdt Rubber de slagboom bij de hoofdpoort aan omdat die niet zoals gewoonlijk open stond. Tegen de marechaussee bekent Rubber, al kauwgum etend, dat hij door de laagstaande zon te laat had gezien dat de slagboom dicht was. Ja, natuurlijk.

 

28 maart 1991

Witte Donderdag. Zeg maar gerust ZWARTE DONDERDAG. Fart maakt bekend dat er binnenkort 2 vliegers van Volkel instructie op Eindhoven moeten gaan geven. Ieder squadron moet iemand ter beschikking stellen, waarna de CVD er 2 uit zal plukken. Later dit jaar moet er ook nog een vlieger richting Sheppard. Bijna iedereen staat op de hit lijst omdat de ervaring niets uitmaakt. Voor sommigen wat vreemd, voor anderen een opluchting. Stone voltooit ‘s middags zijn section lead opleiding.

Barend van Intell (inmiddels op de wing intell) krijgt een lintje voor 12 ½ jaar trouwe dienst en biedt.

‘s Avonds een fustje in de crewroom aan. Chris V. deed extra zijn best en weet zich het vertrek uit de crewroom niet meer te herinneren. Dat hij daarna, gewapend met een fles rum, nog in Peppers de baas daar een beetje heeft lopen stressen, mag ook geen naam hebben.

2 april 1991

Gelukkig dat 1 april een vrije dag was. Yogi verschijnt ‘ s morgens met een slabbertje om zijn nek.

Dit heeft hij om t.g.v. een weddenschap met Joke (zijn vrouw, red.), die ‘s middags dan ook belt om te verifiëren of Yogi het ding om heeft. Iedereen die deze week in de backseat plaats neemt, wordt betiteld als de nieuwe instructeur; kortom niemand is blij met het hele verhaal. Scar keert terug van Red Flag en Kilroy van de HVAA op Florennes en zullen later hun lessons learned briefen.

 

3 april 1991

Verandering c.q. aanpassing van de dagboek-SOP’s. Normaal worden alle fuck-ups en afwijkende gedragingen van eenieder vermeld in het dagboek. Het gedrag van Yogi hier op 306 is echter zo afwijkend c.q., debiel, dat vanaf heden het dagboek nog maar alleen melding zal maken van normaal gedrag van Yogi.

‘s Middags maakt Scar een willekeurige plaat, tijdens de recovery richting Volkel, van een paar hijskranen in het zuiden des lands. Dit blijkt later een complex te zijn die Burp (ex 306 Cdt) al zo’n 1 ½ jaar gefotografeerd had willen zien en tot dusver door Scar was geweigerd te fotograferen.

Vandaag zijn ook de Biereco’s: Chris V., Erik v. S., Toine v.d. P. en William V. begonnen met het herstructuren van de crewroom. De bar zal worden vernieuwd evenals de vloerbedekking en de muren worden opnieuw gewit. Voorlopig is de crewroom dus u/s. In de namiddag vindt de officiële opening van de Valkenhorst (de gecombineerde messes) plaats via een grote all-rankssocial.

STRETCH is combat ready.

 

4 april 1991

‘s Morgens krijgen we een briefing van Kilroy omtrent de resultaten van de HVAA protection conferentie die vorige week in Florennes is gehouden. De ARLO verschijnt zo rond het middaguur op zijn bureau om 50 minuten later weer richting huis te vertrekken. Uiteraard was dit zijn lunchpauze. De middagwave wordt gecancelled omdat de “verwachting” voor de x-wind boven limieten is. De hele middag echter blijft deze in Volkel beneden de limieten en dat in tegenstelling tot de velden om ons heen, volgens de meteo.

‘s Avonds wordt aan de heren vliegers bekend gemaakt wie de uitverkorene voor Eindhoven is, n.l. Gompie. Ook wordt er nog een biertje gedronken bij de TD ter gelegenheid van het afscheid van crewchief “Total” Loss.

 

5 april 1991

Weinig spectaculairs vandaag. Stone leidt ‘s middags een viertje voor een 2V2 en is daarvoor zo enthousiast, dat hij denkt dit zonder helm te kunnen doen. Overigens was dit geregeld door Toto, die woensdag al CP’s had geregeld, echter Ops vergat vandaag even dat Toto in deze formatie ook wilde vliegen. Dit had een “klein” meningsverschil ten gevolg en Toto vloog niet.

 

8 april 1991

Deze week weer 3 waves per dag voor de IMQT-ers. ‘s Morgens heeft Looney problemen met zijn zuurstofmasker. Karel scambled met 2 nieuwe maskers richting de kist, Daar aangekomen blijkt dat de nieuwe maskers het probleem niet verhelpen en wordt duidelijk dat Looney zijn regulator uit heeft staan. Hiermee scoort Looney de misser van de dag.

De crewroom wordt na groot onderhoud weer opgeleverd en de Biereco’s: Chris V, Erik v. S, Toine v.d. P en William V krijgen van Fart een dag commandantenverlof als dank voor hun grote inzet tijdens de verbouwing. Stretch drinkt ‘s avonds de OPS-laars en daar blijkt dat die hoeveelheid bier niet in zo’n klein manneke past en de stoep aan een schrobbeurt toe is.

 

9 april 1991

Vandaag krijgt 306 bezoek van 2 Tornado’s voor 3 dagen. De Duitsers, afkomstig uit Eggebeck, zullen 2 dagen gecombineerde RECCE trippen met ons vliegen. De IMQT levert dagelijks wel leuke verhalen op. Zo zat Looney tijdens een 1V2 zo druk op zijn radar te kijken dat hij het tweetje miste die contrails trokken tot Engeland. “Je hoorde hem gewoon zweten boven zijn REO”.

Stork doet s ‘avonds een geslaagde poging om wat aandacht te trekken op dit veld om op zo’n FL 500 out-of-control te gaan en al recoverend en daarna air-startend naar beneden te komen.

Op zo’n 8000 ft is de kist gelukkig weer aangetrapt en loopt alles goed af.

 

10 april 1991

Kilroy voltooit ‘s morgens zijn section lead opleiding. ‘s Middags wordt er een recce 4-ship gevormd samen met de Tornado’s. Inmiddels is de instructeur voor de opleiding in Eindhoven ook bekend geworden. Gompie is off the hook omdat ze iemand van 312 hebben uitverkoren. Overigens blijven de geruchten voor een instructeur op Sheppard nog steeds de ronde doen.

 

11 april 1991

De Tornado’s vertrekken na nog een gecombineerd tripje weer richting Eggebeck. ‘s Avonds is er een plaatfeest bij 311. Daar wordt maximaal gerotzooid met auto’s en springschansen e.d. Dit was het eerste feest in de nieuwe crewroom van 311 en enkele ramen bleken niet hittebestendig te zijn. Om de rest van de crewroom maar heel te houden, werd het feest in de mess voortgezet.

 

12 april 1991

Limey scoort vandaag zijn 1.000ste uur F-16. Bij terugkomst van zijn vlucht staat een delegatie van het squadron hem al op te wachten. Echter na het uitstappen uit zijn kist wordt de brandweer weggeroepen. Na een kwartier wachten op de brandweer wordt Limey zelf naar de brandweer gebracht, echter die zijn niet bereid hem van zijn traditionele douche te voorzien. In allerijl gaat een tweede combi met Grin, Toto, Ger en Joep brandspuiten regelen, echter Limey is inmiddels richting brandvijver afgevoerd.

Daardoor worden door eerdergenoemde “terror team” maar wat targets of opportunity rond de MFPU aangevallen. Na een kleine worsteling met Uncle aan de rand van de brandvijver verdwijnt Limey uiteindelijk toch in het water.

 

15 april 1991

Het aantal serviceable kisten deze week is opmerkelijk. Dit komt doordat een aantal moet worden opgehoest ten bate van Goose Bay. Dat betekent knokken met drie-bakkers en zonder missiles, hoezo easy meat.

 

16 april 1991

Enkele mensen moeten hoognodig richting tanker om hun currency van air-refuelen op peil te houden. ‘s Middags wordt er een 2V2 gepland om daarna richting tanker te gaan. Kilroy briefed deze formatie en er blijkt wat onduidelijkheid over de configuratie te bestaan. Eerst zouden Kilroy, Toto en Uncle geen missiles aan boord hebben en Yogi een N. Yogi blij, maar bij de outbrief blijken “geen” Lima’s te zijn geworden. Op het allerlaatste moment wordt de tanker ook nog gecancelled, dus nu is alles anders dan briefed. Het wordt uiteindelijk toch een geslaagde trip.

 

17 april 1991

Limey en Doppie vliegen een recce trip in het kader van Cold Igloo. Noord van Wittmund heeft Doppie een birdhit en zet zijn kist aldaar tegen de grond. Limey past het “samen in, samen op” principe toe en landt daar ook. De birdhit van Doppie zit in de motor en van Limey is een wiel dusdanig afgesleten, dat dat wiel ook vervangen moet worden. Vooralsnog blijven beide heren een nachtje daar.

Shark vliegt vandaag 2 keer en dat maakt hem dusdanig blij dat hij zijn harnas ‘s middags vergeet.

Kilroy belt Grazzanise en de Italianen weten te vertellen dat Ankara in Holland ligt. Rubber voltooit element-lead opleiding en Moreno Argentin wint de Waalse Pijl.

 

18 april 1991

Looney’s eerste 2V2, Uncle backseater: “Jeup, moet ik mijn G-broek aan of kan ik hem laten liggen”

Stork gaat ‘s middags met een dual richting Wittmund om Doppie te halen. Aldaar aangekomen blijkt de kist, na het inladen van Doppie, niet door de FLCS selftest te komen en kan Doppie ditmaal aan Stork alle goede horeca-aangelegenheden aanwijzen. Limey keert in zijn eentje terug.

‘s Morgens is het detachement Volkel kisten vertrokken richting Goose Bay, waar 311 de komende weken zal opereren. ‘s Avonds inwonersavond in de mess en daar is Gompie te bewonderen als Striptease danser.

 

19 april 1991

‘s Morgens is er een herdenkingsdienst voor Gonzo, die een jaar geleden verongelukte. Diegene die niet vliegen vertrekken in het vette pak naar de kerkdienst. ‘s Middags steekt het Sheppard spook plotseling de kop op als er een 306-er aangewezen moet worden om de functie van instructeur daar te gaan vervullen. Echter ditmaal komt de DP zonder overleg met iemand van 306 met een lijst namen en wijst Yogi aan als primary target. Stress all over the place natuurlijk, maar Yogi heeft goede redenen om niet naar Amerika te gaan. Fart moet iemand anders aanwijzen en volgende week zal blijken dat dat Pipe moet worden. Dat het geheel een klote sfeer op het squadron teweegbrengt, is duidelijk.

 

22 en 23 april 1991

Sea dinghy drill voor Stone, Uncle en Gompie. Kortom deze dagen worden gekenmerkt door kou, regen, golven en rond vliegende seinpatronen. Hier op 306 gebeurt blijkbaar niets.

 

24 april 1991

Sinds gisteren is de Britse oefening Elder Joust in volle gang. Stretch is hiervan de coördinator en heeft de gehele oefening voor elke dag al uitgewerkt. Het is de bedoeling om een target in Engeland te maken en daar over lunch te gaan en dan ‘s middags via Spadeadam range terug te komen. Deze morgen zijn Rubber en Catch getasked. De eerste kist van Rubber heeft een G.A. waarna hij overstapt in de spare. Als ook deze bak niet in orde is en daarna Catch ook nog een G.A. krijgt, wordt EJ maar gecancelled.

‘s Middags biertje op 312. Rudder (312), geen broertje van Durex) heeft hier op short final een motorstoring, waarna deze volledig vastloopt. Rudder is nog net in staat om de glider aan het begin van de baan aan dek te krijgen, zodat de schade beperkt blijft tot een harde landing.

Gehoord op de para: “Ik neem altijd geld mee”. Antwoord: “Ja je hebt zeker geen vrienden en bent nergens welkom”.

 

25 april 1991

Kisten ophaaldag in Wittmund. Daar staat nog een kist van 312 die daar met hydraulic A failure geland is en door Yogi teruggebracht moet worden. Kilroy en Yogi vertrekken richting Wittmund, echter deze hebben een basisoefening. Hoewel geaccepteerd door Wing Ops aldaar, kunnen beide heren daar niet landen omdat er net een kist (in het kader van de exercise) op de baan staat. Kilroy vraagt, op zijn vriendelijke manier, om dit obstakel weg te halen echter zonder resultaat, zodat ze moeten uitwijken naar Jever. Van daar vertrekt Yogi met een combi naar Wittmund terwijl Kilroy terugkeert. Op de terugvlucht van Yogi vertoont de kist dezelfde problemen als weleer en moet via een emergency hier landen. Kilroy wordt boven het veld nog gevraagd of hij daar een half uurtje kan blijven hangen, omdat de mensen van de toren even zijn gaan eten. Wederom kan Kilroy zijn diplomatieke uitdrukkingsvaardigheid ten toon spreiden.

 

26 april 1991

De grote dag is daar: BHC. Het is gelukkig schitterend weer, dus de schietoefeningen ’s morgens worden door bijna iedereen als leuk ervaren. Bijna iedereen, want enkele heren besteden hun kogels uit om te kunnen blijven rikken. Dat dezelfde heren daarna nog in de scherpschutter top tien terecht komen is volgens velen een compleet raadsel (vooral diegenen die deze kogels verschoten hebben). Het wildwest tafereel, waarbij Marijke zelfs punten scoorde, werd gewonnen door Cor, die of niet kan tellen of op 5 meter geschoten heeft. Pikant detail was dat Rob de Jager bij de korte afstand hoog scoorde, maar op 25 meter nog niet de kogelvanger kon raken. Focusprobleempje. ‘s Middags een les in het opblazen van kostbare zaken in het vervolg uit te voeren door het squadron zelf. Enkele leken werden (makkelijk gevonden en) uitgekozen om dit te demonstreren. Hetzelfde verhaal geldt voor de ZHKH briefing waar ook allerlei standjes werden beoefend en dit voor veel hilariteit zorgde. Het geheel werd gecompleteerd door een gezamenlijke wijnlunch in het bedrijfsrestaurant.

 

29 april 1991

Lintjesregen. Er was een 12-ship samengesteld voor de flyby. Echter het weer was voor de keutel zodat dit afgelast moest worden. Toch parade voor de heren vliegers en dan blijkt plots toch een 4-tje air borne te kunnen. Pipe is echter al naar huis om zijn DT te halen en wordt vervangen door Stone. De parade duurt gelukkig maar kort en de flyby lukt ook. Dezelfde morgen was de basiscommandant al hier geweest om het viertje dat ‘s middags voor 2 dagen naar Engeland was gepland, te cancellen. Woede alom, omdat er een BS-reden wordt gebruikt om dit af te gelasten. Pipe zat in deze formatie en daarom is de term “Anti-Pipe Campagne” op Ops geïntroduceerd. De IMQT-ers zijn inmiddels aan hun Recce syllabus begonnen.
‘s Avonds Koninginnebal in de mess. Niet geheel ongezellig en 306 was weer max vertegenwoordigd, omdat zo’n 50% van de aanwezigen van ons afkomstig is. Overigens om half 5 hing 100% aan de bar (Catch en Uncle).

1 mei 1991

De komende 2 weken wordt “the trip of the day” weer gevlogen. Grin is deze keer de judge samen met Ger. Aangezien vandaag de dag van de arbeid is moeten alle targets vandaag in eigen land worden gezocht. Met het marginale weer van vandaag was het allemaal redelijk sportief en worden tactieken toegepast die later tot discussie leiden.

De ARLO van 311 parkeert zijn nieuwe auto op een illegale plaats voor het squadron en Intell besluit een geintje met hem uit te halen. Er wordt een dun stukje touw geregeld en op de nieuwe lak van de auto geplakt. De imitatie van een haarscherpe kras is perfect. Bij terugkomst van zijn dienstreis ziet de ARLO echter niets en rijdt gewoon weg.

 

2 mei 1991

‘s Morgens is het vrij rustig i.v.m. voor compenseren voor nachtvliegen. Iedereen moet de komende week zijn nite-fly currency op peil brengen i.v.m. de zomerperiode. De take-off’s zijn dan ook al vrij laat: + 21.00 voor de IVI’s en de AWX-routes zo rond 21.30 uur. Er wordt dan ook met zo’n 550 kts rond geboord op die routes om iedereen op een fatsoenlijke tijd aan het bier te krijgen en Kelly Bundy niet te missen.

 

3 mei 1991

Kilroy en Uncle b.d. (zijn boodschappen doen). Aan iedere kist worden 2 TP’s gehangen om “wat” in te slaan op Gütersloh. Bij het inladen aldaar was een TP van Kilroy niet open te krijgen, zodat de mannen van Hammie de Beukelaar eraan te pas moesten komen om de rest in drie TP’s te proppen. Stone heeft de trip van zijn leven als hij zo’n ruim 2 uur mag kalibreren. De avond daarvoor was hij hierover zo blij dat hij bier bestelde voor al zijn vrienden en zichzelf (+1). ‘s Avonds een crewroom party met als thema kaas en wijn met grote opkomst. Zaterdagavond (4-5) nog een housewarming party bij Stretch. Hij bestelde voor + 16 personen Chinees, maar vertelde dat tegen niemand. Het gros van het aanwezige volk had dus al zijn avondeten genoten alvorens bij Stretch aan te kloppen, met als gevolg dat Stretch tot aan de Kerst Chinees eet.

 

6 mei 1991

Het aantal kisten vandaag past nauwelijks op een scherm van de tote. 312 is n.l. al naar Goose Bay vertrokken en 311 is nog niet terug c.q. aan het na compenseren. Iedereen op dit veld, zoals de gastvliegers en de verstoten schapen van 311 en 312 vliegen vanaf hier. Er vindt op het moment een opmerkelijke ontwikkeling op het squadron plaats. Yogi is al een paar dagen op tijd voor de briefing.

‘s Middags wordt er niet gevlogen i.v.m, briefings van AAFCE. Burp (ex-Cdt) komt met zijn gevolg deze kant op om de nieuwe NATO-doctrine toe te lichten. Ook aanwezig is een Britse Tornado-navigator (recce) die zijn warstores van de Golf vertelt. Opmerkelijke verhalen overigens. Vandaag is ook een nieuwe vlieger gearriveerd n.l. Herman alias Buds. Hij heeft zo’n 1 ½ jaar F-5 gevlogen en kwam via Leeuwarden deze kant op.

 

7 mei 1991

‘s Middags eindelijk AAR voor 4 man. ‘s Avonds is er ook weer nachtvliegen en Stretch komt dan ook netjes om 12.00 lokaal op het squadron. Als om 17.00 er TALO is, neemt Stretch vrolijk wat pilsjes tot dat iemand vraagt of hij niet moet nachtvliegen. Heel verbaasd: “Dat is toch pas donderdag?”

Waar was dat voor compenseren dan voor? Overigens voltooit Stretch ‘s middags wel zijn element-lead opleiding. Overigens verschijnen de vleeswaren in de lunchpakketten voorzien van folie met daarop “prettige feestdagen”. De versheidsdatum stond er niet meer op, die was al vergaan.

 

8 mei 1991

Stone vliegt trip of the day. Ger vraagt hem enkele specifieke dingen op de line-search te filmen.

Met al zijn ervaring in recce vliegen lukt het hem niet om de gevraagde plaatjes af te leveren door verkeerde timing bij het filmen. Dat levert hem een “misser van de dag” biertje op. Stretch krijgt 2 van die kelken te verwerken voor zijn verrichtingen van de voorgaande middag. ’s Middags heeft Grin al een briefing gegeven over Deci dat de komende 2 weken plaats vindt.

 

13 t/m 17 mei 1991

Deze week is net zo opwindend als hij beschreven wordt. Vanaf Volkel vertrekt ’s maandagsmorgens een Belgische C-130 vol met TD en ander volk richting Deci. De vliegers + kisten verdwijnen wat later. Onder hen zijn Fart en Grin. Een simpel aftreksom levert ons dat er dus weinig kisten hier overblijven. Dus wordt er zo hier en daar wat gevrobd en lijkt het squadron op een rustoord. De enige die wat leven in de brouwerij probeert te brengen is Scar. Bij een low approach op de 14de vreet hij een zooitje spreeuwen op in de motor, die als reactie daarop wat vreemde geluiden maakt en vreselijk stinkt. Scar landt de kist veilig via een SFO m.b.v. zijn dragchute.

Het verslag van de rotatie naar Decimomannu, kunt u lezen op de pagina dagboeken.

Over welke dag dat dit stukje gaat laten we even in het midden. De afgelopen maand is zeer rommelig geweest m.b.t. het leven op 306 zelf. Er is een detachement richting Deci gegaan en zijn er twee detachementen gezond teruggekeerd van Goose Bay.


Wat er in de tussentijd hier is gebeurd, is moeilijk te volgen. Het grootste deel bestond uit voor- en na compenseren van al die VROB-uren, gemaakt tijdens die buitenlandse reizen. Het vliegen stond hier gedurende die tijd op een laag pitje.

Inmiddels heeft 306 wel afscheid genomen van Pipe. Hij is op 7 juni samen met Marjon richting Sheppard AFB getrokken voor instructie aldaar.

Op zondag 26 mei heeft 306 de lokale flyby voor “Volkel in de wolken” gevlogen. Ook Grin werd op de tennisbaan van Berlicum voorzien van een eregroet.

 

In de tweede week van juni is er nog een poging om Dosage Tingle weer eens op te starten. Niet dus.

Verder wordt er die week Central Enterprise gevlogen.

 

Zondag 16 juni keert 306 met wat Gilze vliegers terug uit Goose Bay. De ferry vlucht verliep zonder problemen. De blik van FL390 naar beneden net zuid van Greenland en daarbij waarnemend een grote kudde ijsschotsen, bezorgde toch wat vliegers pijnlijke sluitspieren.

 

Vanaf woensdag 19 juni keert 306 langzaam terug naar daily Ops, waar de komende maanden Recce in het middelpunt staat.

Daan wil varkentjes (afkomstig uit Deci) gooien i.p.v. nummertje voor de koffie. Stone’s reply: “Jij bent toch veel te zwaar om rond te gooien”. By the way, het is zomer en weather sucks.

24 juni 1991

Wx sucks. Vanaf deze week is er een nieuwe regeling m.b.t. Ops, n.l.: 1 week “zitten”.

Op de basis zelf zal de komende 3 weken reparatie aan de hoofdbaan plaatsvinden. Dit betekent voorlopig het hele veld rond taxiën, een landings spacing van de hele baanlengte, dus stress voor de verkeersleiding. Gelukkig bevindt het grootste deel van de concurrerende squadrons zich niet op dit veld, dus de ellende valt nu wel mee. Alhoewel, Rubber had ‘s middags al een taxi tijd van 21 minuten.

Pipe belt vanaf Sheppard dat alles naar wens is daar (?) en dat hij T-38 kan vliegen. Inmiddels is Gompie, aangewezen als de volgende van dit squadron om de Texaanse square-dance te gaan beoefenen en hij vertrekt zo begin december die kant op.

Bij de debrief wordt door Fart verteld dat de heren vliegers wat beter op hun uiterlijk vertoon moeten gaan letten (voorrichtlijn en zie VS vijfendertig-tien) en haalt hierbij als voorbeeld de Guust Flater kapsels van Gigs en Catch aan.

 

25 juni 1991

‘s Morgens een 2V2 tussen de layers wolken in Delta 2. Uncle valt uit met een inop nozzle indicator, dus blijven Gigs, Yogi en Catch over. Yogi klaagt tijdens de trip over herrie op de intercom, wat de interflight comms nogal hinderde. Tijdens de debrief blijkt Yogi met zijn Lima in warm te vliegen (+ de meeste tijd uncaged).

De vacature van vluchtcommandant 1 zit in de vacature-molen. Het lijkt iets dat Champ op het lijf is geschreven, die dan ook maar solliciteert. ‘s Middags vindt er nog air-refuelen plaats. De TV heeft zijn plaats in de crewroom ook weer gevonden. De grote sporttoernooien beginnen weer.

 

26 juni 1991

Catch, zijn tweede trip als element-lead, plant samen met Canon een airfield attack op Koksijde, Canon heeft het target al op de 1:50.000 kaart gepland, waarna Catch de run-in ploten op de 1:500.000 kaart tekent. Tijdens de trip roept Catch netjes Koksijde-toren op dat een attack in progress is. No problems of course, maar bij nadering van het veld brengt de layout wat vraagtekens bij Catch op. Ook de aanwezigheid van alleen civiele vliegtuigen wordt als vreemd ervaren. Gevolg: “In place, now”. Het is Catch inmiddels duidelijk dat ze Oostende attacken. Koksijde wist niet dat den Ollanders de Stealth hadden aangeschaft en vragen zich af waar de attack blijft. Catch heeft er geen zin meer in en gaat verder enroute. Bij thuiskomst bleken de Belgen het allemaal te waarderen en wordt Catch vergeven. Commentaar Ops: “Je stuurt ze op pad, maar soms vraag je je af waarvoor”

‘s Avonds social in de mess.

 

27 juni 1991

Laten we het maar niet over het weer hebben. ‘s Morgens gaat er nog een enkeling airborne. OPEC hangt boven Twenthe op + FL200 als hij plots een vreemde “bang” hoort. Hij komt voor de zekerheid maar richting huis, want zo was het bij Roef ook begonnen. Stretch gaat een avondje sociale contacten in Engeland ophalen en verdwijnt richting Cottesmore. De dag bloedt langzaam dood als de onweersbuien zich verzamelen boven Volkel en dit veld onder water zetten.

 

28 juni 1991

De laatste twee trippen van Limey op 306 worden vandaag gevlogen. Dit is al de zoveelste keer dat het squadron moet uitrukken om Limey nat te krijgen, maar deze keer zou het echt de laatste keer zijn. ‘s Morgens vliegt Limey 2-ship recce met bounce. Het weer in Noord-Nederland is slecht dus de

Kilroy-Limey combine gevolgd door wieltjeszuiger Catch (bounce) gaat richting Meppengap om door te steken naar LC. Het vinden van deze gap levert wat problemen op en ze passeren het zuidelijk deel Nordhorn range net noord van Twenthe, without a clue. Catch, de goeie lobbes, volgt als een trouwe hond tot dat Rheine Bentlage op de neus verschijnt. Inmiddels heeft het leading element ook uitgevonden waar ze zitten. ‘s Middags vliegt Limey 4-ship recce, (1v1) en een flyby boven de lijn. Eenmaal geland wordt Limey richting 311 gereden en daar afgeleverd, gevolgd door een borrel op 306. ‘s Avonds is er een cowboy-feest in de mess die voorafgegaan wordt door pre-drinks hier op het squadron. Iedereen was uitgedost in wildwest kleding en de paarden mochten zelfs binnen.

1 juli

Verjaardag der KLu.

Briljant idee van een enkeling: Champagneontbijt.

Klein probleem: 08.50 aangetreden zijn voor parade. Oplossing: 07.15 aanwezig voor het ontbijt. Gevolg: slow start op deze maandag. Alhoewel, de mooi opgedekte tafels veranderden binnen no time in een puinhoop aangevuld met plassen champagne. Afijn, het huis was voljolijt en toen was er parade. Daar bleek dat niet alleen 306 aan de champagne had gezeten. De parade werd gevolgd door een spelletje dag, waar eenieder zijn coördinatievermogen kon demonstreren. Dat van 306 was al aardig aangetast, maar we wisten nog enkele onderdelen van 311 (vaste tegenstander) te winnen (soms m.b.v. scheidsrechter Daan). Gevolg: Arte op de kast. ‘s Middags verregende het programma en werd alleen de hindernisbaan gelopen. Daar was Yogi onze troef en kwam al “schuimbekkend” over de finish, oftewel niemand zag er wat vreemds aan.

Vanaf 15.00 was er feest in de mess, opgeluisterd door “De Vrolijke Trekkers”. Leuk feestje, maar zo rond 18.00 was de grote meute al RTB. Om 22.00 werd de mess gesloten en feestten enkele stayers nog even door op 306 zelf.

 

2 juli 1991

25°C. Gelukkig hebben we maar een paar kisten zodat iedereen maximaal van het mooie weer kan genieten. Kilroy en Rubber gaan over-lunch naar Bitburg. Bij het opstarten aldaar heeft Kilroy flight control problemen en blijven voorlopig een nachtje in Duitsland. ’s Middags vliegt Muezli met Yogi in de dual. Bij terugkomst klonk tijdens het openlopen van de canopy een afschuwelijk geluid van ijzer op ijzer. Het achterste puntje van de canopy tordeerde in de huid van de kist en veroorzaakte een scheur van + 10 cm. Yogi heeft er nog zijn handtekening opgezet als aandenken.

 

3 juli 1991

De bevolking van Volkel blokkeert ‘s morgens de poorten van de vliegbasis t.g.v. een protest tegen de bouwstop in Volkel. Dit vloeit voort uit het niet verstrekken van bouwvergunningen t.g.v. geluidshinder rond de basis. De bevolking van Volkel wil daar echter wel bouwen. De actie heeft tot gevolg dat het alleen 2-wielers lukt om op tijd op de basis te komen. De actie duurt van 07.15 tot 08.15, dus is iedereen zo rond 08.30 binnen.

De problemen op Bitburg zijn nog niet opgelost. Er is ‘s morgens een delegatie TD richting Bitburg en dezen arriveren daar al om half 4 (!) ‘s middags. Een dual van 312 wordt gescrambled om Kilroy op te halen, echter deze heeft een G.A. Rubber komt alleen terug, terwijl de TD de kist die avond nog trachtte repareren. Het veld hier wordt tot 20.20 opengehouden, voor een eventuele terugkeer.

Helaas! Kilroy wordt morgen met een combi terugverwacht.

 

4 juli 1991

Hot, hot, hot. De enige plaats voor verkoeling is in de kist, geen wonder dat iedereen wil hakken.

Alhoewel, Buds vindt dat hij bij 0.4 alweer lang genoeg airborne is geweest. ‘ s Avonds plaat feest.

Chris en Ron hebben zich in het zweet gewerkt om het geheel weer geregeld te krijgen. Vanwege het warme weer vindt het feest buiten plaats en als attributen zijn een zeephelling en een zwembad.

(Gevuld met + 13.000 liter) aanwezig. Er wordt een inwijdingsprocedure gehouden waar de nieuwe aanwinsten van 306 van + 2 jaar terug tot nu, worden ingewijd. En Limey mag ook weer meedoen, als laatste uitdrinker. Dit gebeurt via het lopen van een parcours, dat echter bij de eerste hindernis al misloopt. Vanwege hele goede zeep is alleen Uncle in staat om de helling te “nemen”. Daarna moet de meute over een balk over het zwembad been lopen en daarbij een foto herkennen die Intell aan de rand van het bad liet zien. Uiteraard verdween iedereen, al dan niet door eieren bekogelt, in het water. Naarmate de avond vorderde verdween zowat elke aanwezige in het overheerlijke zwembadje (dat steeds verder uit zijn vorm geraakte), overigens meestal tegen zijn zin. Vooral de dames moesten het ontgelden, de stoere mannen konden hen wel aan!

De brandslang lag het hele feest ook t-b. zodat wat voorbijgangers een onverwachte douche kregen.

Verder was er een koud buffet aanwezig, zodat de gang ook onder water kwam te staan t.g.v. uitlekkende kleding. Later op de avond begaf het bad het nog, zodat er een aardig laagje water op de parkeerplaats stond. Zo rond 21.30 begon de afkoeling merkbaar te worden, zeker met natte kleding zodat het feest werd beëindigd en richting de mess, e.g. Uden werd verplaatst.

 

5 juli 1991

‘s Morgens no fly i.v.m. out-of-control recoveries. Veel VROB vandaag omdat er ‘s middags een 4-tje richting Montijo (Portugal) gaat. Deze outbound was een soort afscheid voor Toto, aangezien hij in september richting RLS gaat. Verder gingen mee: Champ, Catch en Uncle. De voorbereidingen voor deze outbound gingen tot step-time zo makkelijk, eigenlijk te gemakkelijk. Bij de walk around bleek dat de lox bottles maar halfgevuld waren en aangezien in Portugal geen LOX-mogelijkheden waren, moest dat hier gedaan worden.

Gevolg: uur vertraging; gevolg: geen clearance meer door Frankrijk en next try om 18-00 It. gevolg: veel bellen, geen succes en dus CX. Dan maar het alternate weekend, alleen dan met 2 kisten en zonder Toto. Het 4-tje gaat pissed off en vol agressie met volle pylon tanks TMA-D in voor een continue IVIVIVI v. 45 min. Namens Uden en omgeving, bedankt.

 

8 juli 1991

Gezien de bruine koppen die ‘s morgens binnenkomen is heel Nederland richting het strand geweest afgelopen weekend. Niet iedereen komt zonder kleerscheuren terug van deze strandbezoekjes. Zo was Buds op het strand in slaap gevallen en werd wakker met + 24-graads verbrandingen. Hij is voorlopig U/S.

De komende maand zal door 306 dagelijks een bezoek worden gebracht aan de range met maximaal 2 kisten. ‘s Morgens is dit door wx niet echt succesvol. ‘s Middags eigenlijk nog minder aangezien Yogi zijn low drag BDU’s als high drags afwerpt. “Nothing observed” was hierop het commentaar van de RCO van Nordhorn (echter in Wittstock werd RRR uitgevoerd). Overigens zaten we ‘s morgens nog goed in de kisten, 7, wat niet lang standhield in de middag 3.

 

9 juli 1991

The day of Rubber. ‘s Morgens gaat Rubber alleen naar de range en worden de taxi-procedures, die zo langzaam aan het hele veld beslaan, gebriefed en als bekend worden verondersteld. Het was de bedoeling dat via W de main runway ge-backtracked werd maar echter Rubber ging na het verlaten van het Safaripark direct op L. Gevolg: “he, een hek”. De verkeersleiding laat dit weghalen, echter Rubber mag terugkomen voor een FOD-check. Gevolg: CX.

‘s Middags Rubbers 2de poging richting range. Bij startup een Main Gear lampje U/S. Na verwisseling van wat lampjes in de kist blijken er “3 down & locked” te zijn (handig op de grond). Rubber komt na de range RTB en krijgt alleen de nose-gear green. Blijkt er kortsluiting te zijn, zodat ook het verwisselde lampje het heeft begeven. Een chase ship moet eraan te pas komen om een gear down indicatie te geven.

Raadsel: Wat is Gompie op de motor? Brompie.

 

10 juli 1991

Dag van de ground aborts. ‘s Morgens 2 kisten naar Grazzanise voor een bezoek aan de zus van Kilroy. Rubber problemen en stapt over naar een spare. Grin richting Vlieland, deel 1: GA. Als Pacman ook nog problemen heeft is het feest compleet. ‘s Middags totaal 2 bakken, Grin richting

Vlieland deel 2: GA. Oftewel his place is hopping.

 

11 juli 1991

Eindelijk beschikken we bij 306 over een eigen pilots-room. Dit is een naast het gebouw geplaatste schuur, waar nu een ruimte beschikbaar is voor alle weapon-related stuff en waar wat bureaus beschikbaar zijn, zodat we de admin niet meer van hun bureau hoeven te schoppen.

Toto krijgt een schrijven van de personeelsdienst dat hij eind juli eervol (?) ontslagen zal worden.

Toto belt dus om te zeggen dat het bericht niet klopt, waarop de PD in de boeken duikt en terugkomt met de mededeling dat hij pas in juli 1994 wordt ontslagen. Toto: “Dat klopt ook niet”. PD:

“Nu begrijpen we er geloof ik niets van” (What is new, red.) Toto: “Dat idee had ik ook al”. Verder had Looney wat problemen tijdens zijn trip en checkt in met Suitcase en doet zijn verhaal aan Gigs.

Hij gebruikt hierbij zijn voornaam, waarna Gigs vraagt tacticals te gebruiken. Looney: “Wat zeg je. Kees”?

 

12 juli 1991

Deel 2 van de trip naar Montijo. In navolging van het succes van vorige week gaan er nu 2 kisten die kant op nl. Catch en Uncle. Afin: poging 1: STTO was zonder problemen en iets zei de omstanders dat het weer te gemakkelijk ging. Echter toen Yogi het tweetal aan de kop van de baan had uitgezwaaid was het goede gevoel van succes daar. Echter t.g.v. een total hydraulic failure bij een 312-kist op donderdagmiddag (gelukkig na de landing) werden alle dragchute kisten geground. Uncle had een dragchute kist en de zonaanbidders vlogen halverwege Belgica toen Suitcase kwam met de mededeling van: You come back now. Terug op Ops werd inmiddels verwoede pogingen gedaan om nog een kist te krijgen voor een tweede poging die middag richting de Portugese hoofdstad. Dit lukte uiteindelijk toen Uncle een 312-kist kreeg, zodat rond 16.00 lokaal alle Portugese meisjes een weekend huisarrest kregen.

 

15 juli 1991

Maandagmorgen in Montijo. Escudo’s: Op. Verbrand: ja. Kilo’ s aangekomen: ja. Aan te bevelen als ROW-bestemming: Ja. Lox: op. Door de haast om vrijdagmiddag de boot naar Lissabon te halen, was Catch vergeten zijn regulator OFF te zetten. Gevolg: geen druppel zuurstof meer! Afijn, Uncle had dit wel gedaan, maar had zelf (van de 4 liter bij het afzetten) nog maar ¼ liter over, wat ook niet genoeg is. Bleken ze daar toch Lox te hebben, oftewel de afgelasting van het 4-tje van vorig weekend was nergens voor nodig geweest. De terugreis verliep verder zonder problemen, behalve dat de overgang van 40°C naar 15°C te groot is.

Grin en Gigs gaan ‘s morgens naar Honington voor het bespreken van de squadron rotatie in oktober.

Het is nog steeds niet duidelijk of het Honington e.g. Wittering wordt. Nog + 5 minuten airborne te zijn, krijgen ze te horen dat het toch Wittering wordt, maar ze moeten toch richting Honington. Van daaruit kunnen ze dan met de auto richting Wittering.

Het nieuwe vliegerhok is inmiddels voorzien van stroom, maar nog niet van water. Rubber gaat er toch vrolijk zitten schijten en wordt later waargenomen sjouwend met emmers water.

 

16 en 17 juli 1991

De komende 2 dagen staan op heel het veld in het teken van de commando-overdracht van Twin richting Opec. Dinsdagmiddag vliegt Twin zijn laatste trip samen met Opec en Limey/Uncle. De dual is ingehuurd om foto’s te maken van het tweetal en met zijn 3-en een fly by voor de meute te verzorgen. De fotosectie voorziet het fotorolletje, maar dat blijkt maar 12 platen te bevatten. Handig als je op 24 rekent. ‘s Woensdagsmiddags vindt dan de officiële overdracht plaats met alle toeters en bellen. Net voor de parade heeft Fart de subversieve elementen van het parade peloton al persoonlijk toegesproken zich toch maar gedeisd te houden. Het eerder beloofde afmarcheren van heel 306 besluit Fart op het laatste moment toch maar te schrappen.

 

18 juli t/m 4 augustus

DAGBOEKSCHRIJVER MET VAKANTIE

5 augustus 1991

Bij navraag van de activiteiten van 306 de afgelopen 2 ½ week blijkt dat door vakanties op alle niveaus de flying activities op een laag pitje staan. Inmiddels is wel de volgende nieuwe vlieger gearriveerd en op verlof gegaan. Nick, alias Durex, komt van uit Sheppard via Tucson en Gilze op 306 terecht. Ondanks dat heel Nederland op vakantie is, lukt het Yogi toch weer om een file te vinden en te laat te komen. Verder verloopt Doppies vakantie niet echt zo succes vol, aangezien hij zich in een ziekenhuisbed in Ettelbruck (Luxemburg) bevindt, t.g.v. een acute blindedarmontsteking.

Toto heeft ook antwoord op zijn ontslagverhaal van de PD. “U wordt ontslagen, maar ook weer niet en wordt in ieder geval door betaald. “Toto heeft van de KLM zijn aanstelling op de 747 per 1 november op zak. Verder weet Kilroy nog steeds niet hoe hij het gebouw moet afsluiten en om 02.00 verbetert de LB zijn poging.

 

6 augustus 1991

Het aantal vliegers begint zo’n beetje op het aantal kisten te lijken. Dat betekent dus dat een ieder druk bezig is om overal vakantiekiekjes te maken, terwijl het hier in het super rustig is.

Wel komen vandaag twee nieuwe vliegers inboeken, n.l.: Tames, alias John boy, en Frank, alias Zappa. Beiden komen van de
F-5 en zijn via Leeuwarden hier beland. Ook zij gaan de eerste maand met verlof (gelukkig!)

 

7 augustus 1991

Twee kisten vertrekken vandaag naar Leeuwarden omdat er een richting Goose Bay moet donderdagmorgen. Toto vliegt ‘s middags met de heli terug en Uncle blijft meuren om de overgebleven kist de volgende dag mee terug te nemen. Ons squadron maakt weer een geweldige indruk op LWD om de grootste grafbak als primary kist aan te wijzen. Het vliegtuig wordt dan ook geweigerd door de plaatselijke TD. Gelukkig blijft de spare heel. Overigens heeft de KLu zijn eerste ontmoeting met de Flanker gehad als 2 LWD-bakken tijdens een Baltic Round Robin geintercept worden door dit indrukwekkend apparaat.

 

8 augustus 1991

Stork, Rubber, Toine v.d. P en Eric v. S. zijn weer een paar dagen richting buitenland vertrokken.

Zij bezoeken een Patriotsite om daarna een paar daagjes in Oost-Duitsland rond te snuffelen. Uiteraard worden zij nog even in de plaat gezet ter plekke. Hier op Volkel is al het vliegend personeel vliegend, that’s new.

 

9 augustus 1991

‘s Morgens vliegt iedereen. Twee bakken gaan richting de range, alleen Toto heeft problemen. Allereerst is zijn zuurstofindicatie inop. G/A wel/niet/wel/niet, uiteindelijk niet. Net voor het uit taxiën, dumpt zijn INS en kan hij opnieuw uitlijnen (zijn Bravo is al richting range inmiddels). Daarna komen er nog wat SMS-problemen overheen, maar alles kan opgelost worden. Als dan tijdens het uittaxiën weer ins-problemen zich voordoen, houdt Toto het toch maar voor gezien. Monus vliegt ’s morgens Hechtgaren richting Leeuwarden, dat nodig is voor 2 open hartoperaties in Groningen.

‘s Middags no fly (behalve Champ natuurlijk) i.v.m. sleutelmiddag van de TD, wat overigens bij niemand bekend was.

 

12 augustus 1991

Verslag van eerder genoemd 4-tal: Rubber, Stork, Erik en Toine van hun trip naar 3GGW en Oost-Dld.

Op hun heenweg wordt hun foto op de snelweg genomen door 2 charmante dames en wordt met 120-140 km/uur (afhankelijk van wie het zegt) deze tussen de auto’s uitgewisseld (zie foto). De eerste dag besluit het 4-tal richting het Casino te gaan. Na 10 minuten staan er al 3 van de 4 buiten en zijn allen honderd piek lichter. Peeltje houdt het 5 minuten langer uit. Daarna is er nog een uur naar een bank gezocht. De tweede dag vertrekt het 4-tal richting de Site via een binnenweg bekend bij Erik, want die heeft er 6 jaar gewerkt. Tijdens deze tocht werd de kadet D goedgekeurd als terreinwagen en na 1 uur staan ze aan het hek. Er zat daar echter geen poort in zodat het nog ‘n uur duurt voor ze op de Site waren. Ze waren nog net op tijd voor de fotosessie e.g. airshow van Champ, De dag daarna wordt Oost-Dld binnengevallen. Er is daar meerdere malen getracht militaire objecten te benaderen, wat deels lukte. Dat daarbij enkele malen Russische soldaten drank en sigaretten moest worden aangeboden is bijzaak.

Het super-onschuldig kijken van “toerist” Erik heeft meerdere malen succes gehad en heeft ze in ieder geval uit handen van de Stasi gehouden.

 

13 augustus 1991

Sinds deze week zijn er weer een zwik vliegers teruggekomen van vakantie, dus de stresstoestanden van 2 x per dag vliegen zijn gelukkig weer voorbij. Daarnaast komt er nog een nieuwe vlieger inboeken n.l.: Niels, alias? Hij komt via Tucson en Gilze hier terecht en is voorlopig ook op verlof. ‘s Middags AAR. Het hoogtepunt met het opkloten van slottijden wordt deze middag bereikt.

Kilroy moet van zijn 4-tje 3 man naar huis sturen, omdat andere “makkers” in onze slottijd aan de boom hangen. Uncle moest zich tussen het voorgaande 2-tje wurmen om ook niet RTB te hoeven.

Time for some actions.

 

14 augustus 1991

Not much happening today. Iedereen vliegt 1 x per dag door zo’n 7 serviceable kisten. ’s Middags wordt het inofficiële afscheid van Toine van de Poel gevierd via een backseat trip met Champ. Totaal bezweet (en wat meer respect voor de vliegers) overleeft Poeltje de trip en geeft ‘s avonds bier weg.

 

15 augustus 1991

Catch naar de range. Zijn radar was kapot dus geen AGR. Zijn scores zijn dan ook allemaal met meer dan 3 cijfers. Het toppunt was zijn 45° dive toss, die half verstaanbaar door de RCO (Huey) iets van .75/12 werd gescoord. Catch: “Confirm 75/12”.
Huey: “Zou je willen, het is 475/12. Uncle vernielt nog een wingtip plus binnenwerk door een meeuw te onthoofden. Nagekomen bericht: Was geen meeuw, maar een buizerd.

‘s Middags is er nog bezoek van wat ex-306-KLM-747-bestuurders nl.: Murdock, Laser, Birdie en ex-312 neus, Sander Panis, allemaal “neven” van Champ.

 

16 augustus 1991

Stone’s tijdperk op 306 loopt vandaag ten einde. Aanstaande maandag mag hij op de Wing beginnen en ons scramble vectors voorlezen. Zijn “laatste” vlucht bestaat uit een 2V2 in Delta. Zoals het Stone betaamt is er nog een dosis chaos aanwezig tijdens de vlucht. Scar neemt zijn positie als vluchtcommandant van vlucht 3 in ieder geval over. Verder is er ‘s middags een biertje bij approach. Het binnenvallen van 4 man van 306 doen de verkeersleiders schrikken, want het is de bedoeling dat er niet te veel mensen komen i.v.m. de voorraad bier (weinig). Gelukkig komen er van de andere sqs geen gegadigden (What’s new!)

 

19 augustus 1991

Stone als gastvlieger en zijn eerste dag op de Wing. Champ zet hem meteen aan het werk door Leek zijn airfield-status te laten checken ondanks kastelenweer. Stone natuurlijk druk bellen en regelen, wat een HKO. ‘s Middags mag hij zelfs scramble vectors voorlezen, maar tezamen met een veranderd callsign ging dit nog wat stroef. Zijn gegeven vector richting L-15 ging dwars door Twenthe.

Erik Jeurissen van Intell mag met Stretch mee richting Laarbruch (backseat) alwaar de Engelsen een “garage-sale” houden van geclassificeerd materiaal.

 

20 augustus 1991

Rubber en Stork vliegen vandaag richting Bodo. De komende twee dagen zullen zij recce vliegen voor de Noren, aangezien die dat zelf niet kunnen. Verder zien we Stone in zijn hoedanigheid als gastvlieger hier rondstruinen en wordt in de middagpauze steeds waargenomen aangezien hij zijn uurtje rikken niet kan missen.

‘s Middags gaan Toto, Champ en Uncle richting Ljouwert omdat Chevy (ex-306) en Luigi (322) afscheid nemen van de KLu. Eerst een snelle 1V1 i n Delta (Toto 2 cocktails rijker) en 0.6 later aan de grond in het noorden. “Klein” feestje op 322 (en later in de mess) en overnachten in het Oranje hotel, alwaar ze niet op de komst van het trio waren berekend. Gevolg 3 man op een kamer met als doel het eerste in slaap te komen om niet door de ander zijn gesnurk wakker te blijven. Uncle zegeviert in deze wedstrijd ruim voordat het licht uit gaat.

 

Prachtige Orpheusfoto, voor wie het niet herkennen dit zijn boomstammen drijvend in het water bij of op weg naar een papier verwerkingsfabriek.

 

21 augustus 1991

RTB uit Leeuwarden. Toto is blij dat hier geland is en takt af naar huis. Champ wil ook naar huis ondanks dat hij ‘ s middags kan vliegen en Uncle krijgt pas om 16.00 uur stevige koppijn, dus het was gezellig geweest. Catch en Buds doen het 2 x per dag met elkaar in TMA-D in het kader van Buds zijn self-defence trippen. Verder max. reccen de hele dag wat met het mooie weer prima gaat.

 

22 augustus 1991

Vandaag 2 x COMAO. 311 Escorteert de recce force. ‘s Morgens 1/2 recce force G/A (Champ) en 1/2 escort G/A. ‘s Middags staan er wel 4 kisten op het ORP als Kilroy bij zijn escort de missile covers nog op de Lima’s ziet zitten. Fijn, zo’n escorte. Inmiddels is 306 doorgedrongen tot in de Playboy.

Verder brengen de Vlijmense boys vandaag een bezoekje aan 306. Catch verbetert zijn record op de range naar 900/1. Tijdens het afdraaien van de baan heeft hij een total radio failure. Dan blijkt dat 7600 ook op de grond werkt.

 

23 augustus 1991

Grin terug van vakantie, wat duidelijk te merken (=horen) is. Stretch gaat over-weekend naar Schotland en krijgt als callsign Scotty 1. Verder wordt er ‘s middags een flyby gedaan bij de open dag KL in Ede. De landmacht coördinator benaderd door Kilroy i.v.m. spacing met ander vliegverkeer boven dat gebied, had niet echt veel kaas gegeten van TOST’s en deed dat ATC-probleem af met: “Je ziet maar”. Verder worden aan het ground-demo-recce-pod-team tijdens deze open dag enkele zeer interessante vragen gesteld, welke aangeven dat ons land zeker niet als dom beschouwd mag worden:

– “daar kunnen ze dus maar in hun eentje in” (man, 32 jaar, thuis onder de plak)

– “een satelliet”; “nietes”; “wel waar, want er zitten allemaal schermpjes in “(groep jongetjes, waarschijnlijk verwend)

– (na uitleg) ” ja, ja, ik snap het, dat ding schiet je de lucht in en dan maakt hij foto’s”

– “Oh, dat is zeker een torpedo” (klont, wat een slimme)

 

25 augustus 1991

De rust keert terug op 306. Vijf vliegers verspreiden zich deze en volgende week over onze globe.

Stork en Buds zijn samen naar Goose Bay vertrokken met een Twenthe detachement om Buds gelegenheid te geven het laagvliegen te beoefenen. Eerst zou Doppie hem als “Lijder” begeleiden, echter zijn Blind-Arm (volgens Stretch) probleem leidde er toe dat Stork als vrijwilliger werd aangewezen.

Verder vertrokken vanmorgen met 2 kisten Kilroy, Rubber en Catch richting Leeuwarden om deel te nemen aan DIAWACS gedurende een week.

Scotty 1 keert terug uit de highlands en loopt opvallend lichtvoetig door het squadrongebouw. Wat zou hij daar kwijt zijn geraakt?

 

26 augustus 1991

‘s Morgens no fly i.v.m. het nachtvliegen dat vanaf vandaag weer gaat aanvangen. De enige die vliegt is Durex, die sinds gisteren op het squadron aanwezig is, samen met Herny (311) voor een local check-out. ‘s Avonds vinden er 2 x 1V1 plaats, waar Stone en Looney op elkaar de VID-mode gaan proberen (ieks).
Het resultaat is dan ook dat de recovery als volgt gaat: “Ik zie je wel op Volkel”.

 

27 augustus 1991

‘s Morgens wat startproblemen met de kisten. Eerst Opec waarvan de motor niet aanhaakte aan de draaiende JFS en daarna Stone, waarbij de eerste selectie van de start 2 niets opleverde. Verdere pogingen werkten perfect, echter toch een G/A. ‘ s Middags Grin naar de range en daar blijkt tijdens het strafen dat dry niet helemaal droog is, als er een klein burstje 30 mm patronen de kist van Grin verlaat. Bij de debrief krijgen we de videotape van de reis naar Oost-Duitsland te zien van het illustere 4-tal van zo’n 2 weken geleden. Daar zien we wat Oost-Duits militair materieel en een Beun de Haas (E.v.S.) die met iedereen en op allerlei manieren probeert souvenirs te verhandelen.

 

28 augustus 1991

‘s Morgens wederom no fly i.v.m. nachtvliegen. Shark probeert tijdens het dinghydrillen in een halflege dinghy te kruipen na eerst zijn harnas met zijn bananen aan de kant te hebben gelegd. ’s Middags gaat Uncle richting de range voor o.a. 45° DTOS. Daar aangekomen wordt voor deze delivery de “heap of junk” als target bestempeld. Uncle, niet zeker van de positie van deze “hoop”, confirmed (vanaf 11.000 ft) bij Geert dat die hoop zich op 4 uur van de toren bevindt. Blijkt later dat dit een zandheuvel was aan de westelijke kant van de landmacht range is. Maar wel een DH scoren!

 

29 augustus 1991

Geen bijzonderheden.

2 – 8 september 1991

Niet veel vliegers deze week, dus maximaal hakken voor de achterblijvers. De hele week staat in het teken van oefening Strong Nut. Verder staat in de planning dat half deze week de move naar De Peel gaat plaatsvinden. Op maandag (2-9) komt hierover al het eerste tegenbericht. Vanwege mankementen aan het banenstelsel zal pas op donderdag gemoved worden. Op dinsdag komt het bericht dat t.g.v. de eerder genoemde reden ook deze dag niet gehaald wordt. Met Strong Nut gaat ook alles vlekkeloos want Rubber vliegt een trip met zijn chaff/flare pin er nog in. Verder is de communicatie tussen Hollanders en Britten nog steeds niet optimaal, blijkende uit het volgende gesprek:

Catch: “Stretch, is er al een flightplan gefiled?”

Stretch : “Naj”.

C: “Dus niet?”

S: “Naj”.

C: ?

S: Flaitplan moet nog gefailed worden”.

Verder wordt t.b.v, de begrafenis van Kolonel Wilbrink nog een flyby gegeven. De holding voor de duurt even zodat er al een man van het 4-tje met min. fuel op Soesterberg landt. Daarna vindt de flyby plaats waarbij Gigs een meisje van haar paard vliegt. Daarna blijkt Muezli nog minder peut te hebben en verdwijnt met emergency fuel ook naar Soesterberg. Als hij daar nog zijn landing opkloot en zijn dragchute moet trekken om op tijd te stoppen, is het hele feest compleet.

Op de 5de trouwt Marc Kepser van de Intell sectie en deelt het WOC mede dat wij vrijdag gaan moven. Afijn vrijdag daar aangekomen, moeten er allerlei evasive moves gemaakt worden om alle PTT’ers, DGWMT’ers, werksters etc. te ontwijken. De MFPU heeft geen diesel, het nieuwe vredesgebouw geen prullenbakken en maar een telefoon. Looney landt en moet opgehaald worden, alleen hij weet niet waar hij is. Verder zijn er 4 bakken over lunch naar Söllingen geweest.

 

9 september 1991

Eerste dag De Peel-Ops. De door de verkeersleiding gebruikte slides dateren nog van de tijd dat er nog Duitsers op de Peel waren. Verder wordt er nog van alles gerepareerd om het bedrijfsklaar krijgen van De Peel nog te bewerkstelligen.

Miscommunicatie NL-GB deel “tig”:

Intell: “Met wie heb je vrijdag gevlogen?”

Stretch: “Aahpie”.

Intell: “Met Apple, de CVD?”

Stretch: ?

Intell: “Met de CVD”.

Stretch: “nee, aahpie”.

Intell: “Oh, in je uppie”.

 

10 september 1991

Deelname Elder Joust de komende 3 dagen. Dit keer ligt het grootste deel van de targets in Schotland met als lunchplaats Edinburgh. Vandaag gaan Rubber en Uncle erheen en daar aangekomen worden zij, samen met vier 311-kisten, op een paar vierkante meter geparkeerd. Het militaire deel van dat overigens burgerveld blijkt dusdanig dat eerst 311 moet uittaxiën voordat wij dat kunnen. Rubber heeft bij het opstarten nog een gepopte delta-p indicator, maar mag die resetten.

 

11 september 1991

Elder Joust deel 2: Verder wordt maximaal geprobeerd de nieuwe vliegers een paar tripjes toe te wijzen omdat ze de volgende week ook al werkeloos zijn. Maar met 1 dual lukt dat niet erg hard, want ze moeten allen nog een check-out hebben.

 

12 september 1991

Elder Joust deel 3: wel bijzonderheden! Bij shutdown op Edinburgh begint spontaan Yogi’s EPU te draaien en besproeit ook een 312 kist. Gevolg is dat Yogi een avondje de Schotse hooglanden in mag.

T.g.v. een kapotte 312-kist is er al een F-27 die kant op en Grin besluit met wat 312 kisten weer terug te komen. In deze formatie gaat het ook niet alles volgens plan als er wat air-aborts zijn en zij uiteindelijk met tweeën om half 6 hier landen. ‘ s Avonds een afscheidsbiertje op 312 t.g.v. het weggaan van Beer en Bobba.

 

13 september 1991

Tasking van Intell gaat ook nog wat stroef als Fart 2 x Prio 1 krijgt toegewezen. Dat kan niet en Fart gaat opnieuw plannen, dit keer voor prio 1 en een prio 2. Kan weer niet, dus maakt Fart er zelf maar 2 x Prio 2 van. Rubber krijgt de deur van Intell niet open. Ondanks verwoede duwpogingen lukt het hem niet. Na aankloppen en openen door Intell blijkt de schuifdeur toch echt open, verder ‘s middags no fly i.v.m. briefings van DIAWACS en Intell.

 

16 september 1991

De oefening stress begint al te komen. ‘s Morgens zijn de meesten met verlof om alvast voor 5 uur

3 dagen opstaan te compenseren. ‘s Middags wederom no fly om de puntjes op de i te zetten m.b.t. datgene wat tijdens de oefening verwacht kan worden. Eind van de middag rolt de eerste tasking binnen en kan er gepland worden.

 

17 – 19 september 1991

Concreet 91-1.

Drie dagen van maximale oefenincidenten, inbrengen van zetpillen en dingen die fout lopen, oftewel standaard. Grin, Canon en Ger fungeren als evaluators (met een glimlach 3 dagen lang). Het verdelen van wapens is al een zootje aangezien niemand zijn wapennummer weet en dus maar wat pakt. De hele dag vinden er incidenten plaats, zodat Ops tot zijn oren in het werk zit. Het wordt eigenlijk pas rustig als Volkel uitgenokt wordt. De eerste dag gaat door tot + 7 uur als de tasking weer zeer laat wordt ontvangen.

Dag 2 begint met een bunkerevacuatie om kwart over 7. Iedereen kan zonder gasmasker en door de voordeur naar alt. Ops, dus dat verloopt vrij vlotjes. Volgens de meteo is de laagvlakte blue, maar daarvan was met een solid undercast op 500 ft weinig te merken. Het weer sukt hier ook in op zowel Volkel als De Peel, zodat een deel van 311 en 312 niet meer op Volkel

Landen maar nog wel op De Peel. Al snel wordt door een startverbod alle operaties verboden, zodat de drukte in de bunker een hoogtepunt bereikt (en dat allemaal in gaspak). Niet al te veel later is het weer CAVOK en kan iedereen er weer uit. De toren merkt op dat een vlieger met de verkeerde kist airborne gaat en deze blijkt ook nog zijn 500.000 kaart te zijn vergeten. Volkel is weer in, dus het blijft een puinhoop. En als de bakker ook niet komt opdagen, is het feest helemaal compleet.

De laatste dag is maar een halve dag die vrij uneventful verloopt door de standaard boem op Boxmeer. De scramble, aan het einde van de oefening, liep niet helemaal, aangezien de enige kist die dit moest doen een G/A had. Verder wordt via een 2V2 en 1V1’s teruggevlogen naar Volkel.

 

20 september 1991

Het is rustig vandaag i.v.m. einde exercise, B1/B2 examens en een outbound 4-tje richting Monte

Real. Voor het 4-tal (Stone, Grin, Gigs en Champ) wordt gevreesd als Stone op kanaal 17 al om clearance naar FL200 begint te vragen.

 

23 september 1991

Maandagmorgen operations: 7 vliegtuigen belooft, 5 gekregen en 4 daarvan problemen bij het opstarten. Buds is daarvan het eerste slachtoffer, zijn trip CX. De 2de wave is voor hem iets succes voller als hij de walk-around gedaan heeft en daarna voor het opstarten al een G/A heeft. Je kunt maar iets doen.

Het 4-tal uit Monte Real is inmiddels ook weer hier, bruin verbrand, echter niet onaangedaan Champ taait meteen af naar huis, want hij is ziek. Waarschijnlijk van de garnalen en niet van de drank.

 

24 september 1991

Het Portugal-virus tast ook Gigs aan en hij zit ziek thuis. Volgens de vliegurenvergadering kunnen we weer onbeperkt vliegen en ‘s morgens zijn er ook 9 kisten op de plaat (echter ook 2 G/A).

Inmiddels doet Scar verwoede pogingen om BL755, clusterbom op de range te droppen. Hij is daarvoor gisteravond al naar Jever gegaan, echter vanwege problemen met de wind (50 kts) op de range kan hij weer naar huis vanmorgen. Die middag vertrekt hij weer naar Jever voor hetzelfde deal. ‘s Avonds is er ook nachtvliegen met een IF Test voor Catch met Champ, die zijn garnalen via natuurlijke weg is kwijtgeraakt.

 

25 september 1991

Scar en zijn BL755: deel 2. Dit keer gaat hij weer airborne met het wapen vanaf Jever, echter bij de range aangekomen blijkt de EOD, nodig voor het opruimen van de live explosieven, niet aanwezig te zijn. In de namiddag is er nog de briefing voor Honington door Fart.

‘s Avonds vrijgezellenavond van Kilroy, die onverwacht overvallen wordt aan de bar en waar zijn armen ingespalkt worden zodat het bier drinken zowat onmogelijk wordt. Gelukkig zijn er vrijwilligers genoeg om hem te voeren. Tegelijkertijd vindt er bij 312 een soortgelijke gebeurtenis plaats zodat er join-up plaats vond alvorens met + 35 man bij de Chinees binnen te vallen. Daar werd overigens weer stevig gebunkerd en werd Kilroy door Stone voor de helft van zijn snor ontdaan. Uiteraard vond Kil dat zelf niet erg, maar nu Marion nog. Gelukkig is hij die avond niet meer in staat om dat te beoordelen.

 

26 september 1991

Het weer is overigens al dagen dogshit. Veel regen, laaghangende zooi zorgt ervoor dat de AWX boekjes weer onder het stof vandaan komen. Scar gaat vandaag eindelijk zijn ei leggen op de range.

Catch trekt ook nog even zijn chute t.g.v. een high speed abort. Verder not much happening, behalve dat het vervoer richting Honington met 2 F-27’s op losse schroeven staat. Deze kisten moeten in allerijl ingezet worden voor VN-operaties in Joegoslavië met als gevolg dat de onzekerheid over het eventueel doorgaan van de rotatie toeneemt (er moet ook plaats op de boot zijn)

 

27 september 1991

Het vervoersprobleem wordt opgelost door een F-27 die op en neer gaat pendelen en zodoende iedereen naar Honington brengt. ‘s Morgens scoort Uncle 2 G/A’s binnen een ½ uur door problemen met de INS met dezelfde kist. Verder is het wederom schijtweer en daar baalt Kilroy behoorlijk van omdat de flight pass t.g.v. zijn bruiloft onmogelijk doorgang kan vinden. ‘s Avonds gaat de hele meute richting Nuenen om Kilroy een poot uit te draaien. Iedereen is in het bezit van een snor (echt of nep) bij het binnentreden als aubade aan het schaamhaar op Kilroy zijn lip. Het koud buffet was lekker en het feest leuk.

30 september – 11 oktober
306 op ontdekkingstocht in oude ruïnes in Engeland

Het verslag kunt u lezen op de pagina Dagboeken.

14 oktober 1991

Twee weken scheidt 306 van een heerlijke Concreet deal II. Het is de bedoeling dat in deze tussenliggende periode het zwaartepunt kort te liggen op de BFM-syllabi van de IMQT-ers. Met de logistieke belasting van de oefening op De Peel in het vooruitzicht, is het aantal kisten aardig. Dus max. nekken oprekken en strainen (Niels 9.7 G) wat voor de Engeland-buikjes een welkome afwisseling betekent.

 

15 oktober 1991

Het is herfst. Eikels worden geraapt (niet alleen in bed) en door aan de boom te schudden valt er meestal nog wat extra’s af. Deze cryptische omschrijving slaat een beetje op het kistenbestand, want de hele dag worden trippen gepland die last minute gecancelled worden door het niet beschikbaar zijn van vliegtuigen. Het eindresultaat is dat voor het nachtvliegen nog maar 2 bakken overblijven. Zelfs water geven helpt niet.

 

16 oktober 1991

Na de F-16 conversie voor Shark, lag het in de bedoeling hem alleen met een B-tje te laten vliegen t.a.v. limited currency. De laatste tijd was de fearless instructor Champ dusdanig geïmponeerd door Shark, dat hij vandaag alsnog cleared solo wordt. (Noot: Wordt niet toegestaan van hogerhand).

Uncle mag defecten naar Kleine Brögel. Hij wordt daar behandeld op de Belgium-way. Allereerst mag hij zo’n half uur in zijn kist blijven zitten omdat niemand iets meer kan doen dan de blokken te plaatsen.

Daarna wordt de “vijand” met honden weggeleid, die enthousiast tegen hem aanspringen wat niet t.g.v. herkenning blijkt te zijn (happen naar de baas).

Verder gaat 306 steeds meer op Babylonië lijken: Marijke – Rubber: “Je moet de pod loaden”.

 

17 oktober 1991

Het ganse land is in rep en roer omdat er een zuchtje wind ten noorden van de eilanden staat (+60 kts). Meteo wordt aangeklampt als zijnde hij geld stond uit te delen, op welk tijd stip de wind buiten de limieten gaat. In Noord-Duitsland mag zelfs niet meer gevlogen worden t.g.v. een wind van meer dan 42 kts. Alleen op Volkel blijft alles in de hand, zodat hier een normaal programma plaats vindt. Grin toont zijn aspiraties m.b.t. het cameralijnwerk en worden beide duals ingezet voor de IMQT d.m.v. een 3-wave systeem. By the way, de voorspelde storm wordt nooit waargenomen.

 

18 oktober 1991

No fly, want de TD is vissen. Verder is bijna iedereen is met verlof.

 

21 oktober 1991

Tijd om wat tonnen ijzer enkele kilometers te verplaatsen. Iedereen gaat overlunch om de TD de gelegenheid te geven de afstand tussen de bases te overbruggen met zo’n 80 km/uur i.p.v. 245 km/uur. Bij de outbrief wordt Looney verteld dat hij telefonisch moet debriefen bij OEVS. (Standaard DP). Afijn, geland op Leek belt hij Ops met de mededeling dat hij de TD niet kan bereiken en of Ops wil doorgeven dat zijn kist goed is. RTB op de Peel vergeet Looney de debriefer te bellen. Daarnaast gaat ook nog een 4-tje richting Söllingen om te shoppen, maar net zoals in Den Bosch zijn maandagmorgen ook daar de winkels gesloten.

 

22 oktober 1991

De komende 4 weken zal het gehele 306 gezelschap weer alle Peelknijnen het leven zuur maken. Voor alsnog is het precies andersom, want wat die beestjes op beide ORP’s doen is niet helemaal duidelijk. In ieder geval laat het rubber tussen de betonplaten los, zodat er een zeer groot FOD-risico is, net voor het opdraaien van de baan. Voor alsnog wordt het met marshalling opgelost.

 

23 oktober 1991

Last days for Toto op 306. Toto is sinds een week terug van de RLS voor een check-out en het vliegen van zijn laatste F-16 uurtjes. Ondertussen worden er voorbereidingen getroffen voor zijn afscheidsparty die morgenmiddag op Volkel in de 306 crewroom zal plaatsvinden. Gevolg is dat overal fluisterende groepjes mensen staan die fluitend weglopen als ze ALR van TOTO krijgen. Intussen twijfelt Toto aan de geldigheid van zijn tag en zijn enige SPBF is het toilet. Verder wordt al dagenlang geprobeerd Muezli combat ready te krijgen, maar dat wil door variërende omstandigheden maar niet vlotten.

 

24 oktober 1991

Adieu Toto. ‘s Middags vliegt Toto zijn laatste trip op 306 in de vorm van een 4-ship die gaan knokken, cappen en een fly by op Volkel en de peel. Het weer werkt niet echt mee en preplanned wordt besloten dat Toto naar Volkel moet diverten en voor ‘t 306-gebouw zou parkeren. Dat diverten zou gedirigeerd worden door de toren omdat het eerder gelande 3-tal op de baan zou blijven staan. Door het slechte weer op Volkel verviel de fly by en op De Peel verdween het 4-tje in de wolken tijdens hun fly by. Toto wordt door Grin naar Volkel gedirigeerd waar de rest van het squadron hem stond op te wachten.

Opgehangen aan zijn harnas aan een HAWK-loader wordt Toto bevochtigd en rondgereden (hij “werd heel klein van de kou). Tijdens het feest zelf, waar de halve KLM voor uitgelopen was, kreeg hij een prachtige, door Ger de Groot gemaakte, tekening aangeboden. Zelf schonk hij 306 een “air defence” ladder (hetzelfde idee als bij tennis/squash) om de BFM-gevechten een iets bloederiger karakter te geven. ‘s Avonds gaat het hele gezelschap voor een standaard maal richting Hoelang en daarna naar Peppers, alwaar Toto het licht zag uitgaan.

 

25 oktober 1991

Wederom max. verlof (vanwege de koppijn) en alleen gastvliegers komen aan bod. ‘s Middags slaagt Muezli voor een verlaten 306 voor zijn CR-check.

 

28 – 31 oktober 1991

Oefening Concreet 91-2. The standards are standard. Zoals elke maandag worden de standaard briefings uit de kast getrokken om weer afgestoft te worden, de overheadprojector te bedekken en teruggeplaatst worden in de kast. Het enige hoogtepunt vandaag is het nummertje voor de koffie, waaraan zo’n 20 man deelnemen. Eric v. S. scoort een direct hit in blaue hinein en reageert daar vreugdevol op. De tasking laat zoals altijd tot laat in de middag op zich wachten, maar de TOT’s liggen dusdanig laat dat de planning pas de volgende morgen gestart hoeft te worden.

Dinsdagmorgen 05.45 It verzamelt de meute zich in de bunker. De vliegers zijn gekleed in innerliner van hun gaspak en zijn de enigen die aan NBC doen die dag. Het gaat zelfs zover dat niemand een gasmasker hoeft te dragen, want zonder kleding heeft het masker zelf ook geen zin. Enkele vliegers, die zich in de bunker (+ 25°C) een natte bilnaad zweten, storen zich danig aan deze eenzijdige NBC toestanden.

Verder verloopt de dag redelijk rustig, behalve dat Rubber met zijn oren de kist land want hij heeft een gebroken arm en been.

Woensdag, gehaktdag! Normaal wordt deze dag als zwaarste tijdens een oefening aangemerkt. Gelukkig valt dat vandaag mee. In ieder geval loopt iedereen nu in gaspak. De bunkerevacuatie is ’s morgens de main item in het oefenscenario en verloopt vrij voorspoedig. Overigens is het weer tijdens deze oefening een klein probleem omdat de zichten in het hele oefengebied beneden de VFR limieten zitten.

Veel missies komen dan ook terug met NIX PIX en veel G op de klok van de mass gaggles in TMA-D.

Verder valt de tacan uit en lijnt eenieder zich via zijn INS op met DP. Door de slechte zichten wordt het veld zo links en rechts voorbij gevlogen, wat natuurlijk tot verwondering van de omwonenden geleid heeft (over missen gesproken). Verder scoort Cor W ook weer punten op Ops om te verklaren dat daar de stress groter is dan bij de BCP en is het aantal keren dat Uncle uit zijn kist getild is bijna groter dan dat hij er zelf uitgestapt is.

Donderdag mushroom-day. Karel zit helemaal in stress, want er is een eitje in de buurt van het PSV stadion gevallen. Voor de rest is het duidelijk dat dit alleen tot verbetering in het Eindhovense spel kan leiden. Op Ops wordt een geheimzinnig koffertje waargenomen wat bijna tot een nieuwe evacuatie leidt. Het koffertje blijkt bij de overheadprojector te horen. Ondanks fall-out condities draait 306 gewoon door. Na de 2de wave krijgt de gehele meute te horen dat De Peel weer “peaceful” is en zodoende het hele BMWA en GNR verhaal gemist heeft. Catch was het laatste airborne voor deze mass attack en dat lukte hem door met zijn neuswieltje van de grond te taxiën. ‘s Avonds is er weer de post-oefening social, die voor sommigen weer problemen thuis opleveren.

1 november 1991

Gezellig, zo’n social. De ziekmeldingen zijn nog net op een hand te tellen. De rest is op verlof, dus is het vrij rustig op De Peel. Door afwezigheid van het Ops-personeel, moet Uncle de omis bedienen.

Het duurt zo’n 1 ½ uur (met hulp van de wing) voordat 6 missies zijn ingevoerd. Hoogstwaarschijnlijk heeft het gehele wing personeel zich uitstekend vermaakt voor het scherm vanmorgen. De VHS-tape van de 653 is door Buds ingeleverd bij de videotheek i.p.v. de Highlander. Leuke beelden bij de debrief, maar de tape kon gelukkig nog achterhaald worden bij de videotheek.

‘s Avonds 306-barbecue bij de Pier in Uden. Het grootste deel van de ingeschrevenen kwam ’s avonds niet opdagen. Dat mocht voor de rest de pret niet drukken en de zonopkomst werd bijna waargenomen.

 

4 november 1991

Afscheid van Canon. Na 21 jaar 306 gaat hij van gastvlieger bij 306 richting Eindhoven om daar de stoel van plaatsvervangend basiscommandant te gaan vervullen. Zijn morgentrip eindigt in een diversion richting Eindhoven. Hangend op final grijpt Ops in en stuurt hem richting Eindhoven. Zodoende kon de rest van de meute hier voorbereidingen treffen voor zijn onthaal 3 uur later. Gelukkig kwam Canon zo’n 20 minuten te vroeg landen en was alleen de brandweer er om hem klem te rijden en van een laagje vocht te voorzien. Pas daarna arriveerde de rest en werd Canon op een bakfiets achter een combi van area Zuid richting de bunker getrokken. Afijn, de temperatuur was ook niet vet, dus een deel van Canon was na het fietstochtje wel heel klein. Daarna was er nog een afscheidsborrel in de Koel.

 

5 november 1991

Sinds een week is bekend dat Rubber 306 moet gaan verlaten. Op Soesterberg moet een HKO-stoel gevuld worden, waar geen gegadigden voor gevonden konden worden. De personeelsdienst deed weer een beroep op het kannibaalsquadron 306, waar Rubber als gegadigde uit de bus komt. Afijn, net over deze schrik heen, maak Fart bekend dat ook Gigs zijn boeltje binnenkort kan gaan pakken. Zijn verhuizing is echter maar zo’n 3 km, want hij wordt Ops Officier bij 312. Verder stort het weer in den lage landen zo’n beetje op een hoop. Het enige wat nog een beetje VFR is, is Zuid-Duitsland. Gevolg: meer dan een uur cruisen voor zo’n kleine 10 minuten VFR.

 

6 november 1991

Paniek op De Peel. Er is sabotage gepleegd in bunker 500. Volgens de LB moet de bunker ontruimd worden. Alle namen worden genoteerd, want een van hen zou wel eens die alleenstaande vandaal kunnen zijn. Gelukkig vindt er een “serious outranking” plaats, als wat Majoors er zich mee gaan bemoeien. Blijkt dat de vandalen bij de P.T.T. gezocht moeten worden, want deze hebben tijdens werkzaamheden een kabel doorgesneden.

Looney timmert vandaag ook aan de weg door met maat 48 de cockpit dusdanig te molesteren dat de kist U/S moet worden gezet. Zelfs John de Wolf van Feyenoord was “impressed” door deze actie.

 

7 november 1991

Baggerweer! Er komt een hele rits AWX-routes uit de kast en de 306-trein trekt op zo’n 2.000′ door het hele land.
‘s Middags vindt er wat hi-level werk plaats wat prompt tot icing condities leidt.

Zootje op approach als iedereen een klein (maar fijn) stukske lager wil gaan zitten. Grin komt terug met zijn haar overeind van het aantal statische ontladingen die hij onderweg heeft opgepikt.

 

8 november 1991

Het enige spannende wat vandaag gebeurt, is het testen van het gaspak door Champ. Behoudens de verlenging van steptime met zo’n 2 dagen en een wat moeilijke walk-around, viel het vliegen als een Michelinmannetje wel mee. Alleen in de bunker ging het Alien-alert af bij terugkomst van Champ.

 

11-14 november 1991

TAC EVAL: geen bijzonderheden (met een dilletje).

1e dag: Vrij rustig, geen NBC-toestanden. Fart en Grin slapen op DP om eventuele tasking die ‘s avonds binnenkomt t e plannen. 2e dag: WOC VKL en bunker 500 werden uitgeknokt. Vijf kisten naar Twenthe om daar zo’n 4 uurtjes te relaxen. Comms richting De Peel niet mogelijk, oftewel geen bericht = goed bericht. 3e dag: Even een poging tot VD-procedures, verder vrij snel Endex.

Overall rating: Excellent tot goed.

 

15 november 1991

Massaal transport van 306 kisten naar Volkel. Dat gaat niet allemaal van harte als DAF (voorheen Nic) wat power tekort komt bij het uitklimmen. Blijkt er nog wat drag uit te hangen na level-off. Verder is het vandaag de laatste trip van Gompie, die naar Sheppard gaat als instructeur. Gisteravond is er een 4-tje richting Aalborg gegaan als afscheid-overnight. Eigenlijk waren het twee 2-tjes, want Gompie was een beetje laat verschenen voor deze outbound, oftewel hij heeft er een nachtdeuk bij. Gelukkig hoefden de heren pas ‘s middags terug te komen zodat ze konden uitslapen. Ook gaat er nog een 5-ship airborne ‘s-middags, Daarvoor zijn 2 section leaders nodig. Er was dus wat onduidelijkheid over crap-outs en de daaropvolgende kisten ruil. Looney vond dat hij de kist van Fart moest krijgen, als hij een G/A had, dat kwam niet echt over!

 

18 november 1991

Sleuteldag TD, no fly (wel rikken)

 

19 november 1991

Het weer is niet helemaal lekker deze week. Laten we hier op Volkel nu ook nog een kapotte SAPP hebben. Dat betekent dat iedereen via een TACAN, door Dutch Mil in de peiling gehouden, naar beneden moet komen. Laat daarbij ook nog eens de 06 in gebruik zijn, dat betekent dus problemen. Stone en Catch komen terug van een 1V1 en gaan daarbij de HI-TACAN vliegen. Het aanvliegen van de fix verbaasde de Bravo (Catch) al, echter via een 360° kwam het tweetal weer in de richting van de IAF (+90°)

Stone zet meteen daarna de descent in op koersje 240°, wat Catch nog even laat confirmeren.

Is Stone bezig met het vliegen van de LOW-TACAN procedure i.p.v. de HIGH. Afijn, de verkeersleiding was net hersteld van deze briljante schijnbeweging toen Romario deel II op de LOW fix verscheen. Stork: besloot bij de LOW TACAN procedure de groundtrack van de HI-tacan te vliegen.

De verkeersleiding begon pas echt het geloof in 306 te verliezen, dezelfde namiddag. Buds kwam op zijn weerslimieten binnen (ook op baan 05) en was daarvan zo onder de indruk dat hij zonder nadenken de eerste afslag RECHTS nam (macht der gewoonte). “Hé, nog een runway” Buds kreeg daarna no-gyro vectors naar de lijn, maar presteerde het nog om via zuid in te taxiën.

‘s Avonds drinkt Muezli de tot LCR-gedegradeerde Ops-laars leeg.

 

20 november 1991

‘s Morgens startverbod i.v.m. icing. Alom discussies of het wel/niet in overeenstemming is met de SOP’S.
‘s Morgens was dat dus wel, maar ‘s middags veranderde het weer, en niet de SOP’s (?), en kon er wel gevlogen worden. In ieder geval roept Champ een startverbod om in het gebouw. Afijn, Stretch komt zo’n 15 minuten later een outbrief halen. Dat woord schijnen ze in het Engels niet te kennen en volgens Stretch zelf hebben de Britten nooit een startverbod.

 

21 november 1991

Winter in Holland. Voor het eerst is het ramen krabben. Tevens is er ook ’s morgens startverbod i.v.m. IFA. Gelukkig is hier de verwarming kapot als je hem nodig hebt. Zo halverwege de morgen willen de squadrons toch wel eens gaan vliegen. Gevolg, zo’n 3 Sqn doen op verschillende tijdstippen en met verschillende kisten IFA-checks. Gelukkig kan de hele meute ‘s middags airborne. Champ geeft verder een nieuwe invulling aan “OPS DRAAIEN”, omdat hij meer in de kist zit dan achter zijn bureau.

 

22 november 1991

Zo’n beetje een standaard vrijdag. ‘s Morgens weer in de ho-ijzers i.v.m. het weer. Gevolg: max. rikken. In de middag worden er even drie 1v1 uitgeperst, wat aan de mensen aan de kaarttafel geheel voorbij gaat. ‘s Avonds messfeest met als thema de “roaring sixties”. Helaas weinig animo voor dit evenement.

 

25 november 1991

Deze week staat Volkel in het teken van een ICT level 3, VOLKIT genaamd. De bedoeling is dat Volkel een bomber force verzorgt samen met 2 322-kisten en 2 KB-kisten. Als airdefence zal Bitburg, Hopsten en Coningsby aantreden. Uiteraard werkt het weer niet mee, aangezien de zichten zeer matig zijn. Iedereen gaat “on top” de route vliegen, wat het geheel voor de ingehuurde AFU, Patriot en Stingerteams wat vergemakkelijkt. Daarnaast begint Uncle vandaag met zijn element-lead opleiding en voert meteen een nieuw signaal i n m.b.t. formatie T/0: een headnod bij het roteren (foutje, bedankt).

Op 306 moeten we het vandaag zonder water doen, dus volop belangstelling voor het plantsoen voor de deur en de dames vragen een combi om in de mess naar het toilet te gaan.

 

26 november 1991

Dag 2 VOLKIT en voilà deel 2 slechte zichten. Morgenwave wordt dus weer gecancelled en ’s middags mag de club weer “on top” gaan meurken. ‘s Middags zijn er air refuel slots voor ons en wel dusdanig dat Catch zo’n 20 minuten de boom voor zichzelf heeft (weet hij ook hoe dat is). Afijn, hij laat zich hierdoor wel in slaap sussen, want toen hij low level (500 kts) de kist nogal “sloppy” vond draaien, kwam hij erachter dat hij in de kerk geboren was: er stond nog een deurtje open.

‘s Avonds 2 waves nacht vliegen, waarbij de laatsten om 21.00 It. nog het luchtruim kozen.

 

27 november 1991

Dag 3 VOLKIT en voilà deel 3 slechte zichten. Gevolg 2 waves DACT tegen F-15’s/F-3’s wat in ieder geval de moeite waard was. Verder is het nu definitief dat Gigs richting 312 vertrekt. Op 9 december gaat hij zijn laatste trip vliegen, maar krijgt nu al een biertje aangeboden. Hij was trouwens wel bang voor een nat pak, maar kwam deze keer goed weg. Aan DAF wordt bij de outbrief verteld dat hij 1.0 mag vliegen. Teruggekomen blijkt dat 1.3 te zijn, maar voor de goede orde vult hij toch maar 1.0 in.

 

28 november 1991

Dag 4 VOLKIT en voilà deel 4 slechte zichten. Het plan voor vandaag omvat weer een “huge force” on top. Verder viert 312 vandaag en morgen zijn 40/jarig bestaan. Gisteravond was er al een (basis) bierplaat in een hangar. Vandaag komen er allerlei kisten uit all over of Europe voor een Static show later die middag. Deze machines kwamen ongeveer tegelijkertijd binnen met de hele VOLKIT force, dus het was redelijk druk. Onze 306-afvaardiging kreeg bij inchecken bij approach te horen dat ze nummer 17 en 18 waren.

 

29 november 1991

Dag 5 VOLKIT en voilà helemaal geen zicht. De mist vandaag levert een zicht op van +100 meter, dus de kisten voor de Static show zijn ook en blijven voorlopig hier (enkele Tornado’s uitgezonderd). Stretch wil overweekend naar Leuchars voor zijn 2 maandelijks gewichtsverliesprogramma, maar kan voorlopig absoluut niet weg. Hij wordt heftig uitademend waargenomen buiten om de mist adiabatisch aan te warmen om 600 meter zicht te krijgen (waiver van de Wing voor 600 meter).

De rest van 306 gaat met de bus naar Laarbruch om daar het afscheid van het 2-Squadron te vieren, die naar Marham vertrekken. De aankomst in het totaal lege gebouw bestond uit een bekertje Metaxa, gevolgd door halve liters Duits bier. Na een klein uurtje begon het jonge gepeupel zich wat te vervelen en werd een voorzichtige poging gedaan om een puinhoop te creëren via het gooien van gebak.

Daarna sprak Zappa zijn voorraad strijkers aan, wat schitterend klonk in zo’n leeg gebouw (of niet

Champ). De Britten staken daarna een kastje aan op hun barbecue, waar onze jongens natuurlijk niet achter wilden blijven en een vloerkleed aan de feestvreugde toevoegden. Alleen een van de opper-

Britten was daar niet zo blij mee en bluste dat via een waterblusser en liet deze daarna onbeheerd achter. Binnen no-time was dit apparaat in ons bezit waarna de fight’s on-call kwam en met meerdere blussers wat ACT plaats vond. Hier bleek weer dat de wendbare F-16’s dik in het voordeel zijn t.o.v. die logge Tornado’s. De grootste opper-Brit had er toen al genoeg van en het gooien van strijkers was al uit den boze. De schemering viel in en het kleed viel plots terug op het vuur. Voor een zekere TK. uit V. was dit aanleiding om een bijl te gaan regelen om wat extra hout te gaan sprokkelen. Zo’n kwartiertje later waren de “timbers” niet van de lucht en vielen 2 bomen ten prooi aan onze noeste “Captain Jacks”. In de mess waren we inmiddels geweigerd en Antoon den D, exchange op 2 Sq., stond tussen 2 vuren: NL-GB. Ook hier was een tijd van gaan, zeker toen de opper-Brit daar bij Fart om ging vragen (I ask you to leave). Toen wij allen buiten waren en de opper-Brit zijn mannen bestraffend ging toespreken, verhoogde Zappa daar nog even de stemming door er een strijker tussen te mikken. De bus decelereerde pas weer buiten de poorten en bracht ons op onverklaarbare wijze bij het huis van Antoon. Anton kon dit en het pissen in zijn tuin zeker waarderen.

2 december 1991

Startverbod: Icing. Om 14.00 It wordt dit opgeheven, alleen de TD heeft een medaille uitreiking, dus CX. Champ weet natuurlijk weer een ACES II te bemachtigen en gaat bij 311 vliegen. Maar dan komt toch weer de override van “boven” en vallen we weer in een startverbod.

 

3 december 1991

Startverbod: Icing. Bij Intell zit ook iemand die al 12 jaar H.M. dient. Hij heeft recht op een medaille maar wil deze liever niet i.v.m. gewetensbezwaren. Fart neemt hem hierover onder handen, terwijl de rest van het gebouw buiten aantreedt, waarna een semi officiële uitreiking plaats vindt.

Al met al vindt Joep de uitreiking toch leuk.

 

4 december 1991

Sinterklaas wie kent hem niet Uncle heeft zich laten vangen voor dit klusje samen met Daan en Jan E. als Zwarte Pieten. Het eerste gaat dit drietal naar de voetbalclub FC Uden om daar een aantal jonge Gullits vol te proppen met snoep.
De Sint mag hierbij een stukje paardrijden, waar zowel de Goed heilig Man als het dier zelf niet op zaten te wachten. Daarna ging het trio richting 306 waar de koters van het Ops-personeel aan de beurt waren. De Sint werd door Champ in een F-16 afgeleverd bij het squadron gebouw, terwijl Arno op de toren een versje voorlas.
Als laatste ging het gezelschap dit keer onder leiding van Fart, naar de Officiersmess waar de officiële receptie van de commando overdracht van 312 plaatsvond.

 

5 december 1991

Weer: beautiful. Gisteren heeft Looney aan 306 bekend gemaakt dat hij met vliegen wil stoppen. Hij speelt al langer met dit idee en heeft de knoop doorgehakt en stopt.

Eric J. is net terug uit Honington waar Constant Eye heeft plaats gevonden. Hij hoefde de lunch niet te betalen (met een dilletje). De rekening zal wel weer later opgestuurd worden. Verder gaan er zowel vandaag als morgen 2 kisten FAC-en in Engeland, gecombineerd met een bezoek aan Spade Adam en daarna lunchen in Lossiemouth. Ze vliegen dezelfde trip terug.

 

6 december 1991

Het weer is vandaag ongelooflijk. De zichten zijn ‘s morgens, na een heldere nacht zo’n 200+ km. Op hoogte kan heel Nederland waargenomen worden. Eric v. S denkt dat hij wel heel beroemd wordt, aIs hij door de telefoon zegt: “You are speaking with Sgt v. Schijndel – Airbase”. Verder is Kilroy een dagje terug van het DWIC om hier te vliegen. ‘s Middags jeneverkruizen in de officiersmess, waar Shark als vertegenwoordiger van 306 het “oudste kruis” i n ontvangst mag nemen.

 

9 december 1991

Ondanks verwoede pogingen van Gigs om op dit squadron te blijven wordt hij vandaag toch door ons richting 312 getrapt. Hij is daar al te werk gesteld maar valt bijna dagelijks hier binnen (heel terloops natuurlijk) en is toevallig even beschikbaar voor een tripje. Vanmiddag is dan officieel zijn laatste trip met een 4-tje recce/FBA en een fly by hier op Volkel. Net voor het steppen blijkt dat we met een van de grootste watjes aller tijden te maken hebben als Gigs in plonspak gaat vliegen. Voorgenomen wordt dan ook hem na de landing te strippen zodat de brandweer hem dan kan bewerken. Helaas begrijpen de spuitgasten dit niet echt en beginnen, nadat Gigs uit zijn kist is gestapt en ligt te worstelen met enkele Wim Ruska’s van dit squadron, de hele groep te attacken. Gevolg: iedereen stuift weg en Gigs is off the hook. Daarna nog een klein feestje waar Gigs nog een speciale 306 asbak krijgt aangeboden.

 

10 december 1991

Booze-ferry day. Uncle vertrekt al vroeg richting Gütersloh om daar boodschappen te gaan doen. Hij is daar ook als eerste aan dek met in zijn kielzog 2 bakken van Twenthe, wat Drakens en Mirages en om half 12 een bak van 312. Toen waren echter de schappen al in de TP’s van Uncle geledigd. Met een buit van +130 flessen wordt er richting huis gevlogen. Verder waren er weer 2 waves nachtvliegen met die hele late starttijden.

 

11 december 1991

Ops aan de Wing: De 1776 (airtask) wordt maar door een kist gevlogen. Vandaag gaan Fart, Shark en Champ overnight richting Bremgarten, omdat Shark morgen zijn laatste trip vliegt. Verder zit op die basis nog een zootje Pi’s, die daar de hele week aan Constant Eye deelneemt, c.q. wat sightseeing Zuid-Duitsland doet. Opec gaat overnight richting Waddington om een bezoek te brengen aan een 312 deployment daar.

 

12 december 1991

Laatste trip Shark. ‘s Morgens komt het frutje terug van Bremgarten en ‘s middags mag hij gaan 1V2, wat later een 1V1 wordt. Daar krijgt hij nog even een “fair fight” van Scar, (volgens eigen zeggen) waarbij hij tijdens de eerste set-up niet wist dat hij ook AB mocht gebruiken. Na de landing wordt Shark in een sleep F-104 een stukske over de basis gesleept. De brandweer weigert te spuiten i.v.m. de kans op gladheid.

‘s Avonds wordt tijdens het afscheidsborreltje nog even gememoreerd aan de ruim 5400 vlieguren die Shark in zijn carrière airborne is geweest. Daarnaast is het voor Opec onmogelijk om uit Engeland weg te geraken vanwege freezing fog en gaan Catch en Muezli richting Bremgarten om deze avond weer op de Pi’s te passen.

 

13 december 1991

Just een standaard Friday, oftewel weinig bijzonderheden.

 

16-20 december 1991

De laatste week van het jaar misstaat zijn naam niet. De hele meute bouwt af en het weer helpt daarbij ook een tafje mee. Maandag gaat 3 kisten overnight naar Lossiemouth om de zalmvoorraad hieraan te vullen. Stretch vraagt nog hoopvol aan Champ waar ze ‘s avonds gaan stappen, maar deze maakt hem duidelijk dat hij niet in het 3-ship zit. Het weer op dinsdag is red,red,red. Het drietal blijft dus nog een extra dagje in de Scottish Highlands.

Woensdag komt de Plv HDL, de Generaal Manderfeld, een tripje vliegen op 306 en is iedereen op terug voor de kerstlunch. Dat betekende dus weer max. swingen met o.a. Joe Bruin. De rest van de dag VVD dus de TALO is zo rond half 3.

De donderdag is AWX-dag. De treinen van de diverse squadrons trekt weer door het land. Verder zijn er 3 riktafels en is Catch richting Laarbruch om alle kerstpakketten vol te krijgen. Hij heeft daar wat problemen met de BX-manager want die is niet gewend dat mensen in groene pakken karrevrachten drank wegslepen. Verder is er het officiële afscheid van Shark op de Peel. ‘s Avonds vereert de Kerstman 306 weer met een bezoekje. Hij heeft voor het grootste deel van 306 een anekdote in petto met een klein “geschenkje”. Verder worden Grin, Chris V, en Ger T. nog extra in het zonnetje gezet voor hun inspanningen het afgelopen jaar. Dat het deze avond laat wordt, behoeft geen betoog.

De vrijdag is voor de strong survivors. Een dual kan niet eens gevuld worden bij de laatste wave van het jaar. Champ krijgt nog een kerstboom aangeboden bij zijn voordeur door de assistent van de Kerstman.

‘s Middags taait iedereen af.

Voor zover 1991.

De dagboekschrijvers trekken zich terug in de anonimiteit.

Zij bedanken eenieder die die ongelooflijke stomme dingen hebben uitgehaald zodat dit boek gevuld kon worden.

Next year is Buds in charge. Ciao bambino’s.

error: Copyright protected
Scroll naar boven