Dagboek 1992

306 TACTICAL RECONNAISSANCE SQUADRON

 

Commandant: Majoor Jac Jansen

Ops Officier:    Majoor Theo Kustner

Vlucht 1

Kapitein Ries Kamperman “CHAMP”

Kapitein Harm van Iddekinge “STORK”

Kapitein Mark van der Grijp “CATCH”

Sqn Ldr Mike Foreman “STRETCH”

Elt Herman Hazelbag “BUDS”

Elt Tames Oud “JB”

Tlt Nick van Duren “DAF”

Vlucht 2

Kapitein Sander Schnitger “SNITZEL”

Elt Frank van Kesteren “ZAPPA”

Tlt Niels Backers “LATEX”

Vlucht 3

Kapitein Mark Brouwer “SCAR”

Kapitein Ben Keetels “UNCLE”

Elt Erwin van Kilsdonk “KILROY”‘

Elt Filip Lindeman “YOGI”

Elt Jan Ruedisueli “MUEZLI”

Intel:
Kapitein Ger Timmers
Elt Eric Jeurissen
SM Lub Gringhuis
SM Fred van Heulen
Tlt Alexander Lindeboom
Sgt 1 Joep Schouren
Sgt Jan Ebeltjes
Sgt Marcel Janssen
Sgt Mark Kepser
Sgt 1 Eric van Schijndel
Sgt Ander Friederich

 

ARLO:
Majoor den Hertog
Sgt Ed van Santen

Navigatie:
SM Henk Weijde
Sgt 1 Hans Gruijters
Sgt Mirjam Jansen
Kpl Angela de Kok
Sld Michel Lindeman
Sld Michael Warmer

 

Meteo:
SM Hans Smeets
SM Frans van der Pluijm
SM Jos van der Westerloo

 

Para:
Sgt 1 Karel Verhees

Lt Adj:
SM Jacques Liska
Sgt Guido Bal

 

HID:
Chris Verkaart

 

OT:
Elt Danielle Naber

 

Ops ass:
Adj Marijke Cornelisse
Kpl 1 Cor Weijers

Haeno: 

Kap Erik van Schevenhoven

HWC recce: 

Adj Pierre Emons

H-MFPU: 

Adj Jan van Eijk

Hangarchief: 

SM Guus Koninkx

Linechief: 

Adj Cor Ratering

SMV: 

Sgt 1: Huub Hagemeijer

Chauf: 

Rob de Jager

Een nieuw jaar dus ook weer een nieuw opperhoofd dagboek. Nadat Uncle er de brui aan heeft gegeven zal Buds dit jaar de scepter zwaaien over het heiligdom der 306ers.

Aangezien Marijke, de assistent van vorig jaar, de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt neemt Mirjam die taak van haar over. Hopelijk gaat er nu eindelijk eens een frisse wind door het dagboek waaien, want het afgelopen jaar bleek het wel wat scharrig te zijn.

Evengoed bedankt voor de bewezen diensten Uncle en Marijke. Dat Uncle de macht juist dit jaar overgaf werd mij al snel na aanstelling duidelijk. Dit jaar vertoeft 306 meer buiten de grenzen als daarbinnen, dus dat zullen ook ingewikkelde en verwarrende reportages worden. En aangezien het jaar 1992 ook nog eens een hele dag langer is begon ik onderhand toch wel nattigheid te voelen. Ik zal mijn best doen om dit jaar naar waarheid te verslaan. Dit zal niet meevallen want de waarheid is op 306 nog wel eens moeilijk te geloven.

Tot slot wilde ik iedereen een zeer voorspoedig 1992

 

6 januari 1992

Eerste werkdag van het nieuwe jaar. Onze alom geliefde squadron commandant Fart heeft de eer om de eerste Ground Abort van 1992 te melden op suitcase. Dat Fart deze eerste dag de beroerdste niet was en gelijk alle eer wilde opeisen bleek ‘s middags om 16:45 uur. Hij verwelkomde onze nieuwe vlucht-2 commandant Sander “Snitzel” met de volgende woorden: “Sander ik heet je welkom bij ons op 316”. (Waar het hart vol van is)

De eerste misser van het jaar dus en uiteraard dus ook de eerste volle pul. Overigens mag Snitzel beginnen met een nagenoeg lege vlucht. Nu kunnen enkele oud-TOCC studenten zich de woorden van Snitzel bij binnenkomst op de NF5 nog helder voor de geest halen: “Eerst bewijzen, dan”

 

10 januari 1992

Er loopt vandaag om onduidelijke redenen een gedragswetenschapper rond op het squadron. Na een hele dag van diepgaande bestudering der individuen kon hij maar tot een allesomvattende conclusie komen: Marijke is gek. En hij dat zegt dan moet het wel zo zijn volgens Yogi.

De eerste week van hard werken zit er weer op en het weer viel alles mee dus het munken op de meteo wordt helaas nog even uitgesteld. Vanavond Nieuwjaarsreceptie in de multifunctionele ruimte van het bedrijfsrestaurant. Was uiteraard weer eens geen succes.

Het trieste bericht ontvangen van het vliegongeluk van Elt. Willem van Suydam bij Vlieland.

 

13 januari 1992

Maandagmorgen en iedereen is verbaasd als ze het nieuwe legobord aanschouwen op Ops. Er wordt gezegd dat dit bord zeer makkelijk hanteerbaar en werkzaam is en vooral uiterst overzichtelijk, wat veel commentaar oplevert.

Het resultaat is dan ook dat het de gehele dag een drukte van jewelste is achter de Ops balie omdat iedereen op ongeveer 10 centimeter met z’n neus van het bord moet staan om te ontcijferen wat er staat. Nadat “wij zijn de NAV meisies” Miriam en Angela zelfs commentaar hadden geleverd doopte Grin deze meteen om in Hepi en Hepi.

Verder deze dag 19 sorties gepland en geen enkele Ground Abort. Volgens Ops wel degelijk te danken aan het nieuwe legobord.

 

14 januari 1992

Dat de stelling van gisteren toch niet geheel waterdicht is blijkt vandaag al: 10 sorties gepland en slechts 7 gevlogen dankzij Ground-Aborts. De enige die echt helemaal in zijn nopjes is met het nieuwe legobord is Cor, hij is er de gehele dag meer dan zoet mee. Er wordt in de wandelgangen beweerd dat dit komt omdat hij vroeger alleen maar poppen mocht spelen.

 

15 januari 1992

4 vliegtuigen naar Leek voor het schlachtfest met Rubber, Muezli, JB en uiteraard Champ, die zo’n vreet partij natuurlijk voor geen goud laat schieten. Op Leek aangekomen belt Rubber even om te vragen of z’n film al ontwikkeld is. Na wat duister en onsamenhangend gebrabbel besluit hij dat hij de film toch niet wil zien en dat levert deze legendarische woorden op:”Lass mal zitsen”

Ons kaartwonder Muezli splitst s’ avonds bij het blackjack een 7 en een 10 en is hoogst verbaasd over het hoongelach van de rest. Na jaren van zeuren krijgt Ops nu ook al nieuwe vloerbedekking, het wachten is nu alleen nog op de getinte thermopane ramen. Na zijn vlucht taxiet Stretch op de lijn in met een 312-bak. Hoezo impressed van z’n eerste section lead trip.

Gevonden im het koffertje van onze klont, kan ook niet anders want wij bevinden ons zelden of nooit in deze dubieuze gelegenheden.

 

16 januari 1992

Buds heeft voor de derde keer dit jaar een recce trip gepland waarbij er bij het steppen bleek dat hij geen kist had. Groot was zijn vreugde dan ook toen er even later een startverbod van kracht werd. Dit vanwege enkele spacers die gevonden waren. Dus alle kisten op Volkel moesten gecheckt worden. Uiteraard bleek het probleem niet bij de kisten op Volkel te liggen maar bij de kist van Champ die op Leck stond. Nadat een F-27 de nieuwe onderdelen naar Leck had gebracht was het probleem opgelost.

Er zijn papierbakken geplaatst in ieder vertrek. Navraag bij de HHD: papier in de W.C. mag je doorspoelen.

 

17 januari 1992

17 sorties gepland en geen ground-aborts, maar nu is er geen Buds. Catch, Stork. Zappa, Rubber, Stretch en Buds maken zich op voor hun welverdiende skivakantie naar het Oostenrijkse Kaprun. Hierover later meer in een special bijlage.

Stork, JB en Uncle/fotograaf worden gescrambled voor een local Round Robin langs de Euromast, Kinderdijk, Schiphol, pier van Scheveningen en de Zeelandbrug. Ter ere van? Volgens JB maakte het niet uit wat het doel van de trip was want hij had sterk zijn twijfels over de kwaliteiten van de fotograaf. En hij kan het weten want hij heeft ten slotte al 0 recce trippen gevlogen

Zelfs Uncle heeft vandaag zijn element lead opleiding met goed gevolg afgerond, de wonderen zijn de wereld nog niet uit zullen we maar zeggen.

 

20 januari 1992

Het weer blijft ons goedgezind en er zijn vliegtuig en genoeg en aangezien er 5 man op Wispo zijn kon de rest balls-out hakken. Maar dat het niet allemaal zo voortvarend ging deze dag bleek wel uit het feit dat er niemand op tijd gestart was vandaag. In de middag wave durfde Muezli wel een weddenschap met Marijke aan hij wel op tijd zou starten. De TD speelde het spelletje mee en zorgde dat Muezli een G/A had en Marijke won bier. Goh, jammer joh Muezli.

De oplossing voor het parkeerverbod voor de deur is ook gevonden: borden met “P alleen voor militaire voertuigen in de vakken”. Dus als je niet in de vakken parkeert is het toegestaan voor burgervoertuigen.

 

21 januari 1992

Champ gaat dinghy-drillen. De duik in het water het in het bootje kruipen en alle andere “nuttige” handelingen gaan vlekkeloos. Het venijn zit zoals gewoonlijk weer eens in het staartje, in dit geval het aantrekken van zijn overall. Gevolg: een vastzittende schouder en Champ drie dagen DNIF.

De meteo blijft geluk hebben en het nachtvliegen gaat ook door. Dat levert 16 sorties op en er zijn zelfs mensen die drie keer hakken deze dag. Maar waarom dit Stone (het is lekker op de trekker), onze bejaarde gastvlieger, moet zijn is eenieder onduidelijk.

Yogi en Muezli naar de OAF-16.

Champ aan Intell: Waar is de Landmacht? Intell: Gat graven.

Tot ieders verbazing laat Stork zijn hoofd ook alweer zien op het squadron. (Voor details zie Wispo verslag)

 

22 januari 1992

Uncle en Snitzel/HAENO gaan vandaag naar Monte-Real voor een pre-visit. Onze kersverse shit-hot element lead vraagt op Suitcase aan Maastricht een toestemming om te klimmen. UHF-VHF? Moeilijk hoor. Deze gang van zake begint nu wel een beetje een trend te worden.

Karel “God me ja, wat doe je nou toch” (rikken) krijgt voor de squadron-dokter van der Plas te zien, terwijl zijn spullen hier al jaren liggen te rotten. Laat Karel nou net zijn spullen uitgeleend hebben aan de HAENO en laat van der Plas nou net uitgerekend vandaag komen uitboeken. Arme Karel, helemaal overstuur naar huis.

De Giraffe in de hal is met vereende verkrachtingen ook weer beter geworden. Gelukkig is hij ook gelijk gecastreerd want anders blijven Hepie en Hepie hitsig rondlopen.

 

23 januari 1992

Majoor Schoenmaker komt binnen op Intell. Daar heerst rust ten gevolge van weer een koffiepauze.

(what’s new) “ZO”, zegt de majoor Schoenmaker “hier heerst diepe rust” “Ja”, zegt J.S., PI wonende te V. (en daar komt-ie dan de uitspraak van het jaar) “We zijn nog aan het uitrusten van Taceval.”

Een paar mensen van Intell hebben het wel erg druk gehad vandaag (zie betalingslijst rikken) en dit leverde Looney een recordverlies op van f 13,40 Waarna hij Karel bijna kilde vanwege het gegeven advies. Looney ging dan ook zwaarmoedig naar huis aan het eind van de dag.

Hoe moest hij thuis nou aan zijn kinderen uitleggen dat ze deze week geen zakgeld krijgen?

 

28 januari 1992

‘s Morgens bleek het weer slecht te zijn en zodoende weer een startverbod. Sectie Intell heeft met het oog op onze lieftallige interieurverzorger een nieuwe sport bedacht: female lifting.

‘s Middags doen Stone en Muezli een IFT. Ze komen terug met ijsafzetting op de intake. Ze waren op Ahlhorn geweest voor wat PDtjes en laat dat nou ongeveer de enige ijsdriehoek in de wereld zijn.

 

29 januari 1992

Voor het eerst deze week geen startverbod en dus uiteraard ook geen a/c. De vliegtuigen die we hebben gaan op pre-visit met Yogi en Grin/pax naar Solenzara, de dingen te regelen voor Dragon Hammer.

 

30 januari 1992

Buds: “Als je bij een vrije tap geen alcohol drinkt, ben je een dief van je eigen”.

Muezli om 10:30 tegen Catch: “We kunnen wel gaan rikken”. De reply van Catch: “Nee het is nog te vroeg.
We gaan wat nuttigs doen”. En na deze wijze woorden begaf hij zich naar de flipperkast. Uiteindelijk wil Catch wel rikken, alleen zoekt hij nog iemand om Muezli aan te zetten.

M.K. van Intell is al vier weken elke dag in het fitnesshok te vinden. Hij wordt al een echte Chippendale denkt hij. Volgens mij heb je daar nog wel iets meer voor nodig dan grote spierballen.

De line chief belt op dat de J-647 (met Stone) niet naar Leeuwarden mag diverten omdat hij gewassen most worden.

Commentaar op Ops: wie? Stone of de J-647. Stone blijkt de beroerdste niet te zijn en landt daarom asap op Volkel.
Flight time 0.3. Hij blijkt vandaag ook de laatste te zijn die op Volkel kan landen, want vlak nadat Stone geland was werd het veld rood. (Of was het nou net voordat je geland was?) Eindelijk het is zover: de meteo fucked-up. De middagwave gaat eruit met 2200 meter en

2/8 op 100 feet en 8/8 op 200 feet dus Cat 1. Volgens wing ops meteo wordt het zicht niet minder dan 1500 meter. Zoals ieder snugger mens al verwachte liep het zicht binnen 15 minuten terug naar 700 meter en zakte de bewolking naar 8/8 op 100 feet. Zodoende diverten Zappa en Champ naar Leeuwarden en Grin en Yogi naar Florennes. De laatste twee komen met Doppie naar Volkel.

Prachtige foto van de J-631 en de J-640 boven een polderlandschap. De foto is gemaakt door de Fotovlucht Vliegbasis Soesterberg.

31 januari 1992

No fly due to wx. Iedereen per combi terug naar Volkel. Het super quatro Catch, Looney, Muezli en Buds besluiten om maar weer te gaan rikken. Muezli piekt en Buds vraagt wat troef is. Iemand vragen over het niveau?

 

3 februari 1992

Eindelijk ziin alle 306 kisten weer verzamelt op Volkel dus kunnen we weer opnieuw beginnen met outbounds plannen.

 

5 februari 1992

De bazin van Cemsto loopt de crewroom binnen. Yogi; goedemorgen, de vrouw draait zich om en Uncle zegt; hij valt op oude vrouwen….ehhhhh….oudere vrouwen.

De middagwave staat in het teken van de mess afspraak op Leeuwarden. Champ, JB, Uncle/pax en Monus zijn hiervoor geselecteerd, Monus was heel blij dat Uncle een Pax had en dat vond Uncle ook heel fijn. Catch en Buds vertrekken voor een overnight naar Lossiemouth met als main diversion Leeuwarden.

 

6 februari 1992

Buds kwam op Lossiemouth niet door de FCLS selftest heen en daarom besluit Catch om gezamenlijk te blijven, Maar Catch wist niet hoe snel hij weg moest komen toen bleek dat een van de twee met de F-27 naar Soesterberg en dan met de Corsa om 19.30 naar Volkel kon. Fijne vent.

 

7 februari 1992

Vandaag weer eens een befaamde off-day van Yogi. Hij was zijn dash 34 al een paar maanden kwijt. Om hem te vinden had hij het hele squadron al omgekeerd, maar dat bleef zonder resultaat. Totdat hij vandaag bij nav het verkeerde boek uit de kast pakte en tot zijn verbazing bemerkte dat het zijn dash 34 was. We nemen dit Yogi niet kwalijk, want hij had pas 10 keer dezelfde kast nagekeken.

 

10 februari 1992

Stretch vandaag al met een F-27 naar Lossie om de 642 op te halen. Die blijkt pas circa woensdag klaar te zijn dus Stretch back to his roots in the highlands.

 

11 februari 1992

Het nachtvliegen wordt al een paar weken gecancelled dus om in de flow te blijven, gaat het vanavond ook weer niet door.

 

12 februari 1992

Deze dag stond in het teken van een kistenruil met Leeuwarden. Alwaar nog steeds elke week twee 306 goden een upgrade krijgen in het idf-wezen.

De 638 niet klaar, wel klaar. De 640 komt niet in, dus wel. Geen heli naar Leeuwarden, de 653 wel. De 653 kapot op Leeuwarden. Champ landt op Volkel met een kapotte kist vanaf Leeuwarden, de 631, De 638 blijft nu op Leeuwarden en de 640 komt naar Volkel. De 632 staat kapot op Leeuwarden en volgens Champ is de 638 ook diverted naar Volkel, (want die was vliegen toen Muezli die kwam ophalen), maar heel Volkel afgezocht en de 638 niet gevonden. Bleek toch op Leeuwarden geland te zijn. De 640 is op Volkel geland. Duidelijk he. De 635 en de 632 U/S en de 638 serviceable op Leeuwarden. ‘s Avonds een biertje op het smaldeel aan de andere kant gedronken en dat deed Zappa maar besluiten om een nieuwe auto te kopen. Zijn oude had hij namelijk om een boom heen gevouwen wat hem nog wat meer scars in the face opleverde.

 

13 februari 1992

Stretch krijgt vandaag een brief uit Engeland. Gedateerd 11 december 1991. Nadat deze brief een paar maal in Bodo was geweest werd hij van Deelen doorgestuurd naar Volkel

Dagelijks telefoongesprek op onze Intell-sectie; . . t t r r r r r r r r i n g . . . t t r r r r r r i n g met de Sgt. Schouren – Hallo, met de overste huppelepup, is Jansen aanwezig – Sgt S, nee overste die zit in Engeland. Overste, en de kapitein dan? – Sgt S, nee, die zit in Venetië – Overste, en die luitenant van je – Sgt S, nee die is op Gilze – Overste, wel GVD en dat kleine baasje met die baard dan? – Sgt S, nee die is in Wenen – Overste, nou doe dan Verhoeven maar – Sgt S, Verhoeven werkt hier helemaal niet! – Overste, is dit dan niet de motorshop? – Sgt S, nee dit is Intell 306 – Overste oh, nou begrijp ik het, geloof ik.

 

14 februari 1992

Yogi en Latex vertrekken naar Marham om 4 ACMI pods op te halen om volgende week te gebruiken in de DACT oefening op Soesterberg. Dat was ook de basis waar ze de kisten neerzetten. Volgende week wordt namelijk al om 0600 local gebriefd door de Canadwazen. Vandaag ook een nieuw experiment; een 2v2v2 met 311 en 312 en ons eigen smaldeel. Maar aangezien 311 al op de voorhand uitchickende wordt het een 1v1v1 plus 2 duals. 4 kisten van 312 en 4 van 306. Voor 306 kwamen de volgende gladiatoren in de strijd; Rubber en Buds, Stretch met Daf in de backseat, en Muesli. Nadat Muesli Rubber had afgeschoten en Buds als antwoord Stretch afschoot in een 8-ship merge geraakten beide in een turning fight. Hoe bedoel je rivaliteit op het squadron.

 

17 februari 1992

Vandaag weer eens geen kisten op Volkel want deze stonden bijna allemaal op Soesterberg voor de DACT met F-18 ‘s van Söllingen. En dit was het begin van een chaotische week.

 

18 februari 1992

Cor Weijers; ‘nou zakt mijn klomp af’ Dat heeft hij weer

 

19 februari 1992

In verband met de DACT en dergelijke worden er nieuwe callsigns geïntroduceerd op 306; Panther, Cocktail, Dice, Exile, Jester, Ragdol en Tramp. De eerste was niet zo’n succes en daar weet Champ alles van. Hij werd door Dutchmil zo’ n 20 minuten voor Pampers uitgemaakt!

 

20 februari 1992

Joep Schouren ofwel Theo 3 is uitverkoren om bunker 500 op de Peel te inspecteren. Hij meldt dat er geen bijzonderheden zijn maar dat alleen de twee lijn postjes op Ops niet werken. En dat vindt hij eigenlijk wel lekker rustig.

 

21 februari 1992

Theo 3 belt weer en hij weet nu de oorzaak van het falen van de telefoons. De poetsvrouw heeft dat stopcontact gebruikt voor de stofzuiger. Daf vliegt vandaag zijn eerste recce trip. Op een gegeven moment roept hij suitcase op met de mededeling dat de pod-test niet goed is, want als hij de trigger overhaalt lopen de counters niet mee…

DACT op Soesterberg is voorbij. Er zijn meer vliegtuigen heen en weer gesjuffeld dan er op Soesterberg hebben rond gefladderd.

 

25 februari 1992

Vandaag weer avondvliegen gepland en daarom gaat Daf maar autonoom voor kompenseren.

 

28 februari t/m 3 maart 1992

Carnaval, dus het hele squadron ligt een beetje op zijn gat.

6 maart 1992

Na zijn innige omhelzing met een boom zijn de hechtingen eruit is Zappa weer terug op het squadron. Dit is slechts voor 1 dag want er blijkt nog een stukje voorruit in zijn wang te zitten. Gevolg weer ritsluiting erbij. Dat komt hem niet eens zo slecht uit, want hij is zo druk druk druk met de nieuwe lijst voor de briefinghokjes.

Aangezien we volgende week vanaf de Peel opereren worden vandaag al zoveel mogelijk kisten via outbounds naar de Peel gevlogen.

 

9 maart 1992

Fart en Pax gaan voor een pre-visit naar Solenzara, Ze komen ‘s middags alweer terug met de mededeling dat er op de basis geslapen dient te worden. Dat gaat behoorlijk in de declaratie schelen. De eerste missies vanaf de Peel en dat was als gewoonlijk wel weer even wennen. Zeker voor Snitzel die daar nog nooit geweest was. Na veel moeite met marginaal VFR weer initial gevonden te hebben besloot hij maar op 500’ op de break te verschijnen want dan kon hij alles beter zien.

 

10 maart 1992

Strech, Muesli en Stone zijn uitgeboekt voor een 2v1, Stretch stuurt Stone naar zijn eigen VHF freq. Omdat Stretch deze sluwe oude vos al wat langer kent checkt hij hem weer in op de freq, waar Stone niet op hoort te zitten. En jawel hoor: Stone is on.

 

11 maart 1992

Bijna de gehele vloot is reeds gearriveerd op de Peel en het grootste deel is serviceable wat een hoop missies oplevert. Dat is eigenlijk het enige voordeel van de komende oefening. Ernie taxiet uit op channel 13 en Volkel geeft toestemming.

 

12 maart 1992

We zitten dus alweer 4 dagen op de Peel en dat betekent dus ook dat de verkeersleiding weer in zijn jaarlijkse lollige bui is. Het eerste grapje verscheen als volgt; in de tote (zie hier naast). Angela heeft een nieuw kapsel en wordt nu door Stone liefkozend poedeltje genoemd.

 

13 maart 1992

Weinig vliegen vandaag want de voorbereidingen voor de oefening van volgende week waren in volle gang. Dit betekende briefings. Dit geheel liep nogal chaotisch aangezien er voor het eerst ook in de air-defence rol geoefend werd. Zodoende wist vrijdagmiddag eigenlijk nog steeds niemand wat er nou eigenlijk ging gebeuren. Maar de eensluidende gedachte was; ‘Ut zal wel reg kom!’

 

16 maart 1992

Concreet 92-1 gaat vandaag van start en niemand weet eigenlijk nog waar hij aan toe is. Het blijkt al gauw dat air defence niet werkt op de tote daarom wordt er een apart bord gefabriceerd. Ditmaal geen lego systeem alhoewel het legobord wel in hoofddelen uit een meegebracht was alleen misten er een paar vitale delen. De AD-vliegers gaan de shelters in en dat is lekker rustig voor zowel het bunkerpersoneel als voor onszelf.

 

17 maart 1992

Vandaag komt Wim, Mumble binnen op het squadron, welkom.

Buds landt met een been en een arm, volgens Joep S. kan hij niet meer steppen. Het weer is slecht en alleen de Peel vliegt aangezien Volkel geen Par heeft. Zodoende staat Catch al de gehele dag op Volkel te wachten dat het beter wordt. Uit verveling gaat hij de airdefenders van 311 maar scramblen vanuit zijn shelter.

 

18 maart 1992

Fart gaat eens Inspecteren op de basis om t e kijken of iedereen zich wel aan de oefening regels houdt. Dit besluit hij op de fiets te doen. Bij de parallel aangekomen begint hij te zwaaien naar de LCB alwaar hij heen wil. De LCB weet niet wie hij is zodoende krijgt Fart de rode lamp. De brandweer heeft hem ook gesignaleerd en weet wel wie hij is. 5 minuten later keert Fart dan ook met een nat pak terug naar de bunker.

 

19 maart 1992

De verkeersleiding geeft de ochtendbriefing in pyjama. Het motto is; we kleden ons zoals de oefening verloopt!

Daarna proberen ze Fart te imiteren en al fietsend de hoofdbaan af. De brandweer is wederom alert en spuit dit onkruid van de baan. Aldus heeft de verkeersleiding ook zijn eerste natte droom gehad. Einde Concreet 92-1 en zelfs nu weet nog steeds niemand waar hij aan toe is.

Uncle, Catch, Snitzel en Muezli gaan naar Aalborg en de rest van het squadron viert een concreet-feestje in de mess.

 

20 maart 1992

Zoals al eerder omschreven verbleven Uncle. Catch. Snitzel en Muezli op Aalborg en vanmorgen zouden zij terugkomen, Tijdens de walk around kwamen ze tot de ontdekking dat er een Lima van de kist gejat was. Na anderhalf uur in de onzekerheid geleefd te hebben kwamen de Denen met een verhaal over Aim-9 Lima en de Aim-9b. Die was vorig jaar door ons gejat en staat nu te pronken op Ops.

De Denen hadden er geen idee van dat in NL de pleuris was uitgebroken en het bericht al tot de hoogste regionen van Den Haag was doorgedrongen. Na veel moeite werd de Lima terug gegeven met de belofte zwart op wit dat de Aim-9b ook geretourneerd zou worden.

 

23 maart 1992

Deze grauwe maandag stond in het teken van de BHC. Het squadron zou weer even upgrade worden in de edele kunst der zandhazen. Iedereen was opgelucht dat Rob de Jager vanwege zijn prestaties van vorig jaar niet meer aan de schietoefening mocht meedoen. Buds kwam erachter dat het met een gasmasker op moeilijk mikken was. Achteraf bleek dat hij het gasmasker met geslepen lenzen van Rob de Jager ophad. Uncle had meer oog voor een blikje dan voor de schietschijf en toch kwam hij als een van de beste uit de bus. De vraag is nu of dit komt door het niet kunnen richten of door de al vroeg aangeleerde (KMA) corrupte instelling?

 

25 maart 1992

Champ moet zitting nemen in een adviescommissie ontheffing vliegers. Hij zit al enige uren stand-by voor een groep van de basiscommandant. Als die dan eindelijk komt blijkt dat hij in DT verwacht wordt. Dit had hij niet verwacht en dat bleek wel uit het feit dat de commissie een half uur uitgesteld moest worden omdat Champ zijn DT nog thuis moest ophalen. Stork en Zappa overnight naar Villafranca.

 

26 maart 1992

Stork en Zappa blijven nog een dagje op Villafranca want Zappa had een lekke band? Dit kwam niet alleen bij ons maar ook bij het thuisfront wat ongeloofwaardig over.

Er staat al een paar dagen briefings gepland van Intell maar die hebben het te druk met voor uitrusten voor de squadron rotatie naar Monte Real. Uncle doet weer eens aan carrière planning en kruipt tijdens de lunch in het hol van de generaal. Tot zijn verbazing was hij niet de eerste.

 

27 maart 1992

Er wordt besloten dat Stork en Zappa ook het weekend in Italië mogen doorbrengen. Er kan geen dual heengevlogen worden omdat die gespaard moet worden. Maandag komen er namelijk drie generaals meevliegen. Zou Uncle dat geregeld hebben…?

 

30 maart 1992

Generals day. Commodore Netto neemt afscheid en heeft besloten dit op 306 te doen (lijkt me logisch). Voor deze gelegenheid had hij wat versterking uit Den Haag meegebracht in de personen van Generaal-Majoor Breeschoten, Generaal-Majoor Droste en luitenant Generaal Louwerse.

Aangezien ook de kolonel Oliemans, overste Booy, overste Kleine, majoor Boogaard en onze troef Champ meevlogen was 306 deze middag het belangrijkste onderdeel van de KLU (Uncle werd overigens opgesloten in de cadalto). Als geschenk voor 306 had Commodore Netto een fonds opgericht. Met de liquide middelen van dit fonds moet er eens in de drie jaar gedronken worden op: ‘The spirit of the jet age’, Dit ter herdenking aan de eerste vlucht van een KLu-jet boven Nederland op 22 sept. 1948.

We verwelkomen Erik, “Basket” op ons smaldeel.

J-631 en J-640 bij de Amercentrale. De foto is gemaakt door de Fotovlucht Vliegbasis Soesterberg.

31 maart t/m 8 april 1992 Monte Real. Dit verslag kunt u lezen op de pagina Dagboeken.

9 april 1992

Fred van H en Joep S, komen terug van Polen, Ze hebben daar een bijscholing gekregen op het gebied van non NATO related oorlogstuig.

 

13 april 1992

We zijn met Volkel weer bezig om de dart te killen in Tra 7+8. Dit gaat uiteraard geheel volgens plan en in de eerste week hoor je ook alleen maar hero stories. Dit is vrij logisch omdat er alleen maar circular dart werd gedaan.

De 2e week was al heel wat leuker aangezien er echt heerlijk afgezeken koppies op Ops kwamen na de dart trippen. Het bleek namelijk dat combat darten toch een heel ander pakkie an is. Sommige mensen kwamen namelijk terug met 0 hits en 2 foxs two’s tussen de billen.

 

16 april 1992

Voor het eerst bericht ontvangen over de oefening Dragon Hammer op Solenzara, Corsica, Het blijkt dat we Qua recce niet beneden de 1500 ft, AGL in Italië mogen komen, Aangezien dit weinig tot geen zin heeft wordt het probleem bij de staf neergelegd.

 

20 april 1992

Het ziet er naar uit dat we alleen gaan Air defenden in Solenzara. Zodoende gaat waarschijnlijk ook slechts de helft van het squadron die kant op.

 

23 april 1992

Aangezien het bevestigd is dat we niet lager mogen dan 1500′ wordt het recce gedeelte van Dragon Hammer definitief gecancelled en gaan er dus 8 vliegers en 5 kisten + personeel naar het zonnige eilandje Corsica.

Catch en Joep S. zijn bezig met een professionele videofilm over het 306 squadron. Ze krijgen vandaag een fax binnen van het concern die de video maakt. Ze moeten de tekst die hierop staat even aanpassen. Dat levert nogal veel geclassificeerde termen op die ze volgens Joep S niet kunnen over faxen. Catch wil die termen er dus gewoon uit knippen, maar dit vindt Joep een ietwat omslachtig voor om er een stickertje overheen te plakken. Dit is niet zo’n goed plan volgens Catch want die halen ze er aan de andere kant van de fax lijn gewoon af.

 

27 april 1992

Stretch heeft een goede smoes voor het niet halen van zijn TOT. Hij roept op dat hij niet op tijd kan starten vanwege een kapotte vrachtwagen die in de weg staat. Je moet er maar opkomen.

Majoor-vlieger J. (Jack) Jansen bekijkt samen met sergeant-1 Joep Schouren de negatieven in de MFPU. De foto komt uit de bestanden van het NIMH.

Rotatie naar Solenzara, Corcica  van 6  tot 20 mei 1992 en het laagvlieg programma in Goose Bay van 26 mei tot 6 juni 1992.

Deze verslagen kunt u lezen op de pagina Dagboeken.

27 mei – 5 juni 1992

Rubber en Buds gaan overlang-weekend via Spangdahlen en Upper-Heyford naar de airshow op Marham. Donderdags wilden ze doorvliegen naar Engeland. Dit ging helaas niet door, want ook in Duitsland hebben ze zoiets als Hemelvaartsdag. Lekkere planning heren.

Op Marham werden ze ontvangen met het bericht dat ze ‘s avonds niet uitgenodigd waren op het diner-dansant.

Zodoende togen zij richting Mildenhall om aldaar de kamikazes weer eens uit te proberen. Zaterdag werd geprobeerd om een auto te huren. Dit was echter niet mogelijk met een Nederlands rijbewijs. Dit greep Rubber zo aan dat Buds hem aan zijn enkels uit het plafond moest halen. Zodoende werd de trein gepakt richting London, alwaar ze de show wisten te stelen in de Hippodrome.  Overdag wisten ze zich cultureel ook uitstekend te vermaken. Maandagmorgen twee uur te laat vertrokken, omdat de Engelsen de kisten niet konden vinden. Nadat Rubber opgestart was bemerkte hij dat zijn Lox op nul stond. Na het afzetten bleek dat ze de bottles weliswaar gevuld hadden, maar nooit meer teruggeplaatst. Dit alles leverde nog een leuke telegram wisseling op tussen 306 en Nr. 2 Sqn.

 

11 juni 1992

Zappa mag om bepaalde redenen een weekje de plaats van Cor innemen als ops-assistant. Yogi wordt dus naar de simulator gestuurd door Cor-2. Aldaar blijkt dat we helemaal geen slot hebben. Ik denk dat we er nog maar een weekie aan vast moeten plakken, om Zappa nog maar een keer uit te leggen hoe het allemaal werkt.

 

17 juni 1992

Buds gaat single-ship recceen en krijgt een bounce in de vorm van Yogi en Grin in een dual. De eerste attempt vond plaats terwijl hij aan het uittaxiën was en de tweede keer was passing Flot. Yogi/Grin claimden een unseen fox-2 kill. Buds verbaasd (hij had niets op de air gehad en ook niets gezien) Bleek dat Yogi en Grin nog steeds met gear down boven Volkel hingen.
Buds voor niets in de break.

 

18 juni 1992

Plaatfeest gepland en wederom gecancelled, omdat de verkeersleiding als eerste een plaatfeest had aangevraagd. Zal wel leuker zijn dan….

Muezli en Buds kregen gisteren te horen dat ze moeten ferryen en gaan dus vandaag op pad met twee man van Twente.

Tot groot verdriet van Fart en Ger missen ze hierdoor het Zomerfeest in de mess. Gelukkig voor hen is de rest van het squadron natuurlijk in grote getale aanwezig.

 

20 juni 1992

Open dag KLu: grote jaarlijkse evenement der Koninklijke Luchtmacht. Ook dit jaar weer groots opgezet en de Vliegbasis Gilze-Rijen is de gastheer. Vandaar ook dat ons edele squadron heeft besloten om er geen kist heen te sturen i.v.m. bevuiling. Verder een geslaagde vliegshow met als hoogtepunt de show van de Mig 29 Fulcrum.

 

21 juni 1992

Latex, Stretch, Champ, Grin, Yogi, Snitzel, Rubber. Bleep, Baron en Handy komen Buds en Muezli versterken op Goose-Bay. Hierover later meer.

 

22 juni 1992

Er zijn weer mensen die de behoefte voelen om te gaan protesteren. Dit keer niet vanwege de geluidsoverlast maar vanwege een bouwstop van het plaatsje Volkel. Dus als ik het goed begrijp willen de mensen nu opeens weer dichter bij de vliegbasis (c.q. lawaai) wonen. Rare jongens die Brabo’s- Aangezien de blokkade pas morgen opgeworpen wordt voor de poorten van ons heiligdom, diverten 4 vliegtuigen naar Eindhoven om ongehinderd mee te doen aan de oefening Central Enterprise.

 

23 juni 1992

Vandaag 6:00 Lt aanwezig op Volkel (8:00 voor degene die vanaf Eindhoven vliegen) 7:00 begint de blokkade. ‘s Ochtends 4 vliegtuigen voor Central Enterprise vanaf Eindhoven en ‘s middags slechts 3. Die 3 landen gewoon op Volkel. De blokkade hield stand tot 20:30 Lt Toen mocht iedereen dan toch eindelijk naar huis. Bedankt voor de VROB uren zal ik maar zeggen.

 

24 juni 1992

Deze dag staat in het teken van de interviews. De VARA zou namelijk wat vliegende helden willen interviewen. Maar aangezien alle representatieve vliegers zich in Goose-Bay bevinden worden de interviews alras gecanceld. Voor het eerst weer eens 3 waves geplanned en uiteraard wordt er daar een van gecancelled.

 

25 juni 1992

Wederom 3 waves geplanned en wonder boven wonder dit keer ook gevlogen. Dus eindelijk heeft iedereen het weer eens druk,druk,druk


26 juni 1992

Commodore b.d. Netto komt zijn belofte inlossen. Hij heeft zijn geschenk laten vergulden voor onze schitterende crewroom. En dat komt hij nu aanbieden. Voor het geval we het niet mooi zouden vinden heeft hij wat ex-collega’s (wel in werkelijke dienst) meegenomen als een soort dwingende stok achter de deur.

9 juli 1992

Marijke gaat ons vandaag na vele jaren trouwe dienst verlaten. Meevliegen mocht ze niet, want ze heeft de gerechtigde leeftijd inmiddels ruimschoots overschreden. Desalniettemin gaat zij nog niet met pensioen. Als 1ste Lt. gaat ze nu de boel regelen op Eindhoven bij het 334 Squadron.

 

10 juli 1992

Voor deze dag was de jaarlijkse squadron-barbecue gepland. De heren meteo vertelden ‘s morgens dat het weliswaar half bewolkt zou zijn, maar dat het zeker droog zou blijven. ‘s Middags werd dus vol goede moed begonnen met de opbouw. Die verliep uiteraard vlekkeloos en zeer gecoördineerd. Totdat iedereen zich ging bemoeien met het aansteken van de barbecue. De discussie laaide zo hoog op dat bepaalde mensen het liefst alles meteen in de fik wilden steken. Het feest begon toch nog op het geplande tijdstip. Toen de donkere wolken zich samenpakten boven Volkel verliet de meteo stilletjes het feest . . . Daarom zal het ook wel droog gebleven zijn.

 

12 juli 1992

Ondanks het slechte weer gaat de overfly van Nistelrode toch door op deze dag des Heeres. Omdat we toch bezig zijn wordt de schapendag in Odiliapeel ook nog even op de gevoelige plaat gezet. Dit werd zeer gewaardeerd door de schaapjes, die opeens allemaal tegelijkertijd over de dam wilden.

 

13 juli 1992

Eindelijk zijn ze er dan uit. De nieuwe OPS-officier 306 is bekend. Het blijkt een oude bekende te zijn: Majoor Chris ‘Law’ Lorraine. Dus vanaf nu kunnen we weer enige structuur in het Ops gebeuren verwachten. Klein detail echter: Law moet nog wel even 3 maanden de conversie in.

 

14 juli 1992

Er gaan een hoop mensen weg vandaag. Stone, Champ, Fart, Gigs en Grin gaan een nachtje naar Palma de Mallorca voor de afscheidstrip van de laatste.

 

15 juli 1992

Het is wel Muezli’s week: hij wordt geplukt door de sociale dienst en van de 3 keer vliegen brengt hij de kist 2 keer met een emergency terug. De eerste keer met een unsafe nose gear en de tweede keer met een hydraulic failure. Het vijftal komt terug van Palma en dit keer hebben de oudies geen voedselvergiftiging opgelopen.

 

16 juli 1992

Afscheidstrip van Grin. Als cadeau heeft hij, heel slim, een nieuwe bierplaat aangeboden. Deze werd meteen met allerlei wazige teksten beklad. Ideaal, want dan kunnen we dat geld mooi bij dat geld gooien van al die andere bierplaten die we nog moeten geven.

 

22 juli 1992

Uncle en Latex vertrekken voor een overnight naar Fürstenfeldbruck. Meer kan ik eigenlijk niet verzinnen voor vandaag, laat staan de laatste paar dagen.

 

27 juli 1992

Rubber en Buds gaan voor een Ample Gain naar het oergezellige Leek. Wat beiden al vreesden bleek uit te komen: Buds had een ground abort door een nws failure en zodoende mochten ze een nachtje in deze wereldstad blijven.

 

28 juli 1992

Vanochtend mocht Daf zijn systeembriefing geven, maar daar wist hij zelf niets van. Hij keek dan ook verbouwereerd op zijn horloge hoe laat het was?

Champ en Stone vertrekken voor een static show naar het Engelse Chivenor. Het lijkt wel of iedereen de laatste tijd maar outbound gaat.

6 augustus 1992

Zappa komt na een paar dagen ziek te zijn geweest maar weer eens gastvliegen. Helaas hebben ze dit keer geen vliegtuig voor hem, aangezien er morgen slechts twee vliegtuigen te verdelen zijn, neemt hij maar weer vrij. Twee dagen achter elkaar werken is ook eigenlijk wel te veel van het goede.

Stretch belt nog even gezellig met Fingers en dat sluit hij af met de opmerking: Jij bent echt held, jongen.

 

10 augustus 1992

Het blijft rommelen in Bosnië-Herzegovina en daarom gonst het van de geruchten binnen het Squadron. The stress is on en de nieuwe slogan op het squadron is dan ook: Yugo, Yugo who shall go.

 

14 augustus 1992

Op het afscheidsfeestje van iemand van 311 (kots) krijgt Muezli te horen dat hij zondagmorgen naar Goose Bay mag. Even oefenen voor de Quick Reaction Force, je moet ten slotte met alles klein beginnen.

 

17 augustus 1992

JB, Zappa en Buds gaan bij gebrek aan beter maar badmintonnen. Na afloop even lekker relaxed douchen. JB heeft echter ontzettende haast om naar huis te gaan, want het is ten slotte al bijna kwart voor vijf. Een uur later belt bureau sport op naar de crewroom en dan blijkt dat JB de een maat te kleine kistjes van een Lb’er heeft meegenomen. Eens een Lb’er. Altijd een Lb’er zullen we maar zeggen.

21 augustus 1992
Daan “Miss Piggy” is vandaag voor het laatst bij ons, ze wordt vanaf nu namelijk huisvrouw. Ze mag meevliegen met Champ en daarna wordt er gechineesd.
De aflossing van Stretch komt ook vandaag voor het eerst op het squadron: Stu “Stu” Richardson. Dus nu hebben we zelfs 3 Limeys op ons smalldeel rondlopen. Waar moet dit heen..

24-27 augustus 1992

Zappa, Buds en J van Es vertrekken per eigen auto op non-dienstreisbasis naar het voormalige Oost Duitsland om een aantal militaire objecten te bezichtigen.

De trip van vier dagen was bij de Nederlands Duitse grens al bijna tot een gedwongen einde gekomen. Zappa werd door de douane met 140 km/uur gepakt op een stuk waar hij slechts 50 mag.

Gelukkig voor hem had de douane het druk, wat wil je ook met die open grenzen van de laatste tijd.

Tot het, nu weggehaalde, ijzeren gordijn verliep de reis verder voorspoedig. Daarna kwamen ze alleen nog maar opengebroken wegen en zandpaden tegen. Op de vliegbasis Laage aangekomen bleek de ontvangst uiterst hartelijk. Ze kregen meteen een x aantal Oost-Duitse bieren te verwerken. Na een avond vol nuttige gesprekken ging Zappa nog even met Ralf, in de grote witte telefoon, praten alvorens naar bed te gaan.

De volgende dag kregen ze de hele basis van onder tot boven te zien. De verbouwingen waren in volle gang. De 48 Fitters en 36 Floggers stonden klaar om naar de sloop gebracht te worden en de oud DDR vliegers waren allemaal rucksichloss de dienst uitgeschopt. Ze zijn nu werkzaam als bakker of postbode. ‘s Middags stond er een bezoek aan een SA-5 site op het programma. Op weg daarheen liet Zappa een pufje waar J van Es acuut onpasselijk van werd. De werking van deze Sam site werd in geuren en kleuren uitgelegd in een geheime kamer.

Woensdag was de vliegbasis Preschen (tegen de Poolse grens) aan de beurt. Ze werden daar keurig rondgeleid door een Fulcrum vlieger die een speciaal programma had opgesteld.
Er werden zelfs nog wat verschillende T/O’s gedemonstreerd die ze anders nooit mochten doen. (AB, CV-2) ‘s Avonds in de Duitse officiersmess kwamen ze in contact met enkele Russische vliegers. Al snel bleek dat de één slechts vier woorden Engels kende en de ander vijf woorden in het Duits. Wat echter wel hetzelfde bleek, was de gebaren hebben werd de avond afgesloten met een mooie groepsfoto

De dag werd er nog een nieuwe aanwinst voor het 306 Squadron gekocht voor DM 200,-. Een hele mooie Trabant S60 met autoradio, die al snel liefkozend “Der Trabi” werd genoemd. Zappa en Buds besloten deze race-mobiel zelf naar ons edele smaldeel te rijden, wat ongeveer 12 uur in beslag nam. Het ideale van deze auto was dat hij op elke soort brandstof rijdt zolang je er maar olie bijgooit.

Al met al een zeer geslaagde en vooral leerzame trip die geheel op video vastgelegd kon worden.

15-24 september 1992

Onze Portugese vrienden zijn vandaag op Volkel neergestreken. Ze hadden vier A7-P’s bij zich waarvan er gelijk drie meteen de hangar in konden. Na ze onthaald te hebben op haring en jenever konden de Portugezen even bijkomen met wat gele rakkers. Aangezien ze deze twee weken de vliegbasis de Peel gaan bevuilen, werden ze op tijd op de bus gezet. Het transport werd overigens geregeld door Zappa, die daar wel erg druk, druk, druk mee was, zodat er geen tijd meer over bleef om een F-16 aan te trekken. De eerste joint missies werden op woensdag gevlogen. Deze verliepen uneventful. Het bleek alleen al snel dat de Portugezen het niet zo nauw namen met de hoogte restricties in Duitsland en Nederland.

‘s Avonds herleefden de oude tijden. Er werd gegeten en gedronken in Moekes. In deze nostalgische bar werd het spel Alien ook weer even beoefend. Dit kwam tot een wel zeer abrupt einde toen een allochtoon van 311 zijn tong in het hoofd van de Portugese scheidsrechter stak. Dit tot grote hilariteit van zijn buddy’s die hem dit homoseksuele gedrag toch wel zwaar aanrekende voor de rest van de rotatie.

Vrijdags begon het weekend met een Portugese barbecue waarna iedere Nederlander de zaterdag en de zondag doorbrachten in het kleinste kamertje van het huis om met de grote witte telefoon te communiceren.

Catch en Buds vertrokken alsnog met een dual naar Rimini voor een Static Display. Daar aangekomen dachten ze dat ze de eersten waren, maar dit bleek al snel de enige te zijn. Maandags werd de laatste hand gelegd aan de excursie naar de grotten bij Maastricht.

Deze zou op de dinsdag plaatsvinden. Toen bleek dus ook dat JB echt niet mee kon, omdat hij met Miep op de bank naar Goede tijden, slechte tijden moest kijken.

Dit ontlokte aan Zappa de stelling dat dit maar een jaartje zou duren en dan is het weer de “same old shit everyday” Daf komt nog eens met het schokkende nieuws dat hij in ondertrouw is gegaan. Ondertussen staat Buds zijn kistjes te plakken met tape op Ops en iedereen vraagt zich dan ook af wat er in Rimini gebeurd is.

De van dinsdagmiddag wordt ‘s morgens gecancelled vanwege de bailout van Duque. Voor meer details kunt u de omringende pagina’s raadplegen.

Strech maakt wederom duidelijk dat hij wel een heel big picture heeft gezien zijn vraag; what’s the problem? Nadat Duque al veilig en wel op de grond met de koeien liep te spelen. Duque kon helaas niet op zijn eigen bailout party aanwezig zijn. Het feestje was evengoed zeer geslaagd, alleen die 2 Limey’s moesten zo nodig “Der Trabi”de vernieling in helpen.
Woensdag werd Duque met de heli van Ahlhorn gehaald en hij vroeg zich vertwijfeld af sinds wanneer 312 met live missiles schiet. Na weer wat kadootjes uitgewisseld te hebben vertrokken de Portugezen met enige vertraging donderdagmiddag richting huis. Dit was de afsluiting van een wel heel geslaagde sociale rotatie.

6 oktober 1992

306 wordt voor de zoveelste keer dit jaar bezocht door een filmploeg. Dit keer voor een promotiefilm van de Luchtmacht. Ze willen een 4-ship formatie filmen vanuit een gehuurde Leerjet. Catch was zoals gewoonlijk in de lead en dirigeerde zijn 4tje richting Engeland waar het enige stukie VFR te vinden was. Dat viel toch een beetje tegen (whats new) zodat ook deze kosten weer zeer nuttig besteed waren. De filmploeg had vandaag beter het zee dinghydrillen van F… kunnen filmen.

Hij was namelijk hardnekkig bezig om zonder plonspak met sea state 5 zijn ontbijt te behouden. Dit had ongetwijfeld wel wat leuke shots op kunnen leveren.

Buds belt nog even de wing om een sportzaaltje voor de middag te regelen. Nadat dit uiteraard niet lukte besloot JB maar te gaan fitnessen. Hij reageerde zich zo af dat hij helaas zijn lunch wel down the toilet moest spoelen.

 

7 oktober 1992

Lippe radar tegen Stone tijdens zijn IFT: Bearing and range to Bruggen 320, 42 miles.

Stone: Roger switching 320.42. Het zwakke excuus van Stone: ik heb een dipje rond de 4000 Hz.

 

9 oktober 1992

Muezli had een over weekend gepland naar Valencia. Catch had van alles geprobeerd om er onderuit te komen, maar hij moest toch mee. Gelukkig voor hem werd ‘s middags de gehele vloot van Volkel geground vanwege een gevonden mengsel van hydraulische- en motorolie, in de olie karren van 306. De algehele gedachte is nu dan ook dat het hier een last ditch manouvre van Catch betrof. Karel krijgt vanmiddag een lintje omdat hij al 24 jaar in trouwe dienst is. Ter ere hiervan werd zijn loopbaan uit de doeken gedaan door iemand die hij nog nooit gezien had. De Belgische bieravond op het squadron wordt gecancelled, maar dat zijn we nu wel zo’n beetje gewend….

 

13 oktober 1992

Vandaag hebben we weer een nieuw gezicht op het small deel, Grin. Hij is toegevoegd aan onze toch al niet geringe gastvliegers lijst. Buds is eindelijk (na ongeveer 17 maanden) Combat Ready.

 

14 oktober 1992

Yogi en JB gaan voor een comao naar Ramstein. Daar aangekomen krijgen ze eerst een massale in brief, waarbij ze uit de doeken doen dat ze daar zijn om recceattack- interphase te doen. De reply van de Amerikaanse shit hot houder van zowel de strike, conventional als de dart trophy sprak boekdelen: recce-attack-interphase. I’ve never heard that phraseI.

 

15 oktober 1992

Het meest voorspelbare van dit jaar gebeurt vandaag wederom, want het plaatfeest wordt weer uitgesteld.

Yogi en JB waren zo ontgoocheld door het antwoord van de Amerikaanse ace dat ze zelf maar een local tripje gingen boren in plaats van de comao. Vanwege het weer hebben ze ook nog genoeg shopuurtjes kunnen maken.

 

19 oktober 1992

Vanaf vandaag gaan we 2 weken QRA draaien met twee bakken in de oude Q. Dat deze een aantal jaren niet gebruikt was bleek al snel, het gebouw was leeg, de telefoons werkten niet, de sleutels van de shelters waren zoek etc, etc. Aangezien we vanaf 1 januari 1993 Ops moeten zijn op de ORA mag er dus nog wel heel wat gebeuren. Bij de way, Catch, als je stored heading alignment doet moet twee klikies doordraaien, anders kom je nooit op tijd airborne vanuit de Q.

Na Buds is ook JB nu begonnen met de continuous story van de combat ready check. Aan het einde van de dag neemt Ron Schifferling afscheid, die toch al geruime tijd boven de sterkte stond.

 

22 oktober 1992

Wonder boven wonder gaat het plaatfeest zowaar vandaag wel door. Dit kostte wel enige moeite want de keuken werkte niet echt mee vanwege de zoveelste veteranendag. En niet te vergeten Cor zou de shoarmasaus wel even niet regelen. Last ditch nog even wat skelters en banden geregeld en klaar is kees. Gezellig feestje tot op zekere hoogte.

23 oktober 1992

The day after the night before: Catch en Stork naar het ALG, Zappa naar de tandarts en het merendeel van de rest u/s. Bowler (het nieuwe callsign van onze commandant) en Buds brengen ‘s middags nog een bezoekje aan Peppers.

 

27 oktober 1992

Zappa heeft weer eens last van zijn gebit, dus besluit hij de tandarts met een bezoekje te vereren. Die ontdekt al snel een behoorlijke zenuwontsteking, dus lijkt het hem het beste om de gehele kies er meteen maar uit te halen. Gevolg is uiteraard dat Zappa weer 3 dagen DNIF is.

 

28 oktober 1992

Stretch en Stu vertrekken met twee kisten voor een overnight richting Leuchars. Dit is de laatste keer dat Stretch zijn nieuwe Engelse vrienden de ogen uit kan steken met de F-16. Vanaf half november mag hij weer met een backseater in zo’n logge bak gaan vliegen.

 

29 oktober 1992

Vandaag voelt een Tornado driver zich geroepen om hun recce pod te laten zien en de werking uit te leggen. Voor Stretch misschien wel leuk. Maar wij zitten er niet echt op te wachten. De vlieger blijkt echter een oude bekende te zijn: Moss (vorig jaar ontmoet tijdens de Squadronrotatie met 13 Squadron) Helaas voor hem moest hij dezelfde dag weer terug naar Marham.

 

30 oktober 1992

Muezli kreeg gister te horen dat hij vandaag moet parasailen bij Megen. Aldaar om 10:00 aangekomen bleek iedereen aanwezig te zijn behalve onze “vrienden” van het VOTC. Bleek dat ze om 10:30 maar naar het squadron hadden gebeld omdat ze het toch wel koud en slecht weer vonden.

Deze middag werd ook de jaarplanning van 1993 besproken en dat wordt weer druk, druk, druk volgend jaar.

 

4 november 1992

Next part of the continuing story of the combat ready check of JB. Stone wordt uitverkoren om te

bounchen. Hij had de kaart gekopieerd en de DTC van JB meegenomen. Alles leek in de hand en Stone ging dan ook opgewekt steppen. Dat het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn was bleek al snel. De eerste bounch lukte, dus so far so good. Edoch daarna heeft hij Champ en JB niet meer gezien. Later op de grond bleek waarom: Stone had namelijk de fuel figures voor timing aangezien en zodoende was hij steeds 3 minuten te laat.

5 november 1992

Vanavond de uitzending van de VARA en…. Impact valt mee. Vandaar wil ik U enkele highlights uit het programma niet onthouden: Catch citeert: Ons vliegtuig uuwuuuh waaruuuh wij meewerken uuuwwuh heeft een mooieuuuuh stroomlijn uuuwwu en hij vliegt lekker uuwuh dus wat wil je nog meer. Catch heeft de smaak nu echt te pakken en gaat door: Ennuuuh 9G ja uuuuuuh dat kan je niet uitleggen uuuh.

Killroy kroop vroeger liever door de modder dan dat hij, net zoals zijn vrienden, achter de meiden aanging. Toen wij aan Bowler wilden vragen wat hij van het programma vond bleek deze alweer op de fiets naar de J-631 te zijn om de brake unit te repareren.

JB heeft er geen problemen mee om de oorlog in te gaan. Als ze hem nodig hebben gaat hij er namelijk voor. Dat kan jij makkelijk zeggen JB….

De 2 Britten van het squadron waren ook even treffend in beeld: onze gastarbeiders waren net een planning bord aan het versjouwen. Champ deed er van alles aan om zijn armband goed in beeld te krijgen, wat hem feilloos lukte. En tenslotte stonden onze jongens van Intell ook weer eens leuk in beeld.

9 november 1992

Stork en Yogi vertrekken naar Cambrai en Muezli volgt per combi voor een 5 daagse oefening met de Fransozen. 312 deed ook nog mee geloof ik maar dat is LB.

Zappa vindt dat Buds er wel een gewoonte van maakt om ‘s maandags thuis te blijven. Volgens Buds is vrij nemen echter beter dan ziek zijn.

10 november 1992

JB mag een kist gaan ruilen op Cambrai. Voordat hij daar landt vraagt hij aan approach of die zijn flightplan voor de terugweg alvast willen activeren. No problem, Dus JB opgewekt even snel wat eetbaars naar binnen proppen en vol goede moed weer opstarten. Zijn blijdschap hield echter niet lang stand…

JB: Cambrai Tower, good morning M1830 for taxi

CT; Roger stand-by

Ongeveer 5 minuten later

JB: M1830 still standing by

CT: Say again

TP- M1830 still standing by for taxi

CT: Roger stand-by

4 minuten later

CT: M1830 did you file a flightplan?

JR: Affirm

CT: We didn’t receive it

JB: I already filed it with approach on the way in

CT: Roger

2 minuten later

CT: M1830 your flight plan has been filed but Paris didn’t receive it yet, so standby

JR: How long will be the delay?

CT: standby

Op dit moment mengt Yogi zich ook nog even in het gesprek via de victor

Y: TB-Yogi

JB: Go

Y: Ben je al een beetje over de rooie?

JB: Peeweeeeeep

JB: M1830 TAXIING NOW!

CT: Negative delay will be only half hour

JR: ROGER IN THAT CASE I WILL LEAVE VFR

CT: Impossible, you have to wait for thr clearance, we will check it up for you

JB: THANK YOU!

Y: JB-Yogi

JB: Go

Y: Blijf kalm

JB: M1830 IS TAXIING AND I WANT A DEPARTURE FREQ NOW

CT: M1830 hold position

JB: NEGATIVE TAKING OF NOW SO YOU BETTER GIVE ME A DEP FREO RIGHT AWAY!

CT: Maintain this freq departure will come on this

DP; Say your requested heading and altitude

JB: M1830 already airborne turning 020 climbing 180 AND SWITCHING BELGA

DP: Roger

En zo keerde JB dus heel relaxed terug naar Volkel en was hij nog mooi op tijd voor Goede Tijden – Slechte Tijden.

 

11 november 1992

Buds zoekt op het ACMI scherm op het 31 smalldeel hoeveel fuel Stu nog heeft. Mooi systeem, hé Buds.

Het sterke vermoeden leeft onder veel 306 leden dat Cor de zoon is van Rob de J.

Zappa en Buds krijgen een presentje van Bowler in de vorm van artikel 29. Dit leverde de staatskas weer f 175,- op.

JB weet zijn call sign niet meer en roept GND op: Volkel GND, goede morgen. Ik zit in de J 644 in 528 en I’m ready to taxi maar hoe heet ik eigenlijk? Reply van GND: You’re Dice ennuh op tv maakte je toch echt meer indruk.

 

19 november 1992

Stone niet komen vliegen, want de hoefsmid komt langs. Het gerucht gaat dat de veearts hem volgenden week komt controleren op mond en klauwzeer.

Stretch neemt vandaag afscheid, alleen zijn Engelse vriendjes laten het danig afweten.

 

16 november 1992

De eerste week van Volkit 1992 gaat van start. Deze week is een work-up voor de tweede week en daarom doet alleen de RNLAF mee en nog een incidentele CF-18 Elke basis heeft 4 kisten geleverd, behalve 323, want die willen geen air to ground vliegen. Tactess zal dus ook wel een air to air only project worden.

 

17 november 1992

Gehoord na een 4 v 4: Zeg, tegen wie hebben we eigenlijk geknokt? Dit kan alleen maar 314 gezegd hebben, want die zijn, zo zeggen ze althans zelf, shit-hot-air-defence.

Pilot: Volkel gnd Skido ready to copy.

GND: Roger Skido, you’re cleared as filed.

Pilot: Euuhh roger, so you know what I filed, so tell me

GND: You tell me first.

 

19 november 1992

Snitzel heeft zijn slides nodig voor de daily ochtend briefing voor Volkit. Op 306 aangekomen blijken ze op Intell te liggen. Dat is zoals U allen weet een secure area. Snitzel, niet te moeilijk, gooit gewoon de deur open. Catch probeerde hem nog tegen te houden. Maar was weer eens te laat. Gevolg: alarm gaat af en alle poorten van Volkel worden gesloten. Nu had Snitzel zijn slides wel, maar niemand om het aan te briefen. Iedereen stond namelijk voor de hoofdpoort te wachten.

 

20 november 1992

Alle buitenlandse aan Volkit ’92 komen vandaag binnen: 5 Navy Tornado’s van onze Duitse vrienden, 4 Buccaneers, 4 F-15’s, 4 CF-18’s,3 Navy F-18’s en de paradepaardjes de 3 VF-14 Tomcats afkomstig van de USS Kennedy. Nog nooit zoveel spotters bij elkaar gezien.

 

23 -26 november 1992

Volkit ’92 kan slechts in één woord omschreven worden: wat een gekkenhuis.

 

27 november 1992

Alle kisten worden overgevlogen naar de Peel, want na Volkit plakken we er nog gewoon een concreetje tegenaan. Law wordt combat-ready op De Peel.

NAVO-oefening Volkit ’92. Met de publiekstrekker de Grumman F-14A Tomcat’s van VF-14 (US Navy) gestationeerd op de USS John F. Kennedy (CV-67)

1 – 3 december 1992

Concreet 92-2. Dinsdags alleen air to air, woensdag air to air en recce en tot slot donderdags de gehele reroll tot recce.

Deze middag moeten alle 306 bakken diverten naar Volkel, omdat er op de Peel geen peut meer was. Er was namelijk een contract met een burgermaatschappij afgesloten en dat liep om 13:00 LT af.

 

7 december 1992

De maandag na de oefening. Iedereen houdt rekening met een non flying day, want de TD zal zoals gewoon is na een Concreet alle kisten wel u/s zetten. Wat schertst daarom onze verbazing? De TD biedt het ongeloofgelijke aantal van maar liefst 7 vliegtuigen aan.

Om 9:30 komt daar zelfs nog een 8ste bij. Stu komt terug uit Lossie met een beschadigd neuswiel en een Reo met een barst in het glas. Hij zal er wel weer met zijn grote boeren platpoten op hebben gestaan.

 

8 december 1992

De dag van vandaag staat in het teken van de ACV van Daf. Na enig beraad wordt besloten dat hij met een advies voor de transsporttaak de jachtvliegerij zal verlaten. Even later wordt Uncle op Ops gesignaleerd met de koffiemok van Daf. Zijn commentaar: De een zijn nood is de ander zijn brood en mijn mok is al een tijdje kapot.

 

9 december 1992

Catch belt naar huis om zijn vriendin het grote nieuws te vertellen dat Charles en Diana (lekker ding overigens) uit elkaar zijn. LB zeggen wij dan maar.

 

10 december 1992

Even een mooi plaatje gefaxed naar onze “vrienden” van 312.

 

14 december 1992

De geplande dartweek loopt in het honderd en zo kan er niemand op de QRA zitten volgens ons. Allen schijnt de CVD daar toch iets anders over te denken.

 

17 december 1992

Vliegveiligheid dag op onze vliegbasis. Aanwezigen zijn de vliegers van de bases Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven, De Peel (Baron) en Volkel. Er waren weer zeer interessante sprekers uitgenodigd en het verbaast me dan ook wederom waar ze elke keer vandaan weten te plukken.

Het meest verheugende nieuws kwam van de Commodore van den Burg, volgens hem mogen we volgend jaar nog vaker naar de ACMRI. Where ever that may be.

Afscheidsbiertje van Latex, die in januari de staf op Sheppard gaat versterken.

 

21 december 1992

Laatste vliegweek van het jaar en het weer is zwaar van de keutel. Dit zet alsnog een dikke streep door het vlieguren plaatje.

23 december 1992

Wederom niet vliegen, dus iedereen gaat zich ’s middags lichamelijk en vooral geestelijk voorbereiden op de laatste slijtageslag van dit jaar voor het 306 Ops-personeel. Vanavond vindt het jaarlijkse 306 kerstfeest namelijk plaats.

De opbouw (verbouw) van de crewroom verliep zoals bij elk ander feest weer zeer gedisciplineerd en ook zeker niet chaotisch. Een na deze avond iets minder gewaardeerd collega speelde wederom voor Kerstman, (de arme man lijkt met het jaar wel meer te gaan drinken)

Hij wist dan ook eenieder zo vlak voor de feestdagen nog even met de neus op de (gedane) feiten te drukken;

 

Bowler: Een van de kenmerken van hogerop komen is nederig onderhandelen met pijprokers van de luchtmachtstaf. Hij doet dat meestal met het al eerdergenoemde inbindende glimlachje af.

Maar als die breinen het te bond maken en jij dreigt op tilt te gaan. Draai dan om en gebruik dit voor het veilig stellen van je generaalsbaan. Cadeau: een lachzakje.

 

Muezli: De voorgaande jaren werd jouw persoonlijkheid gekenmerkt door verbaal geweld tegen bijna iedereen. Echter bij het aanvragen van een backseat trip voor je vader dit jaar, ging je hiërarchiek toch even om iemand heen.

Om in het vervolg je eigen commandant niet tegen het plafond te zien gaan.

Laat hem dit eerst onderteken en laat jij die pleisters van vorig jaar wat langer op je mondstaan. Cadeau: aanvraagformulier voor meevliegen.

 

Stork: Reaal verzekeringen! Goeiedag Nee, meneer Reaal regelt het niet. Maar om U in het vervolg een hoop overlast te besparen. Sturen wij iets om de rubberreparatie op een fatsoenlijke manier te klaren. Cadeau: tube superlijm.

 

Snitzel: Deze man heeft binnen korte tijd rond dit squadron een naam opgebouwd. Dat hij waardering voor ieders werk heeft en dit via massa’s complimenten aan ieder persoonlijk onderbouwd. Die 20 keer per dag dat jij 1 a 2 minuten glazig voor je uit zit te staren en dus de mensen niet met die fijne woordjes kunt vereren. Kun je het verbale misschien even met wat fysieke complimenten combineren. Cadeau: een rubber hamer.

 

Kilroy: Twee jaar geleden gaf ik hem een scheepshoorn om zijn spreek veld wat groter te maken.

Inmiddels is hij met zijn regionaal nieuws in een stroomversnelling weten te geraken. Als je iets over je eigen toekomst te weten wil komen. Zal deze spreekbuis van de overheid het nieuws ook aan ieder die niet wil horen, max doen toestromen. Cadeau: het Kilsdonks dagblad.

 

Catch: De populariteit van deze man gaat bijna die die van mij als Kerstman te boven. Na zijn verhalen over economische vliegbezuinigingen en abstracte G-krachten is het Nederlandse volk weer in onze sociaal-voelende en sportieve piloten geloven. Om aan de massa’s enthousiaste, vooral mannelijke, fans te willen ontsnappen. Zal je je eigen stroomlijn moeten vergroten door dit in je haar te pappen. Cadeau: een pot gel.

 

Buds: Deze man kunnen we via de titel “man met twee gezichten” roemen. Want zijn opleiding tot CR status kunnen we niet echt explosief noemen. Maar om het explosieve karakter van een jonge, snelle en wildeman niet af te leren. Zien we hem vaak in DT in de stad, na een avondje met deze dingen jongleren. Cadeau: vijf strijkers.

 

Zappa: Deze man heeft bijna met de stunt van het jaar historie voor 306 geschreven. Het zou namelijk de eerste keer zijn dat we een vent in zijn blote hol in een aquarium in een Frans restaurant mochten meebeleven. Maar zoals door mij opgemerkt valt het niet echt mee om met je broek op je enkels te klimmen of te lopen. Daarom hoef je voor een continue en goed voortbewegende moon-act alleen dit ding om te knopen. Cadeau: een paar plastic billen.

 

Mumble en Angela: Op het eerste gezicht lijkt met deze twee fijne jonge mensen niets aan de hand. Maar wacht maar tot drank hen gaat belichten van een heel andere kant. Beiden hebben de eigenschap om al lallend om ieders nek te gaan hangen, ongeacht sekse en leeftijd. Hier iets ter bescherming, zodat je niet steeds met die misselijkmakende foto’s wordt verblijd. Cadeau: handboeien.

 

Fred, Cris, Eric: Deze 3 heren heb ik hier bijeen laten komen om Chris een team te formeren die in de toekomst de bacteriologische oorlogsvoering in dit squadron moet voorkomen. Zij zullen voortaan er garant voor staan dat vijandelijke schimmels hier geen voet meer aan de grond krijgen. En tegen het inspectieteam, de MGD, over onze koelkast niets meer hoeven te verzwijgen. Cadeau: een schoonmaak set.

 

Henk: Een van de grotere inspanningen die optreden gedurende een normaal werkjaar. Is het verplaatsen van al het navigatiemateriaal naar de Peel en dit weer opzetten aldaar. Dit verloopt meestal vlekkeloos en dat in tegenstelling tot de terugreis. Om in de toekomst te voorkomen dat dit nog eens gebeurt zorgde ik voor jou voor het broodnodige ergernis-voorkomende rijbewijs. Cadeau: groot rijbewijs.

 

Karel en Danny: Deze twee heren steken elkaar wekelijks naar de troon. Want de favoriete voetbalclubs van beiden dragen in hun respectievelijke competities de kroon. Om de strijd tussen Romario en Babagida zelf te gaan beslechten. Mogen jullie elkaar met dit spel gaan bevechten. Cadeau: een spelletje blaasvoetbal.

 

Cor: Het is nu al zo’n half jaar dat jij op Ops baan vervuld. Maar volgens mij heb jij op die stoel je prioriteiten nog niet helemaal juist ingevuld. De Kerstman is de beroerdste niet en heeft voor jou een lijst gemaakt. Ondanks wat men tegen je zegt zorg dat je deze taken nooit verzaakt. Cadeau: checklist met Ops-zaken.

 

JB: Het is frappant hoe deze ex autohandelaar carrière heeft weten te maken. En dit alleen door de juiste mensen op de goede manier emotioneel te raken. Dit dingetje is als gereedschap voor dit doeleinde uitermate geschikt. En is de kans klein dat ie zomaar over het hek wordt gemikt. Cadeau: een broodmandje.

 

Yogi: De bezuiniging op het gebied van geesteszieken is ook op dit squadron te merken. Omdat ze hier met zo’n instabiel persoon dagelijks zonder professionele hulp moeten werken. Sinds kort is hij op veiligheidsgebied belast met het basis reilen en zeilen. Het is dan ook zaak dat je niet bij elk ongeval als een debiele zeehond staat te kwijlen. Cadeau: tissues.

 

24 december 1992

LIEF DAGBOEK, de laatste werkdag van het jaar, weinig werk. Dit zijn helaas dus ook de laatste regels die ik aan jouw heerlijke papier toevertrouw. Ik vrees tevens dat dit het eerste en toch ook het laatste jaar is geweest dat er iets zinnigs in jou is gekomen. Na dat gezwam van Uncle vorig jaar, geef ik jouw lief Dagboek, namelijk met pijn in het hart (en vingers) DOOR AAN Mumble. Dus wat er volgend jaar met ons heiligdom gaat gebeuren weet bijna niemand en zeker Mumble niet.

Rest mij eenieder nog een prettige jaarwisseling en een heel voorspoedig 1993 toe te wensen. En heel veel sterkte met het ontcijferen van het volgende Dagboek

We besluiten in stijl:

Cim Taqbuquem Uniquem Est

Buds.

error: Copyright protected
Scroll naar boven